Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Szép kristály
  2022-06-13 23:08:38, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Stibnit kristály
  2022-06-13 23:07:48, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Rubin-arany gyűrű
  2022-06-13 23:06:53, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Krizokolla és kvarc ásvány
  2022-06-13 23:06:10, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Vércukor és koleszterin kezelése zsályával
  2022-06-13 23:03:12, hétfő
 
 


Zsálya (Salvia officinalis)

A Földközi-tenger egyik legcsodálatosabb gyógynövénye nem más, mint a zsálya. A zsályának nagyon sok remek hatása van. Nemcsak az antioxidáns hatása kiemelkedő, hanem az is, hogy rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a nátriumbevitelt. A gyógynövény ezen kívül gyulladást is csökkent.

Mivel nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így ez a gyógynövény nagyon sokat segíthet a szabad gyökök káros hatásainak kivédésben. A szervezetben elszaporodó szabad gyökök nemcsak krónikus betegségeket, hanem immunrendszeri károsodást is okozhatnak.

Több kutatás is megállapította, hogy a gyógynövény segíthet a kognitív károsodások és a neurodegeneratív rendellenességek megelőzésében. A zsálya ezen kívül hozzájárul a memória javításához is.

Egy másik kutatásba olyan embereket vontak be, akik magas koleszterinszinttel és vércukorszinttel rendelkeztek. A vizsgálati alanyok három hónapon keresztül zsályakivonatot kaptak. A vizsgálat befejeztével meglepő eredmények születtek, ugyanis a vizsgálati alanyoknál alacsonyabb éhgyomri glükózszintet mértek, illetve csökkent a kutatásban részt vevő alanyok koleszterinszintje és trigliceridszintje is.

A zsálya olyan vegyületekben is gazdag, amelyek jelentősen csökkentik a szervezetben kialakuló gyulladást. Ennek a hatásnak köszönhetően eredményesen alkalmazhatjuk a gyógynövényt, ha a szájüregünkben, a fogaknál, az ínynél alakul ki gyulladás. A zsályával kapcsolatban nemcsak a gyulladáscsökkentő, hanem a vírusellenes és gombaellenes hatást is kiemelték.

A zsálya nagyon sok értékes tápanyagot, azaz vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A gyógynövényben megtalálható a foszfor, a kálium, a folsav, a béta-karotin, az A-vitamin és a K-vitamin. Ezeken kívül olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek szintén nagyon hasznosak lehetnek az egészségre, ilyen vegyület például a borneol vagy a kámfor.

Hogyan fogyasszuk a zsályát? Sokféle módon, például tabletta, tea és kivonat formájában. A legjobb azonban, ha magát a gyógynövényt ételekhez adjuk hozzá, mivel így csak kevés sót igényel az adott étel elkészítése. Milyen ételekhez passzol leginkább ez a gyógynövény? Remekül harmonizál a baromfival, a sertéshússal, de kelkáposztából vagy édesburgonyából készült ételekhez is bátran hozzáadhatjuk a zsályát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Óvatosan a szénhidrátokkal
  2022-06-13 22:56:52, hétfő
 
  A szénhidrátokkal csak óvatosan! Alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsök.

Sok gyümölcs nagyon édes, mivel túl sok természetes cukrot tartalmaznak és ezzel is megnöveljük a napi szénhidrátbevitelt. Azonban gyümölcsökre szüksége van a szervezetünknek, hiszen nagyon sok értékes tápanyagokat tartalmaznak, azaz vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi anyagokat. Ezekre azért is van szüksége a szervezetünknek, hogy az immunrendszerünk kellően védett legyen a különféle betegségekkel és fertőzésekkel szemben. Milyen gyümölcsöket fogyasszunk, hogy ne nagyon vigyünk be plusz kalóriát és cukrot a szervezetünkbe? Mutatjuk a válaszokat.

Az egyik ilyen gyümölcs nem más, mint a görögdinnye. Hazánkban ez az egyik legkedveltebb gyümölcs, ugyanis édes, finom, sok vizet tartalmaz, és nem hizlal. Az egyik olyan gyümölcs, amely nagy arányban, 92%-ban tartalmaz vizet és csak nagyon alacsony a szénhidráttartalma. Ezen kívül sok A-vitamint és C-vitamint tartalmaz, amelyek antioxidáns vitaminok.

Ha nem akarunk sok természetes cukrot bevinni a szervezetünkbe, akkor fogyasszunk sárgadinnyét, amely amellett, hogy kevés szénhidrátot tartalmaz, még sok rostot is, amely az emésztésünknek tesz jót. Emellett nagy mennyiségben megtalálható benne az A-vitamin, a C-vitamin és a folsav.

Ha alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsöt keresünk, akkor az eper is nagyon jó választás lehet. Nem mellesleg nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és fitonutrienseket, amelyek remek gyulladáscsökkentőnek számítanak, illetve rákellenes hatásokkal is rendelkeznek és védelmezik a szívet is.

A málna szintén alacsony szénhidráttartalommal rendelkezik, viszont rengeteg C-vitamint tartalmaz, amelynek az antioxidáns ereje kimagasló. Nemcsak az immunrendszer védelmét látja el, hanem a szív és az erek egészségét is.

A szedret nemcsak az alacsony szénhidráttartalma teszi szerethetővé, hanem a magas antioxidánstartalma is, amelyek nagyon eredményesen harcolnak a betegségekkel szemben. Rostokban is bővelkedik, ami pedig az emésztésnek tesz jót.

Az őszibarack is csak kevés természetes cukrot tartalmaz, a kalóriatartalma is alacsony, azonban szintén bővelkedik antioxidáns vitaminban, azaz C-vitaminban.

A szilvát is nyugodtan fogyaszthatjuk. Tele van értékes tápanyaggal, mint például káliummal, amely ásványi anyagnak nagy szerepe van a magas vérnyomás megelőzésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A legveszélyesebb betegségek
  2022-06-13 22:47:41, hétfő
 
  A világon léteznek olyan halálos betegségek, amelyek a megfelelő életmóddal megelőzhetők lennének. Ilyen például a stroke vagy a szívinfarktus. A rendszeres szűrővizsgálatok, a panaszokra és a tünetekre való odafigyelés igenis lehetővé teszi, hogy megelőzzük és akár visszafordítsuk ezeket a betegségeket.

Az egyik vezető halálok szerte a világon nem más, mint a koszorúér-betegség. Ez a betegség azért fordul elő, mert beszűkülnek az erek és jelentősen lecsökken a vér áramlásának képessége. A koszorúér-betegség kialakulásában nagy szerepe van a magas vérnyomásnak, a magas koleszterinszintnek, a dohányzásnak, a cukorbetegségnek, a túlsúlynak és a családi halmozódásnak. Nagyon lényeges a szív egészségének fenntartása. Ezt elérhetjük, ha rendszeresen mozgunk, ha fenntartjuk az ideális testsúlyunkat, ha egészségesen táplálkozunk, ha nem dohányzunk, és csak mértékkel fogyasztunk alkoholt.

A világon a vezető betegségek közé tartoznak az alsó légúti és a tüdőt érintő fertőzések. Ennek oka a tuberkulózis, az influenza, a hörghurut vagy a tüdőgyulladás. A kockázati tényezők közé tartozik a levegő szennyezettsége, az influenza, a dohányzás, az asztma vagy a gyenge immunrendszer. A fertőzések elkerülése érdekében próbáljunk a megfázásos-influenzás időszakokban otthon maradni és fokozottan ügyelni - nemcsak influenzaszezonban, hanem mindig - a rendszeres kézmosásra és fertőtlenítésre. Habár ez utóbbit se vigyük túlzásba, hiszen a túlzott higiénia is oka lehet annak, ha hamar elkapunk különféle fertőző betegségeket.

A légzőszervet érintő rákos megbetegedések is nagyon gyakoriak világszerte. Ide tartozik a légcsőrák, a hörgőrák, a gégerák és a tüdőrák. Az egyik legfőbb okozója ezeknek a betegségeknek nem más, mint a dohányzás, de a környezeti szennyezőanyagok, például a légszennyezettség is oka lehet a kialakulásának.

A cirrózis nem más, mint a máj megbetegedése, károsodása. A kialakulásában nagy szerepe van a mértéktelen alkoholfogyasztásnak, a zsírmájbetegségnek és a krónikus vírusos hepatitisznek. Ezeket a betegségeket elkerülhetjük, ha csak mértékkel fogyasztunk alkoholt. Az alkoholmentes zsírmájbetegség elkerülésében pedig a segítségünkre lehet, ha helyesen étkezünk, azaz sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, illetve az alacsony cukortartalmú és az alacsony zsírtartalmú ételeket részesítjük előnyben.
Forrás : Link

A legveszélyesebb betegségek - 2. rész
Nagyon sok olyan betegség van, amely nem csak hazánkban, hanem szerte a világon is a vezető halálokok között szerepel. Az elhízás, a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, az inaktív életmód mind-mind azt eredményezi, hogy előbb-utóbb kialakul valamilyen krónikus betegség vagy olyan betegség, amely nem jelez, nem okoz tüneteket, viszont halállal végződik. Ezért is nagyon lényeges, hogy odafigyeljünk az egészségünkre.

A stroke következtében egy oxigénhiányos állapot jön létre az agyban. Minél később kezdődik el a kezelés, annál több agysejt pusztul el és annál kevesebb esély van a túlélésre. A stroke kialakulásában a magas vérnyomás, a családi halmozódás és a dohányzás játszik kiemelkedő szerepet. Kutatások igazolják, hogy sokkal több nőt érint ez a betegség, mint férfit. A stroke megelőzhetővé válhat, ha egészséges életmódot folytatunk, ha rendszeresen mozgunk és ha elkerüljük a dohányzást.

A világon sokan betegszenek meg COPD-ben, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegségben. A COPD kockázati tényezői közé tartozik a dohányzás, a tüdőt irritáló kémiai anyagok, a családi halmozódás és a gyakori tüdőfertőzések gyermekkorban. A COPD nem visszafordítható, nincs rá gyógymód, viszont a megfelelő kezeléssel lassítható a betegség progressziója. Nagyon lényeges, hogy aki ebben a betegségben szenved, kerülje a szennyezett levegőjű helyeket és mindenképpen hagyjon fel a dohányzással.

A cukorbetegség egy olyan krónikus betegség, amely hatással van az inzulintermelésre és annak felhasználására. Amikor a hasnyálmirigy nem tud inzulint termelni, akkor beszélünk 1-es típusú cukorbetegségről. A 2-es típusú cukorbetegség pedig akkor alakul ki, amikor egyrészt a hasnyálmirigy képtelen inzulint termelni, illetve az inzulint nem tudja hatékonyan felhasználni. A cukorbetegség kialakulásában nagy szerepet játszik a túlsúly, a magas vérnyomás, az idősebb kor, az egészségtelen étrend és a testmozgás hiánya. A cukorbetegség nem minden esetben megelőzhető, hiszen a genetikának is szerepe van a kialakulásában. Ha már cukorbetegek lettünk, a szövődményeket elkerülhetjük, ha odafigyelünk az étkezésre, rendszeresen mozgunk, és több rostot fogyasztunk, amelynek jelentős szerepe van a vércukorszint szabályozásában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A megbocsájtásról
  2022-06-13 22:29:31, hétfő
 
  3 téves gondolat a megbocsátásról: mi az valójában, és miért jó a sértett fél számára?
A pszichológus elmondta, milyen gyakori tévedések élnek a megbocsátásról, és mi az valójában.

Egy bántó szó, egy csúnya hátba szúrás, egy szerelmi csalódás, egy hazugság - annyi minden történhet az életben, ami miatt az ember haragot érezhet valaki iránt.

A rossz esemény keltette érzést az ember súlyos tarisznyaként cipeli, amit legszívesebben csak letenne és maga mögött hagyna, de mintha valamilyen szuper erős ragasztóval erősítették volna a hátára, egyáltalán nem könnyű elengedni a dolgot. A megbocsátás nehéz, ugyanakkor egy félreértett dolog is, ahogy arra Andrea Brandt pszichológus is rávilágít.

Miért nem bocsát meg az ember?
Noha a megbocsátás fontos, a pszichológus szerint sok oka van annak, hogy az ember miért nem teszi meg. Haragot érez, talán bosszút is akar állni a másikon. Azzal, hogy nem adja könnyen a megbocsátását, úgy érzi, hogy ura a helyzetnek, ha azonban megtenné, azzal elvesztené ezt a kontrollt.

Nem tudja, hogyan oldja meg a helyzetet. Szeretne kapcsolatban maradni azzal a személlyel, aki megbántotta, és bár a düh és a harag nem pozitív, ha nem bocsát meg, azzal fenntarthatja a viszonyt.

A megbocsátás halogatása egy módja a távolságtartásnak is. A sértett biztonságban érzi magát, mert érzelmileg elszakad attól az illetőtől, aki bántotta. Talán az adrenalin is élteti, amelyet a harag nyújthat. Végül pedig önérzete egy részét abból merítheti, hogy áldozat. Nem tudja, hogy a megbocsátás valójában neki a jó.

Három általános tévedés van a megbocsátás kapcsán a pszichológus szerint:
- Bár sokan úgy hiszik, de a megbocsátás nem egyenlő azzal, hogy a sértett felmentené az ellene tevő illetőt, mintha a tettének bármilyen szempontból is létjogosultsága lett volna, illetve elfogadható lenne, amit elkövetett.
- A megbocsátás nem jelenti, hogy a sértettnek nem szabad, hogy többféle, akár ambivalens érzése legyen a helyzettel kapcsolatban, ahogyan azt sem, hogy már soha többé nem szabad gondolnia arra, ami történt.
- A megbocsátás nem jelenti, hogy el kell felejteni, ami történt. Sőt, jó, ha az ember észben tartja a történteket, mert akkor megláthatja az értelmét mindannak, amit átélt.
Mit tanult belőle? Milyen szempontból lehetett végtére is hasznos a dolog?

Mi a megbocsátás valójában?
Ha megbocsátunk, a pszichológus szerint elengedjük azt a negatív dolgot, amit velünk tettek. Amennyiben ez nem történik meg, az ember képtelen megszabadulni attól a tehertől, amit jelent. Lefoglalja a figyelmét, és visszarántja a múltba. A megbocsátás tehát elengedés.

A pszichológus szerint a megbocsátás elfogadás is, mert az ember elfogadja, ami történt, megtanul vele együtt élni, majd képessé válik tovább lépésre, hogy produktívan folytassa a saját útját.

Végül, amit mindenképpen tudni kell, hogy a megbocsátás valójában a sértett fél érdeke. Az, aki megbocsát, megszabadítja magát a nehezteléstől, a fájdalomtól és a múlttól. Megbocsátással az ember teljes mértékben a jelenben élhet. A megbocsátás tehát nem olyasvalami, amit valaki más érdekében tesz. A pszichológus szerint ez a legfontosabb, amit tudni kell róla.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A galagony jótékony hatásairól
  2022-06-13 22:22:27, hétfő
 
  Szívünk egészségére nagy figyelmet kell fordítanunk! Mondhatjuk akár azt is, hogy ez a legfontosabb szervünk. Hiszen ha ő bajban van, akkor mi is bajban vagyunk.

A galagonyát a szív megmentőjének is szokták nevezni. Ez nem véletlen.
Már a 17.-ik századtól kezdve használják ezt a gyógynövényt szívpanaszok és a vérnyomás kezelésére. A természetgyógyászok egyik legkedveltebb gyógynövényének számít!

De vajon miért kedvelik ennyire?
A galagonya az idősödő szív elixírjének számít! De vajon miért?
Nagyon hatékony értágító tulajdonságokkal bír.
Serkenti a keringést és a szív működését.
Kiváló természetes vérnyomás- és koleszterincsökkentő.
Rugalmasan tartja az érfalakat és a szívizomsejteket.
Serkenti a szívizom vérellátását.
Segít az érelmeszesedés megelőzésében.
Nyugtató hatással bír, emiatt krónikus álmatlanság esetén is javasolt használata.

Fiatalok és idősebbek is egész nyugodtan fogyaszthatják, akár hosszú távon is. Ennek oka, hogy a galagonya nem halmozódik fel a szervezetben, így nem lehet túladagolni!

Terhesség alatt is nyugodtan lehet fogyasztani.

A galagonya a központi idegrendszerre fejti ki hatását, emiatt szédülés és szorongás kezelésére is alkalmazható.

Sőt a galagonya még a változókori hangulatingadozások és hőhullámok kezelésére is alkalmas gyógynövény!

A Herba-D-nél a galagonyát fekete fokhagymával párosították.Ugyanis a fekete fokhagyma hozzájárulhat a koleszterinszint helyreállításához, a szívbetegségek megelőzéséhez, erősíti az érrendszert és vértisztító hatással is bír.
A galagonya+fekete fokhagyma szíved leghatásosabb természetes támogatója.
Forrás : Herba-D hírlevele
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A vidrafű gyógyhatásairól
  2022-06-13 00:27:32, hétfő
 
 



Vidrafű (Menyanthes trifoliata)

A vidrafű a vidrafűfélék (Menyanthaceae) családjába tartozik. Gyakran használt nevei közzé tartozik a keserű lóhere, a keserű háromlevelűfű, a vidraelecke, a vízi elecke, bolyhos virág és a keserű vidrafű. A vidrafű egy évelő vízinövény, melynek bőrnemű, sötétzöld levelei és virágai kiemelkednek a vízből. Európa nagy részén előfordul ez a növény, de csak Észak-Amerikában és Eurázsiában őshonos. Hazánkban is előfordul a lassú folyású patakokban, tőzeglápokon, mocsaras helyeken, zsombékosokban és lápréteken. Azonban az egyre gyakoribb lecsapolások miatt a vidrafű élettere egyre jobban lecsökkent. Ennek következtében a vidrafű mostanra védett faj lett.

Hatóanyagai: A vidrafű hatóanyagai közzé a keserű szekoiridoid-glikozidok, azon belül is a mentiafolin és a loganin, valamint a keserű monoterpén alkaloidok (gencianin) tartoznak. Hatóanyagtartalma miatt a leveleit forrázni kell. Azonban a főzet készítésekor gondosan oda kell figyelni, mert az erős főzet mérgező is lehet.

Hatásai: A vidrafű keserűanyag-tartalma miatt a felnőtteknél étvágyjavítóként, étvágygerjesztőként és hízókúránál alkalmazható. Vizes vagy szeszes kivonatát a növénynek mindig a főétkezés előtt egy fél órával kell elfogyasztani. A vidrafű étvágyjavító hatása mellett még fontos tulajdonsága, hogy gyomorerősítő, bélnyugtató, valamint csökkenti a lázat és a vércukorszintet is. Székrekedés, sárgaság, emésztési zavarok, malária, fejgörcsök, sápadtság ellen is igen hatásos a vidrafű. A növényt éhgyomorra adagolva fokozza a gyomornedv-elválasztást és a nyáltermelést, továbbá gátolja a prosztaglandinok és a leukotrién B4 bioszintézisét, melynek következtében különleges gyulladásgátló hatással rendelkezik. A vidrafüvet alkalmazzák a keserű íze miatt keserűlikőrök alkotórészeként, valamint a leveléből asztma elleni cigaretta is készülhet.

A vidrafűből elkészített teakeveréket már az ókorban alkalmazták epehajtó és gyomorerősítő keverékekben. Jelenleg a népgyógyászatban lázcsillapításra, a homeopátiában pedig lázrohamok, fej- és izomfájdalmak esetén használják.

A növény levélből és kivonatból az ajánlott napi adag 1g. A vidrafű leveléből készített főzet nagy mennyiségben gyomor- és bélproblémákat okozhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2022.05 2022. Június 2022.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2456
  • e Hét: 12570
  • e Hónap: 26319
  • e Év: 231020
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.