Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
A női infarktusról, szívrohamról
  2022-01-09 09:26:15, vasárnap
 
  A közhiedelemmel ellentétben szívinfarktus nem csak a férfiakat veszélyezteti, a szívbetegségek a nők körében is vezető haláloknak számítanak. Miért irányul mégis kevesebb figyelem a női szívinfarktusra? A tünetekről, kockázatokról és megelőzésről beszélt Dr. Seidner Judit kardiológus.
A szívroham tünetei

Nőknél a szívroham leggyakoribb tünete - akárcsak a férfiaknál - a mellkasi fájdalom. A nők ezt a fájdalmat másként írják le, mint a férfiak: feszülés, teltségérzet a mellkasban , és nem csak annak bal oldalán. Ám ezek a diszkomfort érzetek többnyire kevésbé hevesek, vagy kínzóak.

Nőknél sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a szívroham mellkasifájdalom nélkül következik be, ám a nyakban, állkapocsban, vállban, a hát felső részén vagy a hasban jelentkező diszkomfort érzet kíséri. Emellett a légszomj, a karok fájdalma, hányinger vagy hányás, izzadás, szédülés, szokatlan fáradtság árulkodó lehet - figyelmeztet a kardiológus.

Nem minden szívroham jár együtt mellkasi fájdalmakkal és izzadással. Amerikai egészségügyi kutatások szerint egyes szívrohamok "csendesen", olykor teljesen tünetmentesen jelentkeznek.

A fenti problémák sokkal finomabban jelentkeznek, éppen ezért kevésbé egyértelműek, mint a nyilvánvalóan erős, mellkasi fájdalmak. Sőt gyakrabban fordulnak elő, ha az illető éppen pihen vagy alszik.

Kockázati tényezők
A hagyományos rizikófaktorok közé tartoznak a koszorúér-betegségek - ezeket előidézheti a magas koleszterinszint, amagas vérnyomásés az elhízás. Az említett rizikófaktorok természetesen ugyanúgy befolyásolják mindkét nem egészségi állapotát, azonban vannak olyan tényezők, melyek nagyobb szerepet játszanak a nőknél kialakuló szívinfarktus esetében:
Cukorbetegség: diabéteszes nőknél nagyobb a kockázat a szívbetegségekre, mint a cukorbetegséggel élő férfiak esetében.
Mentális stressz és depresszió: a női szíveket szó szerint jobban érinti a stressz és a depresszió, mint a férfiakét. Ez az állapot megnehezíti az egészséges életmód folytatását, illetve az ajánlott kezelések betartását.
Dohányzás: itt is ugyanaz a helyzet, mint a cukorbetegségnél; a dohányzás szenvedélye nagyobb kockázati tényezőt jelent nők, mint férfiak számára.

Mozgás hiánya: a testmozgás hiánya az egyik legfontosabb kockázati tényező a szívbetegségek kialakulásában.
Változókor: a menopauza során fellépő alacsony ösztrogénszint hozzájárulhat a kisebb erekben kialakuló szív- és érrendszeri betegségekhez.
Terhességi komplikációk: a terhesség ideje alatt fellépő -átmenetinek vélt,terhességhez kapcsolódott - magas vérnyomás és cukorbetegség növelheti az anyáknál a későbbiekben az állandósult magas vérnyomás és cukorbetegség kialakulásának veszélyét, egyúttal a szívbetegségek kialakulását.

Dr. Seidner Judit fontosnak tartja megemlíteni, hogy nem csak az idősebb nőket fenyegeti a szívbetegségek kockázata. "Minden életkorban komolyan kell venni ezeket a betegségeket. Különösen azoknak, akiknek a családjában előfordult már szívbetegség. Nekik többszörösen oda kell figyelniük életmódjukra, szívük egészségére" - magyarázta a szakorvos.

A szívbetegségek megelőzése

Mit lehet tenni a szívbetegségek kockázatának csökkentéséért?
Az egészséges életmód, a megfelelő étkezés és a rendszeres testmozgás kulcsfontosságú.

Dr. Seidner szerint az életmódbeli változások jelentősen csökkentik a szívbetegségek kockázatát, vagyis a cigaretta elhagyása, a rendszeres testmozgás, a megfelelő testsúly megtartása és az egészséges táplálkozás mindenképpen ide sorolható. Pékáruból fogyasszunk teljes kiőrlésűt, sokféle zöldséget és gyümölcsöt, alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékeket, sovány húsokat. Kerüljük a telített vagy transzzsírokat, a hozzáadott cukrot és a nagy mennyiségű sót. Természetesen rendkívül fontos az is, hogy az előírt gyógyszereket megfelelően szedje a páciens, ideértve a vérnyomás gyógyszereket, a vérhígítót, az aszpirint. A rizikófaktorok kordában tartásával megelőzhető a nagyobb baj.
Forrás : Link

MÁSIK CIKK SZERINT :
A nők sokkal kisebb eséllyel élik túl az első szívrohamukat, mint a férfiak. Hogy miért van ez? Mert a női szívroham tünetei időnként egészen mások, és egyszerűen nem ismerik fel.

Sokáig úgy tartották, hogy a nők kevésbé hajlamosak a szívrohamra, ám ez nem igaz. Egy, az Oxfordi Egyetemen született kutatás szerint például három rizikófaktor, a dohányzás, a diabétesz és a magas vérnyomás éppen a nők szívrohamkockázatát emeli meg, de egyes női betegségek, mint amilyen a PCOS - policisztás ovárium szindróma - is növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját.

Hogy néz ki a nőknél a szívroham?
Míg a férfiak egy szívroham esetén feszítő, szorító mellkasi fájdalomra és halálfélelemre panaszkodnak, a nőknél a szívroham tünetei enyhébbek, vagy más jellegűek. Sokáig a férfiak tüneteit tartották a szívroham tüneteinek, és csak az utóbbi időben ismerték fel, hogy mennyire eltérő lehet a két nemnél a szívroham érzékelése.

Van néhány olyan tünet, mely komoly bajra utalhat. A mellkasi nyomás a legjellemzőbb jel, azonban a nőknél nem törvényszerű. Például egy 2003-as tanulmány szerint csak a nők valamivel több mint fele tapasztalt mellkasi fájdalmat a szívrohama közben, de közel egyharmaduk a szívrohamot megelőző egy hétben.

Felsőtesti fájdalom is előfordulhat: a szívroham kisugározhat a nyakra, az állkapocsra, a hát felső részére és a karokba. A fájdalom jelentkezhet hirtelen, de kezdődhet egy adott ponton is, ahonnan lassan terjedhet szét szélesebb területen.

Gyomorproblémák is gyakran jelentkeznek jelzésként: sok nő érez a szívrohama előtt feszítő, fájdalmas érzést a gyomrában, de émelygést, hányingert is sokan tapasztalnak. Nem ritka még a gyengeség érzése sem a szívrohamot megtapasztaló nőknél, mely néha reszketéssel, szorongással, ájulással, szédüléssel is párosulhat.

Légszomj is jelentkezhet: az ok nélküli nehézlégzés, főleg, ha fáradtsággal, gyengeséggel vagy mellkasi fájdalommal is párosul, utalhat szívproblémákra. Ilyenkor előfordulhat, hogy a nehézlégzés főleg akkor jelentkezik, amikor a beteg lefekszik, és akkor csillapodik, amikor felül.

Jelezheti a problémát az ok nélküli fokozott verejtékezés is, valamint az alvási nehézségek. Az említett tanulmányban arra is rámutattak, hogy sok nő már hetekkel a szívrohama előtt tapasztalt alvási nehézségeket, gyakran felébredt az éjszaka közepén, és fáradtan ébredt reggel.

A fenti tünetek persze, nem mindig utalnak komoly bajra, lehet, hogy csak valami ártalmatlan áll mögöttük, de mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha az ember hasonló jeleket tapasztal önmagán, mert azzal megelőzhető a komolyabb baj.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2021.12 2022. Január 2022.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49318 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 4002
  • e Hónap: 17751
  • e Év: 222452
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.