Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Ilyen
  2022-04-24 23:20:17, vasárnap
 
 


Ilyen nyugodt, békés napot és hetet kivánok mindenkinek!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az igazi humor
  2022-04-24 22:54:18, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kihajtás mezőre
  2022-04-24 22:42:02, vasárnap
 
 







A néphagyomány szerint is az igazi tavasz kezdete mindig Szent György napja volt - vagyis április 24-e. Ekkor hajtották ki először az állatokat az istállókból - és a pásztorokat, béreseket is ilyenkor fogadták fel.
Számos népszokás és hiedelem is kapcsolódik ehhez az ünnephez: mágikus, rontáselhárító szerepe volt annak a vesszőnek, amellyel az állatokat a legelőre hajtották.

Gyakran a marhákat láncon, tojáson hajtották keresztül.
Úgy hitték, hogy az állatok olyan erősek lesznek, mint a lánc, és olyan gömbölyűek, mint a tojás.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kihajtási ünnep
  2022-04-24 22:36:51, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szent György napja
  2022-04-24 22:20:39, vasárnap
 
 


Ismerjük meg röviden életét!
Szent György előkelő család leszármazottjaként látta meg a napvilágot, a római birodalomban, a III. században, Kappadókiában. A fiatalember előtt fényes jövő állt, kiválóan forgatta a kardot, így katona lett. Magas pozícióba jutott és híven szolgálta a császárt. Az ígéretes karrier azonban derékba tört, a keresztények üldözését megtagadta és a császár ellen fordult. Ennek következményeként 303-ban kivégezték. Szentté avatták, egyike azon katonaszenteknek, akit a legtöbb egyház elfogad. A világon számos földrajzi hely őrzi nevét, gondoljunk csak a Szent György-hegyre a Balatonnál, de sok település elnevezésében is visszaköszön. Szent György sok ország és város védőszentje is, így Angliáé, Portugáliáé vagy Szerbiáé.

A szent egyik első magyar vonatkozása, hogy a korona alsó, úgynevezett bizánci részén az ő képe is látható. Az első csanádi székesegyházat Szent György tiszteletére szentelte Gellért püspök. Szent István bolgárok elleni hadjáratából is Szent György ereklyéivel tért haza, és a szent a középkorban virágzó nagy magyarországi népszerűségét tanúsítja, hogy számos nemzetségi monostor és templom választotta patrónusául. A középkori főnemesség Szent György kultuszáról tanúskodik, hogy a Báthoriak is őt választották családi patrónusuknak.

Egy igazi hungarikumról se feledkezzünk meg!
Egész Európában egyedülálló az a több mint 270 éves könyv, melybe Kőszegen mindig ugyanazon a napon belerajzolják a szőlőhajtásokat, ebből következtetve a majdani termésre. A Szőlőjövések könyvét természetesen senki sem veheti kézbe, de digitalizált változata megtekinthető a kőszegi Jurisich várban. A Kulturális Világörökségek közé bekerült a kőszegi jövések könyve. Érdekessége, hogy ebben a városban tradicionálisan kétnyelvűség volt, sőt, a legtöbb esetben a német nyelv rendelkezett bizonyos elsőbbséggel, ugyanakkor a Jövések Könyve minden egyes sora magyarul íródott. A könyv a szőlő fejlődésének három fontos periódusát tartalmazza, a Szent György-napi hajtások mellett a Lőrinc-napi fürtök rajzát, illetve a szüretről szóló feljegyzéseket. A könyv bejegyzéseiből megtudható az is, hogy melyik évben volt tavaszi fagy, mikor pusztított jégverés vagy kedvező volt-e az időjárás a szőlő érésekor. Néhol a borárakra és az értékesítési lehetőségekre is találhatóak adatok. A szőlőkönyv 1900-tól már feltünteti, hogy a jövéseket “fekete" vagy “fehér" tőkéről vágták-e le, 1930-tól pedig a dűlőnevek is szerepelnek az ábrák mellett. A rajzok többsége ceruzával készült, de vannak tollrajzok is. A könyv 1868-tól kizárólag színes képeket, főleg vízfestményeket tartalmaz.

Végül, de nem utolsó sorban április 25-e Márk, Pál napja a kukoricavetés és a búzaszentelés napja. A mise után a parasztok kereszttel és lobogókkal mentek ki a határba, ahol a pap megszentelte a vetést. A megszentelt búzaszálakból, hogy védelmet nyerjenek a gonosz erők ellen, a házaikba is vittek. Ennek a megszentelt búzának mágikus erőt tulajdonítottak, többek között gonosz űzésére használták. Volt olyan térség, ahol ebből a szentelt búzából koszorút készítettek, amit templomi zászlóra, keresztekre helyeztek, majd nyolc nap eltelte után levettek és a szántóföld négy sarkába helyezték jégverés ellen. De volt, hogy a beteg feje alá is helyezték gyógyítás céljából. A Szent György-napi harmattal együtt beletették a kovászba, hogy szépen megkeljen a kenyér. Terményjósló napnak is tartják e napot, ide tartozik e mondás:

“Ha megszólal a pacsirta, a béka, jó termést várhatsz, ellenben, ha hallgat a fülemüle, akkor változékony lesz a tavasz."

A valamennyiünket próbára tévő időszakban így e szép hagyományok kapcsán érdemes a kiskertekben szorgoskodni, hiszen az első zöldségek elvetése után lassan majd a földbe kerülhetnek a palánták. Hogy egy kis természetet csempésszünk magunk köré, ma már sok helyen elérhetők balkonon nevelhető paprikák, paradicsomok is. Aki pedig ezekkel nem akar bajlódni, azoknak ott az egynyári növények széles tárháza a különböző muskátliktól a bohócvirágon át a begóniáig, nebáncsvirágig más néven Pistikéig.
Kápolnai Nagy Ágnes
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Önmagadba vetett hited
  2022-04-24 21:35:58, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Apu
  2022-04-24 20:10:36, vasárnap
 
 


Épp egy összejövetelre készülődtünk a feleségemmel. A kislányom így szólt, amikor meglátott engem az öltönyömben:
- Apa, szerintem most nem ezt a ruhát kellene felvenned!
- És miért nem, Kincsem?
- Hát mert másnap reggel mindig megfájdul tőle a fejed!

A gyerekemet arra tanítottam, hogy ne álljon szóba idegenekkel. Amikor 10 éves volt, úgy döntöttem, hogy próbára teszem. Megkértem az egyik barátomat, akit a kislányom nem ismer, hogy próbáljon meg vele beszélgetésbe elegyedni a lépcsőházunk bejáratánál. A lányom azonnal kapcsolt, és a barátom szavába vágott:
- Anya nem engedi, hogy szóba álljak idegenekkel, és nemsokára hazaér, szóval beszélj gyorsabban!

A kisfiam így szólt hozzám néhány nappal a születésnapja előtt:
- Anya, én tampnt szeretnék kapni a szülinapomra!
- Tudod te egyáltalán, hogy mi az?
- Nem igazán, de a tévében azt mondták, hogy mindennap mehetsz vele futni, biciklizni, úszni a tengerpartra, és azt csinálhatsz amit csak szeretnél, mert nem veszi észre senki.




A kisfiam egyszer teljesen komoly hangon megkérdezte tőlem:
- Apu, neked hány nő mondott nemet, mire anyu végre hozzád ment?

A lányom éppen mesét nézett, amiben az egyik szereplő azt mondta másiknak, hogy "őrülten szeretlek!". Ezután a kislányom rám nézett, és megkérdezte:
- Apa, te amikor megpillantottad anyát, akkor azonnal megőrültél, vagy csak azután, hogy összeházasodtatok?

Az asztalnál számoltam a pénzt, amikor az egyik kisgyermekem megkérdezte:
- Anya, ez a te pénzed vagy az apáé?
Mire a másik kisgyermekem:
- Nem mindegy az? Úgyis az anyu költi el!
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Furcsa
  2022-04-24 19:57:22, vasárnap
 
 


Furcsa dolog az idő. Nem azért, mert múlik. Azért se, mert esetleg sok idő múlik el, nagyon lassan. Vagy fordítva. A idő akkor válik iszonyúvá, amikor érzi ugyan az ember, de nem tudja mérni.

Bor Ambrus


 
 
0 komment , kategória:  Idézet  
A világban
  2022-04-24 19:33:29, vasárnap
 
 


A világban, amelyben felnőttem, azt mondták nekünk, addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér. Ebből a megközelítésből szinte minden elérhetetlennek látszott. Rájöttem, hogy ez a mondás hazugság, ártalmas. A gyerekeimnek én már nem ezt tanácsoltam, hanem azt, hogy döntsenek, és induljanak el a döntésük mentén.

Greguss Sándor

Kép:Natalya Sukhova


 
 
0 komment , kategória:  Idézet  
Öt napja
  2022-04-24 19:20:44, vasárnap
 
 


Öt napja, öt éje... Az orgona kezdte,
s azóta csupa fölszakadt
sajgás vagyok, álom és csupa zsenge
sóvárgás, néma indulat,
s az hangot követel, éneket,
zengőt, emberit, édeset,
mintha enélkül - így fenyeget -
nyomtalan halnék szét az egekbe,
ahogy a májusi orgonaszag.

Szabó Lőrinc





 
 
0 komment , kategória:  Szabó Lőrinc  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2022.03 2022. április 2022.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 187 db bejegyzés
e év: 1500 db bejegyzés
Összes: 8995 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1617
  • e Hét: 4632
  • e Hónap: 7726
  • e Év: 75491
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.