Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Elég most már
  2022-02-06 22:06:24, vasárnap
 
  Elég most már

Textus: 1Kir 19,3-4

Mért nem hallgat meg az Úr?

Kiránduláson vagy picsiny fiaddal,
hol erdő árnya hűsen hívogat,
s ijedten iszkol őz s a csöppnyi vad,
ha fölvered nyugtából akaratlan.

S ha panaszt formál kis barátod szája:
"Fáradt vagyok!" - máris ölben viszed.
"Éhes vagyok!" - nyújtod a szendvicset.
"Félek!" - nyafog, s a vigaszt tőled várja.

Lám, bármit is kér tőled gyermeked,
miért ne tennéd meg, hisz szereted!
De most megugrik, ám te nem hagyod.

Toporzékolva kéri, hogy levedd
a pettyes gombát, azt a jó nagyot!
De nem teszed meg! Mért? Mert szereted...

Balog Miklós

Sok mindent kívánunk. De vigyáznunk kell, hogy mit kívánunk. És vigyáznunk kell, hogy miért imádkozunk, hogy mit kérünk imádságainkban Istentől. Ez az igeszakasz amit felolvastam, az imádkozásról és a keresztyén életről tanít bennünket. Olvasom újból a 3-dik és 4-dik verseket:

,,Illés megijedt, felkerekedett és ment, hogy mentse az életét, és elérkezett a júdai Beérsebába. Legényét ott hagyta, ő pedig elment a pusztába egynapi járóföldre. Odaért egy rekettyebokorhoz, és leült alá. Azt kívánta, bárcsak meghalna, és így szólt: Elég most már, URam! Vedd el az életemet, mert nem vagyok jobb elődeimnél!"

I. Arra tanít bennünket ez az igeszakasz, hogy amennyire csak lehetséges, meg kell bizonyosodjunk arról, hogy amit kérünk, az összhangban van Isten akaratával.

Illés ostobán imádkozott. Azt kérte Istentől, hogy vegye el az életét. Esztelen imádság volt. Ugyanis Istennek hatalmas terve és célja volt Illéssel. Isten eltervezte, hogy Illés nem fog meghalni. Ő fog lenni a második ember a világ történelmében aki meghalás nélkül fogja elhagyni ezt a földet. Emlékeztek Énokra, Ádám hetedik leszármazottjára. Azt olvassuk az 1Móz 5,23-24-ben:

,,Énók teljes életkora tehát háromszázhatvanöt év volt. Énók az Istennel járt, és egyszer csak eltűnt, mert Isten magához vette őt."

Illés a második személy fog lenni a világon aki nem tapasztalja meg a halált. Istennek az a terve volt vele, hogy forgószélben, tüzes szekérrel a mennybe ragadja. A 2Kir 2,11-12 verseiben olvasunk Illés átmeneteléről egyik világba a másik világba. Ő és Elizeus mentek az úton és beszélgettek, amikor:

,,hirtelen egy tüzes harci kocsi jelent meg tüzes lovakkal, és elválasztotta őket egymástól. Így ment föl Illés forgószélben az égbe. Elizeus látta ezt, és így kiáltozott: Atyám, atyám, Izráel harci kocsija és annak hajtója! Azután nem látta őt többé."

Milyen dicsőséges eltávozás e földről. Illés hatalmas kiváltságban részesült. Milyen csodálatos megtapasztalás volt a számára az, hogy nem ízlelte meg a halált.

Illésnek az elragadtatása a mennybe forgószél és tüzes szekér által hasonló ahhoz amit majd azok a keresztyének fognak megtapasztalni akik élni fognak akkor amikor Krisztus újból visszajön. Azt írja erről az eseményről Pál apostol:

1Kor 15,51-53: ,,Íme, titkot mondok nektek: nem fogunk ugyan mindnyájan meghalni, de mindnyájan el fogunk változni. Hirtelen egy szempillantás alatt, az utolsó harsonaszóra; mert meg fog szólalni a harsona, és a halottak feltámadnak romolhatatlanságban, mi pedig elváltozunk. Mert e romlandó testnek romolhatatlanságba kell öltöznie, és e halandónak halhatatlanságba."

Azok a keresztyének akik élni fognak Krisztus visszajövetelekor azonnal át fognak változni - Isten tökéletesekké fogja tenni egy szempillantás alatt testileg és lelkileg egyaránt és ők Krisztushoz hasonlók lesznek. Pál apostol írt erről.

Fil 3,20-21: ,,Nekünk pedig a mennyben van polgárjogunk, ahonnan az Úr Jézus Krisztust is várjuk üdvözítőül, aki az ő dicsőséges testéhez hasonlóvá változtatja a mi gyarló testünket azzal az erővel, amellyel maga alá vethet mindeneket."

Milyen dicsőséges nap lesz az. Illés elragadtatása ennek előképe volt.

Krisztus váltságmunkája miatt mi akik keresztyének vagyunk nem kell féljünk a haláltól. Mindazonáltal, látnunk kell, hogy ez rendkívül gonosz. A világ azt mondja, hogy a halál természetes dolog, hogy jó, hogy helyet készít új emberek és új eszmék számára. De a halál nem jó. Nem természetes. Nagy gonoszság. A Biblia úgy beszél róla mint ellenségről. (1Kor 15,26) Az ember nem úgy volt teremtve, hogy meghaljon, hanem hogy örökké éljen. A halál a bűn következménye. Amikor az ember meghal akkor a lelke és a teste szétválik egymástól. A teste a földbe jut és porrá lesz. Azok akik nem keresztyének, azoknak a lelke a pokolba megy, a szenvedés helyére, ahol bűnhődni fognak a bűneikért. Ott fognak várni az utolsó napra, amikor ők is meg fogják tapasztalni testük és lelkük egyesülését. Majd azután lesz az utolsó ítélet amikor Isten a tűznek tavába veti őket. Számukra biztos, hogy a halál nem jó és nem természetes.

A keresztyének számára sem jó. A halál nem vezeti a keresztyéneket a teljesség állapotába.

Westminsteri Nagy Káté 86 Kérdése: ,,Mi az a dicsőségben való közösség Krisztussal, amelyben a láthatatlan egyház tagjai részesülnek közvetlen a halál után? Válasz: A dicsőségben való közösség Krisztussal, amelyben a láthatatlan egyház tagjai részesülnek közvetlen a halál után, abban áll, hogy Isten tökéletesen szentté teszi lelküket, és befogadja őket a mennyei magasságokba, ahol világosságban és dicsőségben szemlélhetik az ő orcáját, testük teljes megváltását várva, amely a halálban továbbra is Krisztussal egyesülve nyugszik a sírban, mint fekvőhelyén, amíg az utolsó napon ismét egyesül lelkével."

A mennyben lévő keresztyének nincsenek a teljesség állapotában. Még nem történt meg a testük teljes megváltása. Csak az utolsó napon tapasztalják meg a teljességet - amikor a testük és a lelkük újra egyesül.

Az ó- és újszövetségi szentek akik meghaltak, a mennyben vannak, de még nincsenek a teljesség állapotában - lelkük a mennyben van - de testük visszatért a porban. A poruk várja Jézus második eljövetelét. Csak akkor lesznek teljesek a dicsőségben.

Ennek fényében - milyen nagy áldásban részesült Illés, hogy teste és lelke nem lett elválasztva egymástól. Milyen nagy áldás volt Illés számára az, hogy a teste nem jutott a sírba és nem tért vissza a porba. A Biblia alapján tudjuk, hogy Jézus, Énok, Illés és a szentek akik Jézus halála után feltámadtak, a mennyben a teljesség állapotában vannak, vagyis hogy úgy laknak ott, hogy a testük és lelkük egyesülve van. Amikor Jézus meghalt a keresztfán akkor azt olvassuk a Mt 27,51-53 verseiben:

,,És íme, a templom kárpitja felülről az aljáig kettéhasadt, a föld megrendült, és a sziklák meghasadtak. A sírok megnyíltak, és sok elhunyt szentnek feltámadt a teste. Ezek kijöttek a sírokból, és Jézus feltámadása után bementek a szent városba, és sokaknak megjelentek."

Az Ige nem mondja el nekünk azt, hogy ez az esemény után mi történt velük, de valószínű, hogy felmentek a mennybe úgy, hogy testük és lelkük együtt maradt - és most a dicsőségben vannak, a teljesség állapotában. Micsoda áldásban, kiváltságban részesült Illés.

Ia. Ennek fényében, Illés imádsága a valaha volt egyik legostobább, legesztelenebb imádság.

Kérte a halált. Ezt cselekedve ő azt kérte, hogy legyen megfosztva attól a hatalmas dicsőségtől amit Isten eltervezett számára.

Matthew Henry: ,,Néha nagy bajban lennénk, ha Isten teljesítené ostoba szenvedélyes kéréseinket."

C. S. Lewis: ,,Ha Isten válaszolt volna minden buta imádságomra, amelyeket életem során imádkoztam, hol lennék én most?"

Ib. Tehát, testvérek nagyon vigyázzatok, hogy miket kértek Istentől.

Ostobaság olyant kérni Istentől ami nem a legjobb számunkra, ami rosszabb annál mint amit Isten tartogat nekünk és megkapni azt. Mennyire szegény lett volna Illés ha Isten megadja neki azt amit kért tőle.

Péter apostol kívánsága is rossz volt. Jézus előre beszélt arról ami vár rá. Péter megfedte.

Mt 16,22: ,,Isten mentsen, Uram, ez nem történhet meg veled!"

Ha Péter megkapta volna amit akart, amit kívánt akkor nem lenne számunkra üdvösség - akkor mindnyájunkra az örök szenvedés és nyomorúság várna. Tehát óvatosak kell legyünk hogy miket kérünk Istentől.

Ic. Amikor kértek Istentől - akkor a legjobb dolgokat kérjétek Tőle.

Ami azt jelenti, hogy azokat a dolgokat kérjétek amikről tudjátok, hogy Isten azt akarja, hogy azokkal rendelkezzetek - amelyek az Ő kijelentett akarata szerint valók.

1. Szentelje meg nevét és dicsőítse meg Fiát, Jézust.

Mt 6,9-10: ,,Ti azért így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is."

Sok imádságotok Isten dicsőségéről kell szóljanak.

2. Isten áldjon meg benneteket lelkileg, hogy hasznosabbak legyetek Neki.

1Thessz 4,3: ,,Az az Isten akarata, hogy megszentelődjetek."

Imádkozzatok a megszentelődésetekért, hogy szentebbek legyetek. A boldogmondásokban Jézus elmondja, hogy Isten milyeneknek akar látni bennünket. Imádkozzunk, hogy Isten olyanokká tegyen bennünket.

Mt 5,3-9: ,,Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa. Boldogok, akik sírnak, mert ők megvigasztaltatnak. Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet. Boldogok, akik éheznek és szomjaznak az igazságra, mert ők megelégíttetnek. Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmasságot nyernek. Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Istent. Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek."

Jn 13,34: ,,Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást!"

Isten azt akarja, hogy úgy szeressük egymást, ahogyan Ő minket szeret.

Pál imádsága az efézusi keresztyénekért.

Ef 1,17-19: ,,Kérem, hogy a mi Urunk Jézus Krisztus Istene, a dicsőség Atyja adja meg nektek a bölcsesség és a kinyilatkoztatás Lelkét, hogy megismerjétek őt; és világosítsa meg lelki szemeteket, hogy meglássátok, milyen reménységre hívott el titeket, milyen gazdag az ő örökségének dicsősége a szentek között, és milyen mérhetetlenül nagy az ő hatalma rajtunk, hívőkön."

Jobban megismerni Istent, megismerni a reménységet amire el lettünk hívva, megismerni örökségünk gazdagságát, megismerni az Ő hatalmát amit gyakorol értünk és ami rajtunk van.

Imádkozunk ezekért a dolgokért? Tusakodunk imádságban ezekért? Kellene, hogy kitartóan könyörögjünk ezekért. Isten akarata az, hogy ezek jellemezzenek bennünket. Kérnünk kell bőségesen ezeket.

Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet földi dolgokat kérni, hogy nem kívánhatunk ideiglenes dolgokat. Lehet, csak ne ezeken legyen a hangsúly, hanem a lelkieken.

Emlékeztek, hogy amikor Salamon bölcsességet kért, akkor Isten válasza mi volt?

1Kir 3,10-14: ,,Tetszett az ÚRnak, hogy ezt kérte Salamon. Azért ezt mondta neki Isten: Mivel ezt kérted, és nem kértél magadnak hosszú életet, nem kértél gazdagságot, és nem kérted ellenségeid életét, hanem értelmet kértél, hogy törvényemnek engedelmeskedve tudj kormányozni, ezért teljesítem kérésedet: olyan bölcs és értelmes szívet adok neked, hogy hozzád fogható nem volt előtted, és nem támad utánad sem. Sőt azt is megadom neked, amit nem kértél: olyan gazdagságot és dicsőséget is adok egész életedben, hogy nem lesz hozzád fogható senki a királyok között. Ha az én utaimon jársz, és megtartod rendelkezéseimet és parancsolataimat, ahogyan apád, Dávid tette, akkor hosszú életet adok neked."

Amikor imádkoztok Istenhez és kértek tőle dolgokat - akkor a hangsúly az imádságaitokban az Isten dicsőségén és akaratán kell legyen - és a jó lelki dolgokon amikről tudjátok, hogy Ő azt akarja, hogy azokkal rendelkezzetek. Isten segítsen meg, hogy így tudjatok imádkozni. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Spurgeon - Február 7
  2022-02-06 21:58:24, vasárnap
 
  "Fiam, menj, dolgozz ma a szőlőben." Mt 21,28b


Nos, itt van az idő. "Fiam, ma menj oda," azaz "azonnal".

Testvérek, nem akarok arról beszélni, mi lesz holnap a kötelességetek. "A holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől." (Mt 6,34) Arról sem akarok beszélni, mit tegyél az elkövetkező tíz éven belül. Ha addig élsz, kapsz hozzá kegyelmet. Amit Isten nevében akarok mondani: Ma dolgozz - és ha a nap már lenyugodott: Dolgozz ma éjszaka a szőlőmben, mielőtt új nap virrad. És miért ma? Mert Atyád ezt kívánja.

"Miért álltok itt egész nap tétlenül?" (Mt 20,6) Ha eddig semmit sem végeztél Krisztusért, éppen elég időt eltékozoltál. Ne pihenj, hanem kezdj el dolgozni. Isten azt kívánja, hogy most cselekedj, mivel a szőlőtőke állapota éppen most igényli a munkát.

Itt van egy megszomorodott szívű, akinek ma este van szüksége vigasztalásra. A másikat lelkiismerete kínozza, és még ma este kell megtalálnia a helyes utat. Ha nem kap ma este segítséget, akkor az olyan, mint mikor a szőlőtőkén nem végzik el a munkát megfelelő időben. Most dolgozhatsz, nem pedig másnap. Ezért "ma menj."

"Ma", mert éppen most vannak kitéve a veszélynek azok, akiknek a te segítségedre van szüksége. A Sátán kísérti őket és szükséges, hogy melléjük állj. Éppen most vannak kétségben. Életfontosságú, hogy az Úr szájából való vigasztaló szóval önts lelket beléjük. Talán éppen ma este készülnek valamilyen nagy bűn elkövetésére. Talán éppen azt akarja az Úr, hogy közbelépj, mielőtt elbuknak.

Gyermekem, ma dolgozz; rád van szükség. Ma dolgozzál, miközben a többiek kipihenik magukat, lustálkodnak vagy alusznak. Most, ebben a pillanatban, itt a rés, amire oda kell állnod. Ez a lelki éhínség ideje, és sürget a munka. Isten azt mondja: "Ma menj oda és dolgozz!"

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Egyformán osztoznak
  2022-02-06 21:48:17, vasárnap
 
  Egyformán osztoznak

1Sám 30,24: ,,Hogy is hallgathatnánk rátok ebben? Hanem amekkora a része annak, aki elment a harcba, akkora legyen annak is a része, aki a fölszerelésnél maradt; egyforma részt kapjanak!"

Beteg vagy? Az az életerő, amelyet az egészség fényes napjaiban éreztél, elhagyott? Fájdalomban, fáradtságban vagy kimerültségben szenvedsz? Nem tudod az otthonodat elhagyni? Az otthonod most egy komor kórháznak néz ki? Annyira korlátozva vagy, hogy csak nagyon keveset tudsz tenni?
Azt kívánod, hogy bárcsak tudnál szolgálni az Úrnak. Álmodsz erről az örömről, de meg van tagadva tőled ez a kiváltság. Szívesen futnál, szívesen dolgoznál, és szívesen tanúskodnál. Odaadóan szeretnéd, ha valami személyes szolgálatot tehetnél Mestered ügyében.
Szeretnélek bátorítani téged azzal az emlékeztetővel, hogy Dávid Fiának törvénye megegyezik magának Dávidnak a törvényével. Ismered Dávid törvényét azokra vonatkozóan, akik harcba mentek; néhányan cselekvésképtelenek voltak, és Dávid otthagyta őket a fölszereléssel. ,,Fáradtak és betegek vagytok", mondta nekik. ,,Maradjatok a táborban és vigyázzatok a fölszerelésre amíg mi elmegyünk és harcolunk."
A csata után a harcoló férfiak követelték az összes zsákmányt, mondván: ,,Ezek az emberek nem csináltak mást, mint a táborban hevertek. Nem lesz részük a zsákmányból."
De Dávid király azonnal így szólt: ,,Ne cselekedjetek így, atyámfiai, azzal, a mit az Úr adott nékünk; ő oltalmazott minket és adta kezünkbe a sereget, a mely ellenünk jött. Vajon kicsoda engedhetne néktek ebben a dologban? Sőt inkább, a mekkora annak a része, a ki elment a harcba, akkora legyen annak is a része, a ki a holminál maradott; egyenlőképpen osztozzanak" (1Sám 30,23-24).
Dávid Fiának törvénye egyenlően nagylelkű. Ha betegség, életkor vagy fogyatékosság tart vissza, ha nem tudsz aktív szolgálatba lépni, ha harcolnál, ha tehetnéd, és ha szíved ebben benne van, akkor egyenlő részesedést kapsz a legjobbakkal és a legbátrabbakkal, azokkal, akik Isten fegyverzetében találkoztak és megküzdöttek az ellenséggel.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2022.01 2022. Február 2022.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 102 db bejegyzés
e év: 1575 db bejegyzés
Összes: 35932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 534
  • e Hét: 6780
  • e Hónap: 36092
  • e Év: 223894
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.