Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Mit együnk, ha migrén gyötör bennünket?
  2021-12-20 23:10:16, hétfő
 
  A migrén nemcsak egy egyszerű fejfájás, sokkal több annál. Migrén esetén erős, lüktető fejfájást tapasztalhatunk meg, ilyenkor hányingerünk is lehet és érzékszervi érzékenységben is szenvedhetünk. Ez a nagyon kellemetlen jelenség akár a mindennapi tevékenységeinket is megzavarhatja, így jobb, ha időben felkészülünk rá. Léteznek olyan táplálékok ugyanis, melyek csökkenthetik a migrén kialakulásának esélyét és a kellemetlen tüneteket is.

Az egyik ilyen táplálék a lazac, számos értékes tápanyagot tartalmaz ugyanis, amelyek nagyon hasznosak lehetnek migrén esetén. A lazac gazdag gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkező omega-3 zsírsavakban, amelyek segítenek a migrénhez kapcsolódó gyulladás csökkentésében.

A magnéziumhiányt is összefüggésbe hozták a migrén kialakulásával. A lazac ebben a tápanyagban is rendkívül gazdag, ezen kívül koenzim-Q10-et és D-vitamint is tartalmaz. Mindkét tápanyaggal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy csökkentik a migrén kialakulását és a gyakoriságát.

A spenót nagy mennyiségben tartalmaz B2-vitamint, amelynek szerepe lehet a migrén megelőzésében. A shiitake gomba pedig D-vitaminban rendkívül gazdag, ez szintén csökkenti a gyulladást, ami nagy szerepet játszik a migrén kialakulásában. A D-vitamin hiánya is hozzájárulhat a migrénhez, érdemes ezért a gombát is beilleszteni az étrendünkbe, hiszen gazdag forrása ennek a vitaminnak.

A mandula szintén bővelkedik magnéziumban, amelynek nagy szerepe van az izmok ellazításában és a migrén megelőzésében. De a chiamag is gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek segítenek a gyulladás elleni küzdelemben, ráadásul sok magnéziumot is tartalmaz, amely szintén jó fegyver, ha szeretnénk leküzdeni a migrént vagy megelőzni a kialakulását.

A tojás szintén nagyon sok B2-vitamint tartalmaz. A migrénben szenvedő betegek gyakran szenvednek ennek a vitaminnak a hiányától. A tojás ezen kívül D-vitamint és alapvető zsírokat is tartalmaz, amelyek szintén segíthetnek a migrén kialakulásának megelőzésében.

A gránátalma gazdag forrása az antioxidánsoknak és melatonint is tartalmaz. A szervezetünkben pótolt melatonin szintén segíthet a migrén megelőzésében és a jobb alvást is biztosíthatja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Cukorbetegek életminősége
  2021-12-20 23:07:03, hétfő
 
  A cukorbetegek életkilátását és életük minőségét elsősorban a betegség szövődményei határozzák meg. Ezek szövődmények részben megelőzhetőek a vércukor megfelelő szinten tartásával (HbA1c 7% alatt van), de az idő előre haladtával a szövődmények még ebben az esetben is megjelenhetnek.
Nézzük mik is ezek és mit tehetünk ellenük.
1. Szem: a cukorbetegség a látóideghártyát károsítva (retinopathia diabetica) vaksághoz vezethet. A szürke hályog is sokkal gyakoribb, de ez műtéttel jól gyógyítható, míg a zöld hályog (Glaukoma) kezelése sokkal összetettebb feladat. Az évenkénti szemvizsgálat kötelező és igen hasznos lehet a rendszeres tőzegáfonya kapszula fogyasztása (napi 2x1).

2. Vesék: a veseelégtelenség leggyakoribb oka a cukorbetegség (nephropathia), csakúgy, mint a vakság esetében. A csökkent só fogyasztás, a fehérje szegény diéta a jó vércukor beállítás mellett késlelteti ennek a szövődménynek a kialakulását. A növényi fehérjék kevésbé ártalmasak a vesére, mint az állati eredetűek. Az egyidejű magas vérnyomás a káros hatásokat jelentős mértékben felerősíti.

3. Az idegek: a perifériás, hosszú idegek károsodása (pl. a lábon egy-egy idegrost hossza meghaladhatja az egy métert), neuropathia kialakulása késleltethető esszenciális zsírsavakkal omega 3 kivonattal, alfa liponsavval, és B vitaminokkal.

4. A láb: ha az előbb említett neuropathia akár önmagában, akár érszűkülettel kombinálva jelene van, akkor a lábon nem gyógyuló fekélyek, súlyos keringési zavarok keletkezhetnek, amik gyakran a lábujjak, vagy a végtag elvesztésével járhat. A dohányzás tilos! A jó minőségű cipő, a láb megfelelő gondozása mellett sokat segíthetnek az esszenciális zsírsavak, a B vitaminok, a C-vitamin is.

5. Szívbetegség és stroke: cukorbetegekben ezek a betegségek 2-4 szer gyakoribbak, mint cukorbetegségben nem szenvedők esetében. Ezért itt is nagyon hasznos lehet az omega 3 zsírsav mellett a fogyás, a sok zöldség, az olíva olaj, a testmozgás és a dohányzás teljes kerülése is.

6. A fogak: fog és ínybetegségek gyakorisága is sokkal nagyobb, ezért az omega 3 zsírsavak (Harvard Medical School) és a bőséges C-vitamin fogyasztás itt sem nélkülözhető.

Összefoglalva, elsősorban figyeljen a testsúlyára (mediterrán diéta!), ne dohányozzon, naponta 40 percet töltsön testmozgással, fokozott szájhigiénia és testhigiénia, rendszeres orvosi ellenőrzések, jó vércukor kontroll, normális vérnyomás (130/80!) lehet a megelőzés legfőbb kulcsa.

Mondani könnyű, de hogyan?

Nézzük meg az ADA (Amerikai Diabétesz Szervezet) ajánlásait:

1. Napi 2-5 adag zöldség. Na, ez már sokaknál elbukik, ilyenkor segíthet napi egy liter Super Greens, vagy 2x3 dl Green Magma, ami kb. ennek megfelelő mennyiséget tartalmaz.

2. Napi 2-4 adag gyümölcs. Ha ez nem megy, akkor segíthet a 2x1 kapszula tőzegáfonya, vagy napi 2x10ml Flavonoid komplex.

3. Legalább napi 130g szénhidrátot be kell vinni, mert az agy ennyi cukrot megkíván a működéséhez, de ezt csak összetett formában, főzelék, gabonafélék formájában, nem pedig cukor formájában kell elfogyasztani.

4. Tejből csak keveset és azt is zsírmentes formában (2, max. 3 egység javasolt).

5. Zsírok, olajok: csak olíva olaj, ill. esszenciális zsírsavak jöhetnek szóba (pl. omega 3)

6. Hús. Rég idejét múlt a ,,húst hússal" egyen a cukorbeteg jelige. Nincs is semmi értelme, mert a máj a felesleges fehérjéből úgyis cukrot képez - 100g fehérjéből 50g cukor képződhet (glukoneogenezis), ez pedig egyáltalán nem jó. Napi 0,8 g/testsúly kg elegendő és az is fehér hús legyen.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Gyógygombákkal a kemoterápia mellékhatásai ellen?
  2021-12-20 23:03:11, hétfő
 
  Annak az esélye, hogy egy, a modern társadalomban élő ember élete során találkozzon valamilyen rákos megbetegedéssel, sajnálatos módon meglehetősen magas, körülbelül egy a háromhoz. A szakemberek ennek okát az egyre több környezetünkben található méreganyaggal, húsokban és tejtermékekben lévő hormonokkal, ételeinkben lévő transz zsírokkal és finomított szénhidrátokkal magyarázzák.

gészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással, rendszeres testmozgással a rák kialakulásának esélyét jelentősen csökkenthetjük, azonban ez sem jelent 100%-os védelmet a rettegett kórral szemben.

A rákos daganatok gyógyításának (pusztításának) egyik gyakori módja a kemoterápia, mely rendkívüli módon igénybe veszi az ember immunrendszerét. Az alternatív medicinában a kemoterápia káros és rendkívül kellemetlen mellékhatásainak kiküszöbölésére a legjobb megoldás a gyógygombák alkalmazása.

A kemoterápia gyűjtő fogalom, melyben szűkebb értelemben 4, tágabb értelemben 7 gyógyszercsoport tagjait értjük, ezek:

1. Antraciklinek
2. Antimetabolitok
3. Alkiláló szerek
4. Mikrotubulus gátlók
5. TKR (tirozin kináz) receptor és útvonal gátlók
6. Próteaszóma inhibitorok
7. Biológiai készítmények (többnyire monoklonális antitestek)

A csoportokon belül is adódnak különbségek (pl. jelenleg 36 féle biológiai készítményt alkalmaznak és kb. 200 vár még törzskönyvezésre), így összesen több mint száz féle gyógyszerről van szó. Ezeket ráadásul az esetek többségében egymással kombinálják az eredményesebb terápia érdekében, ezért sajnos a mellékhatásaik is összeadódnak, nem csak a daganat gátló hatásuk. A kezelés során a leggyakrabban károsodik a vérképző rendszer, az immunrendszer, a szív, a száj nyálkahártya, a bélbolyhok, a hajhagymák, de sérülhet az idegrendszer (Chemo Brain) is.

A korábban elvégzett in vivo és in vitro kísérletek a gyógygombák alábbi jótékony tulajdonságait állapították meg:

- rák kialakulásának megelőzése
- rák tüneteinek csökkentése
- immunrendszer működésének támogatása
- kemoterápia mellékhatásainak csökkentése

Az alternatív gyógyítók szerint a kemoterápia káros mellékhatásainak csökkentését leginkább a shiitake, reishi és chaga gyógygombáktól várhatjuk.

Ezek a gyógygombák amellett, hogy közvetlenül gátolják a rákos sejtek növekedését, támogatják a szervezet saját védelmi rendszerét, az immunrendszert. Magas szelén és más nyomelem tartalmuk szívvédő hatású, poliszacharidjaik védelmet nyújthatnak a károsodott bélfalon át behatoló kórokozókkal szemben is.

Japánban nem csak az alternatív medicinában, hanem a hagyományos orvoslásban is alkalmazzák a gyógygombák különleges erejét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Hosszú élettartam és fogyás mandulával
  2021-12-20 22:55:54, hétfő
 
 



A mandula gazdag forrása az egészséges zsíroknak és tápanyagoknak. Sokan nem szeretik, mert egy kicsit keserű ízvilággal rendelkezik. Azonban ezt az ellenérzést le tudjuk gyűrni, ha tudjuk, hogy mennyire egészséges táplálékról van szó és mennyi egészségügyi előnye van ennek a diófélének. Mutatjuk is, miért érdemes rendszeresen fogyasztanunk.

A mandula nagy mennyiségben tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat, amelyek növelik a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét és csökkentik a rossz, azaz az LDL értékeit. Kiváló rost- és fehérjeforrás, emellett olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint E-vitamin, szelén, cink, kalcium, magnézium, folát, illetve B-vitaminok.

A mandula a koleszterinszint szabályozásával csökkenti a szívbetegségek kockázatát. De nemcsak ezzel a hatással érheti el a szívvédő hatást, hanem azzal is, hogy segíthet a fogyásban, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk. A mandula ugyanis csökkenti az éhségérzetet, hiszen nagyon sok rostot tartalmaz, ami könnyedén eltelít, ezért sem érezzük annyira éhesnek magunkat.

A mandula olyan tápanyagokban is gazdag, amelyek a szív egészségére vannak pozitív hatással. Ilyen például az E-vitamin, a réz, a mangán, a fitoszterolok és a telítetlen zsírsavak. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek is fogyaszthatják. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a rendszeres mandulafogyasztás alacsonyabb éhgyomri inzulinszintet és glükózt eredményezett, ezért is lehet nagyon hasznos táplálék cukorbeteg személyek számára.

A mandula olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek jót tesznek az agy egészségének. Ilyen tápanyag az E-vitamin, a telítetlen zsírsavak és a folát, illetve az L-karnitin, amelynek közismert a neuroprotektív hatása. Kutatások azt mutatják, hogy a mandula a memóriára is jó hatással van.

A bélrendszer egészségének is rendkívül jót tesz a mandula, mivel pozitívan változtatja meg a bélmikrobiom összetételét. Ennek a hatásnak az elérésében a magas rosttartalma is közrejátszik. Mindezeket tudva érdemes mindenképpen beillesztenünk a mandulát az étrendünkbe.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kókuszolaj csodálatos gyógyhatásai
  2021-12-20 22:52:13, hétfő
 
  A kókuszolaj egyre több szerepet kap a konyhában és a szépségápolásban. Volt idő, amikor túlmisztifikálták a hatásait, később azt nyilatkozták, hogy egyenesen káros az egészségre. Napjainkban ismét az a hír járja, hogy igenis nagyon egészséges és még a szépségápolásban is nagy hasznát vehetjük. Mutatjuk is, milyen előnyei vannak a kókuszolajnak.

A kókuszolaj megakadályozhatja a szívbetegségek kialakulását. Ezt a feltételezést arra alapozzák, hogy jelentősen megemeli a vérben a HDL, azaz a jó koleszterin szintjét. Ez azért előnyös, mert védelmet jelenthet a szív számára a betegségekkel szemben, mivel csökkenti az érelmeszesedés kialakulását a koszorúerekben. A kókuszolaj ezen kívül stabilizálja a trigliceridszintet is. Amennyiben a véráramban megemelkedik a szintje, akár szívrohamot vagy szívbetegségeket is okozhat.

A kókuszolajjal kapcsolatban megállapítást nyert, hogy sok antioxidánst tartalmaz. A szervezetben zajló oxidációs folyamatok felelősek a gyulladás kialakulásáért, azonban a szűz kókuszolaj csökkenti a gyulladást és így minimalizálja az ízületi gyulladás kialakulásának esélyét is.

Ez az olaj egy közepes láncú zsírsavat, a laurinsavat tartalmazza, amely eredményesen harcol a baktériumok ellen és csökkenti a gombás fertőzések kialakulásának esélyét. Ha betegek vagyunk, akkor mindenképpen kerüljük el a cukros ételek fogyasztását, mivel a cukor táptalaja ezeknek a kórokozóknak. Helyette fogyasszunk kókuszolajat, mivel ez segíthet a fertőzések elleni küzdelemben.

A kókuszolaj támogatja egyes vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, leginkább a kalcium és a magnézium, illetve az omega-3 zsírsavak esetében, ami pedig nagyon hasznos a szív- és érrendszer számára.

A szájüreg egészségét is védi ez az olaj, mivel a benne található közepes láncú zsírsavak erős antibakteriális hatással rendelkeznek. Az íny és a szájüreg egészségét védhetjük azzal, ha naponta egy alkalommal kókuszolajos öblögetés végzünk. Vegyünk egy teáskanálnyi kókuszolajat, öblögessünk ezzel pár percig, majd köpjük ki, ne nyeljük le.

Szerte a világon nagyon sokan szenvednek csontritkulásban. A kókuszolaj ettől a rettegett betegségtől is megóvhat bennünket, hiszen nagyon sok antioxidánst tartalmaz, így a csontokat is védelmezi az oxidatív stresszel, így a csontkárosító hatásokkal szemben. Összességében elmondható, a kókuszolaj javítja a csontok egészségét.

A kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak segítenek a jobb emésztés kialakításában, illetve hatékonyabb inzulinhasználatot tesznek lehetővé és ezáltal csökkentik az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét, miközben szabályozzák a vércukorszintet azoknál, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A gyógyteák nátha és öregedés ellen is nagyon hasznosak
  2021-12-20 22:48:35, hétfő
 
  Nagyon sokféle gyógynövény létezik, melyeknek kihasználhatjuk a gyógyító erejét, hiszen nemcsak az egészség megőrzésére valók, hanem különféle betegségek leküzdésére is. Ilyen például a nátha vagy az álmatlanság. De egyes gyógynövények olyan vegyületeket is tartalmaznak, amelyek nagyon hasznosak lehetnek az öregedési folyamatok lassításában. Lássuk is, mi mindenre jók a gyógyteák!

Amikor náthásak vagyunk vagy meg vagyunk fázva, sokféle gyógynövényre támaszkodhatunk, ugyanis ezek megtisztítják a légutakat, a tüdőt, az orrmelléküregeket és csökkentik a kellemetlen tüneteket.

A kakukkfüvet sokan ismerik és sokan használják is a gyógyító erejét. Kellemes ízű gyógytea is készülhet belőle, amely nemcsak a köhögést csillapítja, hanem jó szolgálatot tehet hörghurut esetén, és még a fertőzések elleni küzdelemben is számíthatunk erre a gyógynövényre.

A legtöbb gyógytea antioxidánsokat is tartalmaz. Ezek a vegyületek megakadályozzák a szabad gyökök okozta sejtkárosodásokat. Az antioxidánsban bővelkedő gyógynövényeknek úgynevezett anti-aging hatása is van, amelyek erőteljesen segítenek nekünk az öregedési folyamatok lassításában.

Léteznek olyan gyógyteák is, amelyek eredményesen oldják a stresszt és nagyon hatékonyak a szorongás kezelésében is. Ilyen például a kamillatea, amely nagyszerűen enyhíti a stresszt, egyúttal a lélek és az elme megnyugtatását is biztosíthatja.

Léteznek olyan gyógynövények is, amelyek segítenek a zsírok lebontásában. Amennyiben székrekedésben szenvedünk vagy valamilyen más emésztőrendszeri zavarral küzdünk, akkor emésztést segítő gyógyteát szükséges fogyasztanunk. A borsmentatea ideális a gyomor izmainak ellazítására és a bélrendszer megnyugtatására. De különféle gyomorbetegségek és gyulladásos bélbetegség otthoni kezelésére is alkalmas a borsmenta.

Egyes gyógynövények és a belőlük készült teák nagyon ideálisak a vércukorszint szabályozására. Ilyen például a fekete áfonyából és a zsályából készült tea. Ezeket akkor is fogyaszthatjuk, ha diabéteszes neuropátiában szenvedünk. A zöld tea pedig segítségünkre lehet a vércukorszint szabályozásában.

Egyes gyógyteák még gyulladáscsökkentőként is remekül megállják a helyüket. A gyömbértea például kiválóan mérsékli az ízületi gyulladással együtt járó fájdalmakat, a zöld tea pedig a reumához kapcsolódó fájdalmakat csillapítja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Tippek a stroke megelőzésére
  2021-12-20 22:46:22, hétfő
 
  Vannak olyan betegségek, amelyek mindenkiben félelmet keltenek. Az egyik ilyen a stroke. Nem biztos, hogy mentőt tudunk hívni, ha a stroke tüneteit észleljük magunkon, márpedig minél hamarabb kezdődik meg a kezelés, annál nagyobb a felépülés esélye. Másrészt, a stroke nem feltétlenül végződik fatálisan, viszont súlyos egészségi károsodással járhat, és senki sem akar úgy élni tovább, hogy terhet jelentsen a szerettei számára.

Természetesen még egy súlyosabb agyi történésből is lehetséges a felépülés, de ez egy nagyon hosszú folyamat, ami kitartást és sok-sok energiát, erőfeszítést igényel. Nem mindenki érez magában erőt, hogy ismét megtanuljon járni és beszélni, és sajnos semmi sem garantálja, hogy vissza lehet hozni a betegség előtti állapotot. Éppen ezért a lehető legjobb, amit tehetünk, ha a prevencióra helyezzük a hangsúlyt és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a rettegett betegség, a stroke elkerüljön bennünket. Mutatjuk is, hogy mi mindent tehetünk az egészségünk megőrzése, a stroke elkerülése érdekében.

A stroke a nem megfelelő agyi véráramlás, a súlyos oxigén- és tápanyaghiány miatt állhat elő. Kétféle stroke is kialakulhat. Az egyik az úgynevezett ischaemiás, a másik a vérzéses stroke. Az előbbi a leggyakoribb, az esetek mintegy 80 százalékában ez fordul elő. Ilyenkor az agy egyes részének nem megfelelő vérellátása vagy az erek elzáródása jelent problémát. A vérzéses stroke során az agyat körülvevő véredények, sejtmembránok megrepedése okozza a betegséget. A kiszivárgott vér nyomást gyakorolhat az agyra, ami az érintett területen lévő sejtek halálához vezethet.

A stroke-nak nagyon sokféle tünete van. Többek között az úgynevezett ,,félrecsúszott arc", amikor az arc egyik felén bénulás következik be, így az arc aszimmetrikussá válik. A stroke során a beteg vagy az egyik szemén veszíti el a látását vagy mindkét szemet érinti a látásvesztés. A beteg képtelen felemelni a karját, van, hogy egyiket sem tudja a magasba emelni. Megjelenik a rendellenes beszéd, a beszédzavar, gyakran a betegek képtelenek feldolgozni, megérteni, mit mondnak nekik. Megjelenik az egyensúlyvesztés, vagy az instabil járás, illetve a hirtelen, ok nélküli fejfájás is jelezheti, hogy baj van.

Kialakulásában sok minden szerepet játszhat: túlsúly, alkohol vagy kábítószer fogyasztása, dohányzás, cukorbetegség, magas vérnyomás és koleszterinszint, szívbetegség, 60 évnél magasabb életkor, illetve családi halmozódás. Jellemzően a férfiak gyakrabban ki vannak téve ennek a betegségnek, mint a nők.

A megelőzés érdekében sok mindent tehetünk. Az egyik legfontosabb, hogy csökkentsük a vérnyomásunkat, fogyjunk le, tornázzunk, mozogjunk rendszeresen. A betegségmegelőzés szempontjából lényeges, hogy leszokjunk a dohányzásról és csak mértékkel fogyasszunk alkoholt. A vércukorszint és a szívbetegségek kordában tartása, rendszeres orvosi ellenőrzése is elengedhetetlen, hiszen az életünket kockáztatjuk amikor a komoly, krónikus betegségeket figyelmen kívül hagyjuk, és nem foglalkozunk a testünk jelzéseivel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1936
  • e Hét: 6781
  • e Hónap: 38267
  • e Év: 242968
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.