Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
EMLÉKEZZ, ÉS ELMÉLKEDJ... Harminckilenc ostorcsapást kapott
  2022-04-16 20:53:15, szombat
 
  EMLÉKEZZ, ÉS ELMÉLKEDJ...

"Harminckilenc ostorcsapást kapott.
Élve akarták.
Marokszámra fogták a szakállát és a haját, és a gyökerénél fogva kihúzták.
Élve akarták.
Órákig rugdosták, ütötték és köpködték. Egészen addig, amíg egyetlen folt sem volt a testén, amelyet ne borított volna el a vér.
Élve akarták.
Töviskoronát nyomtak a fejére olyan durván, hogy az beleragadt a bőrébe.
Élve akarták.
Órákig tartó verés, gúnyolódás, korbácsolás, korbácsolás és kínzás után kereszttel sétáltatták.
Elhordoztatták Vele.
Egy durva fadarabot cipelt, friss sebekbe vájt szilánkokkal.
Élve akarták.
Azt akarták, hogy érezzen minden fájdalmat, amit csak okozhatnak neki.
Mindezeket éreznie kellett, hogy meggyógyítson minket. A keresztre feszítés történelmileg az egyik legkegyetlenebb, legkínzottabb haláleset volt, amellyel egy ember szembesülhet.
Órákon át tartó kínzás. A kínzás a legtöbbünknek eszébe sem jut, mert a kegyetlenség nem normális. Ezt az elménk nem képes felfogni.
Pasztell színekkel, vidám tojásvadászó gyerekekkel és csokoládéval ünnepeljük a húsvétot.
Az igazság az, hogy Jézus halálának napján semmi sem volt boldog. Kegyetlen volt, véres és csúnya.
Megállíthatta volna az egészet. Elhívhatott volna minden angyalt a mennyben, hogy romboljon le minden embert, aki ott áll és azt kiáltja: ,,Feszítsd meg!"
Nem tette. Tudta, hogy ahhoz, hogy legyen VASÁRNAP, előbb pénteknek kell lennie. Aznap mindent érzett.
Érezte, ahogy a szíved tágra nyílt, amikor végig kellett nézned egy gyermek halálát. Érezte, milyen nehéz az életed, amikor egy pisztoly csövébe bámultál, és azon töprengtél, vajon az az ember, akit férjnek neveztél, le fog-e lőni. Ő viselte annak a tehernek a súlyát, amelyet a házastársa halála óta érez valaki, és az élet egyszerűen nem tűnik jónak azóta.
A kereszten tartotta az erőszaktevőt és a gyilkosokat, a bűnöst és a szentet. Tudta, hogy vinnie kell a keresztet. Soha nem ígérte meg, hogy a kereszt, amit ebben az életben hordozol, nem lesz nehéz. Az övé nem volt. Ígérete az, hogy eljön a vasárnap. Nem számít, milyen nehéz a péntek.
Anyagilag, érzelmileg, lelkileg vagy fizikailag. A Péntek nehéz. Ez a kereszt nehezedik rád, és mindjárt összeroppansz a súlya alatt. Az ígérete egyszerűen ez volt. Nem fogod egyedül cipelni. Milyen Király lépne le ezért a trónjáról?
A Názáreti Jézus, Isten Fia így tett. Neked.
Mindent megtett érted és értem. Ó igen nehéz. Olyan nehéz, néha az ember azt hiszi, hogy nem tehet még egy lépést.
De Bátorodjon a szíved, mert hamarosan, jön a vasárnap."


 
 
0 komment , kategória:  HIT- Vallás  
Kun Magdolna Nagyszombat
  2022-04-16 08:53:43, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  HIT- Vallás  
Elcsendesült lélekben
  2022-04-16 08:41:20, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  HIT- Vallás  
Nagyszombat
  2022-04-16 08:39:58, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  HIT- Vallás  
Nagyszombat Jézus a sírban
  2022-04-16 08:31:50, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  HIT- Vallás  
NAGYSZOMBAT Az északi csángók nyelvében: húsvét szenvedje.
  2022-04-16 08:10:19, szombat
 
  NAGYSZOMBAT

Az északi csángók nyelvében: húsvét szenvedje. A liturgikus reform előtt a nagyszombati templomi szertartásokat viszonylag kevés hívő jelenlétében, délelőtt tartották. Késő délutánra, estére csak a feltámadási körmenet maradt. Ezen viszont részt vett a hívők nagy többsége.
A népi hagyományvilágra is kiható jellegzetes nagyszombati szertartás a tűzszentelés, illetve az új tűz kultusza. Sokféle változata, hagyománya alakult ki országszerte. A szentelendő tüzet a templom előtt vagy a templom mellett égették. Göcsejben a temető korhadt, régi fakeresztjeit tüzelték el ilyenkor. A megszentelt tűz lángjainál vagy parazsánál gyújtották meg a templom hatalmas húsvéti gyertyáját.
A szentelt tűz maradványait - andrásfalvi kifejezéssel élve, a júdásszenet - a hívek hazavitték házaikba, és nagyon sokféle célra használták. Sok háznál tartották azt a régi szokást, hogy nagycsütörtöktől nagyszombat estig nem tüzeltek. Nagyszombaton az új tüzet a templom elől hazavitt szentelt parázzsal gyújtották meg. Ezen főzték a húsvéti ételt. A megszentelt tűz parazsának és eltett szenének a nép szentelmény jelleget tulajdonított. Tettek belőle a jószág itatóvizébe és istállójába, szétszórták a házban és a földeken. Vihar idején a tűzbe tették, hogy a villám elkerülje a házat.
Másik fontos nagyszombati szertartás a vízszentelés, egészen pontosan a templom keresztelővizének megszentelése. Régen ez együtt járt a házak megszentelésével és a középkorban talán a felnőttek valóságos keresztelésévél is. Valószínűleg ezzel magyarázható a keresztszülő-keresztgyerek viszony húsvéti megélénkülése, a keresztgyerekek 408húsvéti megajándékozása. A nagyszombaton szentelt vízhez sokféle hagyomány kapcsolódik. Általános az az elképzelés, hogy akit az új vízben először keresztelnek meg, szerencsés lesz egész életében. A hívek vittek haza a nagyszombati szenteltvízből. Néhol a gyerekek piros tojásért hordták a házakhoz. Egészségvédő céllal ittak belőle. Gyógyítottak és különböző varázscselekményeket végeztek vele.
A nagyszombat leglátványosabb vallásos szertartása a feltámadási körmenet. A középkorban húsvét hajnalán tartották, és ősi soron kapcsolatba hozható a húsvéti határjárás szokásával. Az újkorban az egyház előrehozta nagyszombat estéjére. A feltámadási körmenet jellegzetesen közép-európai: magyar, osztrák, német katolikus szertartás. Mindig hatalmas élményforrást jelentett a hagyományos életformában élő falusi és mezővárosi közösségek tagjai számára. Útvonala, belső rendje, formája, funkciói, a résztvevők elvárt öltözködése és viselkedése tájilag sokféle változatot mutat. Sokféle dallamvariáns jellemzi a ,,Feltámadt Krisztus e napon" kezdetű régi éneket is, amelyet a körmenet résztvevői énekeltek. A Jászságban és Tápén, de bizonyára hajdan másutt is, az asszonyok, még a legöregebbek is, tiszta fehér ruhában vettek részt a feltámadási körmeneten. Bélapátfalván fehér kendőt kötöttek a fejükre. Vásárosmiskén a lányok fehér szalaggal kötötték át a derekukat, és kibontott hajjal mentek a menetben. Kalocsán viszont a lányok is bekötött fejjel vettek részt a feltámadási szertartásokon. A körmenetben legtöbbször a falu legtekintélyesebb embere, például a bíró vitte a Feltámadt Krisztus szobrát. Másutt az kapta ezt a megtisztelő feladatot, aki a passióban a Jézust énekelte. Megtisztelő feladatnak számított a húsvéti gyertya hordozása is. A körmenet útvonalán az ablakokban gyertyák égtek, emelve a szertartás fényét.



 
 
0 komment , kategória:  HIT- Vallás  
Nagyszombat a gyász napja
  2022-04-16 08:01:12, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  HIT- Vallás  
Nagyszombat
  2022-04-16 07:59:39, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  HIT- Vallás  
Túrmezei Erzsébet Nagyszombat reggel
  2022-04-16 07:54:14, szombat
 
  Túrmezei Erzsébet: Nagyszombat reggel

Nagypéntek este az ég feketére
vált, s hullt a könnye, mint a zápor.
Mosta a kormot, szennyet, port a fákról,
mint szívünkről a vétket Krisztus vére.
Ma reggelre már kicsi ablakok
nyíltak rajta, egyre több kéklő ablak.
Sugarak törtek át, és simogattak
rügyet, bimbót és új akaratot.
Minden azt hirdeti: húsvét lesz holnap.
A madarak új himnuszt gyakorolnak,
és a világ könnyben tisztulva várja,
hogy legyen átoknak, halálnak vége,
hogy felragyogjon Krisztus dicsősége,
felzendüljön húsvét hallelujája.


 
 
0 komment , kategória:  HIT- Vallás  
Nagyszombaton
  2022-04-16 07:43:15, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  HIT- Vallás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2022.03 2022. április 2022.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 385 db bejegyzés
e év: 3217 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 5321
  • e Hónap: 24294
  • e Év: 253231
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.