Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Álomvirág
  2022-04-28 22:21:46, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Bagoly
  2022-04-28 21:54:35, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
A K-vitamin csodálatos gyógyhatásai
  2022-04-28 21:15:34, csütörtök
 
  A K-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a szervezetünkben. Ez egy zsírban oldódó vitamin, amelyből ha a kelleténél több van a szervezetünkben, akkor a felesleg a zsírszövetekben és a májban tárolódik.

A K-vitaminnak kétféle típusa is létezik, a K1-vitamin és a K2-vitamin. A K1-vitamin nagy mennyiségben a zöld leveles zöldségekben található meg, például a spenótban, a kelkáposztában vagy a káposztában. A K2-vitamin megtalálható néhány erjesztett táplálékban, illetve gazdag forrása a marhamáj, a tojássárgája és a sajt.

A K-vitaminnak nagy szerepe van az egészség megőrzésében: a véralvadásban is aktívan részt vesz, ami nagyon lényeges, ha véletlenül balesetet szenvedünk és vérzünk.

Ahogy öregszünk, úgy a csontjaink már nem lesznek olyan erősek és porózussá is válnak. Ez azonban fokozza a csontritkulás és a csonttörések kockázatait. Ez a vitamin nagy szerepet játszik a kalcium egyensúlyának szabályozásában, illetve aktívan részt vesz a csont ásványianyag-hiányának megelőzésében is.

Amikor az artériákban kalcium halmozódik fel, ez meszesedéshez is vezethet és ez az állapot jelentősen megnöveli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Azonban a K-vitamin egyensúlyba hozza a szervezetben a kalciumszintet és csökkenti a szívbetegségek kockázati tényezőit.

Az öregedéssel az agyat érintő betegségek is jelentősen megnőnek. A K-vitamin segítségével olyan vegyület keletkezik az agyban, amely segíthet ezeknek a degeneratív agyi betegségeknek a kivédésében. A vitaminnak köszönhetően csökken az agyban az oxidatív stressz és a gyulladás mértéke, ami redukálja a neurodegeneratív betegségek kockázati tényezőit.

A kutatások fókuszába a többi vitaminhoz hasonlóan a K-vitamin is belekerült. A tanulmányok arról számoltak be, hogy a K-vitamin csökkentheti a májdaganat kialakulásának esélyeit.

Ugyan ritka, de K-vitamin-hiány is kialakulhat. Ha azonban rendszeresen fogyasztunk K-vitaminban gazdag táplálékokat, akkor nem kell ilyen problémával számolnunk. K1-vitaminban gazdag táplálék a borsó, a spárga, a petrezselyem, a keresztesvirágú zöldségek. K2-vitamint pedig az erjesztett savanyúságok, a tejtermékek és a tojássárgája tartalmaznak nagy mennyiségben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Transzzsírban tocsogó ételek és a szívbetegségek
  2022-04-28 21:12:07, csütörtök
 
  Nagyon sokan szeretnek még napjainkban is gyorsétterembe járni és ott étkezni, pedig ezek a zsírban tocsogó ételek, de legalábbis a magas kalóriatartalommal bíró ételek és a hozzájuk felszolgált cukros üdítőitalok a lehető legtöbbet rontanak az egészségi állapotunkon. Főleg ha napi vagy heti rendszerességgel ilyen táplálékokat fogyasztunk. A gyorséttermi ételekkel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyon kártékonyan hatnak a szív- és érrendszerre.

A mediterrán étrend egészségre gyakorolt pozitív hatásai vitathatatlanok. Ha egészségesebben szeretnénk élni és étkezni, csak együnk úgy, mintha a mediterrán térség valamelyikében élnénk, azaz kerüljön rendszeresen az asztalunkra friss zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonából készült pékáru, tészta és kenyér, olívaolaj, hüvelyesek, halak és néha egy-egy pohár vörösbor.

Ha azonban el szeretnénk kerülni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, akkor hanyagoljuk a panírozott, rántott, erősen fűszerezett és grillezett ételek fogyasztását, ne együnk sült krumplit és más zsírban sült vagy transzzsírt nagy mennyiségben tartalmazó ételeket, és a kólát és egyéb cukros üdítőitalokat is hanyagoljuk.

Ezek az ételek ugyanis mintegy 46 százalékkal emelik meg a hirtelen szívhalál kialakulásának kockázatát, ellenben a mediterrán táplálkozás jelentősen csökkenti azt. Érdemes tehát az egészséges étrendet választani, ha nem szeretnénk idő előtt szív- és érrendszeri betegségek miatt szenvedni, ugyanis ezek a betegségek nagyon sok lemondással járnak. Ha viszont kiiktatjuk az étrendünkből az egészségtelen fogásokat, akkor egészségesek maradunk és szinte semmi jóról nem kell lemondanunk az életben.

A transzzsírban gazdag ételek a szívkoszorúér-betegség kockázatát is megnövelik mintegy 56 százalékkal. Ezért mindenkinek, aki az úgynevezett egészségtelen ételeket preferálja, fokozatosan át kellene állnia a mediterrán vagy más egészséges étkezésre, mivel hosszú távon a szervezet sem tolerálja a transzzsírban gazdag ételeket. Eleinte csak kevesebbet járjunk gyorsétterembe vagy vásároljunk kisebb adagokat ezekből a menükből, illetve otthon próbáljuk elkészíteni ugyanazokat az ételeket, amelyeket a gyorsétteremben is meg tudunk vásárolni, annyi eltéréssel, hogy ezeket már egészséges változatban készítjük. Így legalább tudni fogjuk, hogy az adott ételek miből tevődnek össze és azt is, hogy egy-egy étkezés alkalmával hány kalóriát is vettünk magunkhoz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Táplálékok, amelyek beteggé teszik a szemet
  2022-04-28 21:08:41, csütörtök
 
  Évente több millió ember veszíti el a látását valamilyen oknál fogva, elsősorban valamilyen betegség miatt. Az, hogy milyen állapotban van a szemünk, nagyban függ attól is, hogy milyen állapotban van a szív- és érrendszerünk. Az elfogyasztott ételek és italok nemcsak a szív- és érrendszer egészségére vannak hatással, hanem a látást is nagyban befolyásolják.

Kutatások igazolják, hogy az egyszerű szénhidrátok - mint a fehér lisztből készült kenyér és péksütemények - megnövelik a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát, amely betegség az idősebb felnőttek látásvesztésének vezető oka. Ez azért van, mert ezeket a táplálékokat hamar megemészti az ember, ami hirtelen és drasztikusan megemeli a vércukorszintet. Ennek megelőzése érdekében jól tesszük, ha teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat fogyasztunk.

A feldolgozott húsok, felvágottak okai lehetnek a magas vérnyomás kialakulásának, ami homályos látást és az erek károsodását okozhatja. A neuropátia kialakulásában is szerepet játszik, ami megöli a szemben lévő idegeket és ez oka lehet a látásvesztésnek.

A transzzsírok megnövelik az LDL-koleszterin-szintet, illetve szívbetegséget, stroke-ot és 2-es típusú cukorbetegséget okozhatnak. A transzzsírok hatására szabad gyökök is keletkezhetnek a szervezetben, amelyek szintén káros hatással vannak a szem egészségére. A szabad gyökök semlegesítését segíti elő a C-vitaminban gazdag zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztása.

A margarin is transzzsírban gazdag, ami szintén megnöveli az LDL-koleszterin-szintet és ez oka lehet a szívbetegségek és a szemproblémák kialakulásának.

A félkész, előre sütött termékek nagy mennyiségű nátriumot tartalmaznak. Ezek a táplálékok is megnövelik a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, ami szembetegségeket generálhat.

A cukros italok és szörpök nemcsak sok cukrot, hanem más káros adalékanyagokat is tartalmaznak. Ez pedig megnöveli nemcsak a szívbetegség, hanem a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét is. A sok cukor oka lehet a diabéteszes retinopátia létrejöttének. Szörpök és üdítőitalok helyett igyunk inkább vizet, hiszen ez a legjobb alternatíva a folyadék pótlására.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2022.03 2022. április 2022.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2975
  • e Hét: 7820
  • e Hónap: 39306
  • e Év: 244007
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.