Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
A tárkony gyógyhatásairól
  2022-06-14 23:58:15, kedd
 
 


Tárkony (Artemisia dracunculus L.)

Gyakrabban használt magyar nevei: tárkonyüröm, esztragon. A tárkony szó görög eredetű, sárkányt jelent. A tárkony a fészkes virágzatúak rendjébe tartozó növény. őshonos Észak-és Közép-Ázsiában, a Kaukázusban és a Távol-Keleten. Két faja ismeretes, az orosz tárkony és a francia tárkony. Magyarországon és Európa szerte a francia tárkonyt termesztik, amely illat- és aromaanyagban lényegesen gazdagabb. Drogként föld feletti virágzó hajtását és illóolaját használják.
Nézze meg a Viva Natura prémium szárítmányokat >>>

Hatóanyagai: aszkorbinsav, aszparagin, aszparaginsav, A-, B1-, B2-, C-vitamin, béta karotin, cink, eugenol, fehérje, fellandrén, fenilalanin, fenol, foszfor, fruktóz, galluszsav, glicin, glutamin, glutaminsav, glükóz, gyanta, herniarin, illóolaj, jód, kálium, kámfor, karvon, koffeinsav, kumarin, leucin, limonén, linalool, magnézium, mangán, mentol, menton, nátrium, niacin, poliacetilén, prolin, rozmarinsav, rutin, szacharóz, szalicilát, szalicilsav, szénhidrát, szerin, terpének. A herba 0,5-2,8% illóolajat tartalmaz. Az illóolaj fő hatóanyaga az esztragol, amely aránya átlagosan 40%. Az illóolajon kívül cseranyag és keserűanyag is található még benne.

Hatásai: A tárkonyt eleink mérges harapások, légzészavarok gyógyítására és altatónak használták. Kedvező hatással van az emésztésre, fokozza a gyomornedv-elválasztást, étvágyjavító, segíti az epe termelését a májban. A tárkony elősegíti a menstruációt, segíti a kimerültség leküzdésében és az idegek megnyugtatására is alkalmas. Teája étvágyjavító, emésztést serkentő, élénkítő hatású. A gyökér, melynek íze hasonlít az édesgyökér ízéhez, enyhíti a fogfájást. Enyhe vérnyomás csökkentő hatása is ismert.

Figyelem! Hosszan tartó alkalmazása ártalmas lehet a magas illóolaj tartalom miatt, ritkán allergiás reakciót válthat ki emberekből, valamint várandós és szoptatós anyukáknak nem ajánlott a fogyasztása!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A teafaolaj gyógyhatásairól
  2022-06-14 23:56:21, kedd
 
 



Teafa (Melaleuca alternifolia)

A teafa (Melaleuca altemifolia) kb. 8m magas, levele kicsi és keskeny, krémszínben virágzó, Ausztráliában honos fa. A teafaolaj a növény leveleiből préselt illóolaj, melynek jellegzetes, friss, kámforos illata és halvány sárgás színe van (de teljesen színtelen, átlátszó is lehet). Az ausztrál őslakosság már a XIII. századtól használta a leveléből készült olajat, a világ azonban csak a huszadik század második felében ismerte meg igazán ezt a rendkívül sokoldalú illóolajat. A teafaolaj a természet patikájának egyik legcsodálatosabb, leghathatósabb szere, gyógyító hatása tudományosan bizonyított.

Hatóanyagai: A teafaolaj az egyik legcsodálatosabb természetes, több mint 80 szerves alkotóelemből álló, tudományosan bizonyított gyógyító hatású kivonat.

Hatásai: A teafaolaj kitűnő antiszeptikum, használata bőrgyulladás, égés és szúrás okozta sérüléseknél nagyon elterjedt. Nélkülözhetetlen a vagina fertőzése, pikkelysömör, arthritis panaszok esetén. Kitűnően használható izom- és más fájdalom csökkentésére, az ínygyulladás és szájüreg daganatok, orrdugulás, bőrpír, torokgyulladás és számos gombás fertőzés kezelésére. A teafaolaj széleskörű alkalmazása az olaj két egymással szorosan összefüggő tulajdonságán alapul. A teafaolaj elpusztítja a betegséget terjesztő mikroorganizmusokat, baktériumokat és a gombát. Fenti hatásával egyidejűleg pozitívan befolyásolja az ember immunrendszerét, azaz a szervezet védekező képességét az egészséget fenyegető kórokozókkal szemben.

A teafaolajat Ausztráliában, főleg a bőrgyógyászat, a nőgyógyászat és a fogászat területén, a háztartásban a fehérnemű higéniában, a vizes helyiségekben előforduló penész eltávolítására, rovarok, élősködők elűzésére, a háziállatok ápolására és parazitáik eltávolítására használják. A teafaolaj nemcsak gomba-, baktérium- és vírusölő tulajdonsága miatt kedvelt, hanem azt is igen nagyra becsülik, hogy a teafaolaj nem károsítja sem a szöveteket, sem a nyálkahártyát. A bőrsérülés fertőtlenítésére gyógyszerkönyvi tisztaságú teafaolajunk kitűnően alkalmas mivel a seb nem ég tőle. Különösen érdekes az a felfedezés, hogy a teafaolaj antiszeptikus hatása gennyes és véres sebbel érintkezve fokozódik.

A fogászatban, nemcsak mint antiszeptikum kerül alkalmazásra, hanem - vízzel hígítva - száj frissítőként és fogkő ellen is használatos.

A teafaolajat a 80-as évek elején kezdték a nőgyógyászatban is alkalmazni. Használata különösen a vagina gombás fertőzése (candida albicans) és gyulladása (trichomonas vaginalis) esetében sikeres. Gyógyszerkönyvi tisztaságú teafaolajunk a nyálkahártyát nem ingerli, a bőrbe könnyen és gyorsan beszívódik. A teafaolaj a hajparaziták és élősködőik ellen is sikeresen használható. Bedörzsölés után 5 perc múlva alaposan ki kell a hajból öblíteni. Tömény teafaolajjal a kullancs könnyen és gyorsan eltávolítható.

Alkalmazásánál a szem környékét kerülni kell. Gyermekeknél mindig hígítva kell használni.

A teafaolaj kitűnő antimykotikum is ami, tekintettel a gombás fertőzésekre tovább növeli ennek az egyik legcsodálatosabb hatásos szernek a jelentőségét.

Ausztrália őslakói által évezredek óta ismert teafaolaj valóságos minipatika, legyen állandó kísérője, ha üdül, kirándul, sátorozik, strandol, úszik, szaunázik, szállodát, vagy idegen illemhelyet vesz igénybe.

Használati tippek:
Töményen csak nagyon ritkán és óvatosan használjuk a bőrfelületen!

Jól keverhető az alábbi olajokkal: borsmenta, citrom, eukaliptusz, levendula, zsálya, rozmaring, és római kamilla.

Ekcéma kezelésére: 1 evőkanálnyi extra szűz olívaolajban (helyettesíthető más hidegen sajtolt olajjal is) keverjen el 1-3 cseppnyi teafa olajat, és vigye fel az érintett területre, akár naponta többször is.

Ajak herpesz esetén is: kb. 1 kávéskanálnyi mandulaolajba tegyünk 1 csepp teafa olajat, ezzel kenjük be, naponta akár többször is a herpeszt. A herpesz kezelése történhet hígítatlanul is, ilyenkor 1 csepp olajat vigyünk fel a felületre. Óvatosan, ne vigyük túlzásba, mert irritálhatja a bőrt.

Aromafürdő teafaolajjal: 4 csepp illóolajat egy evőkanál tejben vagy mézben elkeverünk, majd ezt adjuk a fürdővízhez. Javasolt fürdési időtartam: 10-15 perc.

Horzsolásra, pattanásra, rovarcsípés okozta viszketésre: 1 teáskanál olívaolajban 1-3 csepp illóolajat elkeverünk, majd finoman a bőrbe masszírozzuk.

Fertőtlenítő felmosás: 2 evőkanál szódabikarbóna, meleg víz, 1 egész citrom leve, és 5 csepp teafaolaj.

Fürdőszoba: A teafa olaja hatékonyan pusztítja többek a vizes helyiségekben megtelepedő baktériumokat és penészgombákat is. Utóbbi eltávolításához spricceljünk kb. fél deci ecet és néhány csepp teafaolaj keverékét a penészes területre, hagyjuk hatni legalább fél órát, majd töröljük le a penészmaradványokat (makacsabb folt esetén többször megismételhető az eljárást). Ha nehezen hozzáférhető részen telepedett meg a penészgomba, csepegtessünk rá hígítatlan olajat, majd fél óra múlva öblítsük le a területet. Hígítva felhasználható kád, mosdókagyló és WC áttörlésére is. Ehhez 1 - 1,5 liter vízhez kb. 3-5 csepp olajat kell adagolni. Antiszeptikus hatásának köszönhetően nemcsak elnyomja, de meg is szünteti a szagokat, így remek alternatívája a mesterséges illatosítóknak. A levegőt is fertőtleníthetjük vele, ha az olajat aromalámpában párologtatjuk. Ha mindezt szórófejes flakonba keverjük össze, akkor levegő fertőtlenítésére is jó.

Mosás: A bolti öblítő szerek természetes alternatívája az ecet, mosásnál az öblítő rekeszbe kell önteni. Illatosít és fertőtlenít, ha 2-5 csepp teafaolajat adagolunk hozzá.

Konyha: Adjunk néhány csepp olajat a meleg vízhez, és használjuk a konyhai munkalap, vágódeszka fertőtlenítésére.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A tömjén gyógyhatásairól
  2022-06-14 23:52:11, kedd
 
 



Tömjén (Bosweilla serrata)

A tömjén más néven Olibantum a mirhához hasonlósan szintén gyanta, melyet kb. 5000 éve gyűjtenek a balzsamfélék (Burseraceae) családjába tartozó tömjénfákról. Halványsárga, vöröses színű, kesernyés ízű, balzsamos szagú gyanta. Ritka gyantának számít. A fa kérgének megkarcolásával nyerik, és hónapokkal később gyűjtik össze a váladékot Szomália és az Arab-félsziget fáiból. Az ókori Egyiptomba az arábiai és szomáliai tengerpartokról vitték a tömjénfákat a vallási szertartások miatt. De tömjént használtak a halotti szertartásokon, a kellemetlen szagok ellensúlyozására. Babilóniában és Izraelben is még a babiloni fogás alatt terjedt el a tömjénnel való füstölés. Manapság a zsidó istentiszteleteken nincs semmiféle szerepe a tömjénnek. Hinduknál, Kínában az ünnepeken, Japánban a sintoista szertartásokon, az ókori Görögországban és Rómában is alkalmazták a tömjént vallási szertartásaikon. A keresztény egyház Kr. u. IV. században kezdte bevezetni a tömjént az úrvacsorán.

Hatóanyagai: Elsősorban gyantát, mézgát és illóolajat tartalmaz. Színe halványsárga, időnként vöröses, felszíne lisztes, illata enyhén balzsamos, íze zamatos, kissé kesernyés, hevítve fűszeres illatot fejleszt

Hatásai: A tömjént évezredek óta használják az Ajurvédikus gyógyászatban számos betegség kezelésére. Például: ízületi betegségekre, gyomorfájdalmakra.

A tömjén jó hatással van a sebekre és a gyulladásokra, bőrregeneráló hatású. Nyákoldó, segít megtisztítani a tüdőt a felesleges váladéktól. Csillapítja a légúti megbetegedések tüneteit. Megfázás, légúti betegségek, gyulladások bevált ellenszere. Enyhíti a gyomoridegességet.. Ránctalanít, gyorsítja a pigmentfoltok, gyulladások, sebek, sebhelyek gyógyulását.

A tömjén illata erőt ad, hogy a megterhelő lelki szorongástól, idegfeszültségtől és gondterheltségtől megszabaduljunk. Csökkenti a lelki és szellemi kimerültséget. Segít az érzelmi sebek elviselésében, a régmúlt terheinek elengedésében. Lassítja légzést, így lehiggadva fölösleges izgatottságunk elmúlik. Koncentrálja és állandósítja a figyelmet.

Belsőleg alkalmazva: a tömjén illóolaj fertőtlenítő, összehúzó, nyugtató hatású. Emésztésjavító, vizelethajtó.

Külsőleg alkalmazva: Nehezen gyógyuló sebekre borogatásként, petyhüdt, kiszáradt bőrre pakolásnak és krémként egyaránt használható. Párologtatásnál elmélkedéshez, a tér megtisztítására alkalmas.

Sajnos manapság a Bosweilla fák túlzott csapolása miatt a fák nem képesek megfelelő módon regenerálódni és kevesebb és kevésbé életképes magot teremnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A torma gyógyhatásairól
  2022-06-14 23:48:12, kedd
 
 



Torma (Armoracia lapathifolia-macrocarpa)

Népies neve: csípős torma, közönséges torma, orrtekerő torma. A kalánfű géniuszába számított fűnemű növény, többnyáréltü, hosszasan hengeres elágazó gyökeréből szétinduló nagy hosszúkás alakú, csipkés szélű tőlevelekkel, 60-90 cm-es szárán szárnyasan hasogatott, a véghajtások felé egyszerűsödő levelekkel, fehér szirmú keresztes virágokkal és tojásdad becőkékkel. Dél- és Kelet-Európa polgára, patakjaink partján gyakori; talán elvadult. Kertben majdnem kiirthatatlan gyommá hatalmasodik el. Számos fajtáját termesztik, pl. édes norinbergi, csípős debreceni stb. Április első napjaiban az ágaktól megtisztított mellékgyökereket sorban görbére ásott lyukakba ültetik s a korona végéig elfedik. A földet gyakran lazítják, a gyökeret Szt. János napja körül kiássák, s a mellékgyökerektől megtisztítják. Novemberben kiássák a gyökereket s a vastag, hosszú gyökereket használják; a vékonyat, továbbá a mellékgyökereket pedig elültetik. A friss gyökér megreszelve illó-erős, nagyon átható s könnyekre ingerlő szagú s erős, égető és maró ízű; a bőrön vörös hólyagokat húz. Ezelőtt orvosság volt, ma konyhanövény.

Hatóanyag: glikozinolátok, melyekből feniletil- és allil-mustárolaj képződik.

Hatásai: emésztést elősegítő, gyomorsav szekréciót növeli, fontos fűszernövény.

Külsőleg reszelve reumás testrészekre téve csökkenti a fájdalmat, neuralgia esetén is jótékony lehet.

A tormát szinte kizárólag csak nyersen használjuk, mert a legfőbb erénye, a csípőssége.

Két fajtája ismert: az édeskés ízű, fehér és sima héjú; és a kékes színű, érdes héjú torma, mely erősen csípős ízű.

Elsősorban az áthatóan erős ízű változat gyökerét használjuk, többnyire reszelve, de egészben, sőt a levelét is használjuk savanyúságok eltevésénél.

A Szamár-beregi hátságon ,,tőtike" néven a levelét is felhasználják, gyakorlatilag a töltött káposzta töltelékét teszik a torma előkészített levelébe.

A népi gyógyászat szerint a lereszelt torma mézzel elkeverve és átpréselve köhögés, rekedtség és légcsőhurut kiváló ellenszere. Úgy tartották, hogy a napi néhány kiskanálnyi torma-sziruppal az influenza is megelőzhető. Az orvosok megállapították, hogy a torma rendszeres fogyasztása a gyomor-, és hólyagrák kialakulásának veszélyét csökkentheti. Étrendünkbe tehát célszerű beépíteni, mártást és pürét is készíthetünk belőle.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A tüdőfű gyógyhatásairól
  2022-06-14 23:44:26, kedd
 
 


Tüdőfű
Orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis)

Az orvosi tüdőfű az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozó évelő növény, melynek gyógyászati szempontból a legértékesebb növényi része az a fehér pettyekkel tarkított levele. A tüdőfű levelének a fontosságát az is alátámasztja, hogy régen a népi gyógyászatban azt vallották az emberek, hogy a tüdőbetegségeket olyan növényekkel lehet csak gyógyítani, melynek levelei valamilyen hasonlóságot mutatnak a tüdővel.

Az orvosi tüdőfű nem csak ezen a néven ismert, de egyes tájakon elterjedt elnevezéséhez tartozik még a pettyegetett tüdőfű és a dongóvirág is. Ez az értékes gyógynövényünk, melynek jelentősége az elmúlt időben jócskán visszaesett Európából származik. Innét terjedt el és hazánkban jelenleg is fellelhető árnyas erdők aljnövényeként.

Hatóanyagai: A növény legfontosabb hatóanyaga, mely az egész érdeslevelűek családjára jellemző, az az allantoin nevű vegyület. Az allantoin mellett megtalálhatóak még a növényben különböző flavonoidok (kempferol, kvercetin), kovasavszármazékok, alkaloidok és cserzőanyagok is. Az alkaloidok közül a pirrolizidin nevű alkaloid van jelen a növényben. A növény levele és virágos hajtása igen gazdag nyálkaanyagban és C-vitaminban. Fontos tulajdonsága a tüdőfűnek, hogy viszonylag sok (10-15 %) ásványi anyagot tartalmaz.

A pirrolizidin alkaloidot tartalmazó növényeknél, mint például a tüdőfű (Pulmonaria officinalis), a terjőkekígyószisz (Echium vulgare), a báránypirosító (Alkanna tincoria), a közönséges acsalapu (Petasites hybridus), a fekete nadálytő (Symphytum officinale) és a martilapu (Tussilago farfara) fontos, hogy csak vizes kivonatot alkalmazzunk, mert ez által az enyhe májkárosító hatását a vegyületnek ki tudjuk védeni. Azért fontos, a vizes kivonat, mert a pirrolizidin alkaloid vízben alig, alkoholban pedig nagyon jól oldódik.)

Hatásai: A tüdőfű levelét, valamint virágos hajtását nyálkaanyag és C-vitamin tartalmának köszönhetően, különböző légzőszervi megbetegedések kezelésére használhatjuk. A növényből készült teakeverékek alkalmasak, hogy az enyhe lefolyású, meghűléses eredetű légúti betegségeket enyhítse. Alkalmas a légcsőhurut és a légzőszervi panaszok kezelésére, az által, hogy enyhíti a tüdő és a légcső irritációját, valamint elősegíti a váladék felszakadását. Fontos köhögéscsillapító és köptető. Gyakran használják még a légúti megbetegedések mellett vérzéscsillapításra, hasmenés és aranyeres csomók kezelésére. Jó tulajdonságaihoz tartozik a tüdőfűnek az összehúzó hatása és, hogy meggyorsítja a sejtek regeneráló képességeit. A népi gyógyászatban a bélnyálkahártya-gyulladás kezelésére használják.

A tüdőfűnek nem csak a gyógyításban van szerepe, de a zsenge leveleit egyre szélesebb körben kezdik fogyasztani. Különféle levesek és italok, mint a vermut ízesítésére alkalmas.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
a Vasfű gyógyhatásairól
  2022-06-14 23:40:03, kedd
 
 




Vasfű

Vasfű (Verbena officinalis)

A vasfű gyakran használt magyar neveihez tartozik a közönséges vasfű, a verbéna, a kakascímer, a lakatfű, a keserűfű és az uborkafű is. Az uborkafű elnevezés annak köszönhető, hogy a háziasszonyok a télére elrakott savanyú uborkát a vasfű porított gyökerével fűszerezték, annak érdekében, hogy az uborka kemény maradjon. A közönséges vasfű a verbénafélék (Verbenaceae) családjába tartozó évelő növény, melynek kedvelt előfordulási helyei a kavicsos patakok partjai, valamint az elhanyagolt lucernások. A vasfű jelentőségét alátámasztja, hogy az ókorban nagy előszeretettel alkalmazták különféle célokra. Egyes népcsoportok hiedelemvilágába például elengedhetetlen jelkép volt ez a növény. Oltárok díszeként és vallási szertartások kellékeként vált ismerté. A népi hagyomány úgy tartotta, hogy a vasfű minden gonosz ellen láthatatlanná teszi az embert. Rituális célokra az indiánok a pipájukból fogyasztották a vasfüvet, míg a rómaiak a vérszegénység kezelésére alkalmazták. Nem csak a porított gyökerét használták fel a növénynek, de likőrt is csináltak belőle, mert úgy tartották régen, hogy a likőr elfogyasztása után nő a szerelmi vágy.

Hatóanyagai: A vasfű virágzás idején begyűjtött legfeljebb 40 cm-es leveles szárát használhatjuk fel különböző gyógyítási célokra. A növény legfontosabb hatóanyaga az iridoid-glikozid vegyületek, mely közül a legjelentősebb a verbenin, verbenalin, tannin és a hastatozid. A glikozidok mellett tartalmaz a növény még kávésav-származékokat, szaponint, csersavakat, valamint nyomokban illóolajat is.

Hatásai: A vasfű gyógyászati szempontból való felhasználása igen széleskörű. Az iridoid-glikozidoknak köszönhetően a növény gyulladáscsökkentő és enyhe fájdalomcsillapító. A vasfűből készült kivonat szabályozza a szervezet TSH-szintjét, és gátolja a pajzsmirigy fokozott működését. A hatóanyagainak köszönhetően serkenti a máj és az idegrendszer működését, enyhíti a menstruációs zavarokat, valamint serkentően hat egyes anyagcsere-folyamatokra és a tejelválasztásra. A növényből készült tea alkalmas a depresszió kezelésére, javítja az étvágyat. A vasfű teája alkalmas még az ideges fejfájás, az álmatlanság, a sárgaság, a húgyúti és az emésztőszervi panaszok kezelésére. A közönséges vasfüvet nem csak belsőleg, de külsőleg is lehet alkalmazni. A növény borogatásával sebeket, különböző keléseket lehet kezelni. Az élelmiszeriparban íz- és állományjavítóként használják a vasfüvet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vérehulló fecskefű hatásairól
  2022-06-14 23:35:55, kedd
 
 



Vérehulló fecskefű (Chelidonium majus)

Népies neve: aranyfű, cinadónia, cinandó, kecsketej, gódavére, gódirc, mennyeiajándék, rántófű, vérrelharmatozó versellőfű, vérhullatófű.

Chelidonium a görög chelidón=fecske szóból ered, ugyanis addig virágzik, míg a fecskék itt vannak.

A mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozik, kétszikű, évelő, lágyszárú növény.

Gyöktörzse elágazó. A szár 30-110 cm magasságot ér el, belül csöves. A szár felső részénél gyakori az álvillás elágazás. A levél szárnyasan szeldelt, csipkés, szőrözött. Az első évben tőlevélrózsát képez, ezek a levelek hosszú nyelűek. A szárlevelek rövid nyelűek vagy ülők. Virágzata 3-8 virágú, ernyő. A virág 4 szirmú, de 5 szirmú is előfordul. Színe aranysárga, fordított tojás alakú.

Májustól folyamatosan virágzik a fagyok beálltáig. Termése becőszerű tok. Igen sok magot érlel. A magvak feketék.

Bármely részét megsértve, narancssárga tejnedv csordul ki belőle. Eurázsiai flóraelem, Európa és Ázsia mérsékelt övi területén általánosan elterjedt faj. Kerítések mentén, erdők szélein, nyirkosabb talajokon, árokpartok mentén, akácosokban, erdők szélén, parlagokon, kertekben gyomként előforduló gyógynövény.

A nitrogénben gazdag területeken fordul elő leggyakrabban. Meleget, közepes vízmennyiséget kíván. Talajigénye inkább meszes homok. A vérehulló fecskefű föld feletti részét, a felső 20-30 cm-es hajtásrészeket, teljes virágzáskor, a szár vastagabb részei nélkül gyűjtjük.

A növény gyökereit a gyöktörzzsel együtt, késő ősszel vagy kora tavasszal szedik, bár a hatóanyag-tartalom alapján a nyár eleje volna optimális.

Tőosztással és magvetéssel egyaránt jól szaporítható. A vadon termő állományból gyűjtött magvakat ősz végén (novemberben) vagy kora tavasszal (márciusban) 0,5 cm mélyen vetik el.

A betakarított, friss növényi részeket az idegen növények és növényi részek eltávolításával készítjük elő a szárításra. A virágos, leveles hajtásokat vékony rétegben terítsük szét.

A szárításhoz természetes és mesterséges szárítási módot is alkalmazhatunk. A szennyeződéstől megtisztított gyökereket ne rétegezzük, hanem egymás mellé helyezzük el. Szárítása a herbáéhoz hasonlóan történik. Mivel erős hatású drogok, elkülönítve tároljuk.

Hatóanyagai: A tejnedvben több mint 20 féle alkaloid van (60-70% kelidonin, ezenkívül sanguinarin, alfa-és béta-homokelidonin, berberin, keleritrin stb.). Tartalmaz még festékanyagokat, gyanta és fehérjebontó enzimeket. A mag zsírolaj tartalma 46,6%. A legtöbb alkaloidot a gyökér tartalmazza. A sziromlevelek, a magvak és a portok nem tartalmaznak alkaloidot.

Hatásai: Alkalmazható gyomor-bélrendszeri görcsök esetén. Erős hatású, csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható. Ha a növény sárga nedvével bekenjük a szemölcsöt, akkor elpusztítja a szemölcsöt okozó vírusokat. Ezt a hatást a fehérjebontó enzimek és a kelidonin szinergizmusa okozza. Az alkaloidoknak vírusellenes hatása van, de emellett megemlíthető, hogy a sejtosztódást is gátolja. A homeopátiás gyakorlatban a fecskefüvet máj- és epebántalmak kezelésére alkalmazzák. Antibakteriális hatása miatt fogkrém és szájvíz alkotórésze. A gyári normál kivonatok használata javasolt. Olyan alkaloidokat tartalmaz, mint a mák, ezért csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható az erős hatása miatt. Gyógyszeripari termékek, kenőcsök, fogkrémek és szájvizek alkotórészeként szerepel a vérehulló fecskefű.

Figyelem! A fecskefű belső alkalmazása nagy mennyiségben mérgező! Az is fontos, hogy nem mindegyik szemölcsre alkalmazható- ilyenkor kérjük ki szakember véleményét (CzI)
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
2022 06 14 TÍZMILLIÓSZOROS nap
  2022-06-14 23:06:34, kedd
 
 



Mindenkinek minden jót kívánok !
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Az áfonyáról
  2022-06-14 22:53:42, kedd
 
 


A FEKETE ÁFONYA és TŐZEGÁFONYA, a legrégebb óta fogyasztott gyümölcsök.
Az ember több tízezer éve eszi és issza őket, ami azt is jelenti, hogy a szervezetünk nagy mértékben alkalmazkodott hozzájuk.

Az áfonyák ereje, a bennük lévő antioxidáns vegyületekben rejlik, melyek legfőbb hatásai:

Jót tesznek a szemeknek, erősítik a látást
Erősítik az ereket, az érfalat
Csökkentik a bélrendszerben a gyulladásokat
Támogatják az agyban az ereket, javítják a memóriát
Erősítik a mellékveséket
Fertőtlenítik a húgyutakat, a veséket
Javítanak a vércukor értékeken, a cukor hasznosulásán
Segítenek a vérnyomás csökkentésben

A Mannavita fekete áfonya és tőzegáfonya lé tulajdonságai:
Adalékanyag mentesek: tartósítószer és hozzáadott cukrot sem tartalmaznak
ezért, felbontás után hűtőben kell tárolni őket
Félig vad körülmények között termesztett áfonya bogyókból készülnek
Magas a hatóanyag tartalmuk
Az Egészség legyen veled!
Forrás : Mannavita hírlevele


 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Zsurlóval a csontritkulás megelőzésére
  2022-06-14 22:44:35, kedd
 
 



A zsurlót már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztották és használták ki a gyógynövény egészségügyi előnyeit. A zsurlót fogyaszthatjuk a veseproblémák és a csontritkulás kialakulásának megelőzésére is.

A zsurlónak sok-sok egészségügyi előnye létezik. Többek között használhatjuk a menstruációs görcsök kialakulása ellen, a köszvény és a fagyás kezelésére. Nagyon hasznos gyógynövény lehet vizelet-visszatartási probléma, azaz inkontinencia esetén, de fogyaszthatjuk vese- és hólyagkövek esetén, ha fogyni szeretnénk, vagy ha húgyúti fertőzéstől szenvednünk.

A csontritkulás igen sok embert érintő probléma, ami nem más, mint a csontszövet lágyulása, elvékonyodása. Elsősorban a menopauza szakaszába lépő nőket fenyegeti a csontritkulás mint komoly csontbetegség. A zsurló azonban a segítségünkre lehet, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz szilíciumot, amely ásványi anyag biztosítani tudja az egészséges csontszövetet és kötőszövetet.

Egyes tápanyagok sikeresen felgyorsítják a csontképződés mineralizációját. Ezek a következők: D-vitamin, L-prolin, cink, L-arginin, L-aszkorbinsav. A zsurlókivonat hozzáadása ezekhez előnyös lehet a csontképződés szempontjából.

A zsurló egy cisztein nevű aminosavat is nagy mennyiségben tartalmaz, valamint ásványi anyagok közül kiemelkedő a szeléntartalma, ami nemcsak a haj növekedését támogatja meg, hanem aktívan szerepet vállal a pajzsmirigybetegségek megelőzésében is.

A zsurló gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal is rendelkezik. Ez a kettős hatás pedig nagy segítséget jelent az immunvédelemben, így ősszel és télen az influenzabetegségek időszakában érdemes naponta egy-két csésze zsurlóteát is elfogyasztani.

A zsurló szilíciumot és szilícium-dioxidot is tartalmaz, vagyis olyan ásványi anyagokat, amelyek erősítik a körmöket és a hajat, illetve elősegítik az egészséges csontszövetet.

A zsurlót egyes esetekben nem javasolt fogyasztani. Ilyen például a mértéktelen alkoholfogyasztás, a terhesség, a szoptatás, a cukorbetegség, de alacsony káliumszint esetén sem javasolt az alkalmazása.

A zsurló sokat segíthet, ha törékenyek a körmeink, illetve segítségünkre lehet, ha vízhajtásra van szükségünk, de akkor is számíthatunk rá, ha gyorsabb sebgyógyulásra vágyunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2022.05 2022. Június 2022.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4254
  • e Hét: 14368
  • e Hónap: 28117
  • e Év: 232818
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.