Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Nem lehet közömbös az ember
  2022-02-25 06:35:49, péntek
 
  Persze lógunk a híreken, belül összehúzza magát az ember, ha háborúról hall. S kicsit személyes is, ha az a szomszédban zajlik. Mennyire lehetett tudni, hogy ha Amerika telerakja az Oroszországot övező országot modern haditechnikával, az nem békés szándékú. Most meg kissé szenilis vezetője a világ igazának tünteti fel magát. Milyen szankciókat kapott Afganisztán minden nemzetközi jogot felrúgó lerohanásáért? A népirtásokért? Ez persze nem menti Oroszország hideg, és barbár tettét. Ha tömegével gyártják a fegyvereket, mert ez nagyon nagy lóvé, akkor azokat valahol használják is.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Beteg világ
  2022-02-24 18:47:03, csütörtök
 
  Pokolian sok munkát adott miniszter úr, s sajtóosztálya is el van szállva, vagy csak kapkod. Minden vk-s programra velem iratnának beszédet. Közben én is mondok beszédet Darnózselin, de ezt meg sem kell írni. Azért tágítja a látókörömet ez a sok info, program.
Látom a facen, hogy elégedetlenségi mozgalommal ütődnek a pedagógusok. Mi tanárok tanítunk. Sok minden igaz, ami miatt tiltakoznak, de jó részüket tanítani sem szabadna engedni. Két évig alig volt tanítás, nem szakadtunk meg a digitális oktatásban. Úgy volt rossz, ahogy volt. A kölöknek kell a személyesség. Ez politikai szélhámosság, semmi köze az oktatáshoz. Remélem lesz hamarosan minisztériuma ennek a területnek, és rendet teremtenek, kidobálják az SZDSZ romját az oktatásból.
Németországban megkapja a tanár, hogy mit kell tanítania, és azt tanítja. Mert ott demokrácia van. A demokrácia egyébként nem az, hogy műveletlen tuskók döntik el, hogy ők mit szeretnének/akarnak tanítani. Lehet menni a rézbányába dolgozni.
Ukrajna, bizony itt senkinek és mindenkinek igaza van. Csak azt nem értem (dehogy nem) hogy Amerika mit téblábol itt, s bábkormánya miért volt ilyen ostoba, szerencsétlenkedő. Bizony, Ukrajna félbeteg, fasisztoid ország lett. Ami szörnyű, hogy közben az emberek szenvedik meg az egészet.
Megint nekünk, magyaroknak kell az okosabbnak lenni.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem jegyzetelős hét volt
  2022-02-21 07:27:23, hétfő
 
  De volt benne minden. Pest kedden. Sikerült mindent megbeszélnem, voltunk Szakály Sanyinál is az intézetben, Pistával is sikerült beszélgetni. Tanítás, dolgozatírás, kertészkedés. Csütörtökön este a Flamingóban egy vacsora Szakály Sanyival, Évával és Ujváry Gáborral. És gereblyézés, az elmúlt négy év projektjei 39 településen.
Szombaton itt volt Csabika is, egy kicsit dolgoztunk a kertben. Ez pihenésnek számít.
Ez a hét sem ígér sokkal kevesebbet.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szerkesztés
  2022-02-14 08:43:30, hétfő
 
  A hetet szép munkás hétnek tervezem: holnap Pest. Szakály Sanyi két csomag könyvet ad. A Veritas minden kiadványát megkapom, a másik csomag megy Pistának a minisztériumba. Nagyon jó dolog ez, hiszen vagy egy évtizede szélesíti látókörömet. Sok csemege is akad köztük.
Lassan a szél-járás szerkesztését is be kell fejezni. Jól állunk Ernő tanulmánykötetével is a Magyar Naplónál, már csak hat tanulmányt kell átnézni, átalakítani a megfelelő formátumba. Melindának is adtam belőle feladatot.
S lassan elkezdhetem összenézni a saját verseskötet is. Ki kell nyomtatni a verseket, s úgy rendezni. Még mindig akad csiszolni való egyiken-másikon, s szelektálni is kell. Ez ugyanolyan nehéz dolog, mint az írás.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bécs is volt
  2022-02-13 06:18:35, vasárnap
 
  Pénteken Bécsbe vittük ki fiammal a Kaláka évkönyveket. Végre!. Fél óránál is több araszolgatás a határon, eső, fáradt császárváros. Ebéd Ernővel egy étteremben, majd Nezsidernél bevásárlás.
Kedden Pestre megyek, Szakály Sanyi, minisztérium, vásárlás. Zsóka is eljön velem. Vonattal akar menni, én autóval gondoltam, Sanyi biztosítja az intézetben a parkolást. De az asszony dönt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zárjuk rövidre
  2022-02-13 06:06:40, vasárnap
 
  Csupán azért írtam az alant lévőket le, hogy megmaradjon. Mint ahogyan az a négy évnyi jegyzet is, ami kiadásra vár, megszerkesztve, lábjegyzetelve 2007 és 2011 között. Receptek, versek és napi kisváros. Lenyomata annak a négy évnek. Én élvezettel olvasgatom.
Majd. Most más dolgom van. Csöndesebb idők is jönnek.
A folytatás mindössze annyi, hogy Pió Márta hívott - sokszor beszélünk - hogy óvári könyvbemutató is lesz, ahol szerette volna az én moderálásomat. De ezt a könyvtár nem kívánta - majd Tuba Laci.
Reméli, hogy elmegyek azért. Nem hinném
Aztán Pest - a Sajtóosztály kérdezi, hogy mivel Miniszter Úr is elmegy - írok-e neki felkészítőt? No aztán így perverz ez a kicsike-nagyon kicsike világ. Nem gondolok sorvezetőt írni. Egyébként is zavaró a plakát, nem Pistával kell hallgatóságot csalogatni. Meg kampány is van. Nem örülök, ha ki, illetve föl akarják használni. Annál jobb és értékesebb ember.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Folytatás, de nem a tegnapi holnap
  2022-02-10 17:37:21, csütörtök
 
  Aztán mégis kimaradt néhány nap, hiszen sok a dolog, a kedv meg fogy. A lényeg, Irénke elmondta, hogy hívták telefonon a könyvtárból, hogy mutassa be ott is a könyvet! Mondta nekik, hogy majd megbeszéli velem, mert vele kell lennem, pontosabban, ragaszkodik hozzá, hogy én mutassam be. Az akkor igazgatónő közölte vele, hogy az nem lehetséges, mert mit szólnak hozzá a városházán, egyébként is én le vagyok tiltva! Kérdezte. hogy mi legyen. Mondtam, hogy nem lesz bemutató, s örüljenek, ha ezt a brutális baromságot nem hozom nyilvánosságra. S nem csámcsog a városon az országos sajtó.
Persze engem is fölhívtak, hogy majd Tuba Laci fölkészül. S nekem persze meg kell értenem őket. Nem akartam. Irénke tudomásul vette a döntést, nélkülem nem moccant ebben a dologban, én pedig az Ő megsértésének is gondoltam. Engem nem nagyon lehet megsérteni. A mocsár, ami bűzlött akkor is, nem engem nyel el.
Még egy: a könyvből alig van mutatóban egy-két példány. Természetesen sem a hivatal nem kért egy példányt sem, sem a Tourinform iroda, ha létezik ez az "intézmény".
Nem véletlenül jutott eszembe ez a kis bolsi-náci történet, a múlt héten hívtak Győrből ... (Majd folytatom)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Volt már ilyen érzés
  2022-02-08 11:41:16, kedd
 
  Mindig azt hiszem, hogy nem lehet lejjebb. Aztán látom, hogy lehet. Jól emlékszem, hogy 2016 október 6-án hívott Nagy Pista, hogy Kovácsné Back Irénke könyvére összeállt a pénz, akkor hajrá, álljak neki. Néhány hónapon át jártam Irénkéhez, gyomláltam a kéziratot, válogattam a fotókat. S tavaszra a két kötet összeállt, A mosoni zsidóság emlékezete. Fájdalmas könyv lett. Sok könnyel és verejtékkel. A kimaradt képekből aztán egy év után késztettünk egy kiegészítés kötetet. Irénke mindenbe beleegyezett, határtalan volt a bizalma. Megszerkesztettem, nyomdát intéztem, papírt választottam. Az én kiadóm jegyezte a könyvet. Majd bemutattuk a hitközség közösségi termében hatalmas érdeklődés mellett.
Irénke kapaszkodott belém meg az áldott emlékű Sanyi bácsiba. Én pedig beléjük.
Kis idő múltával egy oldalas cikk a Kisalföldben. Sem az én nevem nem említődött meg, sem a munka, sem a kiadó. Sőt még azt is elfelejtették megírni, hogy hol lehet kapni. Ez tudatos volt, próbáltak negligálni, mintha ez a városka maga lenne az ország. Akkor sem volt az, sok helyen jelentem meg, sok kiadványt szerkesztettem, mosolyogtam a hitványságon. Igaz, Irénke nem értette a dolgot, de megóvtuk a valóságtól.
Később aztán jött egy telefon tőle, ahol tanácsomat kérte, pontosabban döntésemet várta ....
(holnap)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az ajtók zárulnak
  2022-02-05 07:23:08, szombat
 
  Ferenczy Zsuzsa meghalt. Életem egyik titkos irányítója volt, csoportvezető tanárnőnk a főiskolán. Igazi könyvtáros, és jó tanár és nagyon szerettük. Ami kis pötty, hogy ő irányított ebbe a kisvárosba, nem lennék itt, ha ő ezt 1977-ben Tuba Lacival összeszövetkezve ki nem találja.
Ez az egyetlen talán nem pozitív cselekedet az életében. Vagy talán tudatos volt a szellemi sivatag műveltetésének szándéka.
Csak szeretettel tudok rá gondolni.
Lőrinczy Huba, dr. Szabó Géza és Zsuzsa. Ők hárman határozták meg az életem kezdeti szakaszát, az értelmiségi lét első botladozásait segítve. Mindhárman már odaát vannak. Hozzájuk jön még az ELTE két tanára: Hajdú Mihály és Kiss Jenő.
Isten áldja meg mindnyájukat!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ravazd
  2022-02-03 18:55:13, csütörtök
 
  Holnap Ravazd, Borbély Karcsihoz. Régen láttam az "öreg" festőt.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2022.01 2022. Február 2022.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 148 db bejegyzés
Összes: 3555 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 153
  • e Hét: 482
  • e Hónap: 12766
  • e Év: 44431
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.