Belépés
sandrapolke.blog.xfree.hu
A gondolkodás szabadsága Böröndi Lajos
1954.06.19
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Laudáció - Kedves barátunk tiszteletére Bécsben
  2022-06-01 17:09:55, szerda
 
  Pathy Lívia - Varga Lívi kitüntetésére az alábbi laudációt mondom el a bécsi magyar követségen holnap. Lívi mosoni születésű, örülök, hogy köszönthetem. Én magyar nyelven beszélek, s németül a követség egyik munkatársa olvassa fel.

Aki tanárnak kiváló, az embernek is azTanárnak lenni talán a legcsodálatosabb hivatás. Látni a világra csodálkozó gyermekeket, életük egy szakaszának részese lenni, s örülni sikereiknek, bánatukban együtt szomorkodni velük. Tanárnak lenni nem könnyű, hiszen egész életet kíván. Jó tanárnak lenni még nehezebb. Állandóan készen kell lenni, hogy ha kell, együtt örülj diákjaiddal, ha gondjuk van, mindig velük lehess.
Pathy Lívia igazi tanár, egész életét ez a hivatás tölti ki, tanítson akár Mosonmagyaróváron pályakezdőként, vagy a felsőőri iskolában.
Még az 1980-as években ismertem meg, rövid ideig együtt tanítottunk a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnáziumban. Azután, hogy Ausztriába ment férjhez, a közös ügyek ismét összehoztak bennünket. Egyre többet hallottam róla, s végül már-már rendszeresnek volt mondható kapcsolatunk. Nem véletlen, hiszen a Kétnyelvű Szövetségi Gimnáziumban olyan példamutató munkát végzett, amely mint Burgenlandban, mint Győrött és Budapesten is kivívta a pályatársak elismerését. Számára ugyanis a tanítás több, jóval több oktatásnál, kutatás is, új módszerek elsajátításának kötelessége, tankönyvírás, magyar kompetencia-orientált tananyagok fejlesztése, továbbképzésekbe való bekapcsolódás.
Fáradhatatlan erőfeszítéssel küzd a magyar nyelv megmaradásáért Burgenlandban, a magyar nyelv oktatásának megkönnyítésére nyelvkönyveket írt, illetve számos kiadvány szerkesztője, lektora, fordítója.
A gimnáziumból kikerülő diákjainak útravalóul átadja, hogy hogyan ápolják tovább a magyar nyelvet, ösztönzi őket, hogy gyermekeiknek adják tovább. Hogy a magyar nyelv és kultúra fennmaradjon Burgenlandban, legyenek ők is részei ennek a sokszínű Európának.
Pathy Lívia a Burgenlandi Oktatási Igazgatóság magyar nyelv középiskolai, illetve szakközépiskolai oktatásáért felelős szakfelügyelője. Az oktatás - épp összetettsége miatt - nagy örömet jelent számára, mind az anyanyelvi oktatás terén a burgenlandi magyarok között végzett munkájában, mind az idegennyelv-oktatás terén is. Bárki, aki Pathy Líviát ismeri, tudja, milyen sokoldalú, kreatív a pedagógiai kérdésekben, milyen sikeres a szülői-, illetve diákképviselőkkel folytatott kapcsolatában.
Most, hogy Magyarország kormánya Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesíti, kifejezi elismerését mindazért, amit Pathy Lívia évtizedek óta alázattal végez: ebben a csodálatos régióban világra nyitja a gyermekek szemét.
Köszönöm, hogy elsőként én köszönthetem, és gratulálhatok neki e rangos kitüntetéshez!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2022.05 2022. Június 2022.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 148 db bejegyzés
Összes: 3561 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 277
  • e Hét: 7034
  • e Hónap: 9041
  • e Év: 54014
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.