Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
A fokhagyma jótékony hatása a koleszterinre
  2021-12-03 23:13:23, péntek
 
 



A magas koleszterinszint az egyik legkomolyabb egészségügyi probléma manapság, amely azonnal orvosi segítséget igényel. Ha nem kezelik időben, életveszélyessé is válhat. De a magas vérnyomás megelőzése és kezelése nem mindig drága, mivel természetes anyagokkal is kezelhető, például fokhagymával, ami csökkenti a koleszterinszintet.

Miért a fokhagyma?

A fokhagyma, tudományos nevén Allium Sativum, rendkívüli gyógyhatással rendelkezik. Már akkor is, amikor ízesítéshez még nem használták, gyógyhatása miatt nagyra értékelt anyag volt.

Mivel tele van allicinnel, kiváló antibakteriális, valamint gombaölő hatású, így meggátolja és kezeli az olyan problémákat, mint a bélproblémák, a bélparaziták, fertőzések, az éhség hiánya, vízkór, bélpoklosság, süketség, légzési problémák, stb. De mindenek fölött, ez a zöldség különböző módokon segít abban, hogy a szív egészséges maradjon:

Szabályozza a vérnyomást.
Megakadályozza az érelzáródást, mivel csökkenti a vérlemezkék ,,ragadósságát".
Lebontja a lerakódásokat az artériák belső falán.
Megakadályozza az erek belső falának károsodását.

Tanulmányok a fokhagyma koleszterincsökkentő hatásáról:

Sok kutatás zajlott a fokhagyma koleszterincsökkentő tulajdonságával kapcsolatban. Viszont az eredmények sosem voltak kielégítőek, mivel a fokhagyma előkészítése minden esetben eléggé különbözött, valamint a kutatásokat nem megfelelően tervezték meg.

Egy újabb ausztráliai tanulmány szerint azonban a szárított fokhagymapor vagy fokhagyma étrend-kiegészítő rendszeres fogyasztása 8-12 hétig akár 8 százalékkal is csökkentette a koleszterinszintet a vérben. Ezen kívül szabályozza a triglicerid és az LDL (rossz koleszterin) mennyiségét a szervezetben.

Habár a 8 százalék kevésnek tűnik, valójában 38 százalékkal csökkenti a halálos szív- és szívkoszorúér problémák kialakulásának kockázatát. Az egyetlen hátrány ebben az esetben az eredmények hatásának hossza, mivel az tudvalevőleg rövid és nem tart 6 hónapnál tovább.

Hogyan csökkenti a fokhagyma a koleszterint?

Alább olvashat néhány fontosabb tényt a fokhagymáról és annak használatáról a koleszterin csökkentésével kapcsolatban.

1. A fokhagyma kivonat és -por sokkal hatékonyabban csökkenti a koleszterinszintet, mint a nyers fokhagyma.
2. A friss fokhagymaolaj csökkenti a triglicerid szintet a szervezetben.
3. A fokhagyma csökkenti a teljes vérsavó koleszterin, az LDL és a triglicerid szintet akár 20mg/dL mennyiségben.
4. Nem hat a HDL-re, vagyis a jó koleszterinre.
5. A fokhagymát fogyassza egészséges (rostokban gazdag és zsírokban alacsony) étrend részeként.
6. A hatás arányos a fokhagyma mindennapos fogyasztott mennyiségével.
7. Más hasonló koleszterincsökkentő gyógyszerekhez képest a fokhagymának kevés mellékhatása van (vagy egyáltalán nincs mellékhatása).

A fokhagyma fogyasztása:

Mint már korábban említettük, a fokhagyma csak akkor csökkenti a koleszterinszintet, ha kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztják. A legjobb hatás elérése érdekében fogyasszon fokhagyma kivonatot, -port vagy -olajat. Fogyaszthatja azonban nyersen is, vagy ízesítésként a salátákhoz, levesekhez, szendvicsekhez, pizzákhoz, stb. A fokhagyma étrend-kiegészítők elérhetőek tabletta vagy kapszula formában, amelyeket rendszeresen kell fogyasztani.

Mielőtt azonban megemelné a fokhagyma napi adagját az étrendjében, konzultáljon a gyógyszerészével vagy orvosával.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A testhőmérséklet szabályozói
  2021-12-03 22:57:51, péntek
 
  Előfordul, hogy megemelkedik a testhőmérsékletünk, miközben csendben lappang bennünk valami betegség, viszont létezik néhány nagyon egyszerű módszer, amellyel csökkenthetjük a lázunkat. Mutatjuk is, milyen módszereket vethetünk be a testhőmérsékletünk csökkentésére.

A kókuszvíz az egyik legjobb ital, hiszen hűsítő tulajdonságokkal rendelkezik. Hidratálja a szervezetet és természetes módon hozza egyensúlyba a test hőmérsékletét is szabályozó elektrolitokat. A kókuszvizet önmagában is fogyaszthatjuk, de a testünk lemosására, borogatására is alkalmas.

Az Aloe vera is nagyszerűen csökkenti a lázat vagy a hőemelkedést mind külsőleg, mind belsőleg. Alkalmazhatjuk a bőrre, így közvetlenül is érzékelhetjük a gyógynövény hűsítő hatását. De pakolást is készíthetünk belőle uborka és menta hozzáadásával. Ehhez pépesítsünk uborkát és mentát, adjunk hozzá Aloe vera gélt, majd simítsunk egy adagot belőle a testfelületre. Ez a keverék a gyulladás csökkentésében is segítségünkre lehet, ami szintén megemelheti a testhőmérsékletet.

A mentát gyakran használják Indiában. Ételeket és italokat is készítenek belőle, hogy csökkentsék a lázat vagy a hőemelkedést. A menta nemcsak szabályozza a testhőmérsékletet, hanem hűsítő hatással is rendelkezik. A mentás citromos limonádé nagyon hatásos lehet, akár télen, akár nyáron emelkedik meg a testhőmérsékletünk.

A görögdinnye több mint kilencven százalékban tartalmaz vizet. Ez a magas víztartalom nemcsak a kiszáradás ellen óvhat meg bennünket, hanem a testhőmérséklet csökkentésében is hasznunkra válhat, hiszen a görögdinnye nagyszerű hűsítő hatású.

Az uborka csakúgy, mint a görögdinnye, nagy mennyiségben tartalmaz vizet, emellett tele van rostokkal is, ami elősegíti a jobb emésztést, de a testhő szabályozásában is aktívan részt vesz. Az uborka nemcsak saláta készítésekor lehet hasznunkra, hanem egy-egy uborkakarika a szemünket is megnyugtathatja.

A citromos víz C-vitaminban gazdag, amely szintén csökkentheti a testünk hőmérsékletét. Hidratálja a szervezetünket és energiával látja el, nem beszélve arról, hogy kirobbanó formába hozza a testünket.

A zellernek is nagyon magas a rosttartalma, emellett létfontosságú tápanyagokat is tartalmaz és még a testhőmérsékletünket is szabályozza.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Ősi, hasznos és egészséges növény – koriander
  2021-12-03 22:47:02, péntek
 
 


A koriander minden része, a levelei és a magjai is ehetők és nagyon hasznosak a szervezetünk számára. Ezt a gyógynövényt már több ezer éve ismerik, Olaszországot tartják az őshazájának, azonban az indiai konyha bővelkedik elsősorban olyan ételekben, amelyek koriandert tartalmaznak. Egy tápanyagerőműnek is nevezhetjük, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz A-, C-, illetve K-vitamint, élelmi rostot, vasat, mangánt, kalciumot és foszfort.

A koriander nagyon jó hatással van a szem egészségére. Ennek nem más az oka, mint az, hogy tele van úgynevezett ,,szemvitaminokkal", mint A-, C- és E-vitaminnal, illetve karotinoidokban is bővelkedik, amelyek mind mind fokozzák a szem egészségét és az éles látást is elősegítik. Kutatások igazolják, hogy a koriander napi szintű fogyasztása késlelteti az életkorral összefüggő makula degeneráció kialakulásának esélyét, de ez a gyógynövény a kötőhártya-gyulladást is gyógyítja.

A gyógynövény levelei a nagy mennyiségű vitaminoknak köszönhetően az immunitás fokozásában is aktívan részt vesznek. A C-vitamin a fehérvérsejtek hatékony működését és a vas felszívódását támogatja. De antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek elősegítik az enzimaktivitást, az inzulin-szekréciót, aminek köszönhetően összességében csökken a vércukorszint. Ha magas vércukorszintben szenvedünk, érdemes legalább napi egy étkezésünkhöz koriandert is hozzáadni.

Manapság nagyon sokan küzdenek magas koleszterinszinttel. A jó hír az, hogy a koriander leveleinek rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni az LDL-koleszterin-szintet és javítja a HDL értékeit, amit jó koleszterinnek is neveznek.

A gyógynövény levelei olyan ásványi anyagokkal vannak tele, mint kalcium, mangán, magnézium és foszfor, amelyek pozitívan hatnak a csontok egészségére. Emellett a koriander gyulladáscsökkentő funkciója védi a csontokat az ízületi gyulladással kapcsolatos fájdalomtól.

A koriander levelei nagyon sok rostot is tartalmaznak, amelyek enyhítik az emésztési problémákat. Milyen emésztési problémákat enyhíthet ez a gyógynövény? Elsősorban gyomorfájdalom, hasmenés, bélgörcs, puffadás és hányinger.

Mivel ez a gyógynövény A- és E-vitamint is tartalmaz, így eredményesen harcol azokkal a szabad gyökökkel szemben, amelyek a bőrt károsítják. A gyógynövény antimikrobiális, fertőtlenítő és gombaellenes hatásokkal is rendelkezik, így nemcsak megnyugtatja, de kellemesen hűti is a bőrt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szervezetünk „éhezik” a D-vitaminra
  2021-12-03 22:40:08, péntek
 
  Milyen jó érzés, amikor kisüt a nap és mi egy-egy rövid időt kint töltünk a napsütésben. A testünk szinte éhezik a D-vitaminra, amely a napfény hatására is termelődik a szervezetünkben. Számos testi funkcióban kiemelt szerepet tölt be, többek között elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását, illetve a csontok egészségét is támogatja. A D-vitamin drasztikus hiánya oka lehet a csontritkulás kialakulásának.

A D-vitamin-hiánynak nagyon sok tünete lehet. Az egyik legjellemzőbb, ha a csontjaink ok nélkül eltörnek. Nemcsak az elesés miatt alakulhat ki csonttörés azoknál, akik csontritkulásban szenvednek, hanem már egy rossz mozdulat is előidézheti, akár a csípőben, akár a csuklón vagy más testrészen. A D-vitamin-hiány jelei lehetnek a csont- és az izomfájdalom is, de az állandó fáradtság is jelezheti, hogy csak kevés van ebből a vitaminból a szervezetünkben.

A D-vitaminnak számtalan előnye létezik. Ez a létfontosságú vitamin segít a hangulat szabályozásában és a depresszió megelőzésében is kiemelkedő a szerepe. Azoknál az embereknél, akik depressziósak vagy szorongástól szenvednek, szinte minden esetben megállapítják a D-vitamin hiányát.

A fogyásban is segítségünkre lehet ez a vitamin, mivel bebizonyosodott, hogy étvágycsökkentő hatása van. A D-vitamin-hiány is oka lehet a szívproblémák kialakulásának. Ennek elkerülése érdekében érdemes D-vitaminban gazdag táplálékokat is fogyasztani.

Sok kutatást végeztek ezzel a vitaminnal kapcsolatban. Megállapításra került, hogy segíthet az autoimmun betegségek megelőzésében és az autizmus tüneteinek csökkentésében.

Az erős és egészséges fogak megőrzéséhez is szükségünk van D-vitaminra. A kutatások során bebizonyosodott, hogy hiánya oka lehet a fogágybetegségek kialakulásának, hiszen a csontritkulás nemcsak a láb és a kar csontjaiban lehet jelen, hanem a fogágyban is.

A mentális hatásai is kiemelkedőek ennek a vitaminnak, hiszen a kutatások azt sugallják, hogy a D-vitamin rendszeres fogyasztása még a memóriára is pozitívan hat.

Ez a vitamin javítja az általános egészségi állapotot. Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk, az immunrendszerünket is támogatjuk, amely hatékonyabban tud megküzdeni a különféle kórokozókkal szemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Az igazi Mikulás
  2021-12-03 21:02:28, péntek
 
 



Szent Miklós város:, Myra
Ebben a törökországi városban élt az igazi Mikulás: Szent Miklós püspök lakóhelye ma is gyönyörű.
Szent Miklós püspök tiszteletére egykori városában templomot is emeltek.

Bár a nagy szakállú, pocakos, rénszarvasszánnal közlekedő Mikulás alakját manapság Lappföldhöz szokás kötni, a piros ruhás jótevőnek az eredeti történet szerint semmi köze nincs Skandináviához. Szent Miklós püspök a valóságban egy törökországi településen élte életét.

Szent Miklós az ókori Anatólia, azaz Kis-Ázsia területén, Patara városában született, majd püspöksége idején került Myra városába, ahol egész további életét élte. A hozzá kapcsolódó legendák is a településhez kapcsolódnak, mely akkoriban a Római Birodalom Lükia provinciájának része volt (i. sz. 3-4. század).

Miklós jóságáról több legenda is megemlékezik, a legismertebb közülük három szegény lány kiházasításához kapcsolódik, akiket apjuk hozomány híján nem tudott férjhez adni. Amikor ez a püspök tudomására jutott, egy éjjel arannyal megrakott erszényt rakott be az ablakukon. A legidősebb lány férjhez adása után a másik két lányt is ugyanígy megsegítette.

A férfiról úgy tartották, szülei örökségét elosztotta a szegények között, a legendák szerint volt, amikor erejével és imájával egy viharból menekített ki hajósokat, máskor a császári hajóról kért a szegényeknek gabonát a legénységtől, kikötésükkor azonban a gabona újra csodás módon megszaporodott. De a püspök az ártatlanok védelméért is küzdött. Szent Miklós december 6-án halt meg Myra városában. A település ma Denre néven ismert Törökországban, de a híres jótevő emlékét több épület őrzi.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Sírjunk vagy ne sírjunk?
  2021-12-03 20:55:52, péntek
 
  Gyerekkorunkban sokat sírtunk. És milyen jól tettük, hiszen ma már bizonyított tény, hogy a sírás nagyon is jót tesz az egészségnek. Ha visszatartjuk a könnyeinket, ha sokszor nem engedünk szabad folyást az érzelmeinknek, akkor annak előbb-utóbb az egészségünk látja kárát.

Sírni jó, mert megkönnyebbülünk, mert úgy érezzük, egy hatalmas lelki tehertől szabadulunk meg, és sokkal szebb színben látjuk a világot, ha alaposan kisírjuk magunkat. Mutatjuk is, hogy miért jó sírni és miért van olyan pozitív hatással az egészségre, ha kisírjuk magunkat.

A sírás amellett, hogy csökkenti a stresszt, még a szervezetet is méregteleníti. Amikor sírunk, endorfin hormon szabadul fel a szervezetben, amelynek nyugtató hatása van és enyhíti a lelki és a testi fájdalmat is.

A gyász nagyon megterhelő a szervezet számára, hiszen egyaránt okozhat fizikai és lelki tüneteket. Kutatások igazolják, hogy a sírás a gyászmunkát is jelentősen megkönnyíti, hiszen segít jobban elfogadni a körülményeket, a kialakult helyzetet, így hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyásznak ne legyen súlyosabb hatása, így talán még a depresszió ellen is megvédhet bennünket.

Sok alkalom van a sírásra. Sírhatunk, ha boldogok vagy ha szomorúak vagyunk, ha megijedünk valamitől, de akkor is, ha stresszesek vagyunk. A sírás nagyon is hatásos lehet, mivel segít visszaállítani azt a bizonyos érzelmi egyensúlyt.

A sírás az öngyógyítást is támogatja, aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az egyensúly ismét helyreálljon a szervezetben.

A sírásnak kifejezetten nyugtató hatása van, hiszen nemcsak a fájdalmat enyhíti, hanem nagyon jó hatással van a lelki egészségre is. Talán mindannyian megtapasztaltuk már, hogy egy kiadós sírás után olyan érzés keríthet bennünket hatalmába, mintha mázsás lelki tehertől szabadultunk volna meg. Lehet, hogy amikor sírunk, úgy érezzük, hogy ,,szétszakad" a lelkünk, de amikor befejezzük, olyan könnyűnek érezhetjük magunkat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A bél egészségének fenntartása kovásszal, kovászos kenyérrel
  2021-12-03 20:51:24, péntek
 
  Bizonyára sokan ismerik a kovászt és a kovászos kenyeret. A pékségben kapható kenyerek azonban nem a felhasználásával készülnek, talán emiatt is lehet érezni már egy-két nap elteltével, hogy a kenyérnek fura az illata és az állaga. Egyes kenyérfajták olyan sok egészségtelen összetevőt és tartósítószert tartalmaznak, hogy egyáltalán nem csoda, hogy ennyi ember szenved manapság valamilyen emésztőrendszeri problémától.

Mint ahogyan minden ételnél, a kenyérnél is az az alapelv, hogy minél kevesebb hozzávalóból készül, annál pozitívabban hat az egészségünkre. Egy kenyérhez sem kell ízfokozó és tartósítószer, hiszen jut nekünk ezekből bőven, mivel nagyon sok feldolgozott élelmiszer tartalmazza ezeket az anyagokat. Lássuk is, milyen előnyei vannak a kovászos kenyérnek!

A kovászos kenyér támogatja a bélrendszer egészségét. Azért is nevezhető bélbarát tápláléknak, mert minden olyan hasznos vegyületet tartalmaz, amely más kenyér esetében nem mondható el. Leginkább polifenolokról, rostokról és más hasznos vegyületekről van szó, amelyek pozitívan hatnak a bél mikrobiomjára és fenntartják a bélflóra egyensúlyát.

A kovászos kenyérre jellemző erjedési folyamat, a magas rosttartalom eredményesen kezeli a vércukorproblémákat. A kovásszal készült kenyér nem zavarja meg a vércukorszintet, sőt elmondható, hogy stabilan tartja a nap során.

A magas rosttartalmú étrend nagyon hatékony lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Még pozitívabb hatásokat érhetünk el, ha a kenyeret egészséges rozslisztből készítjük.

A kovászos kenyér könnyen emészthető. Mivel lassú erjedési folyamaton megy keresztül, megmarad benne a sok értékes tápanyag, vitaminok és ásványi anyagok, amelyeket a szervezetünk jól hasznosít és aktívan hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez.

Az erjedési folyamat segít feloldani a B-vitaminokat a kenyérben, amelyek az energia termelésében és a megfelelő anyagcsere biztosításában lehetnek a segítségünkre.

A kovászos kenyér nemcsak prebiotikumokat, hanem probiotikumokat is tartalmaz és ilyen módon is aktívan hozzájárul a bélrendszer egészséges működéséhez. Mivel a mediterrán étkezés alapvető tápláléka a kovászos kenyér, így mi is fogyasszuk rendszeresen, mivel még az öregedési folyamotokat is lassítja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 43645 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1204
  • e Hét: 5579
  • e Hónap: 66626
  • e Év: 66626
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.