Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Kék kristály
  2022-06-11 23:15:59, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Kálcitkristály virág
  2022-06-11 23:15:05, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Epidot-adulária-scolecit kristály
  2022-06-11 23:14:15, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Azurit és olivenit
  2022-06-11 23:13:19, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Aquamarin és muscovit
  2022-06-11 23:12:13, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
A zöldborsó hasznos hatásairól
  2022-06-11 22:23:55, szombat
 
 



Zöldborsó (Pisum sativum)

A borsó, gazdag cukortartalmának köszönhetően kellemes, édeskés ízvilágú hüvelyes-féle. A világ minden részén ültetik, főként az ázsiai országokban elterjedt. Frissen történő fogyasztásra való betakarítása - fajtától függően - április-májustól egészen június végéig tart.

Hatóanyagai: A zöldborsó 78%-ban vízből, 5,50%-ban cukorból, 5 %-ban rostokból, proteinekből, szénhidrátokból áll. Ásványi anyagok közül kalciumot, nátriumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, cinket, szelént, rezet és mangánt tartalmaz. Kiváló vitaminforrás is, hisz található benne A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K és J vitamin; az aminosavak közül pedig az aszparaginsav és a glutinsav, az alanin, arginin, cisztin, glicin, izoleucin, leucin, lizin, prolin, szerin, tirozin, treonin, triptofán és a valin.

Hatásai: A borsó - akárcsak a lóbab - az a fajta hüvelyes, melyet a puffadásra, vastagbélgyulladásra hajlamos egyének leginkább fogyaszthatnak; azok is bátran ehetik tehát, akik számára a bab és a csicseriborsó nem ajánlott. C-vitamin tartalma az immunrendszert erősíti, míg a benne található kálium vízhajtó tulajdonsággal bír.

A folsav illetve a B6 vitamin ezzel szemben a szív- és érrendszerre van jótékony hatással, karbantartja a szívet és a vérereket. A legújabb tanulmányok azt is bizonyították, hogy a zöldborsó fogyasztása segít kordában tartani ,,rossz" koleszterin (LDL) szintjét; sőt, a vércukrot is.

A benne található klorofill vörös vértestek képzésére ösztönzi a szervezetet, és előnyös hatással van az immunrendszerre. Ásványisó tartalmának köszönhetően a zöldborsó remineralizáló tulajdonságokkal is bír, azaz elősegíti a szervezetből kiürülő ásványi sók pótlását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A zöldkagyló gyógyhatásairól
  2022-06-11 22:19:13, szombat
 
 



Zöldkagyló (Perna canaliculus)

A zöldkagyló akkor került a figyelem középpontjába, amikor a maorik (új-zélandi őslakosok) életkörülményeit vizsgálva kiderült, hogy magas koruk ellenére megmaradt ízületeik rugalmassága, mely a bőséges kagylófogyasztásuknak volt köszönhető. Tehát körükben ismeretlen volt a reumás eredetű megbetegedés.

Ennek köszönhetően világszerte megindultak a tudományos kutatások az új-zélandi zöldkagylóval kapcsolatban. Bebizonyították, hogy a zöldkagyló több mint 13%-ban tartalmaz glükozaminglikánt, valamint kovasavat, vitaminokat, ásványi anyagokat és fontos nyomelemeket és nagyon gazdag többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavakban.

A glükozamin az ízületek kenőanyagaként szolgál, a kovasav a csontokat és a kötőszöveteket erősíti.

Vitaminok közül C-, E-, B6-, B12- vitamint és folsavat tartalmaz, ásványi anyagok közül kalciumot, káliumot és magnéziumot. Az Omega-3 zsírsav gyulladáscsökkentő hatással bír.

A mozgásszervi megbetegedéseket korunk népbetegségeként tartják számon. Hazánkban több százezren szenvednek gyulladásos ízületi megbetegedésekben, kopásos ízületi betegségekben és egyéb mozgásszervi betegségekben. Ugyanis a kor előrehaladtával csökken a sejtek közötti vízterek mennyisége, a szövetek rugalmassága jelentősen csökkentve a mozgásképességet.

Mivel a szervezet nem tudja előállítani a glükozamint, így nagyon fontos annak pótlása. A legtöbb táplálékban kis mennyiségben megtalálható, de jelentős mennyiségben a tenger ,,gyümölcsi" tartalmazzák, főleg az új-zélandi tarajos zöldkagyló (a kékkagyló és egyéb kagylófajtáknak nincs ilyen hatása).

A kagyló készítmények egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a mozgásszervi betegségek megelőzésében és terápiájában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Zöldtea gyógyhatásairól
  2022-06-11 22:13:24, szombat
 
 



Zöldtea
A tea - a víz után - a világ második legtöbbet fogyasztott itala és egyben a legnépszerűbb gyógynövénye. A legtöbb ember enyhe serkentő gyanánt issza, de a cserje forrázata a hasmenés kezelésében, a fogszuvasodás megelőzésében és bronchitikus köpetlazítóként is hatásos."
(Michael Castleman: Gyógynövény enciklopédia)

A zöld tea nem pusztán élvezeti szer, hanem természetes gyógynövény.

A zöld tea jótékony hatásáról az első írásos emlék időszámításunk előtt 2700-ból származik, a teát már több mint 5000 éve fogyasztják. A zöld tea rendszeres fogyasztása több krónikus betegség kialakulását megelőzheti. Többek között olyan vegyületeket tartalmaz, melyek csökkentik a rák bizonyos fajtáinak, és az érrendszert érintő megbetegedések esélyét.

Mindezt persze nem sejtette 5000 évvel ezelőtt a kínai császár, amikor is egy teabokor alatt üldögélt egy csésze forró vízzel a kezében. Amikor a bokorról a császár csészéjébe hullott egy levél, örömmel tapasztalhatta, hogy a keletkezett ital így sokkal kellemesebb. Olyannyira kellemesnek tűnt, hogy hamarosan termeszteni kezdték, ennek ellenére jóval később, csak az 1500-as években indult el világ-, vagyis Európa hódító útjára. Kezdetben ugyan az angolok elkövették azt az apró hibát, hogy főzeléknek nézték, azaz levét kiöntve, a leveleket fogyasztották, ma már azonban senki nem emlékszik erre az apró kis malőrre. Jótékony hatásaival persze még nagyon sokáig nem voltak tisztában, bár az igaz, hogy Londonban a tea terjedésével egy időben csökkent az alkoholfogyasztás. Manapság három teafűfélét ismerünk, melyek feldolgozási módja eltér egymástól. A legfőbb különbség az, hogy a zöld tea leveleinél gőzöléssel akadályozzák meg az erjedési folyamatok megindulását. Ezzel szemben a két másik fajtánál (a fekete és az oolong teáknál) hagyják, hogy a levelek teljesen, vagy részben megerjedjenek. Az erjedés kiiktatása azért rendkívül fontos, mert ennek köszönheti a tea jellegzetes ízét, és ami még lényegesebb, így maradhatnak benne azok az antioxidáns hatású anyagok, a polifenolok, melyek fontos sejtvédő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Egyre több vizsgálatot végeznek ma már európai kutatóintézetekben a zöld teával. Kimutatták, hogy a legfontosabb hatóanyagai a fluor, a koffein és a polifenolok.

A fluor védi a fogzománcot. A fogszuvasodás kialakulásában egy baktériumfajta és a cukor játszik meghatározó szerepet. A teában lévő katechin jelentős mértékben gátolja a baktériumok cukor-átalakító tevékenységét, megelőzve ezzel a fogszuvasodást. Azonban nem szabad cukorral fogyasztani, mert akkor a fogszuvasodás elleni hatását szinte teljesen elveszti.

A rákos megbetegedésekkel foglalkozó tudósok már régen felfigyeltek arra a jelenségre, hogy a japán dohányosok körében ritkán alakul ki bőrrák. Ennek nyomán Japánban és Kínában, de az USA-ban is egyre több kísérletet végeznek a zöld teának a rák megelőzésében játszott szerepével kapcsolatban. Kínában, ahol sokan fogyasztják rendszeresen, lehetőség volt hosszas kísérletek folytatására, melyek során bebizonyosodott, hogy azok a férfiak és nők, akik hetente legalább egyszer isznak teát, kevesebb eséllyel betegednek meg végbél-, hasnyálmirigy- és vastagbéldaganatban, illetve a betegség esetleges kialakulása során lelassul a rákos sejtek burjánzása.

Ez a hatás egy EGKG nevű polifenolnak köszönhető, mely az egészségeseket megkímélve, pusztító hadjáratot indít a rákos sejtek ellen, valamint az azok növekedéséhez szükséges enzim termelődését is gátolja.

A verőerekben kialakuló érszűkület első fázisa az LDL-koleszterin szerkezetének átalakulása, melynek következményei a szív- és érrendszeri panaszok megjelenése. A zöld tea polifenoljainak antioxidáns hatása gátolja ezt a folyamatot, azaz keringési problémáink megelőzésében is jelentős szerepet tölthet be, védi a koszorúeret.

Ahhoz azonban, hogy a polifenolok ki tudják fejteni jótékony hatásukat, napi minimum 240-320 mg elfogyasztása szükséges. A teaivás mellett ezt Távol-Keleten úgy oldják meg, hogy belefőzik a levesekbe, zöldséges ételekbe a zöld teát, nyugatabbra kapszula, por és tabletta áll rendelkezésünkre.

Vitaminok és ásványi sók is jelentős mennyiségben találhatók benne. Többféle hasznos anyag napi szükségletének jelentős hányadát fedezhetjük például napi öt csésze tea elfogyasztásával. Koffeintartalma miatt azonban vigyázzunk vele, jobb, ha ilyenkor valamilyen készítmény formájában fogyasztjuk, melyet a legcélszerűbb étkezés közben, egy nagy pohár vízzel bevenni.

Aki azonban szellemi teljesítőképességét szeretné növelni, illetve fáradtságérzetét csökkenteni, nyugodtan ihatja tea formájában is. A benne található több koffein ugyanis csak fokozatosan szívódik fel a bélben, míg a kávénál ez lökésszerűen történik meg a gyomorban, erős szívdobogást és ingerlékenységet idézve elő.

Zsíroldó hatását francia klinikai vizsgálatok is igazolták: napi háromszor egy csésze zöld tea a főétkezések után, havonta minimum egy-két kilogramm súlycsökkenéssel jár. Anélkül, hogy változtatnánk étkezési szokásainkon, anélkül, hogy fogyókúráznánk, pusztán zöld tea ivásával is megszabadulhatunk súlyfölöslegünktől. Magyarországon ez nem olyan elhanyagolható téma: a férfiak között legalább harminc, a nőknél legalább negyvenöt százalékos az elhízás. Ha a túlsúly mellé még egy kockázati tényező társul, például a dohányzás, akkor a halálozási kockázat megkétszereződik.

Az alábbi kedvező élettani hatásokat tulajdonítják a zöld teának:
Kiválóan elősegíti az emésztést.
Kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet, ezáltal megelőzi a szívbántalmak kialakulását.
Vizeletelhajtó, a vese-; epe- és hólyagkövek kialakulását gátolja.
Látásjavító.
Növeli a testi és szellemi frissességet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A zsálya jótékony hatásai
  2022-06-11 22:07:54, szombat
 
 


Zsálya (Salvia officinalis)

30-50 cm magas, évelő növény. Tőlevelei hosszú nyelűek, mélyen szíves vállból háromszög alakúak, tompa csúcsúak, a fonákukon molyhosak. A levél széle enyhén csipkés. A szár levéltelen, csak a virágzatok alatt találhatók apró ülő, hegyes csúcsú murvalevelek.

Az egyik legfontosabb, amit a zsályáról tudnunk kell, hogy többféle típusa is ismert. Az ún. orvosi zsálya Dél-Európában vadon termő, jellegzetes illatú, kesernyésen aromás ízű gyógynövény. A növényt már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és használták - kezdetben csupán tartósításra - azonban gyógyhatásai is hamar ismertté váltak, melyre latin neve is utal. Salvia magyarul annyit tesz: "gyógyítani". Mivel segíti az emésztést, fűszerként különböző zsíros ételeket ízesíthetünk vele.

Hatóanyagai: A zsálya fő hatóanyagai a növény illóolajában találhatók, melynek fő komponense a mérgező tujon (30-50%), cineol, borneol, továbbá tartalmaz cserzőanyagot, tritepéneket, keserű anyagot, ösztrogén anyagokat, valamint a nikotinsav amidját is. Fontos tudnunk, hogy lehetséges mérgező hatása miatt az orvosi zsálya illóolaja nem használható gyógyításra. Ilyen célokra sokkal alkalmasabb a muskotályzsálya (Salvia sclarea), amely tartalmazza az orvosi zsálya minden jótékony tulajdonságát, ám nem mérgező.

Hatásai:
Megfelelő módon alkalmazva a zsálya rendkívül hasznos gyógynövény.
Forrázata illóolaj- és cseranyag-tartalmánál fogva mandula- és torokgyulladás, köhögés, rekedtség ellen használható, öblögetőként pedig szájüreggyulladás, illetve gennygócos fogak kezelésére alkalmas. (A mérgező tujon kb. öt perc főzéssel elillan.)
Éhgyomorra fogyasztva a meleg zsályatea csökkenti a vércukorszintet, keserű íze miatt pedig kitűnő étvágyjavító.
Csökkenti a gyulladást, izzadást,
Összehúzó és antibiotikus hatása is van.
Az egyik legjobb vértisztító gyógynövény, különösen ekcéma, köszvény és nehezen gyógyuló sebeknél.
Aranyeres bántalmaknál ülőfürdők készítésére javasolt, külsőleg pedig sebek gyógyítására és nedvező ekcémára alkalmas.
Ellazítja az emésztőszervek izomzatát, így elősegítve a könnyebb emésztést és nyugtatja a bélgáz vagy gyomorfájás miatt háborgó emésztőrendszert.
Jótékonyan hat a pikkelysömör okozta gyulladásoknál és más egyéb bőrbetegségeknél.
Az égési seb gyorsabban gyógyul és csökken a viszkető, égető érzés is általa.
Fiatalosan tartja a bőrt, szabályozza a faggyúkiválasztást ezáltal csökkentve a pattanásosodást. Ha a fejbőrbe masszírozzuk, elmúlhat a korpásodás és csökken a hajhullás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Bodorrózsa hasznos tulajdonságai
  2022-06-11 21:59:05, szombat
 
 



Bodorrózsa (Cistus Tourn., Rhodocistus et Ladanium Spach, szuhar, cisztuszrózsa), a róla nevezett család cserjéi és félcserjéi szép nagy rózsa-alakú, gyűrött, bodros szirmokkal, sok hímmel és sok magvú tokgyümölccsel. Leginkább a mediterrán vidék növényei (50 faj). Több faja jó illatú gyantát termel.

Eddigi kutatások azt állapították meg, hogy a görög bodorrózsa vagy más nevén cistusz rózsa hatóanyagai gátolják a legtöbb ismert vírus szaporodását. Nem csak vírusellenes hatásáról ismert, védi a sejtanyagcserét, a szív-és érrendszert, immunerősítő hatással bír, kedvező hatással van a bélflórára, méregtelenít és segít eltávolítani a nehézfémeket a szervezetből, növeli a csontsűrűséget, enyhíti a mandulagyulladást. Lassítja a bőr öregedését, fogszuvasodás megelőző.

A cistusz a legradikálisabb gyökfogó. A szabad gyökök károsítják szervezetünket és felgyorsítják az öregedést.

A cistusz polifenolokat tartalmaz, amelyek védik a sejtanyagcserét, immunerősítő, szív- és vérkeringés stabilizáló. A polifenolok képesek megkötni bizonyos fehérjéket, amely tulajdonsága alapján a cistusz alkalmazható külsőleg is. Külsőleg gyógyíthatók olyan bőrbetegségek, mint ekcéma, akne vagy a pelenka okozta bőrgyulladás.

A cistusz rózsából készült tea háromszor egészségesebb a zöld teánál, hatékonyabban védi a szívünket a vörösbornál és sokkal nagyobb antioxidáns hatással bír, mint a friss citromlé.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2022.05 2022. Június 2022.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 553
  • e Hét: 10667
  • e Hónap: 24416
  • e Év: 229117
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.