Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Alig élek
  2021-03-30 19:01:37, kedd
 
  Hiába, nem szoktam meg, vagy sok volt a télből, a kert teljesen leamortizálta az erőmet. Töltöm fel földdel a magaságyást, amit raklapokból csináltam. S veteményezek. Túl nagy a kert, a fák metszése sem volt semmi.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyilkosok
  2021-03-28 17:52:58, vasárnap
 
  Gyilkosok közt cinkos, aki néma - kölcsönvettem. Ne szerénykedjünk, ne legyünk olyanok, mint akik nem értik a körülöttük lévő világot, vagy nem akarják megérteni. Más vére nem fáj, tartja egy szlovák közmondás, s általában ezt mondva a magyarokra gondolnak.
Járvány van. Az, hogy nem mindenkit érint egyformán, természetes. Az már nem egészen az, hogy a médiumok szerénykedve nem mutatják a szörnyű kínok közt haldoklókat, nem való az, félre kell nézni. Félrenéztek az elmúlt bő két évszázadban már eleget.Most nem kellene.
De a lényegre térve. Úgy látszik, az oltás valamennyire védelmet ad. Oltanak is bőszen, persze önkéntes alapon, hisz szabad az akarat. Talán ez rendben is van. Viszont aki arra biztat, hogy ne oltakozzunk, sőt, fennen hirdeti, hogy az oltás veszélyes, az gyilkosságra buzdít. Öngyilkosságra. Pontosabban nagy szabadságában veszi magának a jogot, hogy megfertőz másokat. Magyarul megöl.
Szabad persze a jeges Dunába ugrani, de másokat belelökni bizony súlyos gaztett. Villamosszék jár érte.
A pedagógusok közel negyven százaléka nem kívánja beoltatni magát. Szabad ország, legyen így, csak gyerekek közelébe sem kell engedni az ilyent. Ha nagyon nagy gesztust szeretnék gyakorolni, azt írnám, fizetetlen szabadságra kell küldeni. Hol van itt a példamutatás, a részvét, az együttérzés, a humánum?
Az ellenzéki pártok kampánya remélhetőleg visszaüt rájuk. Most csak annyit jegyeznék meg, az ellenzék és ellenség között van különbség.A baloldal és köztük is óriási. Magyarországon, ha van baloldali párt, az a Munkáspárt. Ez Mengele koalíció.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újra Babits
  2021-03-27 06:45:38, szombat
 
  Az elmúlt évtizedben kissé átértékelődött bennem Babits, s az életmű. Főként versei koptak meg, bár van néhány ragyogó darab. Úgy tűnik, belesüllyed a korba a hagyaték. Talán ezért is vettem elő, hoztam fel a pince könyvtárából a Halálfiai című regényt. Egyszer olvastam, még a nyolcvanas évek elején, akkor is Csányi Laci kedvéért. Aki Babitsért rajongott, de Török Sophie-t hárpiának tartotta, és tehetségtelennek.
Kiváncsi vagyok, mit jelent nekem most ez a vaskos regény. Tudom, hogy olaszországi nászútján is ezen dolgozott, panaszkodott is Sophie, hogy nem vele foglalkozik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy év várakozás
  2021-03-25 06:51:45, csütörtök
 
  Elolvastam az egy évvel ezelőtti jegyzeteket. Még volt bennünk valamiféle remény. Már annyi idő telt el azóta, hogy nem csodálkozok a fásult arcokon, a szétzilált kapcsolatokon. S azon kívül, hogy van védőoltás, ami talán nyújt némi védelmet, nincs sok eredmény. A sokféle lezárás, karantén, hírterror semmit nem hozott. Ez tényleg háború, ülünk az óvóhelyen, s várjuk, hogy átmenjen fölöttünk. De nem fog. Mert a baj bennünk van. (Már régóta, nem csak egy éve.)
Azért reménytelen.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez nem közösségi és nem média
  2021-03-22 08:14:27, hétfő
 
  Közösségi médiának csúfolják a facebookot (is). Csak annyi a szépséghiba, hogy nem közösségi és nem média. Nem csak azzal van baj, hogy már főállásban cenzúrázzák. Inkább azzal, hogy a cenzúra politikai, s nem nyelvi, erkölcsi, s a kamu portálokat, amelyek álhíreket gyártanak nem szűrik. Pedig van róla lista.Az me végződésú "független" portálok például montenegrói székhelyűek. (Nem EU).
A baj az, hogy a szésőbal (a baloldalnak volt pozitív töltete valamikor) folyamatosan és kéretlenül szembejön. Ma már napi szinten törlök idiótákat, kamu portálokat, kéretlen reklámokat. S feltett miért kérdések között nem is lehet választani.
Mindenki újságíró ezen a közösségi akármin. Igaz, borzasztó helyesírási hibákkal.
Mi lesz ezekkel a nyomorultakkal, ha nem lesz Orbán? Kit lehet hirtelen gyűlölni? Nem kell aggódni, talál a szemét magának nyomvonalat.
Persze nagyon jó dolgokra is fel lehet használni, de a szarból kell kibányászni az aranyat.
Igaza van a mondásnak, az emberiség olyan mint a krumpli, a java a föld alatt van.
(Ps: az oltás ellen uszitókat én gyilkosságra felbújtóknak tartom. Ezért neveztem ezt a koalíciót Mengele koalíciónak. Törölte is a hozzászólást a face. Pedig ellenzékre szükség van a kontroll miatt, de a Lenin fiúknak - meg a lányoknak is - rács mögött van a helyük.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Várom a csütörtököt
  2021-03-21 06:51:06, vasárnap
 
  Feleségemet akkor viszem be Győrbe, hogy az oltóponton megkapja az orosz vakcinát. Remélem, én pénteken a második adag kínait.
Mert az a legjobb vakcina, ami bennünk van.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sanyi Széchenyi-díjas
  2021-03-17 06:53:17, szerda
 
  Szakály Sanyi barátunk nagy elismerésben részesült, Tegnap gratuláltam neki. Szokásos humorával válaszolt. Három évtizedes a barátságunk.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Aztán a máig érő '56
  2021-03-16 07:10:28, kedd
 
  A németek kitelepítése feltette a koronát a pusztításra. Nyugatra aknazár, keletre is zár, onnét büntetésből küldtek ide tanárt, értelmiségit. De keveset, hogy nem bontsa meg a sötétséget.
A sortűz aztán végképp "megfegyelmezte'' a város lakóit. Jól mondta K. Kovács Zoli bácsi, hogy amikor először jött 48 után haza, úgy nézett ki Mosonmagyaróvár, mint az angol bányaváros bányaszerencsétlenség után. Szabadon idézve egyik 56-os tudósítót.
Így érte meg a város 1989-et.
Hű folytatói akadtak, kis időt leszámítva, e gyakorlatot folytatóknak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szembe kell nézni a múlttal
  2021-03-15 17:48:34, hétfő
 
  Meglepve olvasom a kor helyi történészeinek munkájában, hogy milyen sajnálattal nézték sokan, Moson zsidó lakosságának elhurcolását. Legyek gonosz? És azonnal belakták házaikat, s sajnálattal nem szemlélték a mai Haller iskolában bevackolt nyilasok - ők is e városból valók voltak - napi motozásaikat, testüregi "vizsgálataikat" , hogy mielőtt legyilkolják polgáraikat, még hátha sikerül elrabolni elrejtett "ékszereiket".
Nem igaz, nem volt akkora a részvét. Sőt, Moson német lakóinak többsége üdvözölte a német megszállókat áprilisban.
Aztán később ők következetek. Kitelepítés, deportálás.
Két szörnyűség. S amíg ma a német kitelepítést felkutatták, a zsidó lakosság kiirtását nem nagyon. Ezzel ma sem akar szembenézni Moson.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Aki tehette, elmenekült
  2021-03-12 18:18:06, péntek
 
  Aztán megcsonkították a vármegyét, a tisztviselői kart elcsapták, aki tehette, elmenekült. A megmaradt vármegye darabkát "ideiglenesen" Győrhöz csatolták. Határokat húztak családok, népek közé.Gazdaságilag, emberileg is tönkrement minden.
1939-ben egyesítették a két települést, s megalkották ezt a szörnyű városnevet. Nem volt örömünnep, felső kényszer inkább, s Moson máig úgy érzi, hogy kár volt a szegény kérőhöz hozzámenni.
De efölötti kesergése sem tartott sokáig.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 15 db bejegyzés
e év: 177 db bejegyzés
Összes: 3552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 34
  • e Hét: 196
  • e Hónap: 1939
  • e Év: 33604
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.