Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A dió és a gránátalma jótékony hatásai
  2022-03-03 23:23:34, csütörtök
 
  Semmi sem írja le jobban, milyen csodálatos a természet, mint az, hogy számos gyógyhatású táplálék kinézetre hasonlít a belső szervekhez.

Habár leggyakrabban az emberek azt gondolják, hogy csak a véletlen műve, és ezért nem is nagyon foglalkoznak vele, a dió érdekes, különleges alakja mégis hátborzongatóan emlékeztet a koponyára, amely körülveszi a zsírsavban gazdag, két agyféltekéből álló dió "agyat".

Érdekes, mert olyan, mintha az anyatermészet beleszőtte volna a metaforát, a többletjelentést és a magas fokú és bonyolult koevolúciós elméletet a dolgok természetébe.

A dióról köztudott, hogy aránytalanul nagy mennyiségben tartalmaz zsírsavakat, különösen EPA/DHA omega-3 zsírsav alapú alfa-linolén savat, amely szükséges az agy optimális egészségének fenntartásához. Továbbá közismert, hogy a dióban neuroprotektív vegyületek találhatóak, például a galluszsav, E-vitamin izomerek, melatonin, folsav és polifenolok.

Egy kicsit olyan, mintha a természet direkt próbálná felhívni rá a figyelmünket, hogy milyen értékes tápanyagról is van szó!

Vagy gondoljon a jótékony hatású gránátalma gyümölcsre, amelyet a világon mindenhol nagyra értékelnek, mivel regeneráló és termékenységet növelő hatása van. Kulturális és mitologikus szempontból is rendkívüli jelentőségű gyümölcs: a jólétet szimbolizálja.
Érdekes, hogy a gránátalma nem csak az emlősök méhére emlékeztet, de a szó szoros értelmében a gránátalma növény "méhe" is egyben, mivel benne fejlődnek a magok.

Továbbá termel néhány olyan hormont is (például a tesztoszteront és az ösztrogént), amelyet normális esetben csak az állatok termelnek, és amely fel tudta venni az emberi hormonok szerepét a petefészek-eltávolítás okozta menopauza kísérleti modellje során.

Ezek a példák arra a jelenségre utalnak, amelyet a "Szignatúratan" fogalmaz meg a legjobban, vagyis hogy az élőlények valamihez való hasonlósága vagy színe jelöli ki az adott élőlény orvosi rendeltetését. Ennek a jelenségnek a felfedezése legalább 500 évvel korábbra vezethető vissza, vagyis Paracelsus idejére (1491-1541), akitől az alábbi idézet is származik:

"A természet, ahogy tőle telik, megjelöl minden növényt, hogy mi mire használható."

Ezt az elgondolást az ókori világban szó szerint vették: minden, emberi szerv és növény közötti felszínes hasonlóságnak fontos orvosi jelentőséget tulajdonítottak. Kétségtelen azonban, hogy az ókori orvosi szövegek, fogalmak és praktikák nagyon sokat segíthetnek még ma is.

Sokszor érdemes megvizsgálni nem csak a tudományos alapon készült kutatásokat és tanulmányokat, de a "költőibb" és elvontabb elgondolásokat is, mint amilyen például a szignatúratan, amit a modern orvosi szakemberek többsége vagy nem is ismer, vagy butaságnak tart.

Remélhetőleg az idő előrehaladtával összeolvad az ókori és a modern világ tudása, és csak megerősödik majd az az elgondolás, amely szerint a természet adta gyógyító és regeneráló lehetőségeket mindenképp ki kell használni és a lehetőségekkel élni is kell, ha már adottak, kivéve persze, ha nem áll fenn egészségügyi szempontból valamiféle vészhelyzet.

Gránátalma: kiválóan kezelhetőek vele a petefészek-, szív- és vérproblémák

A gránátalma kiváltképp jó példa, ha a szignatúratanról van szó, mivel nem csak bizonyos belső szervekre hasonlít, de egyben gyógyítja is azokat. Ez a gyümölcs nem csak a petefészekre van jó hatással (mivel többek között kezelhetőek vele a petefészek problémák), de a szívre is hasonlít, és a kiváló hatású, vérzéscsillapító levétől egészen felfrissül és megtisztul az ember szája. A szájüreget teljesen ugyanaz a felhámszövet borítja, mint ami a vérerek belsejét is, amit más szóval belhámnak, vagy endotéliumnak nevezünk. A gránátalma azonban nem csak a szájüreget tisztítja, mivel az artériáinkra is ugyanilyen hatással van.

Ez az oka annak, hogy klinikai szempontból már bebizonyosodott, hogy a gránátalma már egy hónap fogyasztás után visszafordítja az artériás plakkok lerakódásának folyamatát.

A gránátalma vérszerű levéről számos klinikai tanulmány készült. Ezek során mind bebizonyosodott, hogy a gyümölcs leve megerősít és egészségesebbé teszi a vérünket is. A Journal of Applied Physiology, Nutrition and Metabolism című folyóiratban 2014-ben egy, a "Gránátalma kivonat hatásai a vérkeringésre és a kimerülésre" című tanulmány jelent meg. A tanulmány során a kutatók bebizonyították, hogyha edzés előtt az ember gránátalma kivonatot fogyaszt, azzal megnövelheti az erek átmérőjét, serkentheti a vérkeringést, és késleltetheti a kimerültséget a testedzés során.

Ezen kívül a tanulmány során gránátalmát kapó csoport arról számolt még be, hogy jelentősen nőtt az edzés után vitalitásuk mértéke is.

Ez a tanulmány különösen érdekesnek, mivel sokan mások is hasonló, a vérkeringést-serkentő hatásról számolnak be a gránátalma lé fogyasztása után. Sokan nem biztosak benne, tényleg jól gondolják-e, de őket biztosíthatjuk róla, hogy a gránátalma tényleg ilyen hatással van a szervezetre. Ezen kívül font megjegyezni azt is, hogy egy másik "vérszerű" lé, a céklalé, ugyanúgy rendkívül jótékony hatással van a vérre.

Egy nemrégiben készült tanulmány során kiderült, hogy a céklalé egyszeri fogyasztásával már 90 perc elteltével javultak a különböző képességek. A kutatók ezt annak tudták be, hogy a céklalé pozitív módon hatott a vérkeringés dinamikájára (hemodinamikus válaszreakció) a homloklebenyben.

Továbbá azonosítottak a céklalé nitrátjaiban egy speciális mechanizmust, amely a vérerek kitágításáért felel.

Akiket még részletesebben érdekel a szignatúratan, olvassák el a füvész Mathew Wood írását ezzel a témával kapcsolatban, amelyet a "The Forces of Nature and the Creation of Signatures" címen találhatnak meg az interneten. Álljon itt egy részlet a fentebb említett műből:

"Minden növényen kiválóan látható, milyen válaszreakciókat adott a környezeti stresszre - az embereknek teljesen ugyanezzel a stresszel kell megbirkózniuk, azért, hogy egészségesek maradjanak. A növényben található sokféle kémiai vegyület, valamint a növény alakja, színe és környezetben elfoglalt helye utal arra, milyen mértékben volt képes alkalmazkodni a stresszhez.

A növényt a stresszre adott válaszreakciók formálták. Ezért aztán nincs helye plusz vegyületeknek, színeknek vagy különleges formáknak. A növény megtesz mindent a túlélésért, és ezért lehetőségünk nyílik rá, hogy orvosságként használjuk fel.

Rudolf Steiner filozófus már rámutatott, hogy ugyanazok az erők, amelyek megbetegítik az emberi szervezetet, a növényeket is eltorzítják. Ezek a "torzulások", a forma és a szín, valamint az, hogy pontosan hol található meg a természetben, mind látható módon megmutatja, milyen környezeti hatásokat és betegségeket lehet az adott növénnyel gyógyítani és kezelni.

De ennél több is áll a háttérben. A szignatúratan megtanít arra, hogy "karakterológiai" szempontból is megfigyeljük a betegséget és az orvosságot, valamint hogy speciális minták vagy hasonlóságuk alapján azonosítsuk őket, ami a stresszre adott válaszreakciók miatt alakult ki így. Mindegyik növény önmagában egyedi és megismételhetetlen, de a minták mindig ismétlődnek. A válaszreakcióul adott jeleket és mintákat meg kell tanulnunk olvasni mind a növényekben, mind az emberekben úgyszintén."

Ha még komolyabb tudományos magyarázatra vágyik a növények és emberek koevolóciójával kapcsolatban, illetve érdekli, hogyan fejlődtek ki bizonyos fitovegyületek az emberek és növények túlélése és együttműködése során, olvassa el a témában írt érdekes cikket, amelyet "Xenohormesis: a növények stresszre adott válaszreakcióinak evolúciója, és azok egészségügyi jótékony hatásai" címen publikáltak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A belek egészségéért
  2022-03-03 23:19:20, csütörtök
 
  Az ember vastagbelében kb. másfél kilogramm baktérium él. Ezek kb. 4-500 fajt képviselnek, egymáshoz viszonyított pontos arányuk még ma sem ismert. Amikor normális bélflóráról beszélünk, akkor egészséges emberekben talált bélflóra arányokat vesszük alapul, azonban itt is egyénenként igen nagy a különbség.

Az egyszerűség kedvéért három csoportba soroljuk őket:

1, jófiúk
2, közömbösek
3, rosszfiúk

Mint látjuk a beosztás meglehetősen szubjektív, de arra alkalmas, hogy tudásunk hézagait elfedjük.

Legutóbb a Leuveni Egyetem kutatói (Patrice Cani és mtsai.) nemrég közzétett tanulmányukban (National Academy of Sciences) arról számoltak be, hogy egér kísérletekben igazolták, hogy az Akkermansia muciniphila nevű baktérium, ha elszaporodik az állatok bélrendszerében, akkor az határozott védelmet nyújt az elhízás és a 2-es típusú diabetes mellitus kialakulásával szemben. Ez a baktérium eddig a közömbösök népes táborát gyarapította, de úgy tűnik, indokolt lenne átsorolni őt a jófiúk csoportjába.

Vannak bizonyos élelmiszerek, amik fogyasztása révén a probiotikumok (jó fiúk) közé sorolt baktériumok elszaporodását támogathatjuk. Az ilyen hatást nevezzük prebiotikus hatásnak. A banán, a hagyma, a póréhagyma, a spárga és a csicsóka erős prebiotikus hatással bír. Régi megfigyelés, hogy pl. a csicsóka fogyasztása nagyon is ajánlott elhízottaknak és cukorbetegeknek, csak eddig nem ezzel a hatással magyaráztuk hatékonyságát.

A muciniphila mennyisége szabályozza a bél, a bélfal barrier funkcióját, csökkenti a bélfalban lévő gyulladásra való hajlamot és csökkentette az inzulin rezisztenciát, ezáltal valóban jótékonyan véd az elhízás illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával szemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A fürdőszobai higiénia fontossága
  2022-03-03 22:55:57, csütörtök
 
  A fürdőszobai higiénia nagyon fontos, hiszen a lakásunk ezen pontján sok baktérium megtelepedhet, amelyek akár betegséget is okozhatnak. Mire ügyeljünk? Milyen higiéniai szabályokat tartsunk be, hogy ne kapjunk el semmilyen betegséget?

Az egyik legfontosabb dolog, hogy a fogkefét ne tartsuk a WC közelében. Amikor ugyanis lehúzzuk a WC-t, akkor a vízpermet akár 2 méterre is ,,elröpülhet" a levegőben, ami a fogkefén is landolhat, súlyos betegségeket okozva. Az egészségünk megőrzése érdekében legalább 2 havonta cseréljük le a fogkefénket.

A törülköző gyakori cseréje és fertőtlenítése is nagyon lényeges, hiszen a fürdőszobában mindig magas a páratartalom, amitől a törülközők nedvesek maradnak, ez pedig kiváló táptalaja a különféle mikroorganizmusok, gombák és baktériumok elszaporodásának.

Az egyik legrosszabb, amit tehetünk, ha fürdőszivacsot használunk. A fürdőszivacs sem tud kellőképpen kiszáradni, ezért ebben is nagyon sok olyan baktérium és gomba elszaporodhat, amelyek fertőzéseket és ezzel együtt betegségeket okozhatnak.

A nem megfelelő kézhigiénia is okozhat gondokat. A kezünket mindig alaposan, elegendő ideig szükséges mosnunk. Ennek a rituálénak legalább 20 másodpercig kellene tartania minden egyes alkalommal.

Hogyha mezítláb sétálunk a fürdőszoba padlóján, akkor is elkaphatunk különféle betegségeket és a fertőzések áldozatául eshetünk. A nedves padlón való járkálás miatt könnyen összeszedhetünk olyan betegségeket, mint a talpi szemölcs, a láb- és a köröm gomba, főleg ha a családban van is olyan, aki ezekkel a makacs betegségekkel küzd.

A tisztítószerek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek asztmát és allergiát is okozhatnak, sőt a kutatások szerint akár még a rákos megbetegedésekért is okolhatók - főleg, ha napi szinten nagy mennyiséget használunk belőlük a lakásunk tisztítására.

Ha nem mosunk elég alaposan és elég ideig fogat, ha nem használunk fogselymet, akkor is megbetegedhetünk. A probléma a szájüregben kezdődik. Először fogszuvasodással, majd ínysorvadással kell számolnunk, ezután krónikus szívbetegség is kialakulhat. Mikor mossunk fogat? Lehetőleg minden étkezés után - azonban ne azonnal, hanem lehetőség szerint teljen el legalább húsz perc az étkezés és a fogmosás között.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Bőrünk egészségéért
  2022-03-03 22:53:09, csütörtök
 
  Egészséges bőr halolajjal, cinkkel és vitaminokkal

A táplálkozás nagyban meghatározza a bőr szerkezetét és funkcióját. A bőr a legnagyobb szervünk, két rétege van, az epidermisz és a dermisz. Ez utóbbi sokkal vastagabb, többnyire kollagénből áll. Ez biztosítja a bőrünk rugalmasságát és szerkezeti integritását. Gazdag vérellátással rendelkezik, ezért is van rá hatással a táplálkozás.

A bőr mindenféle káros hatású szabad gyököknek ki van téve. Ide tartozik az Uv-sugárzás, a vegyi anyagok és a kozmetikumok, amelyeket nap mint nap a bőrünkre kenünk. Ahogy öregszünk, úgy csökken a bőr szabad gyökök elleni védekező képessége és alapvetően sokkal több antioxidánsra van szüksége, mint korábban.

Az antioxidánsok éppen ezért nagyon fontosak a bőr számára. Antioxidáns vitaminok, amelyekre a bőrünknek mindenképpen szüksége van: A-, C- és E-vitamin, valamint koenzimQ-10, polifenolok, resveratrol, zöld tea, fenyőkéreg-kivonat, szőlőmag-kivonat.

Az omega-3 zsírsavak javítják a bőr strukturális integritását és a rugalmasságát. Csökkentik a bőr vízvesztését, ezzel is megakadályozva a bőr szárazságát, illetve erősítik a bőr felső külső rétegét, az epidermiszt. Ez azért nagyon lényeges, mert így megakadályozható, hogy a külső káros hatású toxinok behatoljanak és kárt tegyenek a bőr alsóbb rétegeiben.

Az omega-3 zsírsavak segítenek megőrizni a bőr egészségét és hidratáltságát, hiszen erős gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek. A gyulladás a bőrt is érintheti, ilyenkor duzzanat, fájdalom és bőrpír jelenik meg. Ha szeretnénk elkerülni a bőrgyulladást, akkor fogyasszunk halolajat és kurkumát, amelynek bioaktív hatóanyaga a kurkumin szintén nagyon hatásos lehet a gyulladáscsökkentésben.

Az egészséges bőrsejtek képződéséhez különféle tápanyagokra van a bőrnek szüksége. Ezek a tápanyagok a következők: A-, C-, E- és D-vitamin, valamint cink, resveratrol, halolaj és polifenolok.

A C-vitamin nagy mennyiségben megtalálható a zöldségekben és a gyümölcsökben. E-vitamin a magvakban, az avokádóban és a diófélékben van jelen. A cink gazdag forrásai a tökmag, a hüvelyesek és a kagyló. Omega-3 zsírsavakat a halak tartalmaznak, leginkább a szardínia, a makréla és a lazac. D-vitamin pedig napfény hatására termelődik a szervezetünkben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Édeskömény gyógyhatásairól
  2022-03-03 22:50:38, csütörtök
 
 



Az édeskömény nagyon változatos táplálkozást tesz lehetővé. Nagyon kellemes ízharmóniát teremthetünk a segítségével és egy nagyon hasznos gyógynövényről van szó, amelyet mindenképpen be kell illesztenünk az étrendünkbe és rendszeresen kellene fogyasztanunk, mert elképesztően egészséges.

Az édesköménynek a Földközi-tenger partvidékén van az őshazája. Nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz. Többek között fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, rostot, természetes cukrokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, A- és C-vitamint.

Az édeskömény tehát káliumot is tartalmaz. Kiemelkedő szerepe van a vérnyomás csökkentésében, illetve segíti a vese működését, és a csontok egészségét és az izomerőt is biztosítani tudja.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy az édeskömény a klimaxos tüneteket is enyhítheti. A vízhajtó hatása is kiemelkedő, amely szintén segít az optimális vérnyomás elérésében.

A gyógynövény a szem egészségét is védi, mivel gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, de hatékony lehet a glaukóma nevű szembetegség megelőzésében.

A krónikus köhögést is eredményesen csillapítja, és nagyon hatékony lehet a gyomor- és bélrendszeri betegségek kezelésében, tüneteinek enyhítésében. Az egyik ilyen tünete, amelyet hatékonyan kezel nem más, mint a felfúvódás.

Az édeskömény a fogyásban is segítségünkre lehet. Hogyan? Mivel kiváló rostforrás, így könnyen eltelít, így csökkenti az étvágyat, azaz kevesebb ételt veszünk magunkhoz az étkezéseink alkalmával és így sikerülhet a pluszkilóktól megszabadulnunk.

Az édeskömény a melatonin szintjét is növeli az agyban, ami segíti a jobb alvást és a nyugodt pihenést. Ha jól tudunk éjszaka aludni, sokkal kipihentebbek leszünk másnap és a fogyókúránk is sikeresebb lesz. Az anyagcsere-folyamatokat gyakran a normális éjszakai alvás zavarja meg és ez gátja lehet a sikeres fogyásnak.

Láthatjuk, hogy az édeskömény több módon is hozzájárul a magas vérnyomás csökkenéséhez. Káliumtartalma az egyik támaszunk lehet, míg a másik a vízhajtó hatása. A fogyásban is segít, ami szintén elősegíti az alacsonyabb vérnyomást, hiszen az elhízás gyakran okoz vérnyomásproblémákat. Nem is kell több indok, hogy miért is fogyasszuk rendszeresen.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógynövények hajra
  2022-03-03 22:45:15, csütörtök
 
  Életet lehelnek a lestrapált, sérült tincsekbe, erősítik a hajhagymákat

A gyógynövények nem véletlenül kapták ezt az elnevezést, a legtöbbjük mindenféle macerára gyógyírt jelent. Régebben természetes dolognak számított, hogy az emberek pontosan tudták, melyikhez nyúljanak adott probléma esetén, mára azonban sokkal egyszerűbbnek bizonyul a drogériák polcáról válogatni.

A tavasz közeledtével érdemes tenni egy próbát, hiszen ezek a gyógynövények remek hatással vannak az elgyengült, fakó tincsekre, ráadásul nem csupán a hajnak jelentenek valódi felfrissülést, a testnek és a léleknek legalább annyira hasznosak lehetnek.

Ezek a gyógynövények fantasztikus hatással vannak a hajra

A tavaszi szezont érdemes egy pár centis hajvágással kezdeni, hiszen a valódi felfrissüléshez feltétlenül szükséges egy kis fodrászkodás. Amint búcsút intettél a töredezett hajvégeknek, máris sorra kerülhetnek ezek a csodatevő gyógynövények.

Csalán
A csalán igazi csúcsnövénynek számít a hajápolás terén, közismert jótékony hatásairól. A gyorsan zsírosodó tincsek ellen tuti fegyver, de hajhullás és korpásodás ellen legalább annyira kiváló gyógynövény. Kovasavtartalmának köszönhetően még a hajhagymákat is erősíti.

A csalános öblítést irtó könnyedén el lehet készíteni, csupán le kell forrázni a leveleket, majd ezt a főzetet mindenképp hagyni kell kihűlni. Ugyanúgy, ahogy hajmosás után a vízzel, alaposan le kell öblíteni vele a frizurát, közben érdemes óvatosan masszírozni a fejbőrt. Hosszú távú alkalmazása garantáltan látványos hatást eredményez.

Mezei zsurló
Aki veseproblémákkal küzd, valószínűleg nagyon jól ismeri a mezei zsurlót, ám ez a fantasztikus gyógynövény pozitív hatásait tekintve ennél sokkal szélesebb skálán mozog. Nem csupán a vízhajtó hatással bír, a salakanyagoktól is segít megszabadulni, csökkenti a gyulladást, gyógyítja a sebeket, és nem utolsósorban gyönyörűvé varázsolja az elgyengült loboncot.

Hatékonyan küzd a korpa ellen, erősíti és látványosan dúsítja a hajat. Ahogy a csalánból, úgy a zsurlóból is érdemes öblítő főzetet készíteni, ezt pedig rendszeresen alkalmazni a tökéletes eredmény érdekében. A mezei zsurló is tartalmaz kovasavat, így nem véletlen, hogy rendkívüli mértékben járul hozzá az egészséges hajszerkezethez és felszínhez.

Kamilla
A kamilla minden bizonnyal az a gyógynövény, amit jóformán mindenki ismer. Elsősorban a szőke tincsekkel rendelkező nők rajonganak a kamillás öblítésért, hiszen segít megőrizni a haj természetes tónusát, valamint ragyogóvá varázsolja a fényérzékeny szálakat.

A kamilla pozitív hatása azonban nem merül ki ennyiben, korpásodás és zsírosodás ellen éppen annyira remek választás lehet. Hajmosás után, langyos formában kell átöblíteni az egész hajkoronát, a főzetet pedig már nem kell kimosni a tincsekből.

Erdei szederlevél
A hajhullás problémája számos nőt érint, a hátterében pedig sokféle tényező állhat. Az erdei szederlevél főzete szuper választás, ha töredezés miatt, vagy a hajhagymák meggyengülése okán, megsokasodnak a hajkefében ragadt szálak. Remek vasforrás, valamint A-, C- és B-vitaminokat, sőt, számos ásványi anyagot egyaránt tartalmaz, így a szépségápolás nagyágyúja.

Ha marad a főzetből, arcra is bátran használható, hiszen lágyítja a bőr felszínét, valamint kíméletesen hámlaszt. Ennek köszönhetően halványítja a pigmentfoltokat, illetve életet lehel a sápadt arcbőrbe, ami valljuk be, tavasszal kicsit sem hátrány.

Borsmenta
A borsmentának nem csupán az illata elképesztően kellemes, fantasztikus hatása legalább annyira vonzó. A legtöbben télen alkalmazzák, hiszen az erősebb megfázással is csúnyán elbánik a közkedvelt gyógynövényből készült tea. A hajkorona is hálás lesz érte, ha megkínálod egy kis borsmentafőzettel.

A gyorsan zsírosodó tövekkel szemben garantáltan felveszi a harcot, valamint gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően az érzékeny fejbőrt is nyugtatja, hajhullás ellen pedig szintén érdemes bevetni. Serkenti a vérkeringést, így akár a hajnövekedésben is szerepe lehet a rendszeresen alkalmazott borsmentás öblítésnek.

Rozmaring
A rozmaring elképesztően megbolondítja az ételeket, jellegzetes ízét ezer közül is fel lehet ismerni. Ám nem csupán a konyhában remek alapanyag, ez a gyógynövény a szépségápolásban éppúgy megállja a helyét. Erősíti a tincseket, csökkenti a hajhullás mértékét, valamint fokozza a hajnövekedést.

Főként olaj formájában elterjedt a használata, a fejbőrbe masszírozva serkenti a vérkeringést, így éri el, hogy a hajkorona ragyogó, fényes és élettel teli legyen.

Természetesen önmagukban ezek a gyógynövények sem tesznek csodát, hiszen egy fecske tényleg nem csinál nyarat, hiába vannak fantasztikus hatással a hajra és annak állapotára. Mindazok számára, akik gyakran kezelik a hajukat különböző formázó eszközökkel, rossz szárítási technikát alkalmaznak, vagy rövid időközönként festetik, esetleg le is szívatják az eredeti színét, önmagában hatástalan lesz a gyógynövénykúra.

A hajkárosító szokások elhagyása szükséges feltétele a ragyogó, egészséges tincseknek. A viseletes hajszerkezeten önmagában a drága hajápoló kozmetikumok sem segítenek, ha a szálak minden egyes nap érintkeznek a forró felülettel, nem csak a természetes gondoskodás bizonyul elégtelennek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A szívbetegség jobban fenyegeti a nőket
  2022-03-03 22:26:24, csütörtök
 
  Azt gondolnánk, hogy a férfiak vannak nagyobb veszélynek kitéve, már ami a szívbetegségeket illeti, pedig ez egyáltalán nincs így. A nők közül sokkal többen halnak meg valamilyen szívbetegségben, mint a férfiak - és ez az állítás nemcsak hazánkban, hanem világszerte érvényes.

Milyen szívbetegségek érinthetik a nőket?
Például ilyen a szívritmuszavar, a koszorúér-betegség, a stroke és a perifériás érrendszeri betegség. Nagyon fontos, hogy komolyan vegyük a figyelmeztető jeleket és a tüneteket. Ilyen szimptóma lehet a légszomj vagy a mellkasi fájdalom, de más tünetek is megjelenhetnek, akár a kényelmetlenségérzés a nyakban, a torokban, az állkapocsban, a gyomorban, a karokban, a vállakban és a hátban. Nyomás is megjelenhet a mellkasban. Gyomorrontásszerű érzés, hányinger és hányás is megjelenhet. A heves szívdobogásérzés és a megmagyarázhatatlan fáradtság is a tünetek sorába tartozik.

Mint minden betegségnél, a szívbetegségnél is nagyon-nagyon lényeges, hogy a prevencióra, azaz a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Hiszen ha már kialakult a betegség, akkor lehet, hogy nem is lehet gyógyítani, és a betegnek sok szabályt be kell tartania, azaz rengeteg korlát nehezítheti meg az életét. Ezekkel nem könnyű együtt élni, főleg ha valaki korábban is fittyet hányt a szabályokra.

Léteznek olyan életmódbeli tényezők, amelyek jelentősen lecsökkenthetik a szívbetegségek kialakulásának a kockázatait. Ilyen például az egészséges testsúly elérése és fenntartása. Nagyon fontos az egészséges étrend kialakítása. Ebbe beletartozik az alacsony, telített zsírtartalmú táplálékok korlátozása. Ellenben nagyobb hangsúlyt szükséges fordítani a zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztására.

Lényeges az is, hogy megbirkózzunk a stresszel, mert a stressz az egyik rizikótényezője a szívbetegségek kialakulásának. Ha valakinek magas a vérnyomása, mindenképpen kezeltesse és tartson be minden szakorvos által adott utasítást, mivel a magas vérnyomás az egyik kockázati tényezője például a szívinfarktus kialakulásának. Az is fontos, hogy az összkoleszterin szintjét is csökkentsük. És ami a legfontosabb, hogy ne dohányozzunk és mértékkel fogyasszunk alkoholt, hiszen ezek is kiemelt szerepet játszanak a szívbetegségek kialakulásában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Hatékony megoldások körömgomba ellen
  2022-03-03 13:03:34, csütörtök
 
  Hatékony megoldások körömgomba ellen - illóolajok, probiotikumok, vitaminok

A körömgomba egy gyakori gombás fertőzés. A köröm ilyenkor barnásan vagy sárgásan elszíneződik, megvastagszik. Mielőtt elkezdenénk erős gyógyszereket használni, próbáljunk ki természetes módszereket is, amelyek szintén sokat segíthetnek a probléma orvoslásában.

Az egyik ilyen természetes szer az eukaliptusz-olaj. Naponta egy alkalommal szükséges csepegtetni az alaposan megmosott és megtörölt száraz körömre ebből az illóolajból, és hamarosan a múlté lesz a körömgomba problémája.

A teafaolaj is segítségünkre lehet, mivel antiszeptikus és gombaellenes hatásokkal is rendelkezik. Naponta két alkalommal érdemes teafaolajjal a körmöt kenegetni, és addig kell ismételni a procedúrát, amíg fennáll a probléma.

Kiemelkedő az oregánóolaj antibakteriális és gombaölő hatása, így szintén segíthet a körömgomba megszüntetésében. Az oregánóolajat és a teafaolajat együtt is használhatjuk, így fokozhatjuk a két olaj pozitív hatásait.

Az oleuropein az olajfalevél egyik hatóanyaga, amely gombaellenes, antimikrobiális és immunerősítő hatásokkal is rendelkezik. Belsőleg is fogyaszthatjuk, hiszen ma már kapszula formájában is kapható. Ha az immunrendszerünk megerősödik, hatékonyabban bánik el a körömgombát okozó kórokozókkal.

Az ecet is sokat segíthet a körömgomba megszüntetésében. Néhány liter vízhez adjunk 2-3 evőkanál ecetet és áztassuk ebben a lábunkat naponta 20 percig. Ismételjük a kezelést addig, míg javulást nem tapasztalunk.

A fokhagyma is antimikrobiális és gombaellenes hatásokkal rendelkezik. Hogyan használjuk? Reszeljünk le egy gerezd fokhagymát és adjunk hozzá egy csipet őrölt szegfűszeget. Majd helyezzük rá a körömre, végül gézdarabbal tekerjük be. Naponta egy alkalommal ismételjük meg a kezelést, de csak egy óra hosszat hagyjuk a beteg körmön ezt az elegyet, majd mossunk alaposan lábat.

A körömgomba eltüntetésében az étrendnek is nagy a szerepe. Fogyasszunk rendszeresen probiotikus ételeket. A törékeny körmök ellen a vas segíthet nagyon sokat. Mi segíthet még? Az esszenciális zsírsavakban gazdag étrend, illetve az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, a D-vitamin és a kalcium lehet a hasznunkra a gomba eltüntetésében és a körmök megerősítésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Az egészségünk megőrzése fermentált ételekkel
  2022-03-03 13:00:27, csütörtök
 
  A fermentálás nem más, mint az ételek erjesztése. Ez nem egy új találmány, hiszen a régebbi korokban is alkalmazták a táplálékok fermentációját. Ennek egész egyszerű oka volt, így tartósították az ételeket, mivel más módszer nem létezett még.

Manapság egyre több hozzáértő gondolja úgy, hogy minél több erjesztett táplálékot kell beiktatnunk az étrendünkbe, mivel rendkívül jót tesznek az egészségünknek.

Milyen táplálékok sorolhatók az erjesztett ételek kategóriájába? Például a savanyú káposzta, a sajtok, a kefir, a joghurt, a savanyúságok. Hogy miért olyan egészségesek? Többek között azért, mert tele vannak úgynevezett jó baktériumokkal. Ha rendszeresen fogyasztunk őket, ezzel kiegyensúlyozzuk a jó és a rossz baktériumok arányát, azaz megteremtjük a bélflóra egyensúlyát és ezzel az emésztésünknek is jót teszünk.

Az erjesztett ételek nagyon jó hatással vannak az egész emésztőrendszerre. Ha itt minden rendben van, akkor nem lesz gondunk a hangulattal, az étvágyunkkal és még súlyunkkal sem. Az egészséges bélrendszer kihatással van az immunrendszerre, hiszen mintegy 70 százaléka itt található.

Az erjesztett táplálékok rendszeres fogyasztása még a vércukorszint szabályozásában is aktívan részt vesznek, de egyes betegségek megelőzésében is segíthetnek, legyen szó akár a metabolikus szindrómáról vagy a 2-es típusú cukorbetegségről. Ha magas a vérnyomásunk vagy a koleszterinszintünk, akkor is nagyon jól tesszük, ha rendszeresen kerül erjesztett táplálék az asztalunkra.

A metabolikus szindróma megelőzésében is hasznunkra válhatnak ezek a táplálékok, így nagyobb eséllyel megúszhatjuk az elhízást vagy a hasi zsír lerakódását. Ha ez sikerül, sokkal kevesebb esélyünk lesz a koleszterin vagy a vércukor magas szintjére, hiszen általában az elhízás, pontosabban a hasi zsír okoz számos egészségügyi problémát.

Az erjesztett ételek rendszeres fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást, ugyanis segítenek egy olyan enzimet blokkolni, amely szoros összefüggést mutat a vérnyomás emelkedésével.

Egy másik meglepő előnye is van az erjesztett ételek rendszeres fogyasztásának. Kutatások azt mutatják ugyanis, hogy ezek a táplálékok jelentősen lecsökkentik a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A bélrendszer egészségéért
  2022-03-03 12:56:33, csütörtök
 
  Tápanyagok és gyógynövények, amelyek jót tesznek a bélrendszer egészségének:

A bélrendszer egészségének fenntartása rendkívül fontos. Azonban mégis előfordul, hogy néha rendetlenkedik a gyomrunk, puffadunk vagy görcsöl a hasunk. Lehet, hogy csak változtatni kell az étrendünkön, vagy be kell iktatni egy-két olyan tápanyagot, gyógynövényt, amelyek sikeresen csökkentik a fájdalmat és megszüntetik a tüneteket. Lássuk is, melyek ezek a tápanyagok, gyógynövények és vitaminok.

Ahhoz, hogy a bélrendszerünk egészséges maradjon, az immunrendszer optimális működésének fenntartására kell törekedni. A D-vitamin lehet ebben a segítségünkre, hiszen a megfelelő immunválasz kialakításában vesz aktívan részt. Napfény hatására termelődik a szervezetünkben, de a lazac, a tej, a tejtermékek és a gomba is tartalmazza.

Az A-vitamin egy antioxidáns vitamin, amely szintén támogatja az immunrendszer működését és enyhülést hozhat például azoknak, akik Crohn-betegségben szenvednek. Gazdag forrása az édesburgonya, a sárgarépa és a sötét leveles zöldségek.

A szervezetünknek cinkre is szüksége van. Ez segít a csontok egészségének és az ép szövetek fenntartásában, de az immunrendszer helyes működését is elősegíti. A Crohn-betegek szervezete gyakran nem tartalmaz elegendő cinket, ezért érdemes rendszeresen szezámmagot, tökmagot és görögdinnyét fogyasztani, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak cinket.

A Crohn-betegeknek gyakran írnak fel szteroidokat, azonban ez elősegíti a csontvesztést. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy odafigyeljenek szervezetük kalciumszintjére. A kalciumnak nemcsak az az előnye, hogy erősíti a csontokat, hanem a különféle rákos megbetegedések, elsősorban a vastagbélrák ellen védelmet nyújthat. A tej, a spenót, a mandula bőven tartalmazza ezt az ásványi anyagot.

A gyógynövények közül kiemelkedő szerepe van a citromfűnek, ha valaki például Crohn-betegségben szenved. A gyógynövény ugyanis segíthet enyhíteni a betegség során kialakuló és fellépő gyulladást és irritációt.

A kurkumát több ezer éve használják Indiában nemcsak főzésre, hanem gyógyászati célokra is. A gyógynövény hatékonyan csökkentheti a gyulladást a gyomorban és a béltraktusban.

A Crohn-betegséggel együtt járó gyulladás csökkentésében lehet kiemelkedő szerepe még a zöld teának. Egyes kutatások azt mutatják, hogy csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2022.02 2022. Március 2022.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1182
  • e Hét: 6027
  • e Hónap: 37513
  • e Év: 242214
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.