Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A D-vitamin nagyon előnyös
  2022-03-02 22:06:51, szerda
 
  Az egyik legfontosabb vitamin a szervezetünk számára nem más, mint a D-vitamin. Nagy szüksége van rá a pajzsmirigyünknek és az immunrendszerünknek, illetve más betegségek megelőzésében is a segítségünkre lehet. Mutatjuk is, melyek ezek!

A tudósok úgy vélik, hogy a D-vitaminnak nagy szerepe van a hangulat szabályozásában. Ha nincs elegendő D-vitamin a szervezetünkben, nagy az esélye a depresszió kialakulásának. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a D-vitamin a depresszió tüneteit is enyhíteni tudja.

A D-vitamin az immunrendszer megerősítésében is aktívan részt vesz. Ily módon nagyon hatékonyan képes küzdeni a vírusokkal és a baktériumokkal szemben. Influenza időszakában egyenesen kötelező lenne ezt a vitamint pótolnunk.

Tanulmányok, pontosabban kutatások igazolják, hogy a D-vitamin rendszeres pótlása segíthet megakadályozni a szklerózis multiplex nevű autoimmun betegség kialakulását. A szklerózis multiplex egy olyan betegség, amikor az immunrendszer a központi idegrendszer ellen indít támadást. Ha már kialakult a betegség, a D-vitamin akkor is a segítségünkre lehet, ugyanis enyhíti a tüneteket és lassítja a betegség progresszióját.

A D-vitaminnak több más hatása is ismeretes. Egyes tanulmányok arról számoltak be, hogy csökkentheti a szívroham és a stroke kialakulásának az esélyét.

A D-vitamin csökkentheti egyes rákos betegségek kialakulásának az esélyét is. Ilyen például a vastagbél-, a mell- és a prosztatarák is. A kutatások szerint mintegy 20 százalékkal is csökkenhet ezeknek a betegségeknek az esélye, ha rendszeresen fogyasztunk D-vitamint. És a legjobbat akkor tesszük magunkkal, ha kalciummal együtt fogyasztjuk ezt a vitamint.

A D-vitamin megfelelő szintje csökkenti a csontvesztés kockázatait is. A vitamin segít megakadályozni a csontritkulást, illetve a csonttörések kialakulásának kockázatait is. Ez a vitamin még a fogyást is megtámogatja, főként ha kalciummal kombinálva fogyasztjuk. Ugyanis kevésbé leszünk éhesek, így csak kevés kalóriát veszünk magunkhoz.

Nyáron sok D-vitamint juttathatunk a szervezetünkbe, ha elegendő időt tartózkodunk a napon, ugyanis napfény hatására is termelődik D-vitamin a szervezetünkben. Ha pedig táplálékkal szeretnénk bevinni a szervezetünkbe ezt a vitamint, akkor fogyasszunk elegendő halat, tejterméket, tojást és gombát, merthogy ezek a táplálékok is nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a vitamint.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Fejfájást okozó táplálékok és italok
  2022-03-02 21:23:29, szerda
 
  A fogfájás mellett talán a fejfájás az egyik legkínzóbb betegség és egészségügyi probléma. Sokan szenvednek migréntől és fejfájástól és még többen rettegnek, amikor megtapasztalják a tüneteket. Nagyon sokan el sem tudják képzelni, de számos táplálék és ital is oka lehet a fejfájás kialakulásának. A füstölt húsok, a fűszeres ételek és a koffein csak néhány azon ételek és italok listájáról, amelyek akár migrénes fejfájást is okozhatnak. Lássunk most néhány migrént kiváltó élelmiszert és italt. Lehet, hogy Önnél is ezek okozzák a rendszeresen megjelenő fejfájást!

A kávé és a csokoládé nemcsak kiváltói lehetnek a fejfájásnak, de meg is akadályozhatják a fejfájás kialakulását. A rendszeres koffeinfogyasztás is oka lehet a migrénes fejfájásnak, de az is probléma lehet, ha le szeretnénk szokni a koffeint tartalmazó ételekről és italokról és emiatt elvonási tüneteink lesznek.

Sokféle sajt is okozhat fejfájást. Azok, akik tudják, hogy melyik sajt vált ki esetükben migrénes fejfájást, mindenképpen kerüljék el annak a sajtnak a fogyasztását. A cheddar, a parmezán és az érlelt sajtok mind kiválthatják a migrénes fejfájást. Ennek az az oka, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak tiramint, amely egy sokféle élelmiszerben megtalálható vegyi anyag. A tiramin hatására először összehúzódnak, majd kitágulnak az erek, ami migrénes fejfájást generál.

A tiramin a bűnös sok esetben akkor is, ha feldolgozott húsféléket fogyasztunk, főleg ha ezek a feldolgozott táplálékok erősen fűszerezettek. A feldolgozott húsok ráadásul nagyon sok tartósítószert és adalékanyagot is tartalmaznak, amelyek szintén felelőssé tehetők a migrénes fejfájás kialakulásáért.

A szójaszósz nemcsak tiramint, hanem glutamátot is tartalmaz, így duplán is oka lehet a migrénes fejfájás kialakulásának. Mindkét adalékanyag kiválthat migrénes fejfájást, de hasmenést és görcsöket is okozhatnak.

A fagylalt fogyasztása után nagyon sokan tapasztalnak meg migrénes fejfájást. A szájüregben található idegekre van hatással a fagylalt. Ezek az idegek szabályozzák a fejben a vér áramlását, aminek hatására a fejben lévő erek kitágulnak. A fejfájást úgy akadályozhatjuk meg, ha lassabban esszük a fagylaltot vagy más hideg táplálékot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Gyöngyvirágok
  2022-03-02 11:52:22, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Sárga krizantémok
  2022-03-02 11:51:31, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Virágzó rozmaringok
  2022-03-02 11:50:16, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2022.02 2022. Március 2022.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3931
  • e Hét: 14045
  • e Hónap: 27794
  • e Év: 232495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.