|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2022-04-03 21:07:30, vasárnap
|
|
|
Hangulatingadozás és energiahiány - ez is oka lehet az alacsony tesztoszteronnak
A tesztoszteron egy olyan hormon, amely mindkét nem szervezetében jelen van. A férfiak tesztoszteronszintje magasabb, mint a nőké, ugyanis ez a hormon biztosítja az elsődleges nemi jellegeket. Ennek a hormonnak a szintje le is csökkenhet azonban a férfiaknál, aminek nagyon sok jellegzetes tünete is lehet. Lássuk is, melyek ezek!
Amennyiben a tesztoszteronszint lecsökken, az illető érezheti azt, hogy nincs elegendő energiája és azt is, hogy állandóan fáradt.
Az alacsony tesztoszteronszint oka lehet a nemi vágy csökkenésének és a merevedési zavar is többek között ennek a számlájára írható. A hormonpótlás azonban segíthet abban, hogy mihamarabb megszűnjön a szexuális diszfunkció.
Az alacsony hormonszint negatívan hat a mentális fókuszra és a memóriára is. A tesztoszteronhormon csökkenése a koncentrálást is jelentősen megnehezíti.
A férfihormon alacsony szintje a hangulatra is alaposan rányomja a bélyegét. Ha kevés a tesztoszteron, akkor ez okozhat negatív hangulatot és akár még depressziót is. Ez ellen azonban nagyon sok mindent lehet tenni. Nagyon hatásos lehet a masszázs, a jóga vagy a meditáció.
A tesztoszteron az izomépítésben is segít, így ha nincs elegendő ebből a hormonból a szervezetben, akkor az izmok leépülnek és nem lesz azokban elegendő erő. Még az edzések ellenére sem lesz olyan látványos az izmok fejlődése.
Az alacsony tesztoszteronszint is az egyik oka, ha a férfiak 40 éves kor felett elkezdenek hízni. Amennyiben alacsony ennek a hormonnak a szintje, úgy a szervezet elkezd zsírt raktározni és ez látványos hízást is eredményezhet.
A férfiak kopaszodásának egyik oka nem más, mint az egyre csökkenő tesztoszteronszint. Amikor nagyon alacsonnyá válik a hormonszint, akkor nemcsak a haj, hanem más testszőrzet is elkezd kihullani.
Az alkoholfogyasztás és a dohányzás is felelőssé tehető a csontritkulás kialakulásáért. Azonban az alacsony tesztoszteronszint is oka lehet annak, ha a csontok meggyengülnek és törékennyé válnak.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
|
|
|
|
2022-04-03 21:04:56, vasárnap
|
|
|
A kurkuma évezredek óta az ember legjobb barátja, igaz hazánkban csak az utóbbi években került fókuszba. A legjobb őrölt fekete borssal együttesen fogyasztani, mivel így sokkal hatékonyabban szívódik fel és így természetesen a hasznosulása is sokkal jobb lesz.
A kurkuma számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Nagyon hatékonyan képes csökkenteni a krónikus gyulladást. A kurkuma aktív összetevője a kurkumin, amelynek kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása.
Ez a természetes növényi vegyület sokféle betegséget képes kezelni és megelőzni az ízületi gyulladástól a demencián át az emésztési panaszokig és a különféle szívbetegségekig. Hatékonyabb lehet, mint az aszpirin, legalábbis a hozzáértők szerint.
Számos tanulmány számolt be arról, hogy a kurkumin javíthatja a memóriát és stabilizálhatja a hangulatot is. Ez az állítás még akkor is igaz lehet, ha valaki depresszióban vagy éppen demenciában szenved.
Egy kutatásba Alzheimer-kórban szenvedő betegeket vontak be. A kutatást végzők megfigyelték, hogy a rendszeres kurkumafogyasztás hatására a betegeknél csökkent az amiloid plakk mennyisége az agyban, ami az elsődleges kiváltója az Alzheimer-kórnak. Azt is megállapították, hogy a betegeknek jelentősen javult a memóriája.
A kurkuma erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Mivel csökkenti a szervezetben a gyulladást, ezért sokféle betegség kialakulása ellen jelenthet védelmet, például a szívbetegségek, a rákos megbetegedések, a cukorbetegség, a metabolikus szindróma és más krónikus betegségek ellen.
A kurkuma növelheti a szervezet antioxidáns kapacitását. A szervezetben kialakuló oxidatív károsodásnak köszönhető számos betegség és az öregedési folyamatok felgyorsulása is. A kurkumin ezen kívül segít megnövelni az agyban termelődő egyes hormonok szintjét, ami segíthet leküzdeni a degeneratív agyi folyamatokat.
A kurkumin nemcsak a szívbetegségek megelőzésében lehet a segítségünkre, hanem sok szívbetegséget akár vissza is fordíthat. Segít csökkenteni az oxidációt és a gyulladást, ami szerepet játszik a szívbetegségek kialakulásában.
Gyakori rendellenességnek számít az ízületi gyulladás is. Tanulmányok mutatják, hogy a kurkumin segíthet az ízületi gyulladás tüneteinek kezelésében és sokkal hatékonyabb is lehet, mint egyes gyulladáscsökkentő gyógyszerek.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2022-04-03 21:00:45, vasárnap
|
|
|
A mesterséges édesítőszerek egyre nagyobb teret hódítanak, pedig semmivel sem egészségesebbek, mint a cukor. A cukor nem az ellenségünk, ha valóban mindennap csak keveset és mértékkel fogyasztjuk. Az édesítőszerek azonban több kárt, mint hasznot hoznak, pedig nagyon sok, úgymond egészségesnek kikiáltott termék tartalmazza ezeket. Valójában azonban korántsem olyan egészségesek, mint ahogyan azt sokan gondolják. Lássuk is, hogy miért nem!
A mesterséges édesítőszerek negatív hatással vannak a bél, pontosabban a bélflóra egészségére. Három ilyen édesítőszerről bizonyosodott ez be: az aszpartámról, a szuklarózról és a szacharinról. A szuklaróz például csökkenti a jó bélbaktériumok és bizonyos bélbaktérium-törzsek számát, ami viszont felborítja a bélflóra egyensúlyát.
A fent említett háromféle mesterséges édesítőszer még a jó bélbaktériumokra is negatív hatással lehet, ugyanis ezek patogénné válhatnak. Ez pedig a bélrendszer károsodását okozhatja és ezzel együtt bélbetegségek kialakulásához is vezethet.
Azt gondolnánk, hogy a mesterséges édesítőszerek elősegítik a fogyást, vagy legalábbis nem növelik a testsúlyt. Ez a gondolat közel sem állja meg a helyét, sőt az ellenkezője bizonyosodott be, ugyanis kiderült, hogy egyes mesterséges édesítőszerek akár még elhízással is együtt járhatnak. Az egészségesnek kikiáltott termékeket ilyen édesítőszerekkel tömik tele, pedig egyre több a bizonyíték, hogy bizony nemcsak a bélrendszert károsítják, hanem felelőssé tehetők az elhízásért is. Egy olyan termék okoz elhízást, amelyet azért fogyasztanak az emberek, hogy ne cukrot egyenek, és ezzel elkerüljék a súlygyarapodást.
Számos vizsgálatot végeztek a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban. Ezek a vizsgálatok megállapították, hogy az említett vegyületek komoly betegségeket is generálhatnak, mint például metabolikus szindróma, 2-es típusú cukorbetegség, inzulinrezisztencia. Sok tudós úgy véli, hogy ezekkel az anyagokkal a test normál működésébe avatkozunk bele. Az egyik ilyen hatásuk, hogy a test tanult válaszait zavarják meg, például a normális glükózszabályozást. Ezen kívül tönkreteszik a bélflórát és inzulinrezisztenciát okoznak.
Egy másik kutatás pedig a mesterséges édesítőszerekkel ízesített diétás italokat és azok hatásait vizsgálta. Megdöbbentő dolgot írtak le, mégpedig azt, hogy ezek az italok megnövelik a korai halálozás kockázatát.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
|
|
|
|
2022-04-03 20:54:23, vasárnap
|
|
|
A szedret nagyon sokan szeretik. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, így minden évszakban fogyaszthatjuk, hiszen ez a vitamin egy kitűnő antioxidáns, amely jelentős hatással van az immunrendszer egészségére. Az immunrendszer védelme nagyon fontos, de nemcsak télen, hanem egész évben.
A szeder nemcsak C-vitamint tartalmaz nagy mennyiségben, hanem egy másik antioxidáns vitamint is, A-vitamint, illetve megtalálható még benne a K-vitamin, és B-vitaminokban is bővelkedik. A szeder emellett tele van élelmi rostokkal, antioxidáns antociánokkal, szénhidrátokkal és olyan ásványi anyagokkal, mint például kálium, kalcium, folát, cink, vas és magnézium.
A szeder a vitaminjainak, az ásványi anyagainak és a mikrotápanyagainak köszönhetően a szív egészségéhez járul aktívan hozzá. A szeder kiváló antociánforrás is, ami védőhatást jelenthet a szívbetegségek ellen. Előnyei közé tartozik még az LDL-koleszterin oxidációjának közel 50 százalékos csökkenése is.
A gyümölcs kalciumban és K-vitaminban is rendkívül gazdag, ami abban segít, hogy a csontjaink erősek maradjanak, illetve a csontritkulás megelőzéséhez is hozzájárulhat. Ellagsavtartalma megfiatalítja és helyreállítja a csontokat, mivel gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A szederben egy cianidin nevű vegyület is található, amely csökkenti a csontritkulást okozó hatások kialakulását.
A szeder nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és magnéziumot, amelyeknek nagy szerepe van a vércukorszint szabályozásban is. Élelmi rostokban is bővelkedik, amelyek lassítják az emésztési időt. Ez azért hasznos, mert ez csökkenti a cukor véráramba kerülését, és ezzel megakadályozza a vércukorszint drasztikus megemelkedését és ingadozását.
Ez a gyümölcs rostokban is gazdag, amelyek nagyon hasznosak, ha emésztési problémáink vannak. A rostok ugyanis támogatják az egészséges emésztést, illetve segítenek fenntartani az egészséges koleszterinszintet.
A szeder rendszeres fogyasztása azért is olyan hasznos, mivel javítja a memóriafunkciókat. Ha valaki hetente legalább két adag bogyós gyümölcsöt fogyaszt, jelentősen lecsökken a Parkinson-kór kialakulásának az esélye. Ezt a hatást a szeder flavonoidtartalma biztosítja. A gyümölcs emellett megvédheti az agysejteket a károsodásoktól.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2022-04-03 20:50:22, vasárnap
|
|
|
A kutatások azt mutatják, hogy szoros kapcsolat van a magas vércukorszint és az Alzheimer-kór kialakulása között. A vizsgálatok szerint a cukorban gazdag étrend és a folyamatosan fennálló magas vércukorszint jelentősen megnöveli az Alzheimer-kór kialakulásának az esélyét.
A kutatások szerint azok az emberek, akiknek hosszú időn keresztül magas a vércukorszintje, nem biztos, hogy cukorbetegek lesznek, de annál biztosabb, hogy a cukor hatására hanyatlani fognak a kognitív képességeik, ami Alzheimer-kór kialakulásához vezethet. Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, amikor is az immunrendszer tévesen indít támadást a hasnyálmirigysejtek ellen. Ezt a betegséget általában gyermekkorban diagnosztizálják.
A 2-es típusú cukorbetegség a nem megfelelő táplálkozás és az inzulinrezisztencia következtében jön létre és általában felnőttkorban diagnosztizálják. A 2-es típusú cukorbetegség magas kockázati tényezője az Alzheimer-kór kialakulásának. Elmondható, hogy mind a 2-es típusú cukorbetegség, mind pedig az Alzheimer-kór az egészségtelen táplálkozás, a magas cukortartalmú étrend következménye.
A 2-es típusú cukorbetegség azt is jelenti, hogy nagyobb a kockázata az Alzheimer-kór kialakulásának, de a szívbetegségek és a vesebetegségek kialakulásának a kockázata is jelentősen megnő, hiszen a vérben keringő felesleges glükóz zsíros lerakódásokat okoz az artériákban és más erekben, eltömítve azokat és megemelve a vérnyomást.
Az Alzheimer-kórt nem lehet gyógyítani. Vannak ugyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a tüneteket és lassítják a leépülés folyamatát. Természetes módszerekkel is megpróbálkozhatunk, hiszen ezek is segíthetnek a tünetek kifejlődésének lassításában. A rezveratrollal kapcsolatban például nagyon biztatóak a kutatási eredmények. A rezveratrol egy olyan növényi polifenol, amely eredményesen harcol az időskori betegségek kialakulása ellen: javítja a kognitív funkciókat és lassítja az agy öregedését.
A rezveratrollal kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy segít az inzulinrezisztencia elleni küzdelemben, amely hatással van mind az Alzheimer-kór, mind pedig a 2-es típusú cukorbetegség elleni kezelésre. A rezveratrol nagy mennyiségben a szőlő héjában, magjában és a vörösborban található meg. Ez utóbbit csak mértékkel fogyasszuk.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2022. április
| | |
|
|
ma: |
4 db bejegyzés |
e hónap: |
111 db bejegyzés |
e év: |
3235 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2264
- e Hét: 6266
- e Hónap: 20015
- e Év: 224716
|
|
|