Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Elég most már (folytatás)
  2022-02-12 22:50:27, szombat
 
  Elég most már (folytatás)

Textus: 1Kir 19,3-4

I. Arra tanít bennünket ez az igeszakasz, hogy amikor Isten nem adja meg azt, amit kértek vagy amiben reménykedtek, ne csüggedjetek el, ne érezzétek magatokat csalódottaknak, hanem bízzatok Benne.

Isten tartogathat valami jobbat számotokra. Illés számára valami jobbat tartogatott. De Illés erről nem tudott. Azt mondta:

,,Elég most már, Uram!"

Szomorú és csüggedt volt. Hűséges volt Istenhez, buzgó volt Őérette de most már elege volt mindenből.

Voltatok ilyen helyzetben? Amikor elegetek lett mindenből és ki akartatok szállni az életből. Ez az élet lehet nehéz. Van akinek nehéz élete van. Vannak akik nagyon betegek és hosszú ideje betegek és sokat szenvednek és nagy fájdalmaik vannak. Szeretnének meghalni, de a halál nem érkezik meg hozzájuk. Vannak akik nagyon sokáig várnak a halálra, amíg az megérkezik hozzájuk. Minél hosszabb ideig szenved valaki annál nehezebb számára az élet. Ilyenkor jelentkezik a csüggedés, a csalódás, a magány, és a kétségbeesés. Sokan úgy érzik ilyenkor, hogy elegük van mindenből, elegük van az életből. Jó lenne meghalni, jó lenne az Úrral együtt lenni a mennyben. Jó lenni egyszer s mindenkorra megszabadulni a sok szenvedéstől, fájdalomtól, bűntől és minden más földi nyomorúságtól.

Testvérek, bármilyen mélyen legyetek lelkileg, és ha a fejetekben megfordul az a gondolat, hogy jó lenne hazamenni az Úrhoz, emlékezzetek meg arról, hogy Isten jó, és hogy jót készített el számotokra és az Ő népe számára. Isten valami sokkal jobbat készített el Illés számára mint amit Illés tőle kért.

James Montgomery Boice azt mondta a betegsége körülményeiről: ,,Isten nem csak az, aki irányít; hanem Ő jó is. Minden amit tesz jó. És amit a Róma 12,1-2 versei mondanak az az , hogy lehetőségünk van az elménk megújulása által - vagyis hogy hogyan gondolkodunk ezekről a dolgokról - hogy megvizsgáljuk, mi az Isten akarata. És az Ige így folytatódik: ,,Az Ő jó, kedves és tökéletes akarata." Az jó, kedves és tökéletes Istennek? Igen, természetesen, de ennek a lényege az, hogy ez jó, kedves és tökéletes nekünk. Ha Isten tesz valamit az életetekben, megváltoztatnátok? Ha megváltoztatnátok, rosszabbá tennétek. Nem lenne olyan jó. Tehát ez az a mód, ahogyan el akarjuk fogadni azt amit Ő tesz és így akarunk tovább lépni, és ki tudja, mit fog tenni Isten?"

Bízzatok Istenben. Ő tudja mit cselekszik. Ő bölcs. Ő jó. Eljön a szabadítás. Ahogy a Zsidókhoz írt levél szerzője írja, tekintsetek Jézusra, aki az előtte álló örömért, elszenvedte a keresztet és megvetette a kereszt gyalázatát. Emlékezzetek hogy öröm van előttetek, öröm vár rátok. Nem számít, hogy milyen az állapototok - bízzatok Istenben. Soha ne felejtsétek, hogy Jézus a jó Pásztor. Bevezet a dicsőségbe.

Ia. Mennyire hálásnak kell lennetek Jézusnak az Ő munkájáért.

Illés ki akart szállni mielőtt a szolgálatát befejezte volna. Jézus ilyent nem tett és nem is fog tenni. Jézus eljött hogy elvégezze azt a munkát amivel megbízta őt az ő Atyja és Ő kitartott ennek a munkának a végzésében egészen a keresztfának haláláig, addig amíg nem kiáltott fel a keresztfán: ,,Elvégeztetett". Megfizetett bűneinkért. Jézus nem volt hatástalan, eredménytelen a munkájában. Azt mondta:

Jn 6,37-40: ,,Akit nekem ad az Atya, az mind énhozzám jön, és aki énhozzám jön, azt én nem küldöm el; mert nem azért szálltam le a mennyből, hogy a magam akaratát tegyem, hanem hogy annak az akaratát, aki elküldött engem. Annak pedig, aki elküldött engem, az az akarata, hogy abból, amit nekem adott, semmit se veszítsek el, hanem feltámasszam az utolsó napon. Mert az én Atyámnak az az akarata, hogy annak, aki látja a Fiút, és hisz benne, örök élete legyen; én pedig feltámasztom azt az utolsó napon."

Nem fog téged szem elől téveszteni. Az utolsó napon Ő nem lesz egyedül. Vele leszel. Azon a napon azt fogja mondani:

Zsid 2,13: ,,,,Íme, itt vagyok, én és a gyermekek, akiket Isten adott nekem."


II. Egy másik dolog amire tanít ez az igeszakasz bennünket az, hogy a ti munkátok az Úrban nem hiábavaló.

Illés el volt csüggedve. Azt mondta: ,,Nem vagyok jobb az én atyáimnál." Nem tudjuk biztosan, hogy mire gondolt ezzel Illés. De ez kapcsolódik a csüggedéséhez. Majdnem olyan mintha azt mondaná:

,,Haszontalan vagyok. Alkalmatlan vagyok. Minden munkám hiábavaló. Senki nem hitt."

Vissza akarta vezetni Izráel népét Istenhez. De kudarcot vallott. Azt gondolta, hogy az egyetlen aki hűséges maradt az Úrhoz. Buzgó volt Istenért és az Ő dicsőségéért de úgy tűnt minden hiábavaló. A nép hitehagyott maradt, Istenhez hűtlen. Illés úgy érezte, hogy kudarcot vallott.

A probléma az volt, hogy rosszul mérte a sikert. Hithős volt. Nagy dolgokat tett az Úrért. Ő és Mózes voltak azok akiket Isten kiválasztott arra, hogy együtt legyenek az Úrral a megdicsőülés hegyén. Sikeres ember volt. Sikeres volt a küldetése.

Hogyan mérjük mi, keresztyének a világ evangelizálására irányuló küldetésünk sikerét? Hogyan mérjük a sikert a gyülekezetünkben? Mi alapján? Sokan számokkal, pozitív eredményekkel mérik a sikert. Az ő feltételeik szerint mérve - Illés vesztes. Minden munkája ellenére úgy gondolja, hogy ő az egyetlen, aki hűséges Istenhez.

Ha megnézzük Jézus munkáját és szolgálatát - bizonyos pontokon úgy tűnik, hogy a dolgok nem működnek. A János evangéliuma 6-dik fejezetének a végén azt olvassuk:

,,Ettől fogva sokan visszavonultak az ő tanítványai közül és nem jártak többé ő vele."

Istennek vannak céljai, amelyek néha titokzatosak számunkra. De emlékeznünk kell arra, hogy Isten Igéje nem tér vissza hozzá üresen. Amint Isten mondja az Ézsaiás 55,10-11 verseiben:

,,Mert mint leszáll az eső és a hó az égből, és oda vissza nem tér, hanem megöntözi a földet, és termővé, gyümölcsözővé teszi azt, és magot ad a magvetőnek és kenyeret az éhezőnek: Így lesz az én beszédem, a mely számból kimegy, nem tér hozzám üresen, hanem megcselekszi, a mit akarok, és szerencsés lesz ott, a hová küldöttem."

Isten beteljesíti tervét és megvalósítja célját. Az Ézsaiás könyve 6-dik fejezetében látjuk, hogy Isten elküldte Ézsaiást Izráel népéhez és előre elmondta neki, hogy a küldetése az, hogy :

,,Kövérítsd meg e nép szívét, és füleit dugd be, és szemeit kend be: ne lásson szemeivel, ne halljon füleivel, ne értsen szívével, hogy meg ne térjen, és meg ne gyógyuljon."

Neki ezt kellett tennie addig:
,,Míg a városok pusztán állanak lakos nélkül, és a házak emberek nélkül, s a föld is puszta lészen; És az Úr az embert messze elveti, s nagy pusztaság lészen a földön."
Néha Isten arra használja a szavát, hogy megkeményítse, megbocsáthatatlanná tegye az embereket. De Neki van egy terve. És annak a tervnek része az is, hogy Isten megment egy nagy sokaságot amelyet ember nem képes megszámolni és teremteni fog új eget és új földet a megváltottak számára. Isten terve az idők kezdete óta működik. Működött az Illés küldetésében Izráel népéhez. Az a szomorú tény, hogy Izráelben akkor sokan hitehagyottak voltak az Isten tervének és céljának a részét képezte. Mégis voltak 7000-en akik nem hajtottak térdet a Baalnak. Isten megőrzött egy maradékot és az idők teljességében elküldte Jézust.

Illésnek szerepe volt abban a nagy tervben és célban. Ő sikeres volt. A siker mérésének módja az Úr iránti engedelmességed és hűséged. Illés hűséges volt. Jobb volt mint némelyek az ő atyái közül!

III. Az utolsó dolog amire tanít ez az igeszakasz bennünket az, hogy milyen nagy az Isten kegyelme irántunk.

Isten nem teljesítette Illés kérését. Isten azt mondta az Illés kérésére, hogy: ,,Nem". Milyen jó volt Illés számára, hogy Isten így cselekedett. Isten egy jobb módját rendelte el Illés számára e föld elhagyására.

Milyen gyenge volt Illés. Nem tudta hogyan imádkozzon úgy ahogy imádkoznia kell. Ez érvényes ránk is.

Róm 8,26: ,,Mert amiért imádkoznunk kell, nem tudjuk úgy kérni, ahogyan kell, de maga a Lélek esedezik értünk kimondhatatlan fohászkodásokkal."

Milyen gyenge volt Illés. Milyen gyengék vagyunk mi is. Még azt sem tudjuk, miért kell imádkoznunk. Mennyire hálásak kell legyünk a Léleknek érettünk való közbenjárásáért.

Végül, azt akarom mondani azoknak akik nem keresztyének, hogy van itt számotokra egy nagy lecke. Illés csalódott volt. Reményei meghiúsultak. El volt csüggedve. Egy napon ezeket a valóságokat meg fogod tapasztalni.

Ha nem fordultok Jézushoz, életetek vége csalódással és kiábrándultsággal lesz teli.

Illés számára ez csak ideiglenes volt. Isten megszabadította ebből. Elragadta őt a mennybe forgószélben.

De számotokra ez másképp lesz - ha nem fordultok Jézushoz. Nem lesz menekvés a csüggedésből, csalódottságból, kiábrándultságból. Nem lesz remény. Elvesztek. Ne engedjétek, hogy ez megtörténjék veletek. Kérjétek Illés Istenét, a Szabadítót, hogy szabadítson meg benneteket. Szükségetek van Rá. Ő menthet meg benneteket. Forduljatok Hozzá még ma. Ámen.










































 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Spurgeon - Február 13
  2022-02-12 22:37:43, szombat
 
  "De én és az én házam népe az URat szolgáljuk!" Józs 24,15


Hallottam, hogy kijelentette valaki: "Nem akarok szolga lenni, senki szolgája sem!" Nos, kedves barátom, ez veled nem fordul elő; mert szolgálnod kell valakit. "Nos, akkor magamat akarom szolgálni!" - hangzik a felelet. "Bocsáss meg, bátor harcos, ha most a füledbe súgom: Ha magadat szolgálod, egy bolondnak szolgálsz!" Aki saját maga szolgája, az egy rabszolga rabszolgája, és nem tudok elképzelni megalázóbb pozíciót, mint hogy egy ember rabszolga szolgája legyen. Te már most biztosan szolgálsz valakinek. És béklyót is fogsz viselni, ha annak a mesternek szolgálsz, akit a legtöbben választanak maguknak.

Van-e olyan rabláncon lévő gondolkodó, akinek mindegy, ki tartja magát "szabadelvűnek"? Van-e köztünk olyan hiszékeny ember, aki nem akar hinni a Bibliának? Van, aki magába fojt egy halom bajt, miközben panaszkodik ránk, ha egy keveset mi is magunkba fojtunk.

Az emberek egy bizonyos fajtájának több hitre van szüksége, mint amennyi nekünk van, s bizonyára a hitetlenség sokkal súlyosabb problémákat okoz nekik, mint a hit. És figyeld meg, aki szabad gondolatai szerint él - milyen szolgaság az élete! Fele annyira sem szolga a nyomorult gályarab és a sajnálatra méltó jobbágy, mint az a fiatalember, akit saját élvezetei vezetnek, hiszen olyan, mint az ökör, melyet vágóhídra visznek, saját pusztulása felé halad, miközben szenvedélye áldozatává teszi magát.

Ha rabszolgaként kellene élnem, inkább lennék egy vadember rabszolgája, mint önmagamé, mert az lenne a megaláztatás legmélyebb szakadéka.

Valakit szolgálnod kell, mindenki így születik a világra. De ha saját magad rabszolgája vagy, borzalmas alávetettségben élsz.

És van itt még munkaterület a számodra. A többi hely túlzsúfolt. Fiatalok százai mennek egyik vállalkozásból a másikba, és foglalkozást keresnek. Némelyeknek hamar elkopik a cipőtalpa annak érdekében, hogy munkához jussanak.

Isten szolgálatában mindenkinek van helye, és az Úr készséggel fogadja őket.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Isten Igéje
  2022-02-12 22:34:45, szombat
 
  Egyetlen csepp Isten Igéjének hígítatlan tinktúrájából jobb, mint a magyarázatoknak egész tengere.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Spurgeon idézetek  
Bátorítás
  2022-02-12 22:32:59, szombat
 
  A bátorítás csodálatos dolog. Megváltozhat általa valakinek a napja, a hete vagy az élete.

Chuck Swindoll
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Igazság
  2022-02-12 22:31:12, szombat
 
  A Szentírásban található igazság soha nem tesz boldoggá bennünket, amíg az a szívünkben élő igazsággá nem válik.

C.H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Spurgeon idézetek  
Bárcsak megáldanál engem
  2022-02-12 19:57:24, szombat
 
  Bárcsak megáldanál engem

1Krón 4,10: Jábesz pedig segítségül hívta Izrael Istenét: ,,Bárcsak megáldanál engem s kiterjesztenéd határaimat s velem lenne kezed s nem engednéd, hogy elnyomjon a baj!" - Isten teljesítette is, amit kért.


A gazdagság utáni vágy annyira általános, hogy szinte természetes ösztön. Gondoltál már arra, hogy ha gazdag lennél, valóban áldott lennél? Tízezer bizonyíték van arra, hogy a gazdagság nem hoz boldogságot. Néhány könnyű helyzetű embernek nyugtalan az elméje. Akik mindent megszereztek, amire csak vágytak (ha egyáltalán józanok voltak a kívánságaik), azok elégedetlenek voltak, mert nem volt több.
A vagyon gyakran megcsalja tulajdonosait. Finom ételek kerülnek az asztalra, de nincs étvágy; a zenészek magán koncerteket adnak, de a fülek süketek; a vakáció korlátlan, de a kikapcsolódás elvesztette varázsát. Az élvezet megismerése gyakran fárasztóbb, mint a munka, a szétszórtság pedig rosszabb, mint a munka.
Ha gazdag vagy, mondhatod: ,,Istenem, hadd egyek továbbra is kenyérhéjat. Soha ne csináljak istent ezüstből és aranyból, jószágból és ingóságból, birtokokból és befektetésekből, amelyeket a Te gondviselésedben adtál. Bárcsak megáldanál engem s kiterjesztenéd határaimat s velem lenne kezed (1Krón 4,10). Ami ezeket a világi javakat illeti, pusztulásomra lesznek, hacsak nem adsz velük együtt kegyelmet is nekem."
Ha nem vagytok gazdagok, és talán a legtöbben soha nem lesztek, mondjátok: ,,Atyám, megtagadtad tőlem ezt a külső és látszólag jó gazdagságot. De gazdagíts szereteteddel. Add nekem kegyed aranyát, és bárcsak megáldanál engem. Adj másoknak, amit akarsz. Oszd el a részemet, és lelkem várja a Te napi irányításodat. Áldj meg, és elégedett leszek."

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Szeptember
  2022-02-12 07:55:39, szombat
 
  Szeptember

Búcsúzik a nyár
arany palástja,
lebben még fakón
bokorra, fára.
Kertem virága
naponként hervad,
búcsúzó madár
fészket hátrahagy.
Tücsök hegedű
nem szól vidáman,
csendes lett a rét,
ahol kószáltam;
virágot szedtem,
kispatak szaladt,
boglya hűvösén
az álmaimat
visszaidézem:
Nincs már benne fény.
Megborzongat a
szeptemberi szél.

Páskulyné Kovács Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Spurgeon - Február 12
  2022-02-12 07:36:52, szombat
 
  "De én és az én házam népe az URat szolgáljuk!" Józs 24,15


Istent szolgálni a legértelmesebb ügy a világon. Ő teremtett téged; nem kell-e Teremtődnek szentelned szolgálatodat? Ő gondoskodik rólad és megtartja életedet; nem kell-e ezt az életet Isten dicsőségére szánnod?

Ha lenne egy kutyád, amelyik sohasem csóválná a farkát előtted, és ahelyett, hogy tudomást venne rólad, valaki más nyomába szegődne - nem lenne-e hamarosan eleged ebből a szegény párából, amelyik éppoly kevéssé ismer el tégedet, mint ahogy gazdájának sem fogad el? Ki készítene el egy masinát, amelyről nem remélné, hogy haszna lehet belőle?

Így teremtett téged Isten. A tested valóban nagyszerű mechanizmus; a lelked szintén csodálatos. Nem akarsz Istennek engedelmeskedni és neki szolgálni?

"Fiaimat fölneveltem, fölmagasztaltam, de ők elpártoltak tőlem! / Az ökör ismeri gazdáját, a szamár is urának jászlát, de Izráel nem ismer, népem nem ért meg engem." (Ézs 1,2-3)

Húsz évig élni Isten nélkül - megbocsáthatatlan mulasztás, hogy voltál ilyesmire képes? Harminc vagy negyven évig élni anélkül, hogy valaha is hódolattal adózz Annak, akitől életedet kaptad, aki nélkül régóta a sírban feküdhetnél - ez közönséges hitszegés!

Vannak emberek, akik képtelenek arra, hogy öt percig, sőt nem egyszer csak öt másodpercig ne legyenek ingerültek. De Isten téged évek óta, és még régebben - harminc, negyven, sőt ötven éve - kérlel, és ezt mégis türelemmel és béketűréssel teszi. Nincs-e itt az ideje annak, hogy neki szenteld az életedet? Mivel ő teremtett, megváltott és megőrzött minket, joga van ahhoz, hogy gyermekeiként szolgáljuk.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2022.01 2022. Február 2022.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 102 db bejegyzés
e év: 1575 db bejegyzés
Összes: 35918 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 420
  • e Hét: 13994
  • e Hónap: 25869
  • e Év: 213671
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.