Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
A céklát is illesszük be az étrendünkbe!
  2022-01-04 22:18:58, kedd
 
 



A cékla egy gyökérzöldség, amely nagyon sok és értékes tápanyagot tartalmaz. Tanulmányok szerint csökkenti a vérnyomást, fellendíti az energiaszintet és segít a gyulladás elleni küzdelemben. Gazdag forrása a K-vitaminnak, illetve a kalciumnak és a rostoknak. Ez utóbbi erőteljesen támogathatja a fogyókúrás törekvéseinket.

A cékla bőven tartalmaz még A-vitamint és karotinoidokat is, leginkább luteint, amely erőteljes antioxidánsnak számít. Amellett, hogy jót tesz a látásnak, még a bőr egészségét is védi, sőt az öregedés jeleit is késlelteti.

A cékla A-vitamin-tartalma segít fenntartani az egészséges nyálkahártyát. Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy aktívan részt vesz a vér megtisztításában. C-vitaminban is bővelkedik ez a zöldség, amely segít szintetizálni a kollagént, de védelmet jelenthet a bőr számára is a káros hatású UV-sugarakkal szemben.

A céklalé csökkenti a magas vérnyomást. Ezt a pozitív hatását már négy hét alatt kifejti, természetesen csak akkor, ha rendszeresen fogyasztjuk, napi 1-2 pohárnyi céklalevet szükséges ehhez meginnunk. A céklalében nitrátok vannak, melyeket a szervezet nitrogén-oxiddá alakít át, ezek részt vesznek az erek kitágításában, ami kedvezően hat a vérnyomásra. Sok esetben azért emelkedik meg a vérnyomás, mert a szűk ereken keresztül nehézkessé válik a vér áramlása.

A cékla nitrátjai tehát csökkentik a vérnyomást, aminek köszönhetően mérséklődhet a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázata. Vizsgálatok során az is kiderült, ha céklalevet fogyasztunk, az oxigénszállítás is hatékonyabb lesz a vázizmokban. Ez pedig azt eredményezi, hogy sokkal jobban tudjuk mozgatni a végtagjainkat. A fizikai aktivitás pedig még a szívet is erősíti.

A cékla az egyik legjobb táplálék a máj számára, hiszen olyan tápanyagokban bővelkedik, mint a B-vitaminok, a vas és a kalcium. Mivel rostot is tartalmaz, segít a szervezetből eltávolítani a méreganyagokat, így pedig kevesebb munka marad a májra, amelynek az egyik kiemelt feladata a test méregtelenítésének ellátása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyulladás csökkentése gyógynövényekkel és fűszerekkel
  2022-01-04 22:15:20, kedd
 
  Amikor arról van szó, hogy gyulladás alakul ki a testünkben, akkor sokan megrémülnek, pedig a gyulladás nem más, mint a szervezet öngyógyító folyamata. Sok minden kiválthatja, például allergének, kórokozók, sérülések, de a stressz is oka lehet a kialakulásának. A gyulladás tünetei közé tartozik a depresszió, a fájdalom, a gyakori fertőzések és még a súlygyarapodás is. Időtartama változó, eltarthat néhány napig, de akár hosszú hónapokig vagy évekig is. A gond akkor van, ha a gyulladás krónikussá válik, ugyanis ebben az esetben már oka lehet a súlyos és krónikus betegségek kialakulásának. Szerencsére azonban mi magunk is sokat tehetünk a gyulladás megszüntetés érdekében, mégpedig gyulladáscsökkentő gyógynövények és táplálékok rendszeres fogyasztásával.

Az omega-3 zsírsavak hatékony gyulladáscsökkentőnek bizonyulnak. Remek forrása a halolaj, amelyet alkalmazhatunk ízületi gyulladás esetén is, ugyanis nagyon hatékonyan kezeli az ízületekben kialakult gyulladást.

A kurkumát már évszázadok óta használja az indiai ájurvédikus és a kínai hagyományos orvoslás. Mivel kiváló antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, így nagyon hatékony a gyulladásos betegségek kezelésében. Ilyen lehet a vastagbél-, az ízületi gyulladás vagy éppen a krónikus neurodegeneratív betegségek.

A zöld tea nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. Ezek a polifenol vegyületek, amelyek hatékonyak a rák elleni védelemben, a gyulladás csökkentésében és az ízületi gyulladás kezelésében is kiválóan teljesítenek. Ennek érdekében napi 3-4 csésze zöld teát is elfogyaszthatunk.

A fenyőkéreg egy pycnogenol nevű vegyületet tartalmaz, amely szintén erős gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Alkalmas sebek, fekélyek és érrendszeri gyulladás hatékony kezelésére. Nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint, amelynek nagy szerepe van a szabad gyökök semlegesítésében. A fenyőkéreg emellett csökkentheti a vérnyomást és a vérrögök kialakulásának kockázatát is.

A tömjénre is számíthatunk, amennyiben gyulladáscsökkentést a célunk, de felhasználhatjuk még fájdalomcsökkentésre, illetve az ízületi gyulladás tüneteinek csillapítására is.

A fekete bors egy piperin nevű vegyületet tartalmaz, amelynek szintén nagy szerepe van a gyulladás csökkentésében. Kurkumával együtt használva pedig még hatékonyabban fejti ki a pozitív hatásait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A testszőrzetünk árulkodik az egészségünkről
  2022-01-04 22:11:24, kedd
 
  Az ember testén körülbelül ötmillió szőrtüsző található. Divatok jönnek és mennek, egyszer az a menő, hogy leborotváljuk például a hónaljszőrzetünket, majd ismét visszajön a divatba a bozont. Egyébként bőrgyógyászok és nőgyógyászok is hangoztatják, hogy bizonyos helyeken nem véletlenül nő szőrzet a testünkön, azaz nem kellene itt gyantáztatni, szőrteleníteni, mivel ezeknek a testszőrzeteknek bizony funkciójuk van.

Minden ember más és más. A haj vagy a mellkasszőrzet lehet erős vagy gyenge, és a színük is más lehet egyes embereknél. Az, hogy milyen a hajunk - erős, gyenge, vékony szálú vagy vastagabb, vörös, fekete, barna, szőke, esetleg kopaszodásra hajlamos - a genetikának köszönhetjük. Kenhetünk bármit a hajunkra, ehetünk akármennyi hajvitamint, egészséges lesz tőle a hajunk, de egy vékony szálú hajból soha nem lesz vastag.

Mi az oka, ha elveszítjük a hajunkat, vagy ha olyan helyeken nő szőr a testünkön, ahol korábban nem? Most ezekre a kérdésekre adjuk meg a válaszokat.

A hormonok gyakran űznek velünk komoly tréfát és működnek néha olyan összevisszaságban, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Ha egyik napról a másikra, vagy fokozatosan ugyan, de látványosan hullik a hajunk, lehetséges, hogy túl sok úgynevezett androgén hormon termelődik a szervezetünkben. Ez voltaképpen egy tipikus férfihormon, de a nők szervezetében is megtalálható. Amennyiben drasztikusan megemelkedik a szintje, hozzájárulhat a haj elvesztéséhez vagy jelentős ritkulásához férfiak és nők esetében egyaránt.

A nők többsége megérzi a menopauzát, hiszen az ösztrogén hormon csökkenése sok és kellemetlen változást okozhat a szervezetükben. Megemelkedhet a tesztoszteronszint, ami nemcsak a haj elvékonyodását és hullását idézheti elő, hanem a testszőrzet erőteljesebb megjelenését is, főleg az arcon és az állon, illetve az ajkak vonalában.

Hajhullás akkor is kialakulhat, ha valakinek nincs elegendő vas a szervezetében, hiszen ilyenkor nem képes elegendő hemoglobin előállítására. A hemoglobin oxigént szállít a test sejtjeihez és szöveteihez, de ha ez nem történik meg, vagy nem úgy, ahogy kellene, oka lehet a hajvesztésnek.

Amikor a pajzsmirigy alulműködik, akkor nem termelődik elegendő hormon, ami szintén okozhat hajhullást, de még a szemöldök elvesztését is előidézheti.

Létezik olyan autoimmun betegség, amikor a szervezet megtámadja a szőrtüszőket és ez oka lehet a haj, a szemöldök és a szempillák kihullásának vagy a foltos kopaszság kialakulásának.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Táplálékok, amelyek segítenek „túlélni”
  2022-01-04 22:08:22, kedd
 
  A cím egy kicsit drasztikusan hangzik, de nem az, hiszen a mindennapi életünkben folyamatosan jelen van a stressz, egyre rosszabbul alszunk és bizony az élethez kellő rugalmasságra van szükség, hogy testileg, érzelmileg, mentálisan és szellemileg is fittek maradjunk. Vannak olyan kiemelten egészséges táplálékok, amelyek segítenek nekünk alkalmazkodni az élet nyújtotta megpróbáltatásokhoz, és lehetővé teszik, hogy akkor is egészségesek maradjunk, ha a sorsunk kihívások elé állít bennünket. A cikkben ilyen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat mutatunk be.

A sötét zöld leveles zöldségek, mint például a spenót, rendkívül sok értékes tápanyagot tartalmaznak, hiszen gazdag forrásai az antioxidánsoknak, amelyek segítenek az immunrendszer fellendítésében és csökkentik a gyulladást. A következő vitaminok rendelkeznek leginkább antioxidáns hatással, például a C-, az E- és az A-vitamin. Ezek megnövelik az energiaszintet és kezelik a stresszt. A zöld leveles zöldségek ráadásul olyan fitonutrienseket is tartalmaznak, amelyek rákellenes hatásokkal rendelkeznek.

A másik nagyszerű táplálék a sütőtök, amely gyulladáscsökkentő tápanyagokat tartalmaz. Gazdag forrása az A- és a C-vitaminnak, mindkettő kiemelkedő szerepet játszik az immunrendszer fellendítésében.

A gombák számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, olyan tápanyagokat, amelyek védelmet jelentenek az idegrendszer és az immunrendszer számára. Például D- és B-vitaminokat, amelyek rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. A gombák egyedülálló immunfokozó hatással is bírnak, illetve poliszacharidokat - például béta-glükánt - is tartalmaznak, amelyek szintén kiváló immunvédő hatásúak.

A lazac nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, amelyek erős gyulladáscsökkentő hatásukról is ismeretesek. Különösen az EPA- és a DHA-tartalmuk van nagy hatással az agy és az idegrendszer fejlődésére, de a hangulatfokozó hatásuk is kiemelkedő. A lazac fehérjében is gazdag, amely támogatja a bélrendszer működését, de kiváló D-vitamin-forrás is egyben, ami hozzájárul az immunrendszer zavartalan működéséhez és az autoimmun betegségek kialakulásának megelőzéséhez.

A brokkoli olyan tápláló anyagokat tartalmaz, amelyek a csontok egészségét biztosítják. Megtalálható benne a kalcium, a magnézium, a D- és a K-vitamin, de rostokban és olyan antioxidáns vitaminokban is bővelkedik, mint például C- és E-vitamin. Ez a közkedvelt zöldség gyulladáscsökkentő vegyületeket is tartalmaz, melyek segítenek a testünk méregtelenítésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Testi változások idősebb korban
  2022-01-04 13:11:00, kedd
 
  Amikor elérjük azt a bizonyos középkort, a testünk teljesen másként kezd el viselkedni, mint korábban. A hormonális működés is megváltozik és emiatt sok olyan dologra számíthatunk, ami az egészségi állapotunkat érinti.

A középkor és az idősebb kor gyakori betegségei közé tartoznak a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és az elhízás miatt kialakuló szövődmények. Az elfogyasztott táplálékok nagyban meghatározzák, hogyan lépünk be az idősebb korba és milyen egészségügyi gondokkal kell majd szembenéznünk.

Idős korunkban kevésbé vagyunk érzékenyek az inzulinra, így lehet, hogy ugyanannyi szénhidrátot eszünk, mint a fiatalabb éveinkben, azonban a megváltozott szervezet képtelen lesz ennyi szénhidrátot ,,kezelni". A sóvárgás megmarad, ugyanannyit eszünk, mint korábban, mégis nagyobb lesz az esélyünk az elhízásra és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására. Az 50-es, 60-as éveinkben az anyagcsere egyre csak lassul, ezért van az, hogy ugyanannyi kalóriafogyasztás mellett is hízunk. Éppen ezért javasolják a szakemberek, hogy idősebb korunkban fele annyi kalóriát fogyasszunk el, mint amennyit 20 vagy 30 évesen magunkhoz vettünk. Ahhoz, hogy ne hízzunk el, jelentősen csökkentenünk szükséges tehát a kalóriabevitelt.

A menopauza szakaszába lépő nők másik nagy problémája a megnövekedett zsírmennyiség a has körül, ami természetesen a férfiak esetében is fennállhat. Ennek egyszerű a magyarázata: csökken a hormontermelés. Nők esetében az ösztrogén szintje esik le drasztikusan.

Igaz, hogy kevesebbet kell ennünk idősebb korunkban, viszont tápanyagokra szükségünk van, ezért van kiemelt szerepe az egészséges, változatos étrendnek.

Az emésztésünk is megváltozik ahogy öregszünk. Csökken a gyomorsavtermelés, ami megakadályozza az ételek megfelelő lebontását. Ráadásul, ha még keveset is mozgunk, az negatív hatással lesz az emésztésünkre és különféle zavarokhoz, például székrekedéshez vezethet.

Az idősebb kor azzal is jár, hogy az agy nehezebben érzékeli a dehidratációt, így előfordulhat az is, hogy elfelejtünk inni. A dehidratáció és a kiszáradás súlyos problémákat okozhat, kialakulhat fáradtság, de csökkenhet a koncentráció is.

Ha nem mozgunk eleget, az izomtömegünkből is veszíthetünk. Ez azonban befolyásolja a csontok állapotát, hiszen nagyobb az esély a csonttörések kialakulására. És ebben a korban az ízületi kopás is jellemző lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
A passzív agresszív személyről jó tudnod
  2022-01-04 13:01:56, kedd
 
  5 jel, hogy passzív-agresszív személlyel van dolgod: ha így dicsér meg, van okod a gyanúra
Úgy tűnik, mintha kedves lenne, mégis megbántva érzed magad?
Nem biztos, hogy veled van a baj.

A személyes konfliktusait mindenki másképp kezeli, vannak, akik bármit megtennének, hogy elkerüljék az összetűzéseket, mások élnek-halnak egy kis agyserkentő vitáért. A passzív-agresszív viselkedésű személyek pedig egészen különleges stratégiát választanak, bár a nyílt konfrontációtól tartózkodnak, számos úton éreztetik a másikkal rosszallásukat, egyet nem értésüket.

Jól irányzott, szúrós mondataikkal, viselkedésükkel könnyen elbizonytalaníthatják a másikat. Eszköztáruk nagyon változatos, hűvös kimértséggel, a programok szabotálásával, dicséretnek álcázott kritikával büntethetik a környezetük tagjait, mindez pedig jócskán rányomja a bélyegét az emberi kapcsolataikra. A saját mentális egészséged érdekében jó, ha észreveszed a jeleket!

Dicséretnek álcázott kritika
Az embernek többnyire jólesik, ha őszinte dicséretet hall, azonban a passzív-agresszív személytől érkező bók időnként felér egy vaskos sértéssel. Kedves, ha valaki megjegyzi, hogy milyen jó lett a frizurád, de egészen másként hat, ha hozzáteszi, hogy neki is ilyen volt még iskoláskorában. Könnyen úgy érezheted, hogy nem az életkorodnak megfelelő hajat vágattál, vagy hozzá képest lemaradtál - ebben is. Az ilyen bókoknak álcázott csípős megjegyzések idővel alááshatják az önbizalmadat, úgy érezheted, hogy folyamatosan versengened kell.

Mentegetőzéssel kezdett mondatok
,,Nem akarlak megbántani, de...", ,,Remélem, nem veszed sértésnek, de...", ,,Utálni fogod, amit most mondok, de..." - ismerősek ezek a mondatok? Közös bennük, hogy a kötőszó után pontosan olyan kijelentések következnek, amelyek végül megbántanak, megsértenek, elbizonytalanítanak, rosszulesnek, annak ellenére, hogy a beszélő szándéka elvileg pont nem ez lenne. A passzív-agresszív emberek az átlagosnál gyakrabban használhatják ezeket a mondatszerkezeteket, amikkel előre megpróbálják felmenteni magukat.
Kér, de nincsenek ,,illúziói"

Sokatmondó hallgatás
A passzív-agresszív személyek nem csak a beszéddel érhetik el, hogy rosszul érezd magad, olykor azt a stratégiát választják, hogy hallgatásba burkolózva büntetnek. Hiába faggatod őt, hogy mi a baja, legfeljebb egy dacos, foghegyről odavetett ,,Semmi!" lesz a válasz. Bár ezzel látszólag elkerüli a konfliktust, valójában még nagyobbat okozhat, a már meglévő problémára rátehet egy újabb lapáttal.
Szabotál

Úgy tűnik, hogy időről időre véletlenül keresztbe tesz neked, és így te jössz ki rosszul a helyzetekből? Például a kollégád rendszeresen elfelejt tájékoztatni a határidőkről, csak akkor kap észbe, amikor azok már teljesíthetetlenül közeliek, esetleg el is múltak. A passzív-agresszív viselkedésű személyek másként is szabotálhatnak: ha kérsz tőlük valamit, gyakran nem mondanak nemet, hiába van ellenükre a feladat, inkább halogatják, ,,elfeledkeznek" róla. Persze végül úgy magyarázzák a helyzetet, hogy ne ők legyenek a hibásak, hanem leginkább a többi ember vagy a körülmények. Olyan programra hívod őket, amihez igazából nincs kedvük? Könnyen lehet, hogy elkésnek, vagy az utolsó pillanatban előállnak valami kifogással.

Kifejezi az óhaját feléd, majd a mondat második felében annak is hangot ad, hogy az valószínűleg nem fog teljesülni, mert nem fogod megcsinálni, amit kér?
Hogyan hangzik mindez?
Például a főnököd azt mondja, hogy örülne, ha péntekig elkészülnél egy adott feladattal, majd gyorsan hozzáteszi, hogy persze tisztában van vele, hogy a jövő hétig várnia kell majd, mert úgysem leszel készen.

Az első lépés, hogy észreveszed a gyanús jeleket. Ezt követően már felhívhatod az érintett figyelmét a szavaiban, cselekedeteiben rejlő ellentmondásokra, bántó tényezőkre. Amennyiben egy konkrét dolgot vársz tőle, jó, ha kijelölöd a pontos határidőket, tennivalókat, majd rákérdezel az ezzel kapcsolatos érzéseire, gondolataira is. Fontos, hogy nem feltétlenül leszel elég a probléma megoldásához, olykor személyre szabott terápiára lehet szükség.

Zsarolásra utaló, ártalmatlannak tűnő szokások
Az érzelmi zsarolás gyakran megjelenik a mérgező kapcsolatokban. Ennek során általában az egyik fél a másik életének legkényesebb, legérzékenyebb pontjait, részleteit használja fel a manipulációhoz. Sokszor a bizonytalanságokat, a családtagokat érintve befolyásolja az érzelmeit, a viselkedését, de számos esetben félelmet, bűntudatot vagy a kötelezettség érzését kelti az illetőben, hogy elérje céljait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Miért van annyi autoimmun beteg?
  2022-01-04 12:55:18, kedd
 
  Az utóbbi három évtizedben drámaian megemelkedett az autoimmun betegséggel küzdők száma. A kutatások azt mutatják, hogy a genetikának csak kevés köze lehet a kialakulásában, sokkal inkább a környezeti hatások játszanak közre. A nyugati étrend, a kevés alvás és a stresszes életmód ugyanis jelentősen megnöveli az autoimmun betegségek kockázatát.

A kutatási eredmények szerint legfőképpen a nyugati országok táplálékai, az adalékanyagokkal dúsított és a feldolgozott élelmiszerek tehetők felelőssé az autoimmun betegségek kialakulásáért, és azért, hogy egyre többen szenvednek ebben a betegségben.

Az immunrendszerünknek az a dolga, hogy azonosítsa az egyes kórokozókat, például vírusokat és baktériumokat és támadást indítson ezen betolakodókkal szemben. De amikor az immunrendszer elveszíti azon képességét, hogy beazonosítsa a saját sejtjeit és ezeket az esetleges külső “támadókat", a kórokozókat, akkor előfordul, hogy a saját sejtjei ellen indít támadást. Voltaképpen ezt a folyamatot nevezzük autoimmun folyamatnak. Az, hogy mely autoimmun betegség alakul ki, nagyban függ attól, hogy az immunrendszer melyik szerv vagy szervrendszer ellen indít támadást.

Nagyon sokféle autoimmun betegség léteik, ilyen például a Hashimoto-kór, a Graves-betegség, az ízületi gyulladás, a lupusz, a szklerózis multiplex és még lehetne sorolni. Egyes feltételezések szerint az autoimmun betegségek kialakulásában nagy szerepe van a pszichés stressznek is. De sok más tényező is meghúzódhat a háttérben, például a kevés alvás, a stressz, a dohányzás, egyes fertőzések vagy éppen az alacsony D-vitamin-szint. A nyugati étrend, a magas BMI-index és a szorongás szintén az autoimmunitás fokozott kockázatával jár együtt.

A gluténnal, az élelmiszerekben használt adalékanyagokkal, az ibuprofennel, illetve az aszpirinnel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy megnövelik a bél áteresztő képességét, azaz okai lehetnek a szivárgóbél-szindróma kialakulásának, ami pedig autoimmun betegségek kialakulásához vezethet.

Az elsődleges feladat mindenképpen az egészséges bélrendszer fenntartása. Mi magunk is sokat tehetünk ennek érdekében, mégpedig gyulladáscsökkentő táplálékok és probiotikumok fogyasztásával, de a stressz megfelelő kezelése is nagyon sokat segíthet az autoimmun betegségek kezelésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2021.12 2022. Január 2022.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 896
  • e Hét: 3034
  • e Hónap: 34520
  • e Év: 239221
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.