Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Gyógygombák: misztikus csodaszerek?
  2022-04-24 21:38:39, vasárnap
 
  Ha eljön a tavasz, megkezdődik a gombák, ezen különleges élőlények szezonja, melyekből egyre több félét láthatunk a piacokon és a bevásárlóközpontok polcain. De mik is valójában a gombák? Élőlények? Igen. Növények? Nem. Állatok? Azok sem. Akkor mik? A gombák azok gombák.

Jelenleg kb. 700 ehető gombát ismerünk a több 100 000 fajtából. A tradicionális ázsiai medicina évezredek óta használja a gombákat gyógyításra, számos korabeli füveskönyv ír róluk részletesen. Kínában a gyógygombák a bölcsesség és a hosszú élet szimbólumai. A modern orvostudomány csak most kezdi feltárni azokat az evidenciákat, melyek a gyógygombák hatásmechanizmusai mögött állnak.
Az alternatív medicina a gyógygombákat leginkább az immunrendszer erősítése (immunmoduláns hatás), valamint a rákos daganatok gyógyítására használja.

A legnépszerűbb gyógygombák:

1, Shiitake gomba
Az egyik legnagyobb mennyiségben termelt gyógygomba, a rák megelőzésére és a már kialakult ráksejtek növekedésének csökkentésére használják. A shiitake emellett antivirális (vírusölő), antibakteriális (baktériumölő) tulajdonságokkal is rendelkezik, a candida gomba elleni kezelés során is alkalmazzák.

2, Reishi (ganoderma, pecsétviaszgomba)
A pecsétviaszgomba kb. 4000 éve szerves részét képezi a kínai alternatív gyógyításnak. Kínában a halhatatlanság szimbólumaként ismerik.
A Reishi gyógygomba legfontosabb alternatív gyógyító tulajdonságai:

- vírusölő
- daganatpusztító
- gyulladáscsökkentő
- vérnyomás stabilizáló
- vércukorszint csökkentő
- májvédő
- immunrendszer erősítő
- jótékony a szív-, és érrendszer működése szempontjából

3, Maitake gyógygomba (bokrosgomba)
A gyógygombák közül a maitake gombának tulajdonítják a leghatékonyabb immunrendszer erősítő hatást. Ezt a hatást főként a benne lévő béta-glükánoknak köszönheti, melyek speciális poliszacharidok.
Több korábbi tanulmány is azt mutatta, hogy a maitake gyógygomba képes csökkenteni a kemoterápia és sugárkezelés mellékhatásait, emellett pedig fokozza azok hatékonyságát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A shiitake gyógygombáról
  2022-04-24 21:35:02, vasárnap
 
  A shiitake gyógygomba (Letinus edodes) egy ősi gomba, mely Japánban, Kínában és Koreában őshonos. 2004-óta világszerte termesztik, de még mindig Japán számít a legnagyobb termelőnek. Az ázsiai alternatív medicina kb. 2000 éve használja a shiitake gyógygombát.

A Ming dinasztia idején csak a császár és családja fogyaszthatta. A shiitake gyógygomba legfőbb összetevői:

- aminosavak
- növényi fehérjék
- vas
- tiamin (B1-vitamin)
- riboflavin (B2-vitamin)
- niacin
- B6, B12 és D2 vitamin

A shiitake gyógygomba ősi felhasználási módjai:

- megfázás, influenza
- fejfájás
- székrekedés
- kanyaró
- aranyér
- cukorbetegség
- köszvény

Manapság inkább vírus és baktérium pusztító, valamint tumorsejt ölő tulajdonságai miatt használják. Mivel a shiitake gomba az ázsiai konyha szerves részét képezi, számos dokumentum számol be egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságairól. A legtöbb kutatás Japánból származik. Ezek közül kiemelkedik bizonyos rákos daganatok, illetve a HIV vírusra gyakorolt pozitív tulajdonsága.

A sok biztató keleti tanulmány arra ösztönözte az amerikai kutatókat, hogy részletesebben foglalkozzanak a shiitake gyógygombával. 1998-ban egy San Franciscoban elvégzett kutatás bizonyította a shiitake gyógygombában található lentinan (cukor) jótékony hatását AIDS betegeknél. A shiitake kivonatot egy megszokott gyógyszerrel kombinálták és így mutatott pozitív hatást.

A shiitake gyógygomba több mint 50 különböző enzimet tartalmaz, köztük pepszint és tripszint, ami az emésztést segíti, valamint aszparaginázt, amit a gyermekkori leukémia gyógyítása során használnak.

Emellett tartalmaz chitint, eritadenint és lentinacint, melyek a koleszterinszint csökkentéséért felelősek. 2002-es tanulmányok igazolták a shiitake gyógygomba koleszterinszint csökkentő hatását.

A shiitake gyógygomba egyik legfontosabb összetevője az 1,3-béta glükán. Ennek a vegyületnek köszönhetően a shiitake gyógygomba tumorsejt pusztító tulajdonságokkal bír, amit állat és humán tanulmányok egyaránt bizonyítanak. Talán ennek köszönheti népszerűségét már nem csak Ázsiában, hanem Európában és Amerikában is. Ázsiai és japán kórházakban használják különböző rákbetegségek gyógyítása során. Egy Japánban elvégzett kutatás eredményei szerint (Hokkaido University School of Medicine) rákbetegeknél a shiitake gyógygomba alkalmazása lassította a rákos daganatok növekedését és csökkentette a kezelések mellékhatásait. Jelenleg Kaliforniában folyik egy humán kísérlet (University of California Davis School of Medicine), mely a béta-glükán hatását vizsgája rákbetegek vonatkozásában.

A shiitake gyógygomba 1980-óta örvend nagyobb népszerűségnek az USA-ban, azóta nagyobb mennyiségben termelik és alkalmazzák.

A shiitake gyógygombát együtt lehet alkalmazni más gyógygombákkal, pl. maitake gyógygomba, ganoderma vagy cordyceps.

A shiitake gyógygomba nem tartalmaz mérgező vegyületeket, biztonságosan alkalmazható, mellékhatások csak akkor jelentkezhetnek, ha tartósan, nagy mennyiségben fogyasztjuk. Ilyenkor hasmenést okozhat.

Kölcsönhatások
A shiitake gyógygomba kivonat pozitív kölcsönhatásba léphet a didanosine vegyülettel (Videx), amelyet HIV betegek kapnak.

Mivel a shiitake csökkenti a vérnyomást, más vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel nem szabad kombinálni!

A shiitake gyógygomba fogyasztása előtt mindenképpen kérje ki orvosa véleményét!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kukoricakeményítő ezernyi felhasználási módja
  2022-04-24 21:28:41, vasárnap
 
  A kukoricakeményítőt nemcsak a konyhában használhatjuk - habár ott nagyon is jó szolgálatot tehet ételek besűrítésére -, de más területeken is felhasználhatjuk. Például a szépségápolásban is nagy hasznát vehetjük, de még akkor is, ha óvatlanok voltunk és kicsit több ideig időztünk a napon, miközben nem tartottuk be az erre vonatkozó nagyon is lényeges szabályokat. Lássuk is, hogy mi mindenre jó a kukoricakeményítő, és miért ne csak a konyhában tároljuk, miért lehet erre szükségünk a fürdőszobában is.

A napfény káros hatásairól mindenki hallott. A gond nem azzal van, ha a napon tartózkodunk, hanem azzal, ha leégünk. Ilyenkor ugyanis kóros folyamatok is elindulhatnak a bőrben, azaz rákos betegségek is kialakulhatnak. A leégett bőr fájdalmas és irritált lehet. Mit tehetünk? Egy kis tálkában keverjünk össze keményítőt és vizet, hogy egy pasztát kapjunk, majd ezt kenjük rá a leégett bőrfelületre. A keményítős víz kellemesen hűsít.

Ha nem fogyasztunk tojást, mert vegán életmódra váltottunk, akkor a tojást helyettesíthetjük keményítővel is, csak annyi a dolgunk, hogy az adott kimért keményítőt annyi vízzel keverjük össze, hogy olyan állagú legyen, mintha csak tojással dolgoznánk.

Ha megcsíp bennünket egy rovar, az kisebb-nagyobb fájdalmat okozhat, a bőr begyullad és irritált lesz. Mit tehetünk? Vízből és keményítőből készítsünk pasztát és ezt helyezzük a piros, duzzadt csípésre. Hamarosan nyoma sem lesz sem a bőrpírnak, sem a duzzanatnak, sem pedig a viszketésnek.

Előfordul, hogy nincs már időnk hajat mosni, azonban a hajunk kissé vállalhatatlan. Mit tehetünk? Használjuk a keményítőt úgy, mintha csak szárazsampon lenne. Ez ugyanis megemeli a hajtöveket és csökkenti annak zsíros kinézetét.

Amikor új cipőt vásárolunk, előfordulhat, hogy hólyag képződik a lábunkon. Ezt meg is előzhetjük, ha néhány napig úgy viseljük a cipőnket, hogy előzőleg kukoricakeményítővel szórtuk be a lábunkat.

Kukoricakeményítőből egy remek természetes dezodort is készíthetünk. Keverjünk el 1:1 arányban keményítőt és szódabikarbónát, majd nedvesítsünk be egy arclemosó korongot, mártsuk bele az elegybe és ezzel kenjük be a hónaljat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Miért ne aggódjunk túl sokat?
  2022-04-24 21:23:34, vasárnap
 
  Az örökös aggodalom nagyon rossz hatással van mind a fizikai, mind pedig a lelki egészségre. Ha mindig aggodalmaskodunk, az negatívan érinti az életminőségünket és ez kihat a mindennapi életünkre, a munkateljesítményünkre és még a szociális kapcsolatainkra is. Miért is ne aggódjunk túl sokat? Mutatjuk a válaszokat!

Az egyik legjobb indok arra, hogy felhagyjunk az örökös aggódással nem más mint az, hogy így észrevétlenül elmegy mellettünk az élet. Nem tudjuk élvezni a boldog pillanatokat és kihagyjuk az életünkből a pozitív élményeket.

Ha túl sokat aggódunk, stresszhormonok szabadulnak fel a szervezetünkben, aminek hatására gyorsabb lesz a légzésünk, megemelkedik a pulzusszámunk és jelentősen megnő a vércukorszintünk is. Ezek a negatív hatások aztán idővel károsítják az ereket, a szívet és más szerveket.

A túl sok feszültség és stressz hatására megfeszülnek a váll és a nyak izmai, aminek következtében migrénes fejfájás alakul ki.

A folyamatos stressz a légzést is megváltoztatja. Teljesen másként lélegzünk nyugalmi és ideges állapotban. Ha túl sokat idegeskedünk, idővel különféle tüdőbetegségek és asztma alakulhat ki.

Kutatások igazolják, hogy azok, akik nagyon sokat idegeskednek, gyakrabban szenvednek magas vérnyomástól, és esetükben jelentősen megnő a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázata is. Az állandó stresszhatás miatt az erek is gyulladt állapotba kerülnek, ami rontja az artériák egészségi állapotát és működését, illetve ez okozhat ér- és szívproblémákat is.

Stresszhelyzetben a vércukorszint is jelentősen megemelkedik. Ha ez sokáig és folyamatosan magas marad, okozhat vesebetegséget, szívbetegséget, de még agyvérzést is.

Az állandó aggodalom a gyomrot is megviseli. Aki sokat idegeskedik, gyakran küzd gyomorfájdalommal és gyakran alakulnak ki fekélyek a gyomrában. A sok idegeskedés még a savas reflux kiváltásában is óriási szerepet játszik.

Az állandó szorongás és aggodalom a bélrendszert és emésztőrendszert is megviseli. A sok idegeskedés oka lehet a hasmenés kialakulásának, ami nagyon megnehezíti a mindennapi életet is. Az aggodalom ellen nagyon hatásos lehet a stresszkezelési technikák elsajátítása, mint a jóga vagy a meditáció.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Regina Brett bölcs gondolataiból
  2022-04-24 21:14:05, vasárnap
 
  1. Az élet nem igazságos, ennek ellenére jó.
2. Ha tanácstalan vagy, tegyél csak egy kis lépést!
3. Az élet túl rövid, hogy az idődet valaki gyűlöletére pazarold.
4. A munkád nem ápol majd, ha megbetegedsz. Ezt a családod és a barátaid teszik, tartsd velük a kapcsolatot.
5. Ne vedd magad túl komolyan. Senki más sem teszi.
6. Minden hónapban pontosan fizesd a számláidat, akkor békén hagy a világ.
7. A barátaink a szabadon választott családunk.
8. Nem kell mindig minden vitát megnyerni. Fogadd el, ha nem értetek egyet.
9. Sírj valakivel. Gyógyítóbb, mint ha egyedül teszed.
10. Rendben van, ha néha haragszol Istenre, tudja kezelni.
11. Az első fizetésedtől spórolj a nyugdíjra.
12. Ha a csokiról van szó, hiábavaló az ellenállás.
13. Békélj meg a múltaddal, hogy a jelenbe ne piszkítson bele.
14. Nyugodtan sírhatsz a gyerekeid előtt.
15. Ne hasonlítsd az életed másokéhoz, nem tudhatod, hogy az ő útjuk miről szól.
16. Ha egy kapcsolatot titokként kell kezelni, te ne legyél a kapcsolatban.
17. Bármi megváltozhat egy szempillantás alatt, de ne aggódj, Isten sosem pislog.
18. Vegyél mély lélegzetet, megnyugtatja az elmét.
19. Szabadulj meg mindentől, ami nem hasznos, szép vagy boldogító.
20. Ami nem öl meg, valóban erősebbé tesz.
21. Egy író, ír. Ha író akarsz lenni, írj!
22. Sosem késő, hogy boldog gyermekkorod legyen, de a második már csak tőled függ és senki mástól.
23. Amikor azért kell küzdeni, amit igazán szeretsz, sose fogadd el a nemet, mint választ.
24. Gyújtsd meg a gyertyákat, használd a szebb ágyneműt, vedd fel a csinos fehérneműt; ne tartogasd különleges alkalmakra, mert az mindig ma van.
25. Készülj fel mindenre, majd sodródj az árral.
26. Légy különc most, ne várd meg az öregkort, hogy lilát hordj.
27. A legfontosabb nemi szerv az agy.
28. Csak te felelsz a saját boldogságodért, ne hárítsd másokra.
29. Ha nem kérsz, nem is kapsz!
30. Minden csapást az alapján ítélj meg, hogy öt év múlva számítani fog-e.
31. Mindig az életet válaszd.
32. Mindenkinek mindent bocsáss meg.
33. Hogy más mit gondol rólad, az nem tartozik rád.
34. Az idő majdnem mindent meggyógyít. Adj időt az időnek!
35. Bármilyen jó vagy rossz a helyzet, meg fog változni.
36. Higgy a csodákban.
37. Isten szeret, mert ő az Isten, és nem azért, amit tettél vagy nem tettél.
38. Ne vizsgáld az életet, hanem éld meg a jelenben.
39. Az öregedés messze jobb alternatíva, mint fiatalon meghalni.
40. A gyerekeidnek csak egy fiatalkora van, tedd emlékezetessé!
41. Végül csak az számít, hogy szerettél.
42. Az irigység időpazarlás, megvan mindened, ami kell.
43. A legjobb még csak most jön.
44. Mindegy, hogy érzed magad, kelj fel, öltözz fel, és jelenj meg.
45. A fohászok lefednek minden emberi érzést.
46. Minden nap menj ki az ajtódon, ott történnek a csodák.
47. Ha mindenki egy nagy kupacba gyűjtené a problémáit, és másokét is megnézhetnénk, jól beérnénk a sajátunkkal.
48. Csak a testünk lehet öreg. A lelkünk időtlen.
49. Teremts!
50. Az élet nem masnival jön, mégis ajándék.
Regina Brett
 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2022.03 2022. április 2022.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49302 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 796
  • e Hét: 2779
  • e Hónap: 16528
  • e Év: 221229
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.