Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Kacsamell parajos burgonyatortával és gránátalma szósszal
  2022-01-12 17:21:16, szerda
 
  Hozzávalók

Burgonyatorta elkészítése
2 közepes db burgonya
15 dkg spenót
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál kukoricaliszt
100 ml főzőtejszín
1 db tojás
3 ek zsemlemorzsa (a formához)
1 ek vaj (a forma kivajazásához)

A kacsa sütése
40 dkg kacsamell
1 szál rozmaring
A gránátalma szósz
1 db gránátalma
10 dkg barna cukor
1 db citrom (leve)

Elkészítés
Burgonyatorta elkészítése
Az elkészítést a burgonyatortával kezdjük, mert ennek kell egy jó 40 perc, hogy megsüljön. Kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 180 fokra. A burgonyákat nagy lyukú reszelővel reszeljük egy tálba, dobjuk rá a szétzúzott fokhagymát, borsozzuk és sózzuk jól meg, hogy levet eresszen, majd 5-6 perc múlva nyomkodjuk ki a mosogató felett és öntsük le róla a felesleges levet, végül hempergessük meg a kukoricaliszttel.

Egy kerámia vagy más hőálló formát (ami ne legyen túl nagy, két ember adagja férjen el benne) vajazzunk ki egyenletesen és szórjuk meg a belsejét zsemlemorzsával. Ez biztosítja majd, hogy a burgonyatorta sütés után könnyedén kiessen a formából. A formánkban oszlassuk szét egyenletesen a burgonyát, jó erősen nyomkodjuk bele, béleljük a tál belsejét úgy, hogy középen egy kisebb kis tálat alkossunk.

Forrósítsunk egy serpenyőt, olvasszunk benne kevéske vajat, majd dobjunk bele két gerezd vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd pár másodperc múlva tépkedjük bele a parajleveleket. (A leveleknek a középső, szálasabb erét kitéphetjük.) Sózzuk, borsozzuk, forgassuk meg kicsit, de ne süssük túl, egy perc alatt megvan, vegyük is le a tűzről, ha kicsit összeesett.

A megpárolt parajleveleket öntsük a burgonya tálkánkba, a tejszínt keverjük egy tálban jól össze a tojással, majd ezt is öntsük a tetejére és így tegyük sütőbe, kb. 40-50 percre. Nézegessük néha, akkor jó, ha a teteje már nem annyira leveses, puha, hullámzós, hanem kicsit kezd szilárdabbá válni. Ilyenkor fel is puffad kicsit, de miután kivettük a sütőből, újra visszanyeri eredeti alakját. Ilyenkor egyszerűen kifordítjuk a tálból és félbevágva helyezzük a tányérokra.

A kacsa sütése
A kacsamell zsírosabb, bőrös oldalát irdaljuk be egyenletesen 1-2 centis távolságra végig úgy, hogy a hús széléig futtassuk ki a kést rendesen (hogy ne pöndörödjön fel sütés közben). Vigyázzunk a kés csak a bőrt vágja át, a húsba már ne vágjunk bele, ha lehet, mert ezzel megakadályozzuk, hogy bent maradjanak a finom nedvek. A mell másik oldaláról vágjuk le az esetleges inakat, szálakat, valamint vágjuk körbe a zsírt a hús formájára. Általában a zsír kicsit lelóg a húsról, azt nem szeretnénk megsütni. Kis tálban keverjünk össze egy evőkanál olívaolajat, borsot és apróra vágott rozmaringot, majd a hús nem bőrös oldalát kenjük be vele, és lefordítva tegyük egy tálra 10-15 percre.

Forrósítsunk fel egy serpenyőt, sózzuk be kicsit a kacsát, majd mikor már elég forró helyezzük bele a bőrös oldalával lefelé. Ne használjunk semmilyen zsiradékot, mert a bőr maga is elég zsíros, így az biztosítja majd, hogy ne égjen meg. Néhány percig süssük, néha nézzünk alá, ha szép aranybarna színű, akkor fordítsuk meg és a másik felét is süssük 2-3 percig. Majd vegyük le és helyezzük tepsibe a bőrös oldalával felfelé. Ekkorra már kezd nagyon jól kinézni, de itt még nincsen kész. Helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük további 7-8 percig.

A gránátalma szósz
Vágjuk a gránátalmát keresztbe (ne hosszába, tehát a félgömb teteje legyen a feneke :) ) majd egy nagyobb tál fölött fektessük a tenyerünkbe a belső oldalával lefelé, és egy kanállal (aminek a nagyobb lendület kedvéért a végét fogjuk meg) kezdjük el ütögetni fölülről. Azt tapasztaljuk majd, hogy szépen, egyenletesen kihullanak belőle a magok, amit majd felhasználunk a szószhoz. Ha esetleg néhány apró torzsa is beleesett, azokat dobáljuk ki.

Forrósítsunk egy serpenyőt, szórjuk bele a barna cukrot és várjunk, amíg elkezd olvadni, majd öntsük bele a gránátalma magokat és facsarjunk rá egy citrom levét, valamint egy csipet sóval ízesítsük. Ha nem elég szószos állagú, kevéske vízzel hígíthatjuk.

Szép nagy tányérra helyezzük a félbe vagy negyedbe vágott burgonyatortát, a sütőből kivett kacsát szeleteljük egyenletes méretűre, öntsük a gránátalma szószt a burgonya mellé, majd erre helyezzük a kacsa szeleteket, amit végül egy ágacska rozmaringgal díszíthetünk.
 
 
0 komment , kategória:  Dinus és Regi   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2021.12 2022. Január 2022.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 199 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 308
  • e Hét: 1478
  • e Hónap: 3373
  • e Év: 54164
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.