2022-01-15 20:05:37, szombat
|
|
|
Hozzávalók / kb 100 db:
90 dkg liszt
50 dkg burgonya
25 dkg folyékony kacsazsír
10 dkg tejföl
3 tojás
35 dkg reszelt sajt
2,5 dl tej + 1 teáskanál cukor
4 dkg élesztő
2 teáskanál őrölt pirospaprika
kb 3 teáskanál só (ízlés szerint)
szezámmag ízlés szerint
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítom, felkockázom és sós vízben puhára főzöm.
Leszűröm és még forrón összenyomkodom (áttöröm) a folyékony zsír felével.
A tejet a cukorral meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt és meleg vizes tálba téve felfuttatom.
A lisztet elmorzsolom a burgonyás zsírral, azután hozzáadok 2 egész tojást,
a felfuttatott élesztőt, pirospaprikát, sót és a tejfölt is.
Kb 10 perces nyomkodás, dagasztás után, szépen elválik az edény falától.
Kóstoljuk meg a tésztát kell-e még bele esetleg só.
Letakarom és a tálban kelesztem fél órát.
Utána lisztezett deszkán átgyúrom, és vékonyra kinyújtom.
Megkenem a tojással és megszórom a sajttal és a szezámmaggal is.
Derelyevágóval vagy késsel kis rudakat vágok belőle
és 180°C-ra előmelegített sütőben szép pirosra megsütöm.
Tippek
Először úgy tűnhet, hogy kevés a liszt és nagyon ragad a tészta, de legyünk türelmesek és dagasszuk kézzel kitartóan, nem kell hozzá több liszt. Egy idő után szépen összeáll, a burgonyától és a zsírtól pedig szép ruganyos tészta lesz.
/www.aszokenosutoget.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|