Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Szív- és érrendszeri megbetegedések
  2022-05-09 11:34:23, hétfő
 
  A reumatológusok európai kongresszusán megjelent egyik tanulmány a Framingham Heart Study adatait vizsgálva arra a megállapításra jutott, hogy szoros kapcsolat van a kéz ízületi gyulladása (symptomatic hand osteoarthritis) és a szívkoszorúér megbetegedések között. Ez a kapcsolat csak azoknál a betegeknél figyelhető meg, akiknél az ízületi gyulladás tünetei megfigyelhetőek.

A tanulmány készítői arra a következtetésre jutottak, hogy ennek oka a szervezetben kialakuló krónikus gyulladás lehet.

A krónikus gyulladások következtében kialakuló leggyakoribb megbetegedések: szívbetegségek, cukorbetegség, rák, ízületi gyulladások, stb.

A krónikus gyulladások kialakulásának több oka is lehet, de a legfőbb oka az életmódban keresendő.

A krónikus gyulladások kialakulásának legfőbb oka a nem megfelelő életmód

A krónikus gyulladások kialakulásának legfőbb okai:
- bizonyos táplálékok (pl. gabonafélék)
- élvezeti szerek (dohányzás, alkohol, koffein)
- cukor
- nem megfelelő zsírsav bevitel (hosszú szénláncú telített, illetve telítetlen transz zsírsavak, pl. margarinok)
- D-vitamin hiány, C-vitamin és E vitamin hiánya, szelénhiány, B vitaminok hiánya
- stressz
- testmozgás hiánya, következményes elhízás

A krónikus gyulladások során kialakuló ízületi fájdalmak, ízületi gyulladás kezelésének leggyakoribb módszere a nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása (aszpirin, ibuprofen, acetaminiphen, naproxen). Rendszeres használatuk azonban megterhelheti a veséket és a májat, nem ritkán okai a gyomorvérzés kialakulásának.A vérképző rendszert is károsítják.
Milyen természetes alternatívák léteznek a krónikus gyulladások kezelésének?

1, rendszeres D-vitamin bevitel (felnőttnek napi 2000 IU a kívánatos mennyisége naponta). Nyáron napi 10 perc napozással ezt a mennyiséget könnyen teljesíthetjük.

2, optimális omega-3:omega-6 zsírsav arány biztosítása (1:1), jó minőségű olíva olajjal való főzés, sütés. Heti kétszer tengeri hal fogyasztása.

3, a cukor és gabonafélék fogyasztásának csökkentése

4, antioxidánsokban, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend

5, rendszeres testmozgás (naponta 2x30 perc jól kilépő séta vagy kocogás, úszás)
A legjobb gyulladáscsökkentő ételek:

- kurkuma
- gyömbér
- zeller mag
- tömjénfa
További gyulladáscsökkentő ételek:

Oliva olaj, rozmaring, csipkebogyó, cseresznye, meggy, eper, szőlő, banán, citrusfélék, az összes ehető hagyma (vöröshagyma, lilahagyma, fehérhagyma, medvehagyma és a leghatásosabb a fokhagyma), szegfűszeg, dió, pisztácia, borsmenta, ánizs, kömény, torma, retek, paradicsom, fekete és zöldtea, fehér tea.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A tíz legjobb májtisztító szuperétel
  2022-05-09 11:31:34, hétfő
 
 
A máj mirigyként fontos szerepet játszik az egyéb szervek számára fontos kemikáliák elválasztásában. A máj az egyetlen olyan része a testnek, amely egyszerre szerv és mirigy.

Az egészséges, megfelelően működő máj szabályozza a vértermelést, megtisztítja a vért a káros méreganyagoktól, és feldolgozza majd a szervezet számára könnyen felhasználhatóvá alakítja a belső szervek által felszívott tápanyagokat. Emellett vitaminokat, vasat, és egyszerű glükózt is tárol.

Ez az emberi test egyik legalapvetőbb szerve. Rengeteg fontos testfunkcióért felel, köztük az emésztésért, az anyagcsere folyamatokért, az immunitásért, és a szervezet számára szükséges tápanyagok elraktározásáért is.

Az inzulin, a hemoglobin, és több hormon lebontásáért is felelős. Elpusztítja az idős vörösvérsejteket és a megfelelő véralvadáshoz szükséges kemikáliákat termel.

Mivel a máj sokféle alapvető funkcióért felel, elengedhetetlenül fontos a máj egészségének fenntartása. Az egészségtelen étrend és a nem megfelelő életvitel túlterhelheti és túldolgoztathatja a májat, amely így nem lesz képes megfelelően feldolgozni a méreganyagokat és a zsírsejteket.

Ez növelheti az elhízás esélyét, a keringési rendellenességek, krónikus kimerültség, fejfájás, emésztési problémák, allergiák, és egyéb egészségügyi problémák kialakulásának esélyét is.

Sokféle étel létezik, amely segíti a máj tisztulását, újrafeltöltését, és méregtelenítését. Ilyen módon mája egészséges marad és megfelelően működik.

Itt találja a tíz leghatékonyabb májtisztító szuperételt:

1. Fokhagyma
A fokhagyma hatékonyan tisztítja máját. Segíti a májenzimek aktiválódását, amelyek a méreganyagok eltüntetéséért felelősek. Két olyan természetes összetevőt is tartalmaz, az allicint és a szeléniumot, amelyek segítik a máj tisztulási folyamatait és megvédik a májat a méreganyagok okozta károktól.

Emellett a fokhagyma csökkenti a koleszterinszintet és a triglicerid szintet is, amelyek egyébként felhalmozódva túlterhelhetik máját és lassíthatják működését.

Az egészséges májműködés érdekében friss fokhagymát használjon a feldolgozott, préselt, vagy porított helyett.

- Egyen meg naponta 2-3 gerezd friss fokhagymát, és igyekezzen főzés során is minél többet használni.
- Orvosa beleegyezésével fokhagymából készült étrendkiegészítő kapszulákat is fogyaszthat.

2. Grépfruit
C-vitaminban, pektinben, és antioxidánsokban gazdag gyümölcs, amely segíti a máj természetes megtisztulását.

Glutathonint is tartalmaz, amely erős antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a szabadgyököket és méregteleníti a májat. Emellett segíti a nehézfémek eltávolítását is. A grépfruitban található naringenin nevű flavonoid segíti a zsír lebontását.

Reggelente igyon meg egy pohárnyi frissen facsart grépfrútlevet, vagy fogyassza el gyümölcsként reggelije mellé.

Megjegyzés: Ha bármilyen gyógyszeres kezelés alatt áll, kérdezze meg orvosa véleményét mielőtt rendszeresen elkezdene grépfrútot fogyasztani, mert befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását.

3. Cékla
A cékla egy erősen tisztító és májfunkciókat segítő hatású zöldség. Rengeteg növényi flavonoidot és béta-kakrotint tartalmaz, amelyek segítik a májfunkciók megfelelő működését. A cékla ezen túl természetes vértisztító hatású.

- Naponta fogyasszon friss céklát vagy frissen facsart céklalevet.
- Készítsen májtisztító salátát 1 csésze hámozott és aprított cékla, 2 teáskanál hidegen sajtolt extraszűz olívaolaj, és ½ citrom levének felhasználásával. Az összetevőket alaposan keverje össze, és kétóránként egyen meg 2 teáskanálnyit egy héten át.

4. Citrom
A citrom segíti mája tisztítását, hiszen rengeteg antioxidáns hatású D-limonént tartalmaz, amely segíti a májenzimek aktiválását és a méregtelenítő folyamatok beindÍtását.

Emellett sok C-vitamint is tartalmaz, amely segíti az emésztéssegítő enzimek termelését. A citrom a máj ásványianyag felszívó képességét is növeli.

Készítsen citromos vizet. Facsarja egy citrom levét egy kancsónyi vízbe, akár citrom darabokat is adhat a keverékhez. Rendszeresen igya a nap folyamán. Ha úgy kívánja, egy kevés mézzel ízesítheti.

5. Zöldtea
A zöldtea rendszeres, napi szintű fogyasztása segíti szervezete méregtelenítését és a felhalmozódott zsírszövetek eltávolítását, miközben hidratálja szervezetét.

Egy 2002-es, az elhízást vizsgáló International Journal of Obesity magazinban megjelent cikk szerint a tea katekin tartalmának köszönhetően segíti a lipidek lebontását a májban, amely megakadályozza a zsír felhalmozódását a májban. Ez az egészséges ital a méreganyagokkal telített italok, mint az alkohol káros hatásaitól is megvédi máját.

A zöldtea a májelégtelenség megelőzésére vagy kezelésére is alkalmas. Egy 2009-ben a rákkutatással foglalkozó Cancer Causes and Control magazinban publikált cikk szerint a rendszeresen zöldteát fogyasztók körében kisebb a májrák kialakulásának esélye.
Igyon meg naponta 2-3 csészényi zöldteát, amit igény szerint egy kevés mézzel ízesíthet.

Megjegyzés: Ne vigye túlzásba a zöldtea fogyasztását, mert így épp ellenkező hatást érhet el és akár károsíthatja is máját és egyéb szerveit.

6. Avokádó
Az avokádó olyan kemikáliákat tartalmaz, amelyek segítik a májkárosodás visszafordítását. Glutatoninban gazdag gyümölcs, erre az anyagra a májnak a méreganyagok eltávolítása és a megfelelő májfunkciók fenntartása miatt van szüksége.

Az avokádóban található nagy mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírsavak segítik az alacsony sűrűségű lipoproteinek (vagy rossz koleszterin) csökkentését, és emellett növeli a nagy sűrűségű lipoproteinek (vagy jó koleszterin) szintjét. A máj a jó koleszterint már könnyedén feldolgozza.
Emellett az avokádó ásványi anyagokat, vitaminokat, és növényi tápanyagokat tartalmaz, amelyek segítik a máj működését, fenntartják egészségét, és megkönnyítik a zsír lebontását.
Néhány hónapon át hetente egyen meg 1-2 avokádót, így visszafordíthatja az esetleges májkárosodás hatásait.

7. Kurkuma
A kurkuma közkedvelt, hatékony májtisztító étel. Emellett javítja a szervezet zsírt emésztő képességeit.
A kurkumában található kurkumin beindítja a máj elsődleges méregtelenítő enzime, a glutatonin S-transferase termelését. Emellett segíti a károsodott májsejtek helyreállítását.

- Keverjen el negyed teáskanálnyi őrölt kurkumát egy pohárnyi tejben, majd forralja fel. Néhány héten át napi két alkalommal igya.
- Mindennapi főzés során is használja bátran a kurkumát.

8. Alma
A naponta egy alma az egészséges máj titka. Az alma remek pektin forrás, amely egy vízben oldódó élelmi rost, segíti a méreganyagok eltávolítását az emésztőrendszerből és a koleszterint a májból. Így meggátolja azt, hogy a máj túlterhelődjön.

Emellett természetesen tisztító hatású almasavat tartalmaz, amely eltávolítja a karcinogéneket és egyéb méreganyagokat véréből.

A legtöbb almaféle jó hatással van májára, de a gyorsabb hatás érdekében lehetőleg organikus gyümölcsöt vásároljon. Naponta egyen meg egy organikusan termesztett almát, vagy igyon egy pohárnyi frissen préselt almalevet.

9. Dió
Nagy mennyiségben tartalmazza az l-arginine nevű aminosavat, amely segíti az ammónia eltávolítását a májból. Emellett a diófélék glutatonint és omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek segítik a máj természetes tisztulási folyamatait.

Egy 2008-ban az ételek összetételével foglalkozó Journal of Agricultural and Food Chemistry magazinban publikált kutatás szerint a diófélék olyan polifenolokat tartalmaznak, amelyek megvédik a májat a karbon tetrakloridok és galactosaminok okozta károsodástól.

- Naponta rágcsáljon el egy maréknyi diót.
- Salátáira, köretekre, levesekre, vagy péksüteményekre is szórhatja.

10. Brokkoli
Mája természetes tisztulási folyamatainak megkönnyítése érdekében fogyasszon rendszeresen brokkolit. Glükozinolátokban gazdag, segíti a karcinogének és egyéb kártékony méreganyagok eltávolítását szervezetéből.
A brokkoli magas élelmi rost tartalma miatt javítja az emésztést, zsírban oldódó E-vitamin tartalma pedig erős antioxidáns hatást biztosít, amely segíti a máj megfelelő működését.
Mája egészsége érdekében heti három alkalommal fogyasszon el egy csészényi mennyiségnek megfelelő adag brokkolit.


Mája egészségének fenntartása érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy kerülje az állati eredetű zsírok fogyasztását, valamint zárja ki étrendjéből az alkoholt, a finomított cukrokat, a túlzott mennyiségű koffeint, és a feldolgozott ételeket. Ha dohányzik, igyekezzen leszokni róla, mert nem csak máját, hanem egyéb szerveit is károsítja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A haj növesztését segítő módszerek
  2022-05-09 11:21:13, hétfő
 
  A hosszú, egészséges haj sokak vágyálma, amely elérésének érdekében évszázadok óta alkalmaznak különféle házipraktikákat.

Azt tudta azonban, hogy a haj növekedésének tempója egy idő után lelassul?
Minden egyes hajszál három fázison megy keresztül élete során, ezek az anagén, a katagén, és a telogén fázisok. A haj növekedési sebessége harminc éves kor után lassul le, amikor a hormonális változások, a nem megfelelő diéta, és a stressz meghatározóvá válik életünkben.

Az egyiptomiak a fügeolajat és a ricinusolajat, a görögök és rómaiak pedig az olívaolajat és a rozmaringolajat részesítették előnyben.

Alább felsoroljuk azokat a természetes módszereket, amelyek segítik a haj növekedését és egészségének fenntartását, köztük különféle olajakat és ételeket, amelyek használatával és fogyasztásával búcsút inthet hajproblémáinak.

Miért költene hatalmas összegeket a hajnövekedést segítő klinikai beavatkozásokra, amikor különféle otthon is megtalálható gyógymódokkal ugyanazt a hatást érheti el? Nem csak költségkímélőek és egyszerűek, de a mellékhatásoktól sem kell tartania. Ugyanakkor mindenképp legyen türelmes, hiszen a természetes gyógymódok hosszú távon alkalmazva fejtik ki hatásukat.

A konyhában is megtalálható gyógymódok

Hagyma lé
Az egyik legősibb és leghatékonyabb hajnövesztő módszer. Szulfurban gazdag, amely elősegíti a kollagén sejtek termelését, így segíti a haj növekedését és új hajszálak megjelenését. Vöröshagymát vagy mogyoróhagymát is felhasználhat. A zöldséget vágja apró darabokra, majd nyomja ki a levét, amelyet 15 percre kenjen fejbőrére. Gyengéd samponnal mossa le.

Almaecet
Gyengéden tisztítja a fejbőrt és helyreállítja annak pH értékét, így segíti a haj gyorsabb növekedését. Egészséges és fénylő hajkorona érdekében a hajmosás végén öblítse le haját almaecettel.

Tojásos hajpakolás
A hajhullás kezelésére évszázadok óta alkalmazzák. Magas protein tartalma segíti az új hajszálak növekedését, szulfur, cink, vas, szelén, foszfor, és jód tartalma is magas, amely szintén jótékony hatással bír a haj növekedésére. Maszk készítéséhez egy tojás fehérjét keverje el egy teáskanál olívaolajjal és ugyanennyi mézzel. Kenje be vele haja teljes hosszát, és 20 percig hagyja hatni. Hideg vízzel és samponnal mossa ki. A tojásos pakolásokat nem csak haja, de arcbőre is meghálálja.

Görögszéna
A görögszéna nem csak a haj növekedését gyorsítja, de a természetes hajszínt is védi. Egy teáskanálnyi görögszéna két teáskanál kókuszolajba keverve, majd 30 percig a hajon hagyva, gyengéd samponnal lemosva sokat tehet haja egészségéért.

Burgonya lé
A burgonya levét kenje 15 percig fejbőrére majd mossa le. Csodákat tesz akkor is, ha alopeciában szenved, valamint arcpakolás alapjaként is használhatja.

Hennás hajpakolás
A legjobb természetes hajbalzsam, amely a fénytelen, száraz hajból sima, fényes, színnel telített hajkoronát varázsol. Megerősíti a hajhagymákat, így a haj további növekedését is segíti. Egy bögrényi száraz hennaport keverjen el fél bögrényi joghurtban, kenje be vele haja teljes hosszát, majd miután teljesen megszáradt, mossa le gyengéd samponnal.

Cayenne bors
Stimulálja a haj növekedését és meggátolja a hajszálak elvékonyodását. Egy teáskanálnyi őrölt borsot keverjen el két teáskanálnyi olívaolajban és kenje a kopaszodó foltokra, majd rövid hatóidő után hideg vízzel öblítse le.

Kókusztej
Proteinekben, foszforban, és esszenciális zsírsavakban gazdag, csökkenti a haj töredezését és szálkásodását. Kenje az érintett területekre, főleg a hajvégekre koncentrálva, egy egész éjszakán át hagyja hatni, majd másnap reggel hideg vízzel mossa le. Az egyik leghatékonyabb hajnövekedést segítő gyógymód.

Zöldtea
Magas antioxidáns tartalma meggátolja a haj idő előtti kihullását és segíti növekedését. Egész fejbőrét kenje be meleg zöldteával, hagyja hatni egy órán át, majd hideg vízzel öblítse le.

Indiai egres
Antioxidáns és C-vitamin tartalma elképesztően magas, nemcsak a haj növekedését segíti, de a haj pigmentáltságát is növeli. Két teáskanálnyi egres port vagy egres levet keverjen el két teáskanálnyi lime lében. A keveréket kenje fejbőrére, hagyja megszáradni, majd meleg vízzel mossa le.

Köménymag
Éjszakára olívaolajba vagy ricinusolajba áztatva, majd a problémás területekre kenve csodákra képes. 15 perc után gyengéd samponnal mossa le.

Borsszem
Két teáskanálnyi bors és fél csészényi lime lé keverékéből készített masszával kenje be hajtövét, majd csavarja meleg törölközőbe fejét. Egy óra hatóidő után mossa le.

Hibiszkusz virág
A korpa megszüntetésére és a hajnövekedés serkentésére is használható növény, amely a hajszálak vastagságát is növeli, valamint az idő előtti öregedésüket is meggátolja. Kókuszolajba, vagy szezámolajba keverje el a felaprított virágot, kenje haja teljes hosszára, majd gyengéd samponnal mossa ki.

Fokhagyma
A haj szálkásodását és töredezését csökkenti, valamint a hajszálak regenerálódását és a fejbőr vérkeringésének javítását is elősegíti. Néhány gerezd összepréselt fokhagymát főzzön meg kókuszolajban vagy olívaolajban, majd masszírozza fejbőrébe. Heti háromszor alkalmazza.

E-vitamin
Magas antioxidáns tartalma miatt segíti a szabadgyökök megkötését, javítja a szervezet oxigén ellátását, és így a fejbőr vérkeringését is. Masszírozzon E-vitamin olajat fejbőrébe, majd hagyja egész éjszakán át hatni. Másnap reggel gyengéd samponnal mossa le.

Olajas hajápolások
A rendszeres olajas masszázs gyorsítja a haj növekedését, csökkenti a hajhullást és a hajvégek töredezését, haját pedig puhává és simává varázsolja. A masszázs után tekerje haját meleg törölközőbe vagy tegyen fejére egy zuhanysapkát, így segítve a pórusok megnyílását és az olajak mélyebb rétegekbe eljutását. A rendszeres meleg olajas pakolás csökkenti a korpásodást, és haját fényessé varázsolja.

Kókuszolaj
A legjobb természetes hajtápláló olaj, évszázadok óta alkalmazzák. Magas fehérje és foszfor tartalma miatt gyorsítja a haj növekedését, egészségesen tartja a fejbőrt, segíti az új hajszálak növekedését, gyógyítja a sérült hajszálakat, valamint csökkenti a korpásodást, a haj töredezését és a hajhullást is. Hidratálja a hajat, és a tövétől erősíti meg a hajszálakat, így gátolva meg elgyengülését és töredezését. A fejbőrt is hidratálja. A legjobb hatás elérése érdekében felmelegítve alkalmazza.

Rozmaring olaj
A hajhullás kezelésére a középkor óta használt olaj, amelyet a rozmaring fűszernövény desztillációjával nyernek. Segíti a sejtosztódást, tágítja a vérereket, így javítja a vérkeringést. Gyorsítja a haj növekedését és vitalizálja is azt. Samponjába vagy balzsamjába keverve is használhatja, vagy fejbőrébe masszírozhatja olívaolajjal vagy teafaolajjal elegyítve.

Zsályaolaj
A hajhullás kezelésén túl a pattanások, ráncok, és emésztési zavarok gyógyítója. Almaecettel vagy rozmaringolajjal kombinálva alkalmazza.

Levendulaolaj
Az alopecia kezelésére használt olaj, amely a haj növekedésének segítése mellett az álmatlanságot és a stresszt is kezeli. Azonos arányban keverjen össze levendula-, rozmaring-, kakukkfű-, és jojoba olajakat, masszírozza fejbőrébe, fejét fedje be egy zuhanysapkával, majd egy óra hatóidő után mossa le.

Jojoba olaj
A jojoba olaj hidratáló hatása miatt közismert. A haj növekedését a fejbőr vérkeringésének javításával és a hajszálak hidratálásával segíti. A száraz, töredezett hajat is gyógyítja.

Lenmag olaj
A száraz, töredezett, szálkás hajból egészséges és fénylő hajat varázsol. A benne található Omega-3 zsírsavak segítik a haj gyorsabb növekedését. Naponta fogyasszon lenmagolajat tartalmazó étrendkiegészítőket.

Olívaolaj
A szépségápolás minden területén használt olaj. Arcmaszkokat, bőrradírokat, testolajakat, hajápolókat készítenek felhasználásával. Rendszeres használata megakadályozza a DTH hormon termelését, így gyorsítja a haj növekedését. Magas antioxidáns tartalma miatt az egész haj egészségére jótékony hatással van. Természetes hajbalzsamként haját puhává és selymessé varázsolja. Iktassa be az olívaolaj fogyasztását mindennapi étrendjébe, vagy hajmosás előtt készítsen belőle meleg olajas hajpakolást, melyhez levendula-, zsálya-, vagy rozmaring olajakat is adhat.

A haj növekedését segítő étrend
Néhány apró, étrendbeli változtatás nagy hatással van a haj növekedési sebességére és a hajhullás csökkentésére is. Az előre készített, gyorsételek, szénsavas italok, és alkohol fogyasztásának csökkentésével, valamint a dohányzás abbahagyásával egész szervezete egészségéért sokat tesz. Vitaminban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat és szénhidrátokat, Omega-3 zsírsavat, és fehérjében gazdag ételeket fogyasszon helyettük, amelyek maga fitotápanyag tartalmuk miatt gyorsítják a haj növekedését.

Fehérjében gazdag ételek
Hajunkat egy különleges fehérje, a keratin építi fel, így annak egészsége érdekében mindenképp fok fehérjét kell fogyasztania. Rendszeresen egyen tojást, csirkehúst, tofut, szójababot, és babféléket, amelyeknek a legmagasabb a fehérjetartalma. Gyorsítják a haj növekedését, segítik az új hajszálak megjelenését, haját fényessé és simává változtatják.

A-vitamin
Az A-vitamin segíti a haj növekedését, ám túlzásba esve a haj kihullását is okozhatja. A-vitamint a mangóban, papajában, narancsban, aszalt szilvában, és a répában találhat.

B-vitamin
Javítja a vér hemoglobin termelését, amely az oxigén szállításért felelős, ily módon javítja a szervezet és a fejbőr vérkeringését. Fogyasszon burgonyát, banánt, csirkehúst, zabkását, halféléket és babot.

C-vitamin
Segíti a kollagéntermelést és a szabadgyökök elleni harcot. Ne felejtsen el citrusféléket, kiwit, guavát fogyasztani.

E-vitamin
A fejbőr hajszálereinek megfelelő működését stimulálja, így javítja a fejbőr vérkeringését és segíti a haj gyorsabb növekedését. A gabonafélék, napraforgóolaj, szójaolaj, tofu rengeteg E-vitamint tartalmaz.

Ezen túl fogyasszon minél több sötétzöld színű zöldséget magas vastartalmuk miatt, valamint Omega-3 zsírsav tartalmuk miatt egyen rendszeresen halat és olajos magvakat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Természetes gyógymód májcirrózis esetén
  2022-05-09 11:12:25, hétfő
 
  A májcirrózis egy meglehetősen súlyos betegség, ezért minden esetben orvosi felügyeletet igényel, a következő gyógymódok a májcirrózis kiegészítő terápiájának tekinthetők, amit természetesen minden esetben egyeztetnie kell kezelőorvosával.

A májcirrózis a máj krónikus megbetegedése, károsodása, jellemzően évek során alakul ki. A progresszív betegség során az egészséges májszövet károsodik, a májfunkció pedig csökken.

A májcirrózis leggyakoribb oka a hosszú időn keresztül fennálló alkohol függőség, vírusos hepatitisz B és C fertőzés vagy az elhízás és cukorbetegség során kialakuló zsírmáj.

Azok a férfiak, akik naponta 3-4, illetve azok a nők, akik naponta 2-3 alkoholos italt elfogyasztanak, nagyobb valószínűséggel fognak a betegségtől a későbbiekben szenvedni.

A májcirrózisnak a fenti tényezőkön kívül még más okai is lehetnek (pl. autoimmun hepatitisz, hemochromatosis, stb.).

Ha a cirrózis enyhe mértékű, a máj képes regenerálni magát és folytatni normális működését, azonban súlyos esetben a folyamat visszafordíthatatlanná válhat.

A májcirrózis tipikus tünetei:

étvágytalanság
fáradtság
hányinger, hányás
testsúly csökkenés
viszkető bőr
sárgaság
ödéma
izomgörcs
pók alakú erek megjelenése a bőr alatt
vérzékenység

A májcirrózis kezeléséhez a legfontosabb, hogy minél előbb megállapítsuk, hogy mi okozza a betegséget és meggátoljuk a máj további károsodását, csökkentve ezzel a súlyos szövődményeket.

A szigorú orvosi kezelés mellett szükség lehet néhány táplálkozás és életmódbeli változtatásra is. Bizonyos természetes gyógymódok is hozzájárulhatnak az állapot javításához. Bármilyen étrend-kiegészítő vagy természetes összetevő szedése előtt azonban konzultáljon kezelőorvosával.

A legnépszerűbb természetes kiegészítők és praktikák májcirrózis esetén

1, Hagyjon fel az alkoholfogyasztással

Kerülje az alkoholtartalmú italokat abban az esetben is, ha a májcirrózist nem az alkohol okozza. Az alkohol negatív hatással van májára, ezért súlyosbíthatja állapotát.

2, Máriatövis

A máriatövis az egyik leghatékonyabb természetes gyógynövény májcirrózis esetén, segít megállítani a máj károsodását.

A növényben található aktív hatóanyag, a silibinin erős antioxidáns, méregtelenítő és májvédő hatású.

3, Papaya mag

Az indiai Ayurveda szerint a papaya mag segíthet a májcirrózis kezelésében az által, hogy segíti a máj méregtelenítését.

Törjön össze néhány friss papaya magot és keverje össze egy evőkanál dzsússzal, adjon hozzá 10 csepp citromlevet, fogyassza naponta kétszer egy hónapon át.

4, Schisandra

Ezt az értékes növényt a kínai medicina évezredek óta használja a máj tisztítására és a májszövet regenerálására. Astragalus gyökér kivonattal kombinálva, még jobb hatás érhető el.

5, Zöld tea

A zöld tea antioxidánsokkal van teli, amik csökkentik az oxidatív stresszt, ezáltal védik a máj szöveteit.

6, C-vitamin

A C-vitamin szintén erős antioxidáns, ráadásul gátolja a zsírszövet felépülését a májban.

7, Antioxidánsok

Minden antioxidánsokban gazdag táplálék előnyös lehet májcirrózis esetén, fogyasszon tehát sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, segítse velük mája méregtelenítését.

8, Gyógygombák

Az ázsiai tradicionális gyógyítók a reishi gyógygombának erős májtonizáló és méregtelenítő hatást tulajdonítanak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A májkárosodás 15 fontos jele
  2022-05-09 11:09:07, hétfő
 
  Mik a májkárosodás legfontosabb tünetei? Hogyan ismerheti fel időben a problémát?

Májunkat számtalan veszély fenyegeti, ezek közül a leggyakoribbak a hepatitis,(döntő részben vírusos) az elhízás és a cukorbetegség okozta zsírmáj, és végül, de nem utolsó sorban az alkohol okozta májbetegségek, a cirrózis vagy májzsugor és a zsírmáj.

A károsodott máj legfontosabb tünetei:

1, Gyomorproblémák: a gyakori hányinger és hányás a májkárosodás jelei is lehetnek. Ezek a tünetek akkor jelentkeznek, ha a máj nem képes semlegesíteni a különböző toxinokat.

2, A vizelet megváltozott színe: a vizelet eltérő színét a bilirubin megnövekedett mennyisége okozza a vérben. Ilyenkor a vizelet barnás színűvé (sör barna) válik. Mivel a máj nem képes kiszűrni a vérből a bilirubint, a vesék veszik át ezt a feladatot. Az epekövesség is gyakoribb és ezek a kövek nem koleszterin kövek, hanem leginkább pigmentkövek.

3, Emésztőrendszeri problémák: amikor a máj megbetegszik, nem képes megfelelő mennyiségű epét termelni, ezért gyakrabban fordul elő hasmenés. Az epe hiányában megnő a zsírokkal szembeni érzékenység, ami irritálja a beleket, de okozhat felfúvódást és székrekedést is, valamint a szervezet kevésbé tolerálja az alkohol bevitelt.

4, Hasmenés, székrekedés, bélrendszeri vérzés. A sérült máj eredményeként előfordulhat bélrendszeri vérzés, ami hasmenést, de akár székrekedést is okozhat. Az előrehaladott májkárosodás súlyos nyelőcső vérzést okozhat, ami vérhányással is jár. Életveszélyes állapot, intenzív kezelése szükséges!

5, Hasi diszkomfort érzet. Ez a májkárosodás egyik leggyakoribb tünete.

6, Megnövekedett folyadék visszatartás. Ez a tünet a májbetegségek korai szakaszában szokott jelentkezni, s a folyadék felgyülemlése rendszerint a lábakban és bokában történik.

7, Hasi fájdalmak. Fájdalmas görcsök, puffadás, melyek a has alsó részére koncentrálódnak. Ilyenkor folyadék felgyülemlés is előfordulhat a hasban.

8, Krónikus viszketés. Amikor a máj károsodik, a bőr sokkal érzékenyebbé válik és állandóan viszket.

9, A széklet színének változása. Ezt a tünetet az epe hiánya okozza. Ilyenkor a széklet halvány sárgává, szürkévé válik.

10, Csökkent étvágy. A májnak fontos szerepe van a zsírok lebontásában és az emésztés folyamatában. Ha ezt a funkcióját nem tudja megfelelően ellátni, akkor az elfogyasztott étel nem emészthető meg megfelelően, s ez fogyáshoz, az étvágy csökkenéséhez vezet.

11, Sárgaság. Ennek során a szem fehérje, az ujjak, a nyelv és a bőr válik sárgás színűvé. Oka a bilirubin emelkedett szintje a vérben.

12, Fáradtság érzet. Ez a tünet nagyon jellemző a májkárosodásra. A fáradtság azért alakul ki, mert a májnak sokkal többet kell dolgoznia, hogy feladatát el tudja látni, ez pedig kimeríti a szervezetet.

13, A testszőrzet fokozatos eltűnése.

14, A köldök körüli vénák kitágulása, amit már az ókorban is ismertek és medúza fejnek neveztek el.

15, Jellegzetes, semmivel össze nem keverhető szájszag.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Vihar a tónál gif
  2022-05-09 08:38:22, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
A kastély előtt gif
  2022-05-09 08:37:32, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Őszi eső
  2022-05-09 08:35:52, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Misztikus holdtánc gif
  2022-05-09 08:35:06, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
Kékség gif
  2022-05-09 08:33:22, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó képek-gifek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2022.04 2022. Május 2022.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 409 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 408
  • e Hét: 2546
  • e Hónap: 34032
  • e Év: 238733
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.