Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Akiket Klapka agyonlövetett
  2022-05-18 20:00:44, szerda
 
 







AKIKET KLAPKA AGYONLÖVETETT


A kellemetlen dolgokról, amelyek nem illenek a sztereotípiákba mi, magyarok általában nem szeretünk beszélni, be a szőnyeg alá! Jobb nem is tudni róla! Ennek szellemében például nagyon kevesen tudnak arról, hogy Komáromban 49 szeptemberében több honvédet lövetett agyon Klapka tábornok, mint Aradon október 6-án Haynau!

Az ördög a részletekben lakozik! Klapkát a fegyelem megszilárdítása motiválta, de a megtorlás is szerepet kapott a kivégzésekben. A mai, békés korban a többség el se tudja képzelni, hogy háborús helyzetben milyen kevésen múlik néha az élet/halál. A komáromi erőd helyőrsége augusztus elején nagyszabású kitörést hajtott végre, felszabadították a Csallóközt, Mátyusföldet, Győr városát és az Észak-Dunántúl nagy részét. Jelentős mennyiségű lőszert, élelmiszert zsákmányoltak, újoncok ezreit sorozták be. Klapka fejében már az is megfordult, hogy a főseregnek besegít egy Szombathely- Grác irányú gyors csapással, amely Haynau és Jellasics erőinek a megosztásához vezetett volna.

A további támadásból azonban gyors visszavonulás lett, ugyanis egy menekülő politikustól arról értesült, hogy Bem seregét szétverték Segesvárnál, Nagysándor Józsefét Debrecennél, Dembinskiét meg Szőregnél győzték le. Miután újra ostromzár alá vették a császáriak Komárom térségét és a védők értesültek a világosi fegyverletételről, sokan megtörtek lelkileg. Csorich tábornok feltétel nélküli kapitulációra szólította fel a helyőrségét, amit Klapka visszautasított.

A császáriak bevetették a suttogó propagandát, ügynököket küldtek, hogy rontsák a morált, illetve szórólapoztak. A papír felmutatása esetén a dezertőrök amnesztiában részesültek. Nos, az akció nem maradt hatástalan. Főleg a német és szlovák honvédeket célozták meg, de a magyarok közt is voltak, akik megpróbáltak lelépni (cserben hagyták bajtársaikat). A fegyelem megszilárdítása érdekében először a 48. zászlóaljból végeztetett ki két dezertőrt Klapka, de ennek nem volt elég elrettentő ereje. a 60. (mások szerint 61. vagy 62.) zászlóaljból 48-an dezertáltak, akik közül a huszárok 30-at visszahoztak. A Bocskai huszárok egy százada pedig megtagadta a szolgálatot. Klapka elrendelte a megtizedelésüket.

A nyilvános kivégzés keretében 8 gyalogost és 7 huszárt lőttek főbe. Büntetés és elrettentés. A drasztikus fellépést követően gyakorlatilag megszűnt a dezertálás és helyre állt a fegyelem a csapatok körében.. Senki se merte ezt követően külön sütögetni saját pecsenyéjét.

Még egy kivégzés történt az erődben, a feljegyzések szerint Fejérhegyi (Weissenberger) Mihályt lőtték agyon, miután kiderült, hogy Klapka meggyilkolására küldték Komáromba. Egy társa is volt, egy huszár. Ügyesebb volt mint társa, mert ahogy jött, úgy távozott is. Nem tudták elfogni, nyomtalanul eltűnt.

(Barátja Görgey Artúr:

Itt kell megemlíteni két tiszt, Thaly és Makk esetét, akik a végsőkig akartak harcolni és puccsot szerveztek, de lebuktak, nem végezték ki összeesküvés miatt, csupán lecsukták őket. (Felmerült a Csallóközi köztársaság ötlete, akárcsak 1919-ben, egy röpke pillanatra).

Sem erővel, sem csellel, sem ármánnyal nem sikerült bevenni Komáromot, hanem a délvidéki Péterváradhoz és az olasz Velencéhez hasonlóan alkuval. A kitartás meghozta gyümölcsét, a véderő valamennyi tagja személyes amnesztiát kapott és szabad emberként távozhattak. Megtarthatták személyes vagyontárgyaikat, sőt zsoldot is kaptak elbocsátásukkor, a legénység 10 napi, a tisztek egy havi illetményt - osztrák pénzben, a császári és királyi seregben érvényes tarifa alapján.

Ajánlom figyelmükbe az 1849 nyarán játszódó kisregényt- amely a katonák szemszögéből ábrázolja a háború utolsó heteit.


Link



Haynau 200 ágyújával is kitartóan dacolt a Klapka vezette komáromi erőd

Link



Százhetven éve tették le a fegyvert a bevehetetlen komáromi vár védői

Link



Ki volt Klapka György?

Link












 
 
0 komment , kategória:  Történelem  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 227 db bejegyzés
Összes: 4843 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 256
  • e Hét: 5478
  • e Hónap: 45299
  • e Év: 223174
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.