Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Elengedhetetlen vitaminok a menopauzában
  2022-03-07 21:48:50, hétfő
 
  A menopauza szakaszában a hormonszintek jelentősen lecsökkennek és a hormonok változása sok következménnyel járhat a szervezetben. A vitaminok segíthetnek fenntartani az optimális egészséget, illetve a menopauza kellemetlen tünetei ellen is eredményesen veszik fel a harcot.

Az egyik ilyen vitamin az E-vitamin, amely nagy mennyiségben megtalálható a magvakban és a diófélékben, de az E-vitamin gazdag forrása még a spenót, a kivi, a brokkoli, a mangó. Az E-vitamin egy antioxidáns vitamin, amely csökkenti a szervezetben az oxidatív stresszt. Ez az antioxidáns segít megvédeni a szervezetet a különböző változásoktól és betegségektől, mint például a rákos betegségek, vagy a szívbetegség. Ezen kívül kapcsolat van az alacsony antioxidáns-szint és a szorongás, depresszió kialakulása között. A menopauza szakaszában gyakori a hangulatingadozás, így érdemes megfontolni az E-vitamin pótlását.

A D-vitamin nemcsak napfény hatására termelődik a szervezetünkben, hanem az olajos halak és a gomba is tartalmazza. A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez, sokat segíthet a csontritkulás megelőzésében. Ez fontos tény, ha tudjuk, hogy a menopauza során bekövetkezett hormonális változások is aktívan hozzájárulnak a csontritkuláshoz. Egyes nők a csontsűrűségük akár egyötödét is elveszíthetik a menopauza utáni 5-7 évben.

Egyes B-vitaminok is nagyon hasznosak a menopauza szakaszában. A B-vitaminok segíthetnek megelőzni a demencia, a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kialakulását, legalábbis csökkentik ezen betegségek kockázatait. B-vitamin források: marhamáj, zab, csicseriborsó, tejtermékek, hal, banán, spárga.

A C-vitamin egy antioxidáns, amely bizonyos betegségek megelőzésében játszik aktív szerepet, például szív- és érrendszeri betegségek, de nagy szerepe van a kollagéntermelődésben és az immunvédelemben is. A citrusfélék tartalmazzák nagy mennyiségben.

Az A-vitamin is egy nélkülözhetetlen antioxidáns, amelyre a menopauzában is nagy szüksége van a nőknek, hiszen segít az általános egészség fokozásában és bizonyos betegségek megelőzésében. Miben található meg ez a vitamin? A sárgarépában, a sárgabarackban, a sütőtökben, az édesburgonyában.

Fontos lehet még a hormonok kiegyensúlyozása is a menopauza időszakában. Az, hogy kinek mely hormont kell pótolnia, mindig a szakorvos feladata eldönteni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A tea egészségre gyakorolt hatásai
  2022-03-07 21:46:04, hétfő
 
  A tea egészségre gyakorolt hatásai - jó a szívnek és a vércukorszintet is stabilizálja

A tea nagyon népszerű ital az egész világon. Nem véletlen, hiszen finom is és sok egészségügyi hatása ismert, mutatjuk is, melyek ezek.

A szervezetben szabad gyökök szaporodhatnak el, amelyek különféle betegségeket okozhatnak. Ebben közrejátszhat például a káros hatású UV-sugárzás, egyes ételek és italok, az alkohol, a dohányzás is. A tea azonban nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek nagyon eredményesen képesek semlegesíteni ezeket a szabad gyököket.

A teában található antioxidánsok nemcsak csökkenthetik a vércukorszintet, hanem segítséget is nyújthatnak a vércukorszint stabilizálásában. Nem mellesleg az antioxidánsok segítenek a vérben lévő glükóz feldolgozásában.

A tea sok olyan súlyos betegség ellen nyújthat hathatós védelmet, amely betegségek az idegsejtekre, az agysejtekre jelentenek veszélyt. Kutatások igazolják például, hogy a teában található koffein jelentősen képes enyhíteni a Parkinson-kór tüneteit. Más tanulmányok pedig arról számoltak be, hogy a rendszeres teafogyasztással akár megelőzhetővé is válhat ez a betegség.

Régebben a kardiológusok óva intették a betegeiket a tea- és a kávéfogyasztástól, azonban mára ez a teória megdőlt - mármint, hogy a koffein annyira veszélyes a szív egészségi állapotára -, ugyanis bebizonyosodott, hogy a rendszeres tea- és kávéfogyasztás megakadályozza, hogy túl sok kalcium halmozódjon fel a vérben, az erekben és a szívizomban, és így csökkenhet a szívbetegség kialakulásának esélye.

Egyes tanulmányok szerint a tea és a kávé rendszeres fogyasztása akár meg is óvhat bennünket a krónikus májbetegségek, például a májcirrózis kialakulásától, illetve akár még a májdaganattal szemben is védelmet élvezhetünk általa.

A kávé és a tea is segít enyhíteni a szervezetben kialakuló gyulladást és segít szabályozni a vércukorszintet. Nem beszélve arról, hogy például a fekete tea csökkentheti a vérnyomást, így jelentősen mérséklődhet a stroke és a szívinfarktus kialakulásának kockázata.

A tea olyan rákellenes vegyületeket is tartalmaz, amelyek sokféle daganattípussal szemben jelenthetnek védelmet. Ilyen például a mell-, a prosztata- vagy éppen a gyomorrák. Ezt a hatást a polifenol antioxidánsoknak köszönheti a tea.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A cukorbetegség száj- és fogproblémákat is okozhat
  2022-03-07 21:43:18, hétfő
 
  A cukorbetegség a fogászati problémák kialakulásában is aktívan részt vesz. A magas vércukorszint ugyanis elősegíti a baktériumok elszaporodását a szájüregben és ez az ínybetegségek kialakulásának is kedvez. Milyen jelei lehetnek ennek? Ha fáj, vörös, duzzadt az íny és gyakran vérzik is, illetve ha az íny már nem takarja a fogakat, hanem lehúzódik azokról. Ínyproblémákra utalhatnak a meglazult fogak, a rossz lehelet és a nem megfelelő harapás is.

Amennyiben a cukorbetegség megfelelően kontrollált, úgy nem kell tartani a száj- és az ínyproblémáktól. Ha valakinek nincs kezelve a cukorbetegsége vagy gyakran magas a vércukorszintje, akkor nagyobb az esélye az ínybetegségnek, a szájszárazságnak, a fogvesztésnek és a gombás szájfertőzéseknek. A száj egészségének megőrzése segíthet a vércukorszint stabilizálásában is.

A cukorbeteg személyeknek nagyobb valószínűséggel lesznek orális fertőzéseik. A rendszeres szűrés és fogápolás azonban segít a szájüreg egészségének fenntartásában.

Amennyiben étkezés után a szájüregben és a fogakon lepedék halmozódik fel, ez remek táptalaja a szájban elszaporodó baktériumoknak. Ennek hatására megemelkedik a szájüregben a sav, ami jelentősen károsítja a fogzománcot. A plakk fogkővé alakul, ami pedig ínyproblémákat okozhat. A plakkban ugyanis olyan baktériumok lehetnek, amelyek gyulladáshoz vezetnek. A magas vércukorszint súlyosbíthatja az ínybetegségeket.

Nagyon lényeges a rendszeres fog- és szájápolás. Ennek érdekében naponta mossunk fogat minden étkezés után, használjunk fogselymet és szájvizet. Ezzel nemcsak a leheletünket frissíthetjük fel, hanem az ínybetegségeket is megelőzhetjük.

A nem megfelelő műfogsor is sok gondot okozhat. Ha nem illeszkedik megfelelően vagy ha nincs gondosan karbantartva, akkor ez szintén oka lehet az irritáció és a fertőzések kialakulásának. Ha valaki még cukorbetegségben is szenved, akkor pedig jelentősen megnő a szájüregben a gombás fertőzések kialakulásának a kockázata.

Ha cukorbetegség mellett még dohányzik is valaki, ugyancsak megnő az esélye az ínybetegségek kialakulásának, a dohányfüst ugyanis károsítja az íny szöveteit és ez szövetvesztést is okozhat, de még csontvesztés is kialakulhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Természetes gyógyszer – egészséges táplálkozás
  2022-03-07 21:38:46, hétfő
 
  Előfordul, hogy nem tudunk úgy odafigyelni az étkezésünkre, mert rengeteg a munkánk és mindig rohanunk. Lehet, hogy reggel még komótosan meg tudunk reggelizni, aztán napközben a munkahelyen már nincs elegendő időnk az evéssel foglalkozni. Majd azt vesszük észre, hogy napról napra egyre levertebbek, erőtlenebbek és gyengébbek vagyunk.

Ennek nem más az oka, mint a tápanyaghiány. Ha azonban ismét a "gyógyító ételek" irányába fordulunk, azaz szentelünk elegendő időt és energiát a minőségi és egészséges táplálkozásra, azt vehetjük észre, hogy ismét tele vagyunk energiával, kevésbé vagyunk feszültek, idegesek és betegek sem voltunk már egy ideje. Az egészséges táplálkozásnak ugyanis gyógyító ereje van.

A hal nagyon egészséges. Nem véletlenül mondják azt a táplálkozási szakemberek, hogy fogyasszuk rendszeresen. Miért kerüljön legalább heti két alkalommal hal is az asztalunkra? A halak nagy mennyiségben tartalmaznak D-vitamint, kalciumot és omega-3 zsírsavakat. Ezek a tápanyagok nagyon hasznosak az immunrendszer egészsége és a csontok egészségének megőrzése szempontjából.

A méz is nagyon hasznos, ha sokat dolgozunk, és nem tudunk annyira a táplálkozással foglalkozni. Természetesen nem elegendő csak mézet fogyasztani, ezzel nem tudjuk ellensúlyozni a tápanyaghiányt, de legalább abban a segítségünkre lehet, hogy nem betegszünk meg, ugyanis a méznek kitűnő gyulladáscsökkentő hatása van. Ezen kívül a fájdalmat is csillapítja és még a baktériumokat is sikeresen elpusztítja. Mindemellett tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és remek köhögéscsillapítóként is működik.

Megfázás és influenza időszakában fogyasszunk annyi tormát, amennyit csak tudunk, ugyanis kimagasló a vírusellenes hatása és még antibakteriális hatással is rendelkezik.

A zöld leveles zöldségekről se feledkezzünk meg, ha fel szeretnénk tölteni a vitamin- és ásványianyag-raktárainkat. Milyen növények tartoznak ebbe a csoportba? Többek között a brokkoli, a káposzta, a spenót, a kelkáposzta. Ezek a zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak K-vitamint, amely vitaminnak nagy szerepe van a vérrögképződés megakadályozásában. Ha ülő munkát végzünk és sokat ülünk, ez a vitamin csakis a hasznunkra válhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Tündér gif
  2022-03-07 21:35:11, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Táltos paripa gif
  2022-03-07 21:34:21, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Béke varázslat gif
  2022-03-07 21:33:40, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Szeretet energia
  2022-03-07 21:32:47, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Sárkány gif
  2022-03-07 21:32:06, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2022.02 2022. Március 2022.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5154
  • e Hét: 13936
  • e Hónap: 45422
  • e Év: 250123
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.