|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2022-03-02 22:06:51, szerda
|
|
|
Az egyik legfontosabb vitamin a szervezetünk számára nem más, mint a D-vitamin. Nagy szüksége van rá a pajzsmirigyünknek és az immunrendszerünknek, illetve más betegségek megelőzésében is a segítségünkre lehet. Mutatjuk is, melyek ezek!
A tudósok úgy vélik, hogy a D-vitaminnak nagy szerepe van a hangulat szabályozásában. Ha nincs elegendő D-vitamin a szervezetünkben, nagy az esélye a depresszió kialakulásának. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a D-vitamin a depresszió tüneteit is enyhíteni tudja.
A D-vitamin az immunrendszer megerősítésében is aktívan részt vesz. Ily módon nagyon hatékonyan képes küzdeni a vírusokkal és a baktériumokkal szemben. Influenza időszakában egyenesen kötelező lenne ezt a vitamint pótolnunk.
Tanulmányok, pontosabban kutatások igazolják, hogy a D-vitamin rendszeres pótlása segíthet megakadályozni a szklerózis multiplex nevű autoimmun betegség kialakulását. A szklerózis multiplex egy olyan betegség, amikor az immunrendszer a központi idegrendszer ellen indít támadást. Ha már kialakult a betegség, a D-vitamin akkor is a segítségünkre lehet, ugyanis enyhíti a tüneteket és lassítja a betegség progresszióját.
A D-vitaminnak több más hatása is ismeretes. Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy csökkentheti a szívroham és a stroke kialakulásának az esélyét.
A D-vitamin csökkentheti egyes rákos betegségek kialakulásának az esélyét is. Ilyen például a vastagbél-, a mell- és a prosztatarák is. A kutatások szerint mintegy 20 százalékkal is csökkenhet ezeknek a betegségeknek az esélye, ha rendszeresen fogyasztunk D-vitamint. És a legjobbat akkor tesszük magunkkal, ha kalciummal együtt fogyasztjuk ezt a vitamint.
A D-vitamin megfelelő szintje csökkenti a csontvesztés kockázatait is. A vitamin segít megakadályozni a csontritkulást, illetve a csonttörések kialakulásának kockázatait is. Ez a vitamin még a fogyást is megtámogatja, főként ha kalciummal kombinálva fogyasztjuk. Ugyanis kevésbé leszünk éhesek, így csak kevés kalóriát veszünk magunkhoz.
Nyáron sok D-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, ha elegendő időt tartózkodunk a napon, ugyanis napfény hatására is termelődik D-vitamin a szervezetünkben. Ha pedig táplálékkal szeretnénk bevinni a szervezetünkbe ezt a vitamint, akkor fogyasszunk elegendő halat, tejterméket, tojást és gombát, merthogy ezek a táplálékok is nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a vitamint.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
|
|
|
|
2022-03-02 21:23:29, szerda
|
|
|
A fogfájás mellett talán a fejfájás az egyik legkínzóbb betegség és egészségügyi probléma. Sokan szenvednek migréntől és fejfájástól és még többen rettegnek, amikor megtapasztalják a tüneteket. Nagyon sokan el sem tudják képzelni, de számos táplálék és ital is oka lehet a fejfájás kialakulásának. A füstölt húsok, a fűszeres ételek és a koffein csak néhány azon ételek és italok listájáról, amelyek akár migrénes fejfájást is okozhatnak. Lássunk most néhány migrént kiváltó élelmiszert és italt. Lehet, hogy Önnél is ezek okozzák a rendszeresen megjelenő fejfájást!
A kávé és a csokoládé nemcsak kiváltói lehetnek a fejfájásnak, de meg is akadályozhatják a fejfájás kialakulását. A rendszeres koffeinfogyasztás is oka lehet a migrénes fejfájásnak, de az is probléma lehet, ha le szeretnénk szokni a koffeint tartalmazó ételekről és italokról és emiatt elvonási tüneteink lesznek.
Sokféle sajt is okozhat fejfájást. Azok, akik tudják, hogy melyik sajt vált ki esetükben migrénes fejfájást, mindenképpen kerüljék el annak a sajtnak a fogyasztását. A cheddar, a parmezán és az érlelt sajtok mind kiválthatják a migrénes fejfájást. Ennek az az oka, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak tiramint, amely egy sokféle élelmiszerben megtalálható vegyi anyag. A tiramin hatására először összehúzódnak, majd kitágulnak az erek, ami migrénes fejfájást generál.
A tiramin a bűnös sok esetben akkor is, ha feldolgozott húsféléket fogyasztunk, főleg ha ezek a feldolgozott táplálékok erősen fűszerezettek. A feldolgozott húsok ráadásul nagyon sok tartósítószert és adalékanyagot is tartalmaznak, amelyek szintén felelőssé tehetők a migrénes fejfájás kialakulásáért.
A szójaszósz nemcsak tiramint, hanem glutamátot is tartalmaz, így duplán is oka lehet a migrénes fejfájás kialakulásának. Mindkét adalékanyag kiválthat migrénes fejfájást, de hasmenést és görcsöket is okozhatnak.
A fagylalt fogyasztása után nagyon sokan tapasztalnak meg migrénes fejfájást. A szájüregben található idegekre van hatással a fagylalt. Ezek az idegek szabályozzák a fejben a vér áramlását, aminek hatására a fejben lévő erek kitágulnak. A fejfájást úgy akadályozhatjuk meg, ha lassabban esszük a fagylaltot vagy más hideg táplálékot.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Hasznos-ötletes |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2022. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
136 db bejegyzés |
e év: |
3235 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3931
- e Hét: 14045
- e Hónap: 27794
- e Év: 232495
|
|
|