|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2022-06-11 11:31:25, szombat
|
|
|
Hozzávalók
A pörkölthöz
1 kg sertéslapocka
2 nagy db vöröshagyma
4 ek napraforgó olaj
2 teáskanál fűszerpaprika
1 közepes db paprika (lehet fagyasztott is)
1 közepes db paradicsom (vagy paradicsomlé)
A tarhonyához
50 dkg tarhonya
5 ek napraforgó olaj
ételízesítő ízlés szerint
5 dl víz
Elkészítés
A pörkölthöz
A húst megmossuk, kisebb kockákra vágjukés a vöröshagymát is.
Egy megfelelő méretű edénybe betesszük az olajat és a vöröshagymát,
megdinszteljük.
Ha jó a hagyma, betesszük a húst, és azt is fehéredésig kevergetve
pirítjuk, majd meghintjük a pirospaprikával és felöntjük kevés vízzel.
Ekkor beletesszük a paprikát, paradicsomot és megfűszerezzük.
Fedőt rá,és kb. 1 órát pároljuk, főzzük, ha szükséges vizet öntünk rá.
(Tulajdonképpen pörköltet csinálunk!)
Ha már közeledik az 1 óra letelte, egy jó nagy edényben kb. 5-6 ek olajat
felforrósítunk, és beleöntjük a tarhonyát. Nagy lángon kevergetve szép
barnára pirítjuk, és kb. 0,5 l vízzel felengedjük, majd ízesítjük (ételízesítő
vagy só). Fedő alatt főzzük, de gyakran megkeverjük. Kb. 10-15 perc
múlva a tarhonyára öntjük a már viszonylag jól megpuhult húst, aminek
azért még legyen szaftja.
Innentől kezdve gyakran ránézünk, megkeverjük, ha szükséges vizet
pótolunk és sózzuk. Ha figyelmesek vagyunk, nem ég le. Kb. 20 perc kell
a közös párolódáshoz, de a hústól is függ. Amikor már késznek érezzük,
a feleslegesnek ítélt folyadékot elfőzzük (mi kicsit szaftosabban szeretjük,
ez látszik a képen is).
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 3. |
|
|
|
|
|
2022-06-11 11:00:10, szombat
|
|
|
Hozzávalók:
2 db sárgarépa
2 db alma
1 dl narancslé vagy víz
Ha ezt iszod mindennap, csodát tesz a testeddel.
A sárgarépa nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, ezért segít, hogy savtalanítsa a vérünket. Hozzájárul az egészséges csontozat és fogazat kialakulásához - ezért nagyon ajánlott már gyerekkorban sokat fogyasztani belőle.
Fogyókúrázóknak is ajánlott, mivel csillapítja az éhségérzetet, és úgy tölt el jóllakottság érzéssel, hogy közben hasznos tápanyagokkal lát el.
Egészségünk szempontjából leghatásosabb a gyümölcscentrifugával készített nyers sárgarépa lé.
A sárgarépa az egyik legjobb májtisztító. Azáltal, hogy savtalanítja a vért, hozzájárul a hatékony májtisztításhoz, ezáltal pedig az egész szervezet egészséges működéséhez. A sárgarépa más klorofill tartalmú zöldségekhez hasonlóan segít a szervezetben lerakodó nehézfémeket eltávolítani.
A szép bőr gyógyszere lehet a sárgarépa. Mivel leginkább a felhalmozódott méreganyagoktól, és a nem megfelelő emésztéstől alakulnak ki a bőrkiütések, foltok, pikkelysömör, pattanások, ezért jó, ha minél több sárgarépát fogyasztunk. Nem csak a savfelhalmozódást akadályozza meg, hanem magas B-vitamin tartalmával is a bőr szépségét támogatja.
Kutatások során bebizonyították, hogy a dohányosok élettartama jóval meghosszabbítható a bőséges A-vitamin bevitellel. A sárgarépa sok A-vitamint tartalmaz, ezért hatékony a tüdőrák elkerülésében is. Legalább napi egy pohár friss sárgarépalé ajánlott.
A sárgarépalé tisztítja a beleket, serkenti a mellékvesék és a hasnyálmirigy működését. Jó hatással van az emésztésre is. A sárgarépa olyan értékes összetevőket tartalmaz, melyek segítségével hatékonyan gyógyítható az ízületi gyulladás, és a szervezetben fellépő bármilyen gyulladás.
A sárgarépa az egyik legjobb látásvédő és javító zöldségünk. Fogyasszunk minél többet, így megelőzhetjük az öregkori szembetegségeket és a szürkületi vakságot is.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító növények 1. |
|
|
|
|
|
2022-06-11 07:05:51, szombat
|
|
|
Támogatja a májat, gátolja a felvizesedést: a pitypang minden része fogyasztható
A pitypangot áldásos hatásai miatt érdemes gyakran fogyasztani, ráadásul minden része felhasználható.
A pitypang, Taraxacum officinale, áldásos hatásokkal bír a szervezetre nézve, nem véletlen, hogy a népgyógyászatban már évszázadok óta használják. A májműködést segítheti, és megszabadíthat a feleslegesen felhalmozódott víztől is.
Sokan csak egyszerű gyomnövényként vagy jobb esetben aranyos kis sárga virágként tekintenek a pitypangra, pedig változatosan felhasználható. Különlegessége, hogy a gyökerétől kezdve a levelén, szárán át egészen a virágjáig mindene fogyasztható.
A pitypang hatásai:
Támogatja a májat
A pitypang gyökere már régóta májtonikként ismert a népi gyógyászatban, és a májműködést támogató hatásait a tudományos berkekben is vizsgálták. A gyermekláncfű gyökérzetéből készült teáról például kiderült, hogy valóban segíthet méregteleníteni a májat. Egy 2017-es tanulmány szerint a benne lévő poliszacharidoknak köszönhetően kedvezően hat a májműködésre, a kutatások során kiderítették, hogy enyhítheti a paracetamol-hatóanyagú gyógyszerek káros hatásait is.
2010-ben is készült kutatás, ebben a vizsgálatban a tudósok azt vették észre, hogy a pitypangtea drámaian növeli a májban lévő detoxifikáló enzimek mennyiségét, 2015-ben pedig azon növények közé vették az Alternative Medicine szakfolyóiratban, amik májvédő hatásúak.
Gátolja a felvizesedést
Egy 2008-as tanulmányban a pitypang vízhajtó hatását is bizonyították. A tanulmány során a résztvevők a növény levelének kivonatát fogyasztották el, és jelentősen megnőtt a gyakorisága a vizeletürítésüknek.
A vízvisszatartás puffadást, felvizesedést, dagadást okozhat, a felesleges víz kiürítésével néhány pluszkiótól is megszabadul az ember - de érdemes észben tartani, hogy ilyenkor nem zsírvesztés zajlik.
Csökkenti a zsírfelszívódást
Egy 2008-ban közzétett koreai tanulmány szerint a pitypang hasonló hatással bír a szervezetre, mint az Orlistat nevű fogyasztószer. A tudósok szerint a gyermekláncfű leveleiben lévő luteolin flavonoid hasonlóképpen gátolja a hasnyálmirigylipáz termelődését, ami a zsírok lebontásában játszik szerepet, mint az elhízást gátló gyógyszer. Ezen tulajdonságának hála csökkentheti a zsírfelszívódást, egyúttal a súlygyarapodás mértékét is.
A pitypang felhasználása
A pitypang változatosan felhasználható, levele vagy gyökere tea formájában, nyers levelei és virágjai pedig salátaként is fogyaszthatóak, de akár mézet vagy szörpöt is készíthetünk belőle.
A pitypangtea
Két evőkanál szárított pitypangot, ami a növény minden részéből áll, tegyünk bele fél liter vízbe, majd 1-2 percen át forraljuk fel az elegyet. Ezután még legalább 10 percen keresztül áztassuk a vízben, majd szűrjük le. Kúraszerű fogyasztása esetén napi 1-2 csészével ajánlott bevinni, és maximum hat héten át tartható a kúra. Krónikus betegség esetén érdemes a fogyasztása előtt a kezelőorvossal konzultálni.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító növények 1. |
|
|
|
|
|
2022-06-11 06:37:44, szombat
|
|
|
HOZZÁVALÓK
10 dkg füstölt szalonna
30 dkg házi tarhonya
1 fej vöröshagyma
0.5 tk pirospaprika
só
1 db paprika
1 db paradicsom
60 dkg burgonya
20 dkg lángolt kolbász
ELKÉSZÍTÉS
Egy lábasban kiolvasztjuk az apróra kockázott szalonnát. Hozzáadjuk a tarhonyát,
amit 1 percig pirítunk, majd hozzákeverjük a megtisztított, finomra vágott hagymát,
és közepes lángon 2 percig tovább pirítjuk.
Meghintjük pirospaprikával, továbbá egy kevés sóval. Azonnal felöntjük 8 dl vízzel,
és lefedve főzzük további 5 percig.
Hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot, a meghámozott, falatnyi
darabokra vágott burgonyát, valamint a felkarikázott kolbászt. Lefedve, kis
lángon 30 perc alatt készre főzzük. Ízlés szerinti savanyúságot kínálhatunk
hozzá.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 3. |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 4
|
|
|
|
2022. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
61 db bejegyzés |
e év: |
1098 db bejegyzés |
Összes: |
34577 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3088
- e Hét: 9964
- e Hónap: 19348
- e Év: 151902
|
|
|