Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Az agyunk is károsodhat
  2022-03-30 10:10:52, szerda
 
  Az öregedés, az idősebb kor még nem indokolja az agy károsodását. Idősebb korban is lehetünk szellemileg épek és egészségesek. Azonban ha nem megfelelő életmódot folytatunk, ha nem élünk egészségesen, akkor nagy az esélye, hogy az agyunk is károsodik és csorba esik az egészségén. Mutatjuk is, milyen dolgok tehetnek kárt az agy egészségében és annak működésében.

Azt mindenki tudja, hogy a túl sok koffein, az esti alkoholfogyasztás vagy az esti telefonnyomkodás és számítógép-használat jelentősen megnehezíti az elalvást, és ezek is mind-mind okai lehetnek az alváscsökkenésnek, azaz az alvási problémák kialakulásának. Ha nem alszunk eleget, ha nincs részünk minőségi alvásban, akkor ez kiváltója lehet az agy leépülésének is. Kutatások igazolják, hogy minél kevesebbet és minél rosszabbul alszunk, annál nagyobb az esélye a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának.

A gyorséttermi ételek rendszeres fogyasztása nemcsak a fizikai egészségnek nem tesz jót, de a mentális egészségnek sem, hiszen összefüggést mutattak ki a gyorsételek és a depresszió kialakulása között. Ezek az ételek az agy működését is megzavarják és negatívan hatnak például a memóriára. Mit tehetünk? Fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt és egészséges táplálékot, hogy sokáig élvezhessük a mentális éberséget, a jó koncentrációképességet és a kitűnő memóriát.

Az inaktív életmód szintén nagyon sok betegséghez vezethet. Kutatások igazolják, hogy a mozgáshiány oka lehet a szívbetegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az Alzheimer-kór kialakulásának. Még idősebb korban is találunk olyan mozgásformát, amely hasznos a fizikai, a mentális és a szellemi egészségnek.

A dohányzás az egyik legrosszabb szenvedélybetegség, hiszen a cigaretta rengeteg olyan káros anyagot tartalmaz, amely megbetegíthet bennünket. A rendszeres dohányzás okozhat agyvérzést, szívinfarktust, de még a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásában is szerepet játszik, mivel felelőssé tehető az agy zsugorodásáért, és ezek a vegyi anyagok az agysejtek közötti kommunikációt is rontják. Akár még idősebb korunkban is leszokhatunk a dohányzásról, hiszen soha sem késő nemet mondani erre a káros szenvedélyre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A pajzsmirigy táplálékai
  2022-03-30 09:05:16, szerda
 
  A pajzsmirigy táplálékai - leveles zöldségek, brazil dió, halak

Napjainkban nagyon sokan küzdenek valamilyen pajzsmirigybetegséggel. Azt lehet mondani, hogy egyre több embert sújt ez a probléma. A pajzsmirigybetegség kialakulásában sok tényező játszik szerepet. Többek között a nem megfelelő táplálkozás, pontosabban egyes tápanyag-hiányosságok is okai lehetnek a betegség kialakulásának, de a folyamatosan és állandóan fennálló stressz is közrejátszhat a betegség kifejlődésében. Cikkünkben azt vesszük górcső alá, hogy milyen tápanyag- és táplálékhiányosságok vezethetnek a pajzsmirigybetegség kialakulásához.

A pajzsmirigynek a sok tápanyag közül jódra is szüksége van, hogy megfelelően működjön. Nagyon sok ember éppen amiatt nem fogyaszt elegendő sót, mert azt hiszi, hogy mértékkel fogyasztva is veszélyes. A legjobb lenne, ha jódozott sót fogyasztanánk, hogy így jódot is juttassunk a szervezetünkbe a pajzsmirigy egészsége érdekében.

A zöld leveles zöldségek, mint például a káposzta, gazdag forrásai a magnéziumnak. Ez egy olyan ásványi anyag, amely sok testi funkcióban vesz részt. A pajzsmirigy tüneteinek csillapításához is hozzájárul ez az ásványi anyag, de a fáradtság csökkentéséhez, az izomgörcsök enyhítéséhez és a szívritmuszavarok kiküszöböléséhez is.

A diófélék és a magvak nagy mennyiségben tartalmaznak vasat, amelyre a pajzsmirigynek szintén szüksége van. A brazil dió két módon is segíti a pajzsmirigyet. Amellett, hogy nagy mennyiségben tartalmaz vasat, szelénben is gazdag, amely szintén támogatja a pajzsmirigyet és aktívan részt vesz e fontos szervünk egészségének a fenntartásában.

A halak és a tengeri hínár is nagyszerű jódforrásnak számítanak. Vannak azonban olyan betegségek - akár a pajzsmirigyé is - amikor tilos plusz jódot bevinni a szervezetbe. Ezt minden esetben egyeztetni kell a kezelőorvossal.

A belsőségek, mint a vese, a máj és a szív liponsavat tartalmaznak nagy mennyiségben. Ez is fontos lehet a pajzsmirigy megfelelő működése szempontjából. Nagy mennyiségben tilos ezt az anyagot magunkhoz venni, és egyes pajzsmirigygyógyszerek is kizárják a fogyasztását.

Ha valaki lisztérzékeny vagy gluténérzékeny és nem tartja be az étkezési szabályokat, akkor akár autoimmun pajzsmirigybetegség is kialakulhat nála. Ha viszont még nem vagyunk betegek és betartjuk a gluténmentes diétát, akkor a pajzsmirigybetegséget is elkerülhetjük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Immunitást fokozók
  2022-03-30 09:00:49, szerda
 
  Immunitást fokozók - bodza, spenót, brokkoli

Az immunrendszerünk egy olyan rendszer, melynek egészségén sok minden múlik. Ha megfelelően és jól védekezik a kórokozókkal szemben, akkor nem kell tartanunk a fertőzések és a betegségek kialakulásától. Ha azonban meggyengül a védekezőképessége, akkor bizony előfordulhat, hogy a betolakodók el tudják végezni a munkájukat és megbetegszünk, de az is lehet, hogy krónikus gyulladás lép fel a szervezetünkben, amely táptalaja a krónikus betegségek kialakulásának. Mit tehetünk annak érdekében, hogy az immunrendszerünk egészségesen működjön? Táplálkozzunk egészségesen! A cikkben néhány olyan táplálék kerül bemutatásra, amely segít az immunrendszer megerősítésében és egészségének fenntartásában. Mutatjuk is, melyek ezek!

A hagyományos orvoslás már évszázadok óta alkalmazza a bodzát megfázás és influenza tüneteinek a csökkentésére. A bodza ugyanis rákellenes, vírusellenes és nagyszerű gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Mivel nagyon magas a flavonoidtartalma, így nemcsak vírusos, hanem bakteriális fertőzések esetén is nagy hasznát vehetjük ennek a gyógynövénynek. Amennyiben mégis influenzásak leszünk, a bodzára ebben az esetben is számíthatunk, hiszen a tanulmányok arról számoltak be, hogy ez a növény csökkenti a betegség időtartamát.

Léteznek olyan tápanyagok, azaz vitaminok és ásványi anyagok, amelyek nagyon sokat tesznek az immunrendszer megerősítése érdekében. Ezek a tápanyagok a következők: riboflavin, niacin, szelén és B-vitaminok. A gomba nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a tápanyagokat, ráadásul poliszacharidokban is rendkívül gazdag, amelyek szintén nagy szerepet játszanak az immunrendszer megerősítésében.

A spenótot nevezhetjük szuperélelmiszernek is, mivel szintén nagyon sok és értékes tápanyagot tartalmaz. Ilyen például a vas, a C-vitamin, az A-vitamin, a folát és a magnézium. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok aktívan részt vesznek az immunrendszer megerősítésében, illetve biztosítják a szervezet számára azokat a tápanyagokat, amelyek a sejtosztódáshoz szükségesek.

A brokkoli gazdag forrása az antioxidáns hatású C-vitaminnak, amely köztudottan nagyon hasznos tápanyag az immunrendszer számára. A brokkoli más, az immunrendszer egészséges működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat is tartalmaz. Ilyen például a béta-karotin, a kálium, a magnézium, a cink és a vas. Ezen kívül a brokkoli egy glutation nevű antioxidánsban is gazdag.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2022.02 2022. Március 2022.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3350
  • e Hét: 8195
  • e Hónap: 39681
  • e Év: 244382
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.