Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Szivárvány hegység Kínában
  2022-05-12 19:39:06, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Wawe hegy USA
  2022-05-12 19:37:53, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Ásványi anyagok, vitaminok, kiegészítők a meleg időszakban
  2022-05-12 19:35:33, csütörtök
 
  Dübörög a nyár! Azonban nemcsak télen van szükségünk vitaminokra, ásványi anyagokra és különféle immunrendszert is támogató kiegészítőkre, tápanyagokra, hanem bizony nyáron a melegebb időszakban is nagy hasznát vesszük ezeknek a tápanyagoknak. A cikkben néhány remek kiegészítőt mutatunk be.

Ásványi anyagok közül ki kell emelni a magnéziumot, amely több mint 300 biokémiai reakcióban vesz részt. Amikor nagy meleg van, akkor izzadunk. Ez azonban csökkentheti a szervezetünkben a magnéziumszintet. Nyáron többször is rúgunk ki a hámból, azonban az alkohol is csökkenti a magnézium mennyiségét a szervezetben. A magnéziumhiány egyik vezető tünete az izomgörcs és a heves szívdobogás.

A kalciumra is nagy szükségünk van nyáron is, hiszen ez az ásványi anyag felelős a csontok és fogak egészségéért, illetve a szívizom-összehúzódásokban is kitüntetett a szerepe, így mindenképpen gondolnunk kell ennek az ásványi anyagnak a rendszeres beviteléről.

Nyáron, amikor odakint tombol a kánikula, nem mindig kívánjuk az ételt. Ilyenkor fogyaszthatunk magvakat, amelyek sok rostot tartalmaznak, könnyen eltelítenek, így még a fogyásunkat is támogathatják. Bátran fogyasszunk nagy melegben is chiamagot, hiszen segít a hidratációban.

Nyáron kevesebbszer vagy egyáltalán nem vagyunk betegek, hiszen a napfény elegendő D-vitamint ajándékoz a szervezetünknek. Azonban a túl sok napozás leégést okozhat, ami nem tesz jót az egészségünknek, hiszen akár a bőrrák kialakulásához is vezethet. A leégés ellen úgyis védekezhetünk, ha elegendő zöldséget és gyümölcsöt is fogyasztunk. Azért semmiképpen se feledkezzünk meg a magas faktorszámú naptej használatáról sem.

Vannak olyan kiegészítők a zöldségek és gyümölcsök mellett, amelyek segíthetnek még a napégés elkerülésében. Ilyen például a fenyőkéreg-kivonat is, amely egy erős antioxidáns, így védelmet jelenthet a káros hatású ultraibolya sugárzás ellen. Mivel antioxidáns hatással rendelkezik, így védelmet jelenthet a bőröregedéssel szemben is, hiszen nagy szerepe van például a kollagéntermelésben.

Bőrrák ellen még omega-3 zsírsavakkal is védekezhetünk, amelyek gazdag forrásai a halak, mint például a makréla és a lazac. A legújabb kutatások arra mutattak rá, hogy az omega-3 zsírsavaknak kiemelkedő szerepe van a melanoma, azaz az egyik legsúlyosabb bőrrákfajta kialakulásával szemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Egy vitamin, amely segít az izomtömeg megőrzésében
  2022-05-12 19:32:26, csütörtök
 
  Nagyon sokféle, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyag létezik. Ebbe a csoportba tartoznak a vitaminok és az ásványi anyagok. Az összes tápanyag közül a C-vitamint fogyasztják a legtöbben világszerte, hiszen köztudott, hogy mennyire fontos szerepe van az immunrendszer védelmében. Azonban ez a vitamin még az izomtömeg megőrzésében is a segítségünkre lehet.

Azt mindenki tudja, hogy az izomtömegünkből is veszítünk, amennyiben nem mozgunk, nem sportolunk. Ahogy öregszünk, úgy egyre kevesebb izomzattal rendelkezünk. Ám a C-vitaminnal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy jelentősen lelassíthatja ezt a folyamatot, így ennek a vitaminnak, az aszkorbinsavnak már nemcsak az antioxidáns, a gyulladáscsökkentő és az immunitást fokozó tulajdonságait élvezhetjük ki, hanem az izomtömeg-csökkenést megelőző hatását is.

Idősebb korban meglehetősen veszélyes az izomveszteség, mivel megnöveli az elesések számát és így a csonttörések kockázata is jelentősen megnő. A legújabb kutatások szerint az izomveszteség a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is megnöveli. A tanulmány arról számolt be, hogy azoknak az idős embereknek, akiknek a szervezetében magasabb volt a C-vitamin szintje, sokkal nagyobb izomtömeggel rendelkeztek és esetükben kisebb is volt a balesetek kialakulásának a kockázata.

Amennyiben a szervezetben elszaporodnak a szabad gyökök, az nemcsak sokféle betegség kialakulásához vezethet, hanem az izomtömeg elvesztését is eredményezi. A C-vitaminnak azonban van egy olyan csodálatos hatása, hogy védi a sejteket és a szöveteket az oxidatív károsodástól, mégpedig a magas szintű antioxidáns hatása miatt.

A C-vitaminnak más fontos szerepe és funkciója is van. Elősegíti a kollagéntermelést, egészségessé teszi a bőrt, rugalmasan tartja az artériákat, ezzel pedig az érelmeszesedés kialakulását előzhetjük meg.

Ennek a vitaminnak nagy szerepe van a vas felszívódásában, és az immunrendszer működését is javítani tudja. Közreműködik az oxidatív stressz okozta károsodások megelőzésében, ami rákos betegségek és szívbetegségek kialakulásához vezethet.

A C-vitamin szinte minden zöldségben és gyümölcsben megtalálható, nagyobb mennyiségben azonban a zöld leveles zöldségekben és a citrusos gyümölcsökben lelhető fel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Az élethosszabbító és az anyagcsere-fokozó csípős paprika
  2022-05-12 19:29:50, csütörtök
 
  A csípős paprikát sokan kedvelik, és nagyon sokan még csak rá sem bírnak nézni, pedig nagyon előnyös lehet az egészségre nézve. Mutatjuk is, mi mindenre jó a csípős paprika, milyen egészségügyi problémákat orvosolhatunk a segítségével!

A csípős paprika az egyik leghatékonyabb gyógymód lehet a migrén megelőzésében, illetve a migrénes tünetek csökkentésében. Ezt a pozitív hatását a benne található kapszaicin nevű vegyületének köszönheti.

Hozzáértők úgy gondolják, hogy a csípős paprikának akár még élethosszabbító ereje is lehet. A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak csípős paprikát, mintegy húsz százalékkal csökkentette a halálozási kockázatokat. Ez a hatás talán a paprikában található tápanyagoknak, a paprika gyulladáscsökkentő hatásának és annak köszönhető, hogy a paprika nagyban elősegíti a zsírégetést, ily módon pedig az elhízástól védhet meg bennünket.

A paprikában található kapszaicin megemeli a testhőmérsékletet, illetve aktivál egy olyan neuront, amely csökkenti a szervezetben a zsírfelhalmozódást, szabályozza az étvágyat. Ezek a hatások pedig aktívan hozzájárulnak az anyagcsere-fokozáshoz, illetve a fogyáshoz.

A kapszaicin vegyület az idegsejtekre is hatással van, ami azt eredményezi, hogy jelentősen csökkenti a szervezetben kialakuló fájdalmat.

Mivel kiemelkedő a fájdalomcsillapító hatása, így bátran alkalmazhatják, fogyaszthatják azok is, akik ízületi gyulladásban szenvednek és gyakran küzdenek fájdalommal. Nemcsak az ízületi gyulladásból fakadó fájdalmat képes csillapítani, hanem azoknak is ajánlott a rendszeres fogyasztása, akik krónikus fájdalomtól szenvednek.

A kutatások azt mutatják, hogy a kapszaicinnek rákellenes hatása is van. Különösen a vastagbélrákkal, a májrákkal, a tüdőrákkal, a hasnyálmirigyrákkal és a leukémiával szemben lehet nagyon hatékony. A kapszaicin megakadályozza a rákos sejtek elszaporodását és a tumor növekedését.

A csípős paprika nagyon sok értékes tápanyagot, azaz vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, B-vitaminokat és E-vitamint. Ezen kívül sok antioxidánsban is dúskál, amelyeknek nagy szerepük van a sejtek védelmében és a gyulladás csökkentésében. Mivel hatékony a gyulladás csökkentésében, így a krónikus betegségek megelőzésében is a segítségünkre lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az édesség utáni vágy csillapítása
  2022-05-12 19:27:41, csütörtök
 
  Az édesség utáni vágy csillapítása desszertek nélkül:

Az emberek többsége nagyon szereti az édességeket, a desszerteket, a süteményeket. Azonban ezek a cukros ételek nemcsak a súlyunknak nem tesznek jót, hanem sok betegség okozói is lehetnek. A túl sok cukor oka lehet a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának, de tudományos kutatások igazolják, hogy függőséget is okoz. Éppen olyan addiktív hatása van, mint a kábítószernek.

A cukor is okozhat depresszív tüneteket, de maguk az elvonási tünetek miatt is kialakulhat depresszió. Éppen ezért az a jó megoldás, ha más édes alternatívákat keresünk. Nem olyan könnyű leszokni a cukorról, igazából nem is kell, elegendő, ha drasztikusan lecsökkentjük a bevitt mennyiséget és a többi cukrot másfajta édességekkel pótoljuk. Mutatjuk is, melyek ezek!

Ha édességre vágyunk, együnk meg egy almát vagy egy fürt szőlőt. Ezekkel is csillapíthatjuk és kordában tarthatjuk az édesség utáni vágyódásunkat, nem beszélve arról, hogy a friss gyümölcsök legalább vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, szemben a cukorban lévő üres kalóriával, nem beszélve a nulla tápértékéről.

Ha már nagyon nem bírunk magunkkal, akkor készítsünk almachipset. Míg elkészítjük, kalóriát is égetünk, nem mellesleg egy egészséges nassolnivalót viszünk be a szervezetünkbe. Az alma egyébként is nagyon sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek védelmet jelenthetnek a szívbetegséggel, a cukorbetegséggel és egyes emésztőszervi betegségekkel szemben.

A gabonapehely is nagyon egészséges, de csakis a cukrozatlan fajtája és csakis akkor, ha alacsony zsírtartalmú vagy növényi tejjel fogyasztjuk azt.

A joghurt több ok miatt is nagyon jót tesz nekünk. Az élőflórás változata egyensúlyba hozza a bélflórát és mivel egy probiotikumról van szó, így az emésztőrendszeri egészséget is védi. Kalciumot is tartalmaz, ami pedig a csontok egészségét támogatja.

A datolya édes ugyan, de korántsem annyira, mint a cukor, és sok-sok tápanyagot is tartalmaz, például B6-vitamint, káliumot, mangánt és rostokat. Pépet is készíthetünk belőle, és ezzel édesíthetjük a kávénkat, a desszerteket és süteményeket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A B-vitaminok, a B-vitamin-komplex szerepe
  2022-05-12 18:19:52, csütörtök
 
  Majdnem minden B-vitamin fontos szerepet játszik a sejtek anyagcseréjében. Mivel a B-vitaminok vízben oldódnak, ezért nem tárolja azokat jól a szervezet, éppen ezért nagy szükségünk van a rendszeres pótlásukra, bevitelükre. Nézzük is meg, milyen B-vitaminok léteznek, és milyen táplálékok tartalmazzák ezeket a vitaminokat!

A B1-vitamint másként tiaminnak nevezzük. Erre a vitaminra van szükségünk az idegsejtek közötti ingerületátvitelhez, a cukor energiává alakításához, a megfelelő izomműködéshez, az egészséges emésztéshez, a sejtek növekedéséhez. B1-vitamint tartalmazó táplálékok: teljes kiőrlésű gabonák, marhahús, kagyló, diófélék, magvak.

A riboflavin vagy B2-vitamin egy antioxidáns vitamin, amelynek sok szerepe van. Biztosítja az idegrendszer egészségét, a táplálékokat energiává alakítja át és elengedhetetlen a sejtek működéséhez és növekedéséhez. Miben található? A tojásban, a hajdinában, a kagylóban, a mandulában, a gombában.

A niacin vagy B3-vitamin csökkenti a szívbetegségek kockázatát, szerepe van a stresszhormonok termelődésében, az egészséges bőr és emésztőrendszer fenntartásában. Niacint tartalmaz a tojás, a zöld leveles zöldségek, az avokádó, a diófélék, a pulykahús.

A B5-vitamin többek között a mellékvese működését támogatja meg. Erre a vitaminra van szükségünk a vörösvértest-termeléshez, és az egészséges koleszterin előállításához. B5-vitaminban gazdag a burgonya, a gomba, a hüvelyesek, az avokádó.

A B6-vitamin az agy egészségét hivatott fenntartani. Szerepe van az egészséges agyműködésben és a hormontermelésben, és biztosítja az egészséges idegműködést és immunitást is. B6-vitaminban gazdag a spenót, a burgonya, a tojás, a napraforgómag.

A biotin vagy B7-vitamin biztosítja az egészséges hajat és körmöket. Kezeli a glükózszintet és elősegíti az egészséges emésztést. Erre a vitaminra van szükségünk a zsírok anyagcseréjéhez és a zsírsavak előállításához. A vitamin megtalálható a szardíniában, a búzacsírában, az avokádóban.

A B9-vitamin szabályozza azokat az aminosavakat, amelyeknek szerepük van a stroke és a szívbetegségek megelőzésében. Ezen felül közreműködik a megfelelő idegműködésben és a vörösvértestek termelődésében. Miben található? A gombában, a spárgában, a banánban, a dinnyében.

A B12-vitamin szintén a vörösvértestek előállításában vesz részt. Ezen kívül az agy és az idegrendszer sem nélkülözheti ezt a vitamint. Kiváló forrása a kagyló, a tojás és marhahús.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Csökkentsük a vastagbélrák kockázatát – gyömbérrel
  2022-05-12 18:16:29, csütörtök
 
 
A gyömbér az indiai Ayurveda egyik kedvenc gyógygnövénye, évszázadok óta alkalmazzák különböző betegségek gyógyítására, s az utóbbi években a modern orvostudomány is felfigyelt értékes tulajdonságaira. Elsősorban gyulladáscsökkentő hatása közismert.

Egy kis létszámú kutatás a gyömbér rák megelőző, illetve rákos sejtekre gyakorolt hatását vizsgálta.

A vastagbélrák az egyik leggyakrabban előforduló rákféleség a modern világban, a halálozási rátáját tekintve pedig 2. a listán. Mint minden rákos betegség esetében, itt is a korai felismerés a legfontosabb.

A PubMed oldalán megjelent tanulmányban a résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai naponta 2 g gyömbért kaptak 28 napos keresztül, míg a másik csoport tagjai placebo-t kaptak. 28 nap elteltével biopszia segítségével (a vastagbél falából vettek szövetmintát) olyan markereket vizsgálták, melyek hatással vannak a vastagbélrák kialakulására.

A tanulmány során megállapították, hogy a gyömbért szedő csoport markerei jobbak voltak, mint a placebo csoporté.

A kutatók szerint a gyömbér gátolhatja a sejtburjánzást a vastagbél falának sejtjeiben és elősegítheti az apoptózis (programozott sejthalál) folyamatát.

Ahhoz, hogy egyértelmű kijelentéseket tehessünk a gyömbér és a vastagbélrák kockázata közti kapcsolatról további, nagyobb létszámú vizsgálatokat kell elvégezni.

A napi 2 g gyömbér egyébként nem sok, teával, vagy mézes gyömbérrel könnyedén bevihetjük ezt a mennyiséget. Ma már szerencsére friss gyömbér gyökér szinte minden nagyobb élelmiszerboltban kapható. Ráadásul nem feltétlenül kell a drágább, bio gyömbért megvásárolnunk, mivel a gyömbér nem tartozik a szennyezett, növényvédőszerekkel kezelt ételek csoportjába. Elég, ha használat előtt meghámozzuk a gyömbért.

A gyömbér tea elkészítéséhez használjuk a tradicionális elkészítési módot: a meghámozott, vékony gyömbér szeleteket helyezzük az edény aljára, tegyük rá a fűszereket és a mézet és öntsünk rá fél liter vizet. Fél óráig főzzük, majd szűrjük le és már fogyasztható is a rendkívül finom és egészséges gyömbértea.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Otthoni terápiás módszerek a hónaljcsomó ellen
  2022-05-12 18:11:34, csütörtök
 
  Otthoni terápiás módszerek a hónaljcsomó ellen - de azért az orvost sem kerülhetjük el!

A hónaljban is lehetnek olyan elváltozások, például csomók, amelyek aggodalomra is adhatnak okot. Egyes esetekben ezek a csomók lágy tapintásúak, míg más esetekben kemények is lehetnek. A csomó környékén fájdalom, bőrpír és akár még gyulladás is kialakulhat.

A hónaljcsomók kialakulásának sok oka lehet, például ciszta, mellrák, vírusos, gombás vagy bakteriális fertőzések, allergiás reakciók, limfóma, zsírnövekedés. Az otthoni kezelés csak abban az esetben lehet sikeres, ha nem komoly betegség az okozója a hónaljcsomónak. Ha valaki ilyet tapasztal, első lépés mindig a háziorvos felkeresése kell hogy legyen, aki további vizsgálatokat rendelhet el. Hiszen ha nem tudjuk a megnagyobbodott csomó okát, akkor nem észszerű azt kezelni sem. Ha viszont csak ártalmatlan ok húzódik meg a háttérben, az ellen akár még mi magunk is tehetünk valamit.

Sok esetben már egy egyszerű meleg borogatás is nagy hasznunkra lehet. Ez a terápia elősegíti a megfelelő tápanyag- és oxigénszállítást a vérben, illetve még a jobb véráramlást is lehetővé teszi.

Az E-vitaminnak rengeteg gyógyhatása ismeretes. Hónaljcsomó esetén is a segítségünkre lehet. Ez a vitamin nemcsak gyulladást csökkent, hanem fájdalmat is csillapít. A napi E-vitamin-pótlás a gyorsabb gyógyulást is megtámogatja.

A kurkuma antioxidáns, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatásokkal is rendelkezik. Víz és kurkuma hozzáadásával készíthetünk kurkumapasztát, majd ezzel is bekenhetjük a hónaljcsomót. Ez nemcsak a csomó méretét csökkenti, hanem a fájdalmat is csillapítja. A kurkuma bioaktív összetevője - a kurkumin - segíthet megszabadulni azoktól a baktériumoktól, amelyeknek nagy szerepe van a fertőzés kialakulásában.

A citromlé is a segítségünkre lehet a probléma orvoslásában. A citromlé gazdag forrása a C-vitaminnak, amely erős gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatásokkal rendelkezik. A citromlevet belsőleg fogyasszuk, ily módon a csomó körüli irritációt szüntethetjük meg.

A fokhagymának az antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása nagyon sokat segíthet a hónaljcsomó megszüntetésében, ugyanis gazdag forrása a szalicilsavnak, amely eredményesen csökkenti a gyulladást és a duzzanatot is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Ajak (száj) regenerálása
  2022-05-12 18:07:22, csütörtök
 
  Az ajak kicserepesedése, repedezése minden évszakban előfordulhat. A tünetek nagyon színesek és változatosak, hiszen felléphet a bőr vörössége, irritációja, szárazsága és hámlása is.

Az ajakban nincsenek olajmirigyek, éppen ezért nagyon hajlamos a kiszáradásra és a repedezettségre. Az időjárás is oka lehet a probléma kialakulásának: nyáron a szárazság, a hidegebb évszakokban pedig a szeles időjárás okozhatja az ajak kicserepesedését. Nyáron ne csak az arcunkra és a testünkre használjunk fényvédő krémet, hiszen az ajkunk bőre is nagyon érzékeny és fokozott védelemre szorul.

Táplálkozási hiányosságok is okozhatják az ajkak kiszáradását. Ha nincs elegendő A-vitamin, B-vitaminok, E-vitamin és cink a szervezetünkben, akkor nagy eséllyel repedeznek ki az ajkaink. Ennek a testrészünknek is szüksége van esszenciális zsírsavakra, éppen ezért ezek hiánya is oka lehet a cserepes ajkaknak.

Az A-vitamin mellett a riboflavin és az omega-3 zsírsavak is aktív szerepet töltenek be az ajkak regenerálásában. Ha nincs elegendő B6-vitamin a szervezetünkben, akkor nemcsak bőrgyulladással kell számolnunk, hanem a szájzug is kirepedezhet.

Az öregedési folyamatok az ajkat sem kímélik, hiszen a kor előrehaladtával az ajkak is egyre szárazabbá válhatnak. De ha rendszeresen fogyasztunk antioxidáns vitaminokat, például A-vitamint, C-vitamint és E-vitamint, akkor nem kell szembesülnünk ezzel a problémával.

Otthoni gyógymódokat is alkalmazhatunk a szárazajak-problémára. A papaya nemcsak nagyon finom és egészséges, de természetes hámlasztóként is működik. Hogyan használjuk? Pépesítsünk egy kisebb darab gyümölcsöt, hagyjuk az ajkainkon tíz percig, majd langyos vízzel öblítsük azt le.

Uborkát is használhatunk, amennyiben száraz az ajkunk. Egy szelet uborkával gyengéden dörzsöljük végig az ajkainkat. Majd pihenjünk le, aztán helyezzünk egy friss uborkaszeletet az ajkainkra. Az uborka rendkívüli módon nyugtatja meg az ajkakat.

A gélek és olajak is hatékony gyógyítók lehetnek. Az Aloe vera gél, az olívaolaj, a kókuszolaj is hatásos lehet, hiszen mindegyik remekül puhítja, hidratálja és regenerálja a száraz ajkakat.

Egy szépítő pakolást is készíthetünk az ajkainkra. Áztassunk be tejbe néhány rózsaszirmot. Hagyjuk egy egész éjszakán át állni, majd turmixoljuk le az elegyet és helyezzük fel ezt a mixet az ajkainkra. Hagyjuk hatni 20 percig, majd alaposan mossuk azt le.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 409 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 268
  • e Hét: 5509
  • e Hónap: 25371
  • e Év: 201246
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.