Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Az érelmeszesedés ellenségei
  2022-02-25 23:06:46, péntek
 
  Az érelmeszesedés egy nagyon komoly betegség. Mi károsíthatja az ereket? Többek között a dohányzás, a magas vérnyomás, a sok cukros és zsíros étel. Egyszerűen fogalmazva az ér belső falán van egy vékony hártya. Ha nem élünk egészségtelen életmódot, akkor a vér áramlása teljesen zavartalan lesz az ereken keresztül. Ha azonban valamilyen sérülés keletkezik ezeken a hártyákon, akkor az ér falában olyan anyagok rakódnak le, amelyek beszűkítik azokat, így a vér keringésével is gondok lesznek. Trombózis is kialakulhat, amikor is vérrög keletkezik, azonban ez nem tud áthaladni a beszűkült ereken, vagy áthalad és a testben keringeni kezd, elérve olyan ereket, szerveket, ahol bajt csinál. Az elzáródott ér miatt például előfordulhat, hogy a szívizom nem kap elegendő vért, akkor el is halhat, így alakulhat ki a szívinfarktus.

Mindenképpen oda kell figyelnünk a vérnyomásunkra, a vérzsír- és a vércukorszintünkre. Feltétlenül abba kell hagyni a dohányzást és ügyelnünk kell a hastérfogatunk méretére. Elsősorban a hasi zsír a legveszélyesebb, így mindenképpen el kell kezdeni a rendszeres testmozgást, illetve érdemes félévente egy nagy laborvizsgálaton átesni, hogy a kezelés időben megkezdődhessen, amennyiben gondok vannak a vérképünkkel.
Az orvos által előírt terápiát természetes gyógymódokkal is kiegészíthetjük. Természetesen előtte az orvossal konzultálni szükséges.

Az articsókakivonatról bebizonyosodott, hogy segíthet a rossz koleszterinszint csökkentésében és a jó koleszterinszint növelésében.

A másik nagy gyógyító a fokhagyma lehet, persze csak akkor, ha rendszeresen fogyasztjuk. A fokhagymával kapcsolatban ellentétes megállapítások születtek. Egyes feltételezések szerint nem lehet vele megelőzni az érelmeszesedést, más állítások szerint viszont a már kialakult érelmeszesedés folyamatát képes megállítani, így nyújtva védelmet a szív- és keringési betegségekkel szemben.

A niacin, vagyis a B3-vitamin olyan táplálékokban található meg, mint a máj, a csirke, a tonhal vagy a lazac. Ez a vitamin megnövelheti a jó koleszterin szintjét és csökkentheti a trigliceridszintet.

A galagonya is nagyon hasznos lehet, hiszen antioxidáns kvercetint tartalmaz, amelyről bebizonyosodott, hogy csökkenteni képes a koleszterinszintet.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A vesekő ellenségei: petrezselyem és citrom
  2022-02-25 23:03:50, péntek
 
  Azok, akiknek volt már vesekövük, nagyon jól tudják, hogy milyen fájdalmakat képes okozni. Az ember ilyenkor szinte összegörnyed a fájdalomtól és képtelen felegyenesedni. De nemcsak a ,,testmozgás" nehézkes ilyenkor, hanem a napi feladatok elvégzése is.

Sok esetben műtéti beavatkozásra is szükség lehet, hiszen az a cél, hogy a vese újra megfelelően működjön. A vese feladata többek között, hogy szabályozza a kálium, a kalcium és a nátrium szintjét a vérben.

A vesekő tünetei lehetnek többek között a fájdalom, ami a hát alsó részében és az egyik, a másik, vagy mindkét oldalon jelentkezik. Megjelenhet a vizelés közbeni fájdalom. Előfordulhat, hogy a normálisnál gyakrabban kell vizelni. Hányás és hányinger is jelentkezhet.

Mi lehet a vesekő kialakulásának az oka?
Az egyik oka a nem megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás lehet. Kisebb mértékben a nem megfelelő táplálkozás is okozhatja a kialakulását. A vesekő lehet egészen apró, de akár az egész vesemedencét is kitöltheti. Fájdalmat akkor okoznak igazán a vesekövek, ha bekerülnek a húgyutakba.

A vesekő kialakulásának megelőzéséhez, illetve a kisebb kövek eltávolításához alkalmas lehet a következő, természetes összetevőkből álló elegy. Ehhez szükség van 1 citromra, 1 nagy marék petrezselyemzöldre, negyed dl olívaolajra és fél dl mézre. Először is hámozza meg a citromot, ha bio, akkor nincs szükség a hámozásra. Majd mossa meg alaposan a petrezselyemzöldet és aprítsa fel. A citromot karikázza fel. Tegye mindkét összetevőt a turmixgépbe, majd adja hozzá az olívaolajat is. Majd az egészet töltse egy befőttesüvegbe és adja hozzá a mézet is. Az sem baj, ha a méz ellepi a citromos, petrezselymes, olívaolajos elegyet.

Hogyan használja?
Mindennap reggel, éhgyomorra fogyasszon el ebből a szirupból egy evőkanálnyit. Ügyeljen arra, hogy az elegy fogyasztása során elegendő folyadékot igyon. Ez a szirup nagyon hatékony lehet megelőzésre, így nem árt évente egy-két kúrát beiktatni.

A citrom a vesekövekre hat, míg a petrezselyem egy kitűnő vízhajtó gyógynövény. Ez a szirup nagyon hatékony a különféle baktériumok okozta fertőzések leküzdésére is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A puffadás természetes ellenszerei
  2022-02-25 22:59:02, péntek
 
  Menta, petrezselyem, gyömbér és köménymag - a puffadás természetes ellenszerei

A puffadásnak ezernyi oka lehet, sajnos nagyon sok ember szenved ettől a kellemetlen állapottól. Hátterében állhat a stressz, a helytelen étrend és a mozgásszegény életmód is. A puffadásnak nagyon sok kellemetlen tünete lehet: hányás, hányinger, hasfeszülés, gyomor és hasi görcsök, illetve székletürítési problémák.

A haspuffadást okozhatja az is, hogy a szervezetben kialakul egy fertőzés, amit általában egy gyulladási folyamat vált ki. De kiválthatja még ételallergia, fűszeres ételek, idegeskedés, dehidratáció és a hormonális változások is.

Ha puffadunk, akkor egyes ételeket és italokat érdemes elkerülni. Ebbe a kategóriába tartoznak az édességek, a mesterséges édesítőszerek, szénsavas italok és egyes keresztesvirágú zöldségek, mint a karfiol vagy a káposzta.

Vannak azonban olyan gyógynövények és egyéb természetes gyógymódok, amelyek nagyon hasznosak lehetnek a puffadás elkerülésében, megelőzésében és megszüntetésében.

A menta nagyon hasznos lehet emésztési zavarok esetén. Azok, akik irritábilisbél-szindrómában szenvednek, fogyasszák rendszeresen, mivel jelentősen csökkenti a betegséggel együtt járó tüneteket, így a puffadást is. A mentából készíthetünk teát. Ehhez forraljon fel 3 dl vizet, adjon hozzá néhány mentalevelet. Hagyja még forrni a vizet 5 percig, majd húzza le a tűzhelyről. Szűrje le és ízesítés nélkül fogyassza.

A petrezselyem is nagyon hasznos puffadás és hasi görcsök ellen. Készíthetünk belőle teát, de az is jó megoldás, ha az ételeinkbe szórunk mindig egy adag petrezselymet. Önmagában is elrágcsálhatunk egy-két petrezselyemlevelet, mert nagyon jót tesz az emésztésnek.

A gyömbér is sokat segíthet, ha puffadástól szenvedünk. Aki bírja az erős és karakteres ízét, önmagában is elrágcsálhat egy-egy gyömbér darabot, de teát is készíthetünk belőle, sőt egy nagyon jó italt is. Ehhez facsarjuk ki egy narancs és citrom levét, majd reszeljünk bele egy ujjnyi gyömbért. Adjunk hozzá egy-két deciliter vizet, majd szórjunk bele egy-két apróra felvágott mentalevelet.

Az étkezés utáni köménymag vagy köménymagtea fogyasztása is nagyon hasznos lehet, mert segít ellazítani az emésztőrendszer izmait, így csökkentve a gázképződést és a puffadást. Fogyassza minden ízesítés nélkül.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az ízületi gyulladás természetes ellenszerei
  2022-02-25 22:55:19, péntek
 
  Azok, akik ízületi gyulladásban szenvednek, nagyon jól tudják, mennyire kellemetlenek a reggelek, amikor az ízületek merevek, és még az ágyból is nagyon nehéz kikászálódni. A betegség sajnos nemcsak a reggelekre koncentrálódik, hiszen előfordulhat, hogy nagyon nehéz ellátni a napi feladatokat. A begyulladt ízületek fájnak, lüktetnek, és ez az állapot bizonyos fokú mozgáskorlátozottsággal is együtt jár.

Az ízületi gyulladásra többféle gyógyszeres terápia létezik, de életmódváltással is sokat tehetünk annak érdekében, hogy a panaszaink enyhüljenek, és az életünk ismét boldog és kiegyensúlyozott legyen.

Mindenképpen érdemes kipróbálni ezeket a praktikákat, hiszen lehet, hogy segítségükkel elérhetjük, hogy kevesebb gyógyszerre legyen szükségünk. Az éveken keresztül fogyasztott gyógyszerek ugyanis károsan hatnak az egészségre, a mellékhatások akár más betegségeket is okozhatnak.

Akik ízületi gyulladásban szenvednek és korábban mozogtak, sportoltak, semmiképpen ne hagyják abba, hiszen ezzel még inkább súlyosbíthatják a kellemetlen és fájdalmas tüneteket. A rendszeres testmozgás azért is nagyon fontos, mert ez javítja az ízületek, az izmok rugalmasságát és csökkenti a fájdalmat.

Természetesen nem minden sport alkalmazható ebben a helyzetben, de a kerékpározás és az úszás javasolt, hiszen kíméletesen mozgatnak át. Ha valaki a szabadban szeretne mozogni, akkor a kajakozás és a gyaloglás lehet a legjobb választás.

Az ízületi gyulladásnak sokféle tünete lehet, akár bizsergés, merevség, égő érzés. A fájdalmat, a merevséget természetes módon meleg vagy hideg vizes palack alkalmazásával mérsékelhetjük.

A masszázs is csodákat művelhet a fájdalom enyhítésében és még mellékhatásokat sem okoz, sok gyógyszerrel ellentétben.

A stressz csökkentése is elengedhetetlen azoknál, akik ízületi gyulladásban szenvednek. Hiszen a stressz fokozza a szervezetben a gyulladás szintjét, ami erősíti a fájdalomérzetet és az izommerevséget. Ha csökkenti a stresszt az életében, úgy nemcsak a merevség és a duzzanat enyhülhet, hanem jóval kisebb fájdalommal kell majd számolnia.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A korpásodás természetes ellenszerei
  2022-02-25 22:51:39, péntek
 
  A korpásodás a fejbőr betegsége, amely nemcsak a fejbőr viszketését, hanem annak hámlását is okozhatja. A korpásodának több oka is lehet. Ilyen a szeborreás dermatitis, a száraz fejbőr, allergiás reakciók különféle kozmetikai készítményekre, ekcéma vagy pikkelysömör megjelenése a fejbőrön, egy gomba elszaporodása, de a túlzásba vitt diéta is okozhatja.

Ma már nagyon sokféle természetes módszer van a korpásodás csökkentésére és megszüntetésére. Az egyik ilyen a teafaolaj.
A teafaolajat már a régebbi korokban is sokféle betegség kezelésére alkalmazták, például lábgombásodást is kezeltek a segítségével. A teafaolaj egy olyan vegyületet tartalmaz, amely erős antimikrobiális hatással rendelkezik. Azért olyan hatásos a teafaolaj a korpásodás megszüntetésében, mert hatékonyan szünteti meg mind a bakteriális, mind a gombás fertőzést. A tefaolajat soha nem szabad önmagában használni a fejbőrön, mivel irritációt okozhat, hanem csak néhány cseppet kell a samponba csepegtetni és ilyen módon hajat mosni.

A citromfűolaj nagyon hatékony lehet emésztési problémák kezelésében, de jó lehet magas vérnyomásra és a stressz csökkentésére is. A citromfűolaj antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, éppen ezért segíthet a korpásodás megszüntetésében. A citromfűolajat más hordozóolajjal kell a fejbőrbe masszírozni, de úgyis nagyon hatásos, ha samponba csepegtetünk belőle.

Az Aloe vera levele olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek, így ezek a vegyületek is segíthetnek a korpásodás megszüntetésében. Az Aloe vera gél segíthet megtartani a fejbőr nedvességtartalmát és a sebgyógyulást is elősegíti. Mivel kiváló gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így eredményesen szünteti meg a korpásodással együtt járó viszketést is. Az Aloe vera gél gombaellenes és baktériumellenes hatással is rendelkezik.

Az omega-3 zsírsav csökkenti a vérnyomást, növeli a HDL-koleszterin szintjét és támogatja az egészséges szívműködést, a megfelelő keringést. Ha nem viszünk be elegendő omega-3 zsírsavat a szervezetünkbe, úgy olyan tünetekkel kell számolnunk, mint száraz fejbőr, korpásodás vagy töredezett körmök. Az omega-3 zsírsav szabályozza az olajtermelést, szabályozza a gyulladást és az öregedési jeleket is csökkenti. Omega-3 zsírsavban gazdag táplálékok: lazac, makréla, magvak és diófélék.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A krónikus gyulladás természetes ellenszerei
  2022-02-25 22:47:53, péntek
 
  A krónikus gyulladás nagyon veszélyes, hiszen hosszabb távon nagyon sokféle betegség okozója lehet. Korábbi cikkünkben olvashattak arról, hogy milyen tényezők játszanak kiemelkedő szerepet a krónikus gyulladás és a krónikus betegségek kialakulásában. Most lássuk, hogy milyen természetes gyógymódok segíthetnek a gyulladás csökkentésében és annak semlegesítésében.

A kurkuma
A kurkumában van egy gyulladáscsökkentő vegyület, amelynek kurkumin a neve. Ez a bioaktív, gyulladáscsökkentő vegyület az egyik legkiemelkedőbb hatóanyaga a gyógynövénynek. A kurkumin meggátolja a gyulladásos sejtek és fehérjék termelődését. A kurkumin olyan gyulladásos állapotok esetén segíthet, mint ízületi gyulladás, műtét után jelentkező gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás és rákos megbetegedés. A kurkumin sokat segíthet irritábilisbél-szindróma (IBS) és gyulladásos bélbetegség (IBD) esetén.

A kurkumin emellett erős fájdalomcsökkentő hatással is rendelkezik. A kurkumin felszívódását a fekete bors segíti elő leginkább.

A gyömbér mint gyulladáscsökkentő
A gyömbér nemcsak gyulladáscsökkentő, de fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. A gyömbér gyógyító tulajdonságait a benne található antioxidáns vegyületnek, a gingerolnak köszönheti. Kutatások igazolják, hogy a gyömbér nagyon hatásosan csillapítja a gyulladást rákos megbetegedések, Alzheimer-kór, Crohn-betegség és cukorbetegség esetén.

Boswellia
A boswellia vagy más néven indiai tömjén is sokat segíthet a gyulladás megszüntetésében, csökkentésében. Az indiai tömjént lehet használni ízületi gyulladás, hörghurut és szívbetegség esetén is. A tömjén erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

A boswellia olyan savakat tartalmaz, amelyek ellenőrzésük alatt tartják a gyulladást keltő citokineket. Tudományos kutatások szerint a boswellia megakadályozza az emlő rákos sejtjeinek növekedését, illetve a hasnyálmirigytumor növekedését is gátolja. A boswellia segíthet az ízületi gyulladás csökkentésében is.

Stephania tetrandra
Ez az érdekes nevű gyógynövény Kínában őshonos. Ezt a gyógynövényt használják hörghurut esetén, de asztma, emésztési zavarok és fejfájás kezelésére is alkalmazzák.

A gyógynövény gyökere erős gyulladáscsökkentő hatássokkal rendelkezik. Ez a gyógynövény is csökkenti a gyulladást generáló citokinek termelődését. Mindemellett a rákos sejtek elszaporodását és a tumor növekedését is megakadályozza.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az orrdugulás természetes ellenszerei
  2022-02-25 22:44:54, péntek
 
  Léteznek olyan természetes szerek, amelyek nagyon hatékonyan enyhítik az orrdugulást. Az orrcseppekkel ellentétben ezek a természetes anyagok nem okoznak hozzászokást és semmiféle mellékhatásuk nem létezik.

Milyen természetes módszerek léteznek az orrdugulás enyhítésére? Az egyik ilyen a torma, amelyet a magyar emberek gyakran fogyasztanak, hiszen amellett, hogy nagyon csípős, még nagyon ízletes is. A torma segít megszabadulni a pangó váladéktól és a nyálkahártyának is jót tesz. Ha túl csípősnek találja, akkor ehet mellé valamit, de ha nagyon nagy gondot okoz az orrdugulása, akkor egyen belőle egy kiskanállal, hogy minél hamarabb megszűnjön a problémája. A nagyobb hatás elérése érdekében keverjen össze egy kiskanálnyi tormát ugyanannyi olívaolajjal és citromlével, majd ezt a keveréket fogyassza el.

A gyömbér is segíthet a probléma orvoslásában, de nem annyira teaként, hanem frissen, önmagában elfogyasztva. Hámozzon meg egy ujjnyi gyömbért és reszelje azt le. Összekeverheti ezt is egy kiskanálnyi citromlével, de a gyömbér önmagában is nagyon hatásos. Megfázáskor mindig gondoljon erre a gyógynövényre, mert rengeteget segíthet a tünetek csökkentésében. A gyömbér egy remek gyulladáscsökkentő gyógynövény, amely még a fájdalmat is csillapítja.

Orrduguláskor a fertőtlenítő gyógynövények is sokat segíthetnek. A gőzölés sokat enyhíthet az orrduguláson, de nem mindegy, hogy milyen gyógynövényeket használunk. A legjobb fertőtlenítő gyógynövény, amelyet a forrásban lévő vízbe tehet, a borsmenta és a kakukkfű. A borsmenta mentolt tartalmaz, amely gyógyítja a nyálkahártyát és a légzést is megkönnyíti. A kakukkfű is csökkenti az orrdugulást, mivel a légzőfelületeket tisztítja és még a köhögést is csillapítja.

Az arcon végzett nyugtató masszázs is segíthet az orrduguláson. A masszázs nemcsak a vérkeringést serkenti, hanem az orrdugulás és a nehezített levegővétel miatti fájdalmat is enyhíti. A leghatásosabb, ha a homlokát, illetve az orr két oldalát masszírozza gyengéden.

Orrdugulás esetén ne feledkezzen el az eukaliptusz nevű gyógynövényről sem. Ez a gyógynövény segít megszabadulni azoktól a baktériumoktól, amelyek az orrmelléküreg-gyulladást okozzák. Ebben az esetben is a gőzölés az, ami sokat segíthet. Forraljon fel egy edényben vizet, majd adjon hozzá pár csepp eukaliptuszolajat. Hajoljon az edény fölé - ne túl közel - fején egy törülközővel. Lélegezzen jó mélyeket, Maradjon a törülköző alatt, ameddig csak bírja, de azért legyen nagyon óvatos! Az arcgőzölés is járhat veszélyekkel!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A bőrelváltozásokról
  2022-02-25 22:43:05, péntek
 
  Milyen bőrelváltozások léteznek?

Emberek százezrei, milliói küzdenek különféle bőrbetegségekkel. De milyen bőrbetegségek léteznek, és legfőképpen milyen okai lehetnek ezek kialakulásának? A cikkünkben erre adjuk meg a válaszokat.

Az egyik ilyen bőrbetegség nem más, mint az allergiás ekcéma. Tünetei megjelenhetnek a könyökön, a térden, a csuklón, de a fejbőr és az arc is érintett lehet. Az ekcémás foltok pirosak, pikkelyesek és viszkethetnek is.

Az akne kialakulására akkor van nagyobb esély, amikor zsír, olaj halmozódik fel és eltömítik a pórusokat. Az akne lehet piros, fehér és fekete színű is. Kialakulásának időszaka a tinédzserkor és a fiatal felnőttkor, létrejöttében szerepet játszanak a hormonok, a genetika és egyes gyógyszerek is. Az akne megjelenésében bizonyos élelmiszerek, a stressz és a környezeti hatások is hatással lehetnek.

Nagyon lényeges, hogy évente ellátogassunk a bőrgyógyászunkhoz, hiszen a bőrrák ma az egyik legveszélyesebb rákfajta szerte a világon. Milyen jelek utalnak a bőrrákra? A nyílt és nehezen vagy egyáltalán nem gyógyuló sebek, a vörös, duzzadt, irritált sebek vagy anyajegyek, különösen azok a hegszerű foltok, amelyek újonnan keletkeztek és növekednek, illetve a színük is változatos, nem egységes.

A herpesz szimplex is egy bőrbetegség. Kialakulásában az azonos nevű vírus játszik nagy szerepet. Megjelenhet az ajkakon, illetve a nemi szerveken és azok környékén. A herpesz folyadékkal töltött és rendkívül fájdalmas lehet. A vírus nagyon fertőző, csókkal és szexuális úton is terjed.

A keratózis egy nagyon durva bőrbetegség. Kialakulásában nagy szerepe van annak, ha valaki éveken át sokat napozik, nem tartva be a szabályokat. A keratózis nem más, mint amikor pikkelyes foltok alakulnak ki az arcon, az alkaron, a fülön, a nyakon, a fejbőrön vagy éppen a kézen. Általában negyven éves kor felett jellemző a betegség előfordulása.

A pikkelysömör esetében pikkelyes foltok jelennek meg a bőrön. Ez egy autoimmun betegség, amikor az immunrendszer a bőrt támadja meg. Az elhalt hámsejtek időnként cserélődnek, azonban, aki pikkelysömörben szenved, a bőrsejtjei nem cserélődnek, hanem felhalmozódnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Halolaj gyógyító hatásairól
  2022-02-25 22:39:12, péntek
 
  Miért szerepeljen a halolaj az étrendünkben?

A halolajjal kapcsolatban mára bebizonyosodott, hogy az egyik alapvető és elengedhetetlen tápanyag az emberi szervezet számára. Nagyon sok pozitív előnye van az egészségünkre nézve, így mindenképpen érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe.

A halolaj EPA-t és DHA-t is tartalmaz, amelyekkel kapcsolatban kiderült, hogy nagy szerepük van a szervezetben kialakult krónikus gyulladás csökkentésében. Optimalizálják a trigliceridszintet és a vérnyomást, illetve a keringésre is pozitívan hatnak.

A halolaj szerepet játszik a szív általános egészségi állapotának megőrzésében, illetve jelentősen lecsökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit. Sok kutatást végeztek és nagyon meglepő eredmények születtek. Az egyik szerint a halolajnak kiemelkedő szerepe van a mentális stressz legyőzésében. Egy másik kutatás megjegyezte, hogy a halolaj megemeli a vérben az adiponectin szintjét, amely a cukorbetegég és a szívbetegség kisebb kockázatával jár együtt.

A gyorséttermi ételek károsan hatnak a keringésre és a szív működésére, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat és transzzsírt, azonban a halolajjal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy jelentősen csökkenti ezen ételek negatív hatásait.

Egy másik vizsgálat arra mutatott rá, hogy az omega-3 zsírsavak mintegy 28 százalékkal csökkentik az általános halálozási kockázatokat, és 35 százalékkal a szívbetegség miatt kialakuló halálozást.

A halolaj rendszeres fogyasztása növeli a bőr napfény elleni immunitását. Vagyis csökkenti az úgynevezett immunszupressziót, ami negatívan hat a szervezetre, ugyanis rontja a bőrfertőzések és a bőrrák elleni védekező képességet.

Az egyik legmeglepőbb kutatási eredmény az volt, hogy az egész életen át tartó halolajfogyasztás, mintegy harminc százalékkal csökkenti az emlődaganatok kialakulásának esélyét.

Az omega-3 zsírsavak mindezeken kívül hozzájárulhatnak a májfibrózis és a májgyulladás megelőzéséhez. A májbetegség kialakulása sok mindennel összefüggésbe hozható, például a gyulladással, az oxidatív stresszel és a túl sok zsírtárolással, ami a májban történik meg. Az omega-3 zsírsavak azonban segíthetnek a gyulladás szabályozásában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az egészséges haj kulcstáplálékai
  2022-02-25 22:34:32, péntek
 
  Az egészséges haj kulcstáplálékai - halak, joghurt, sütőtök, zöld leveles zöldségek

A hajunk egészségi állapota nagyon sok mindenen múlhat. Leginkább az életvitelünktől és többnyire attól, milyen táplálékokat fogyasztunk és milyen hajápolási termékeket használunk. A haj egészségét elsősorban a megfelelő táplálékok biztosítják. Mutatjuk is, melyek ezek.

A halak az egyik legegészségesebb táplálékok egyike. Ha szeretnénk, hogy a hajunk sokáig jó formában maradjon, akkor fogyasszunk rendszeresen makrélát vagy tonhalat. A halak ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírsavakat, amelyek szép selymessé varázsolják a hajkoronánkat.

A joghurt nagyon sok fehérjét tartalmaz, ami azért lényeges, mivel a haj építőkövei is a fehérjék. Rendszeres fogyasztása elősegíti a fejbőr megfelelő vérellátását és a haj növekedését. Mivel nagyon sok B5-vitamint is tartalmaz, segíthet a hajhullás és a hajszálak elvékonyodásának megelőzésében.

A zöld leveles zöldségek, mint amilyen a spenót is, tele vannak a hajunk számára értékes tápanyagokkal. Nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, vasat, béta-karotint, C-vitamint és folátot - ezek a tápanyagok együttesen biztosítják a szép és egészséges haj fenntartását.

Amennyiben csak kevés vasat biztosítunk a szervezetünk számára, ne is csodálkozzunk, ha hajhullással kell szembesülnünk. Fogyasszunk rendszeresen olyan táplálékokat, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak vasat. Ilyenek például a zöld leveles zöldségek, a kagyló, a lencse, a szójabab, a belsőségek, a marhahús.

Amennyiben nem fogyasztunk elegendő fehérjét, ne lepődjünk meg, ha a hajunk fakó, fénytelen lesz, és nem növekszik megfelelő ütemben. Fehérjét nagy mennyiségben a halak és a hüvelyesek tartalmaznak.

Ha száraz a hajunk és elvesztette a fényét, akkor az édesburgonya lehet a segítségünkre, ugyanis nagyon sok olyan antioxidánst tartalmaz, mint a béta-karotin. Ezt viszont A-vitaminná alakítja át a szervezet, amely nagyon hatékonyan képes javítani a hajunk egészségi állapotát. Az A-vitamin ugyanis ösztönzi a fejbőrön lévő mirigyeket a faggyútermelésre, amely megakadályozza, hogy a haj száraz, sprőd és fénytelen legyen. Béta-karotinban nemcsak a sütőtök, hanem a sárgarépa, a mangó és a sárgabarack is bővelkedik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2022.01 2022. Február 2022.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 302 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2407
  • e Hét: 11189
  • e Hónap: 42675
  • e Év: 247376
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.