|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2022-04-16 13:09:52, szombat
|
|
|
A bazsalikom egy illatos és nagyon egészséges gyógynövény. Egészségre gyakorolt előnyeit a magas tápanyagtartalma adja, hiszen gazdag forrása az antioxidánsoknak, a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak. Lássuk is, hogy miért ennyire egészséges a bazsalikom!
A bazsalikom tehát nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek nagyon jó harcosok, hiszen eredményesen küzdenek meg a szervezetben elszaporodó szabad gyökökkel és így az oxidatív stresszel szemben.
Az oxidatív stressz sok betegség kialakulásában játszik szerepet. Ilyen például a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, a szívbetegségek és a rákos megbetegedések. A bazsalikom főleg antioxidánsokat és béta-karotint tartalmaz nagy mennyiségben.
A bazsalikomban található antioxidánsoknak más szerepe is van, például a máj egészségének fenntartása.
A bazsalikomnak úgynevezett anti-aging hatása is ismeretes, hiszen lassítani tudja a bőr öregedési folyamatait. Egy kísérlet során bazsalikomkivonatot alkalmaztak bőrápoló krémben. Bebizonyosodott, hogy ily módon a bazsalikom csökkentette a bőr ráncosodását, illetve megjegyezték a vizsgálatvezetők, hogy a gyógynövénynek kiemelkedő a bőrpuhító és hidratáló hatása is.
A bazsalikomlevél-kivonat csökkentheti a magas vércukorszintet, illetve hosszú távon nagyon hasznos lehet a magas vércukorszint hatásainak kezelésében. Ez a hír a cukorbeteg személyek számára igazán kedvező.
A bazsalikom gazdag forrása az eugenolnak, ami pedig eredményesen csökkenti a magas vérnyomást.
Egy kutatásba embereket vontak be, a tesztelés 4 hétig tartott. A vizsgálat végeztével megállapításra került, hogy a bazsalikomlevél-kivonat eredményesen csökkentette a magas trigliceridszintet, illetve a magas koleszterinszintet.
A mentális stressz szabad gyököket aktivál a szervezetben, azonban a bazsalikom még ezen a problémán is segíthet, ugyanis enyhíti a szorongást, a stresszt és a depressziót, fokozza a gondolkodási képességet, illetve segít az életkorral összefüggő memóriavesztés megelőzésében. Mindemellett a bazsalikom javítja azokat az alvási problémákat, amelyeket a stressz okoz.
Ha oxidatív stressz alakul ki a szervezetben, ez gyulladáshoz vezethet, ami pedig olyan betegségeket okozhat, mint a cukorbetegség, az ízületi gyulladás és a rákos megbetegedés. A bazsalikom azonban eredményen csökkenti a szervezetben a gyulladást.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2022-04-16 13:01:43, szombat
|
|
|
Néhány évvel ezelőtt a tojással kapcsolatban kialakult egy tévhit. Sokan azt gondolták, hogy nem egészséges és emiatt a tévhit miatt az embereket el is rettentették a tojásfogyasztástól. Mára bebizonyosodott, hogy nincs mitől félni, hiszen a tojás egyáltalán nem káros az egészségünkre. Mutatjuk is, hogy miért nem!
A tojás kilenc esszenciális aminosavat tartalmaz. Ezekre az aminosavakra nagy szükségünk van, mivel a fehérjék építőkövei. A tojás csak kis mennyiségben tartalmaz zsírt és koleszterint, amelyek egyáltalán nem jelentenek veszélyt az egészségünkre.
A tojás nagy mennyiségben tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyekre a szervezetünknek egész egyszerűen szüksége van. Ilyen tápanyagok a vitaminok, az ásványi anyagok, az aminosavak. Nagy mennyiségben tartalmaz szelént, foszfort, kolint és B12-vitamint. Továbbá a tojás olyan antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek segítenek fenntartani a sejtek egészségét.
A tojás nagy segítséget nyújt a jó, azaz az HDL-koleszterin szabályozásában, vagyis a normális szintjének fenntartásában. Ezzel pedig kompenzálhatjuk, ha magas az LDL-koleszterin-szintünk, amelyet sokan csak rossz koleszterinként ismernek.
Az alacsonyabb trigliceridszint valóban jobb az egészség szempontjából. A tojás segít a trigliceridszint csökkentésében is. Mindemellett omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, amelyek szintén csökkentik a triglicerid magas szintjét.
A napi tojásfogyasztás csökkentheti a stroke kialakulásának esélyét is, legalábbis a hozzáértők szerint. Tanulmányok igazolják, hogy azoknál az embereknél, akik naponta legalább egy tojást elfogyasztanak, mintegy harminc százalékkal csökkenhet a stroke kialakulásának az esélye.
A tojás egy nagyon tápláló étel, sokféleképpen fogyasztható, és ha tudjuk, hogy mennyi kalóriát tartalmaz, nagyon jól tudjuk szabályozni az étkezéseinket a segítségével.
Nem beszélve arról, hogy a tojás sok ember számára könnyen elérhető és nem is annyira drága, hogy ne lehetne az étrendbe beilleszteni.
Összességében elmondhatjuk, hogy a tojás egyáltalán nem jelent veszélyt a szív egészségére. Tanulmányok igazolják azt is, hogy azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak tojást, mintegy húsz százalékkal kevesebb esélyük van a szívbetegségek kialakulására, mint azoknak, akik egyáltalán nem esznek ilyen táplálékot.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2022. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
111 db bejegyzés |
e év: |
3235 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1149
- e Hét: 9931
- e Hónap: 41417
- e Év: 246118
|
|
|