Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Fűszerek, amelyek felmelegítenek az őszi hidegben
  2021-12-02 09:44:17, csütörtök
 
  A fűszerek számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Ősszel egyre gyakrabban fázunk odakint és ilyenkor jólesik otthon egy forró italt elfogyasztani. Azonban nemcsak az italok segíthetnek felmelegedni, hanem néhány fűszer is, hiszen kifejezetten melegítő hatással rendelkeznek.

Ilyen melegítő hatású fűszer például a fahéj, amely egy népszerű és sokoldalú fűszer. Egyik legismertebb hatása, hogy kiegyensúlyozza a vércukorszintet. Egy erős antioxidánsról van szó, amely pozitív hatással van a szívre, hiszen csökkenti a koleszterin és a triglicerid szintjét. Ha fázunk, akkor szórjunk egy csipettel a reggeli vagy az esti ételünkhöz, de természetesen a teához is hozzáadhatjuk.

A gyömbér szintén melegítő fűszernövény, amelyet évezredek óta használnak az ázsiai kultúrában hányinger és gyomorpanaszok kezelésére. Egy gyulladáscsökkentő gingerol nevű vegyületet tartalmaz, amely ízületi gyulladás és ízületi fájdalom esetén is nagyon hatásos. Frissen is fogyaszthatjuk, sült zöldségekhez is adhatjuk, illetve ízletes teát is készíthetünk belőle.

A Cayenne-bors igen népszerű hazánkban is, de igazából Mexikóban készítenek sok ételt a felhasználásával. Elfogyasztása után az agy jeleket küld a testnek, hogy csökkentse a test bármely részén kialakult fájdalmat. Kimutatták vele kapcsolatban, hogy szabályozza az étvágyat és elősegíti a zsírégetést. Használhatjuk levesekhez, pörkölthez, de még forró csokoládéhoz is hozzáadhatjuk.

A kurkuma széles körben ismert, mint gyulladáscsökkentő fűszer. Aktív hatóanyaga a kurkumin segít az ízületi fájdalom csökkentésében, de kutatások azt is igazolták, hogy mérsékli az agyban keletkezett gyulladást. Ez azért is nagyon előnyös, hiszen így jóval kisebb lehet a depresszió és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, illetve hosszú távon még a memóriát is javíthatja. A kurkumát hozzáadhatjuk zöldségekhez, húsokhoz, de teaként is fogyaszthatjuk.

A fekete borsot a fűszerek királyaként is emlegetik. Piperint tartalmaz, amely javítja az emésztést azáltal, hogy segíti a fehérjék lebontását és elősegíti a tápanyagok felszívódását. Ha kurkumával együtt fogyaszthatjuk, fokozódik a hatása. Egy erős antioxidáns fűszerről van szó, amely a fogyókúránkat is támogathatja. Sokoldalúan felhasználhatjuk, gyakorlatilag bármilyen fűszeres étel készítésénél hasznát vehetjük, akár zöldségekhez, tésztaételekhez, húsokhoz, levesesekhez és mártásokhoz is hozzáadhatjuk.

A szerecsendió őshazája Indonéziában van. Egészben és őrölve is megvásárolhatjuk. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Használhatjuk mártások és desszertek készítésénél, illetve forralt borhoz és teához is jól passzol az ízvilága.

A szegfűszeg egy népszerű és aromás fűszer, amely nagy mennyiségben tartalmaz mangánt. Ennek az ásványi anyagnak kiemelkedő szerepe van az agyműködés és az erős csontok fenntartásában. Antioxidáns és antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik. A szegfűszeg kiváló kiegészítője a gyümölcsös ételeknek, desszerteknek, italoknak és süteményeknek.

A kardamom nevű fűszert évszázadok óta gyógyszerként használják a Közel-Keleten, nem véletlenül ilyen népszerű, hiszen gyulladáscsökkentő és emésztésjavító hatással is rendelkezik. Az ájurvédikus gyógyászatban hagyományosan a máj erősítésére és méregtelenítésére használják. Sós és édes ételekhez is hozzáadhatjuk, de húsokhoz és desszertekhez is passzol az ízvilága.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Együnk színesen, éljünk egészségesen!
  2021-12-02 09:40:55, csütörtök
 
  A WHO ajánlása szerint naponta minden embernek legalább 400 gramm gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztania. Az a jó, ha naponta 5 adagnyit eszünk ezekből a táplálékokból, hiszen nagyon kedvező hatással vannak az egészségünkre nézve.

A kutatók úgy vélik, hogy a gyümölcsök és a zöldségek rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható az alacsonyabb halálozási kockázattal. Különösen a szív- és érrendszeri betegségek és a rákos megbetegedések okozta elhalálozással. Minél nagyobb egy személy napi zöldség- és gyümölcsfogyasztása, annál nagyobbnak tűnnek a védőhatások. A kutatásokból kiderült, azoknál az embereknél, akik naponta legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, mintegy 40 százalékkal csökkent a halálozási kockázat azokhoz képest, akik csupán csak 1-2 adagot ettek ezekből a táplálékokból.

Fontos, hogy ügyeljünk a zöldség- és a gyümölcsbevitel egyensúlyára és részesítsük előnyben a zöld leveles zöldségeket. Mivel egyes gyümölcsök sok cukrot tartalmaznak, próbáljuk mellőzni őket vagy csak keveset fogyasszunk belőlük.

Táplálkozzunk a szivárvány színeinek megfelelően. Ez azt jelenti, hogy próbáljunk minél több olyan zöldséget és gyümölcsöt magunkhoz venni, amelyek a szivárvány minden színében pompáznak, ezek ugyanis nagyon sok tápanyaggal látják el a szervezetünket.

A zöld zöldségek és gyümölcsök antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek, ezen kívül védik a sejteket és hasznosak a bőr egészségére nézve. További előnyük, hogy egyensúlyba hozzák a hormonháztartást, védik a szív és a máj egészségét, illetve rendkívül gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban.

A piros zöldségek és gyümölcsök gyulladáscsökkentő, sejtvédő és immunerősítő hatással rendelkeznek, egyúttal támogatják a prosztata és az érrendszer egészségét.

A fehér gyümölcsök és zöldségek antimikrobiális hatásúak. A következő szerveket óvhatják: gyomor, bélrendszer, szív, de a hormonrendszert is kiegyensúlyozzák.

A sárga zöldségek és gyümölcsök gyulladást csökkentenek, hozzájárulnak a bőr, a szem, az immunrendszer, a szív és az érrendszer egészségéhez.

A kék és a lila táplálékok szintén gyulladást csökkentenek, jó hatással vannak a kognitív funkciókra, illetve a szív és az érrendszer működésére.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 389
  • e Hét: 9171
  • e Hónap: 40657
  • e Év: 245358
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.