Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Spurgeon - Március 10
  2022-03-10 06:46:51, csütörtök
 
  "Hit nélkül pedig senki sem lehet kedves Isten előtt." Zsid 11,6


Mi a hit? Az ősi szentírási helyek hangsúlyozzák, hogy a hit három dologból áll. Ezek pedig: először ismeret, aztán egyetértés és harmadszor amit bizalomnak vagy a felismert igazság iránti elkötelezettségnek nevezünk, ami iránt beleegyezésünket adjuk.

A hitnél az első az ismeret. Senki sem tudja elhinni azt, amit nem ismer. És mégis vannak emberek, akiknek olyan hite van, mint amikor azt mondja valaki: "Azt hiszem, amit az egyház hisz."

"Mit hisz az egyház?" - "Az egyház azt hiszi, amit én hiszek."

"És kérem, mit hisz ön és mit az egyház?"

"Nos, mindketten ugyanazt hisszük."

Ezek az emberek semmit sem hisznek, kivéve azt, hogy az egyháznak igaza lehet; de hogy miben, azt nem tudják megmondani.

Nem mondhatja valaki, hogy: "Én hívő vagyok", ha közben nem tudja mit hisz valójában. Mi hisszük, hogy az embereknek Isten kijelentett igazságát kutatniuk kell s meg kell fontolniuk, és hogy a hitnek meg kell ragadnia mindent, amit a Szentírás tartalmaz.

De lehetséges-e, hogy valaki ismer egy dolgot, mégsem hiszi el. Ezért ezt a hit helyeslésének kell kísérnie. És szükségszerű, hogy ne csupán olvassam és értsem a Szentírást, hanem az élő Isten igazságaként fogadjam el a szívemben.

De ha valaki mindezt megtenné is, még sincsen igaz hite. Mert a hit lényege az igazság iránti bizalmon alapszik. Nem csupán az igaznak tartásban, hanem az igazságnak - mint valaki hozzánk tartozónknak - a megragadásában, s a hozzá való elkötelezett ragaszkodásban.

Nem ment meg annak a megismerése, hogy Krisztus Üdvözítő; hanem az hogy Krisztus az én Üdvözítőm; az fog megmenteni a kárhozattól, ha Üdvözítőmre bízom magamat. Nem a hajó fedélzetén levő mentőöv menti meg az embereket, ha vízben fuldokolnak, nem is az, hogy elhiszik, hogy remek és sikeres találmány a mentőöv. Nem, a fuldoklónak kell azt a hóna alá szorítania és bele kell kapaszkodnia, különben elsüllyed.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Spurgeon - Március 9
  2022-03-10 06:39:25, csütörtök
 
  "Amit én teszek, most még nem érted, de később majd megérted." Jn 13,7


A megértés hiánya nem akadályozza Urunk tevékenységét. Péter egyáltalán nem értette meg, hogy az Úr megmossa a lábát. Az Úr azonban mégis megmosta, akár megértette Péter, akár nem.

Nem nagy kegyelem az testvérek, hogy a Krisztus által adott áldás hatékonysága nem azon tehetségünktől függ, hogy megértjük-e?

Tekintsetek csak egy kicsit a világba és meglátjátok, milyen igaz ez a gondolat. Egy anya ölében tartja kisgyermekét és megmossa az arcát; a gyermek nem szereti a vizet és ordít. Az anya azonban nem várja meg, míg ezt megérti a gyermek, hanem elvégzi szeretete munkáját.

Ugyanígy alkalmazza nálunk az Úr isteni művét, ami nem tetszik nekünk és tiltakozunk ellene. Urunk azonban kitart ebben, és nem veszi le a kezét rólunk kiáltozásunk miatt.

Érti a fa a metszőollót, a szántóföld a szántást? És mégis, a metszés és a szántás jó gyümölcsüket eredményezi. Az orvos a beteg ágya mellett áll és rossz ízű gyógyszert ad neki. Ezt a beteg nem tudja megérteni és ezért tart attól, hogy ennek kedvezőtlen eredménye lesz; de a gyógyszer hatása nem attól függ, hogy a beteg megérti-e a gyógyszer tulajdonságait; ezért javára válik, ha nem idegenkedik tőle. Ha egy tudatlan ebédel, ugyanúgy csillapítja az étel az éhséget, mintha orvos lenne, és értené az emésztés folyamatát.

Jobb, ha kiszolgáltatjuk magunkat és engedelmeskedünk, mint ha megértésre törekszünk. Az Úr helyesen fog cselekedni. Vajon vállalnia kell-e neki a keresztkérdéseket? Követelhetünk-e választ illetlen kérdésekre, és kérdezhetjük-e: "Miért ezt vagy miért azt?" Isten lenne-e ő, ha alávetné magát ilyen vizsgáztatásnak?

Legyél megelégedve azzal, hogy a hited érvényesül, ismeretedet viszont várakoztassad! Ami most még nem tudsz, ezután majd megérted.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2022.02 2022. Március 2022.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 67 db bejegyzés
e év: 1575 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8234
  • e Hét: 19945
  • e Hónap: 49257
  • e Év: 237059
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.