Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Búzavirágok pipacsok
  2022-06-16 23:29:58, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
A szegfűszeg gyógyhatásairól
  2022-06-16 22:45:55, csütörtök
 
 



A trópusi örökzöld Myrtaceae családba tartozó Syzygium aromaticum (néha Eugenia caryophyllata) fa apró, vörösesbarna virágrügye, már a legkorábbi fűszerkereskedelemben nagy szerepet kapott. A trópusi Afrika 15 - 20 méter magas, meleg és vízigényes fája, amelynek még ki nem nyílt pirosló virágbimbója a szegfűszeg. Apró, nyílásokkal teli egyszerű átellenes levelei vannak. A szegfűszeg fáját magról szaporítják. Miután a magoncot kiültették a termőhelyére, az első szegfűszeg szüret a fa 6 - 8 éves korában várható. A virágok képződése kb. az 5. évtől várható, és a fáról évente kb. 75 fontnyi (34 kg) szárított virágrügyet, szegfűszeget lehet leszedni. A rügyeket kézzel szedik a nyár végén, majd télen ismételten, utána napon szárítják. A tanzániai Zanzibar szigeten termelik a világon a legtöbb szegfűszeget. Madagaszkár és Indonézia ennél kisebb előállítók. A zsenge állapotban szedett bimbókat pálmalevélbe csomagolva szárítják, s így kapják meg ismert barna színűket.

Úgy vélik, hogy a Molukka-szigeteken, vagy az Indonéz Fűszer-szigeteken volt őshonos fajta. Az angol neve - clove - a francia clou szóból származik, melynek a jelentése "szeg". A szegfűszeg erősen aromás, csípős, átható ízű, nagyon sok ételféleség ízesítésére alkalmas, különösen húsokhoz és péksüteményekhez ajánlható. Európában és az Egyesült Államokban ez a fűszer jellegzetes ízesítője a Karácsonyi ünnepek étel- és italkörének, mint amilyen például a wassail (ízesített sör - borral, cukorral és fűszerekkel elkészítve, főként karácsonykor fogyasztják), és a húspástétom.

Hatóanyagai: ilIóolajat és kariofilIint, eugenolt, gyantát, zsírt tartalmazza.

Kesernyés, kissé égető, erősen aromás izét nagy illóolaj-tartalma adja. A jó minőségű szegfűszeg szétnyomva olajat enged, vízbe téve fejjel lefelé süllyed.

Hatásai: A szegfűszegről szóló első utalásokat a keleti irodalomban a kínai Han korszakból találtak, "a nyelv főszere" megnevezéssel. Az udvari népnek a Han dinasztia korában (Krisztus előtti 206 és az időszámításunk szerinti 220 között) szegfűszeget kellett tartaniuk a szájukban, amikor a császár elé járultak. A 8. század óta a szegfűszeg az egyik legfontosabb fűszerré vált az európai kereskedelemben. A késői középkorban a szegfűszeget Európában tartósításhoz, ízesítésre és köretekhez használták. A 18. században francia kereskedők ellopták a hollandoktól a szegfűszeg fa magjait, hogy így törhessék meg a hollandok fűszerkereskedelmi monopóliumát. A szegfűszeg termelése majdnem teljesen Indonéziára korlátozódott, a 17. század elején a hollandok kiirtották a szegfűszeget szinte az összes szigetről, kivéve Amboina és Ternate szigeteket, hogy ezzel hiányt teremtsenek, és fenntarthassák a magas árakat. A 18. század második felében a franciák kicsempészték a szegfűszeget Kelet-Indiából és elvitték az Indiai-óceán szigeteire és az Újvilágba, megtörve ezzel a hollandok monopóliumát.

A szegfűszeg hossza az 1/2 inchtől 3/4 inchig terjedhet (13 - 19 mm). Illóolaj tartalmuk kb. 14 - 20 %, melynek a legfontosabb összetevője az aromás eugenol. A szegfűszeg csípős ízét ennek az olajnak köszönheti, melyet desztillációval ki tudnak vonni a fűszernövényből. Ezt a kivont szegfűszeg olajat használják mikroszkopikus metszetek készítésénél, és helyi érzéstelenítéshez fogfájás esetén. Az eugenolt használják még csiraölő, fertőtlenítő szerként, parfümökben, szájöblítőkben, a vanillin szintetizálásánál, valamint édességfokozóként és ízfokozóként. A szegfűszegolaj számos étvágygerjesztő anyagot tartalmaz.

A szegfűszeg fogfájásra lehet segítség. Magára az egész szegfűszegre harapunk rá a fájó foggal és tartsuk ott. Másik megoldás, ha egy géz- vagy vattadarabra csöpögtetünk 2-3 csepp szegfűszeg olajat és azt rakjuk rá a fájó fogra. De a fogorvost így se tudjuk elkerülni!

Fertőtlenítő hatása van: fertőző betegségek esetén párologtatni. Nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrfelületek kezelésére borogatás, lemosás formájában alkalmas. Fogkrémekbe is rakják fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Légúti megbetegedéseknél használjuk, mert fájdalomcsillapító, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő. Köhögéscsillapító hatása van, mert görcsoldó. Jó a hurutoldó hatása, ezért köptetőnek is alkalmazható.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szerecsendió gyógyhatásairól
  2022-06-16 22:39:11, csütörtök
 
 



Szerecsendió (Myristica fragrans H. M.)

Népies neve: máciszdió, muskátdió. Őshazája valószínűleg a Maluku szigetek, mára azonban jóformán minden nedves trópusi területen elterjedt. Magassága elérheti a 15-18 métert is. Az örökzöld növény neve félrevezető, mert a szerecsendiófa valójában nem diófa, s diója sem igazi dió, hanem mag, ami egy 8-10 cm hosszú sárga, húsos termésben helyezkedik el. Ezt a magot veszi körül a vörös, tagolt magköpeny. A "szerecsendió-virág" szintúgy nem virág, hanem a termés húsától megszabadított, a magról leválasztott magköpeny. A "szerecsendió-virág" (vagy más nevén "macis") és a szerecsendió a XVI. század óta kedvelt fűszer Európában, nem csupán sajátos íze, de bódító, izgató hatása miatt is. Afrodisztikus jellegét elsősorban a magban található illóolajnak tulajdonítják, hírnevét szerte Ázsiában és Európában ezeknek a mámort és nemi izgalmat keltő anyagoknak köszönheti. Illóolajainak fő alkotórésze, a miriszticin, ami az MDA néven ismert szintetikus drog alapanyaga is egyben.

Hatóanyagai: A szerecsendió 10%-ban tartalmaz illóolajokat, 8%-ban myriszticint és elemicint stb. Ezen kívül zsírosolajat, keményítőt, pektint, festékanyagot tartalmaz. Összesen 40 komponenst fedeztek fel a dió olajában.

Hatásai: Ezek az anyagok hangulatjavító hatásúak, nyálkaoldók, hasmenés esetén székletfogók, jótékony hatásúak menstruációs nehézségek esetén. Mértéktelen használata azonban hallucinációhoz vezet. A szerecsendiót, virágát, olaját fűszerként mindig takarékosan használjuk. Túlzott mértékű használata mérgezéshez vezethet. (Az adatok fél diótól 3 dióig terjednek.) A mérgezési tünetekre jellemző lehet rosszullét, hasi fájdalom, hányás, szájszárazság, pupillatágulat, eufória, szédülés, görcsök, zavartság, mámoros állapotok, hallucinációk, erős szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, halálfélelem, kómás állapotok. Ilyenkor orvosi beavatkozásra is szükség lehet. Ezért fontos, hogy gyerekek elől gondosan zárva tároljuk ezt a fűszert. Ma a frissen őrölt szerecsendiót inhalációs adalékként használják légcsőhurut okozta köhögéseknél, valamint gyomortonikum készítéséhez. Étvágyjavító hatása van és segít hasmenés, Crohn-betegség esetén. Élénkíti a szívet és a vérkeringést. Helyesen adagolva a gyenge gyomrúak, diétások ételeit is fűszerezhetjük vele, mert gyógyhatása emésztési zavaroknál, savtúltengésnél is közismert.

Aromaterápiás eljárásoknál is nagy becsben van a szerecsendió-olaj. Élénkítőleg hat, stimulálja a szívet és a vérkeringést, ellazulást és szellemi tisztaságot hoz. Kiválóan alkalmas illatlámpák aromakeverékeihez vagy fürdővízadalékként. Ez a jótékony fürdő erősíti az ellenálló képességet hideg ellen.

A szerecsendiót a homeopátia is használja. Homeopátiás gyógyszerekhez a brazíliai szerecsendiófa sértett kérgéből származó piros nedvet dolgozzák fel. Az erősen gyulladáscsökkentő nedv furunkulusoknál, keléseknél, a kéz és láb ujjainak gennyes gyulladásainál, valamint nyirokcsomó-gyulladásnál javasolt. Ez a szer hasonlít az Echinaceához (bíbor kasvirág) és ezzel kombinálható.

A szerecsendió-virágot a parfümgyártásban és a húskonzervek fűszerezéséhez használják. A gyümölcs húsából dzsemet, szirupot, likőrt, édességeket állítanak elő. 6-8 hetes szárítási idő után (mikor már zörögnek a magok), feltörik a dió héját, és kézzel válogatják.

A rossz és férges diókat elkülönítik és olajtermeléshez használják fel. A magas cserzőanyag tartalmú dióhéjat kerti utak töltőanyagául használják fel. Kedvelt a szerecsendió-olaj, melyet elsősorban a gyógyszeriparban használnak fel. Az ebből készült termékeket reuma és izomfájdalmak csökkentésére, meghűlés esetén bedörzsölő-szerként alkalmazzák.
Forrás: Fűszerek könyve - Romváry Vilmos - Aranyhal Könyvkiadó Budapest - ISBN: 963 9268 63 1;
Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A bőr öregedésének megelőzése
  2022-06-16 10:43:04, csütörtök
 
 



A bőr öregedése, tudatos megelőzési lehetőségek egy bőrgyógyász szemszögéből

Általánosságban elmondható, hogy 25 éves kortól kezdenek láthatóvá válni bőrünkön az idősödés korai jelei. Először a kisebb ráncok jelennek meg, majd idővel egyre mélyebbekké válnak. A szem környékén szarkalábaknak nevezzük őket, és sugaras az elrendezésük. A homlokon vízszintes vonalak formájában jelentkeznek, a két szemöldök között a szemöldökráncolás hatására alakulnak ki függőleges barázdák, köznyelvi használatban mérgesráncok.

Az orr és a száj között megjelenő ráncok az úgynevezett nazolabiálisredők. A ráncok mellett a bőr veszít feszességéből, rugalmasságából. Ezt nem olyan egyértelmű felismerni, mint a ráncokat, összességében azt láthatjuk, hogy az arc kontúrja tompábbá válik, a megjelenés fáradt.

A bőr öregedésének számtalan oka létezik. Ezek közül számos, többek között a genetikai faktorok megváltoztathatatlanok. Az etnikai hovatartozás is befolyásolja az öregedést. Általános tény, hogy az érzékeny, világos bőrtípusú egyéneken hamarabb meglátszanak az öregedés jelei, mint az ázsiai vagy afroamerikai populációban. Azonban vannak olyan tényezők, melyek befolyásolhatóak. Az életmód és a bőrápolás segíthet csökkenteni a bőr öregedésének látható jeleit és megelőzhetőek ennek látható és érezhető következményei.

A bőr öregedéséért felelős külső okok közül a legtöbb ok visszavezethető az oxidatív stresszre és a szabad gyökök jelenlétére. A szabad gyökök okozzák azt a sejtkárosodást, mely az öregedését okozza. Alapvetően a szabad gyököket az antioxidánsok semlegesítik, de az idő előrehaladtával a bőr szabadgyököket semlegesítő képessége csökken. Az említett oxidatív stresszt több életmódbeli tényező is kiválthatja vagy felerősítheti.

Lefontosabb külső okok, melyek a bőr öregedéséért okolhatóak:
napfény által okozott UV sugárzás
környezetszennyezés
antioxidánsokban szegény táplálkozás
dohányzás
nem megfelelő bőrápolás.

Ha a bőr nem kapja meg a szükséges, bőrtípusának, korának megfelelő ápolást, gyorsabban öregszik. Az alapos tisztítás és a bőrtípusnak, életkornak megfelelő arcápolók használata nagymértékben csökkenti az öregedés ütemét. Elengedhetetlen a fényvédelem kora tavasztól késő őszig, valamint téli és vízi sportok űzésekor.

A bőr öregedése a bőr mindhárom rétegében zajló folyamat.

Az epidermalis rétegben lassul a hámsejtek újratermelése, érzékenyebé válik a hám az UV sugárzással szemben, lassul a sebgyógyulás.
A dermalis réteg egyik fő alkotóelemének, a kollagénnek a mennyisége 1 %-kal csökken évente. A hialuronsav mennyisége szintén évről-évre csökken. A fiatal bőr nagy mennyiségben tartalmaz hialuronsavat, idősebb korban a csökkenő hialuronsav miatt a hámsejtek kevéssé tudják megkötni a vizet, így fakóbb, szárazabb lesz a bőr. Emellett a mikrokeringése is csökken, emiatt lassul a tápanyagok és az oxigén szállítása.
A subcutisban a zsírsejtek mérete csökken, ennek hatására ráncok alakulnak ki, az arc beesettebbé válhat.

Hogyan tudjuk csökkenteni az öregedés ütemét?
A bőr öregedését az öregedésre ható külső tényezők minimalizálásával tudjuk lassítani.
Ennek első számú kiváltója az említett oxidatív stressz.

Életmódbeli változások: Stressz kerülése, megfelelő mennyiségű pihenés csökkentheti a szabadgyökök kialakulását.
Táplálkozás: Míg a túl magas szénhidrát- és zsírtartalom növeli a bőr öregedésének sebességét, addig a gyümölcsökben, zöldségekben, halakban, olajos magvakban gazdag étrend csökkentheti azt. Vannak kifejezetten magas antioxidáns tartalmú ételek, melyek ezáltal bőrvédő tulajdonságokkal is rendelkeznek. A teljesség igénye nélkül ide tartozik az áfonya, a leveles zöldségek, a sárgarépa vagy a sárgabarack, a kaliforniai paprika, a paradicsom, a hüvelyesek, a diófélék és a halak, különösen a lazac.
Dohányzás: A dohányzásról való leszokás segíti a bőr öregedésének megállítását azáltal, hogy szervezetünk, így bőrünk nikotinnal és egyéb vegyi anyagokkal való találkozása csökken.
Bőrápolás-arcápolás: A bőrápolásnak mindig az adott egyén bőrtípusához és életkorához kell alkalmazkodnia. 25 év felett a megfelelően kiválasztott bőrápolási termékekkel csökkenthetjük a már látható ráncokat, tónusososabbá tehetjük bőrünket, csökkenthetjük a fáradtság jeleit. A bőrápolási rutin három alappillére: lemosás, ápolás és fényvédelem. A lemosással eltávolítjuk a vegyi anyagokat, ami esszenciális, ugyanis a bőrünkön ezen anyagok is oxidatív károsodást idézhetnek elő. Ápolás alatt a bőr hidratálását értjük. Fontos, hogy olyan termékeket használjunk, melynek van hialuronsav, kollagén vagy silymarin tartalma. Végül, de talán legfontosabbként kiemelném a fényvédelmet, mert az UV sugarak elleni harc az öregedés elleni egyik legalapvetőbb fegyverünk.
Forrás : Dr. Kövesdi Dorottya, bőrgyógyász Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Az endometriózis és a táplálkozás összefüggései
  2022-06-16 10:30:54, csütörtök
 
  Egyes becslések szerint a női lakosság akár 10%-a is szenvedhet ettől a kórképtől. Mégis sokan vannak, akik talán most hallanak először erről a kifejezésről. Hát éppen ezért kell egy teljes hónapot az évből arra szentelnünk, hogy minél több emberrel megismertessük ezt a betegséget és ezáltál jobban megértsék azokat, akik endometriózisban szenvednek.

Mielőtt belevágunk a táplálkozás és az endometriózis kapcsolatába nézzük meg röviden, hogy mit is takar pontosan. Ebben az állapotban a méhnyálkahártyához hasonló szövet jelenik meg a méhen kívül - például a petefészekben, a hashártyában, a kismedencében, de akár a beleket is érinthetik. Ezek a szövetek összhangban vannak a női hormonok változásaival, így ciklikus fájdalmat vagy akár meddőséget okozva. Leggyakoribb tünet a már említett fájdalom, ami főleg a menstruáció alatt fokozódik, de lehet állandósult is, vagy a szexuális együttlét alatt is jelentkezhet. Megjelenhetnek bélpanaszok és a fáradtság is, mint tünet. A kialakulásának pontos oka sajnos ismeretlen és gyógymódja sincs, de megfelelő kezeléssel a tünetek enyhíthetőek. Erre a célra léteznek sebészeti beavatkozások, gyógyszerek, de az úgynevezett kiegészítő terápiákról sem szabad megfeledkezni, mint az étrend, a különböző mozgásformák, vagy akár a pszichoterápia.

A következőkben bemutatom egy olyan áttekintő tudományos közlemény eredményeit, amelyben összegezték több eddigi kutatás eredményeit a téma kapcsán. Két megközelítésből vizsgálták az endometriózis és az táplálkozás összefüggéseit. Egyrészt arra voltak kíváncsiak, hogyan vesznek részt az egyes táplálkozási tényezők az endometriózis kialakulásában, másrészt, hogy az étrendnek van-e terápiás hatása?

Nézzük először az első kérdés kapcsán mire jutottak:

Megvizsgálták a telített zsírsavak fogyasztást, amelyek az állati eredetű ételekben, a vörös húsokban, a felvágottakban és a vajban találhatóak nagyobb mennyiségben - Az egyik kutatásban úgy találták, hogy 56%-al nagyobb az esélye az endometriózis kialakulásának azoknál a nőknél, akik napi 2 adag vörös húst fogyasztanak, mint azoknál, akik csak hetente egyszer esznek vörös húst.

A transzzsírsavak magas bevitele egyértelmű összefüggést mutat különböző gyulladásos paraméterek felszaporodásával és vannak is olyan kutatások, amelyek arról számoltak be, hogy a több transzzsírsavat fogyasztó hölgyek körében magasabb arányban alakult ki endometriózis. A transzzsírsavak keletkezhetnek természetes és mesterséges úton is, például növényi olajok hidrogénezése során. Régebben a margaringyártás során ez egy bevett eljárás volt, de ma már ez nem jellemző a jó minőségű margarinok esetében. 2014 óta Magyarországon is szigorúan szabályozott az élelmiszerekben megengedhető transz-zsírsav mennyisége. Milyen élelmiszerekben találhatók mesterséges transzzsírsavak? Az ultrafeldolgozott élelmiszerekben, mint például a chipsekben, kekszekben, nápolyikban, bevonó masszát tartalmazó termékekben (szaloncukor vagy a csokimikulások), a leveles, vagy magas zsírtartalmú pékárukban, fánkokban, kényelmi termékekben (mint a levesporok, szószok, por alapú mártások) és nem utolsó sorban a gyorséttermi ételekbe.

A többszörösen telítetlen zsírsavakról (mint az omega3 és az omega6), amelyeknek kiváló forrásai egyes halak és a diófélék már bebizonyosodott, hogy képesek szabályozni és csökkenteni bizonyos gyulladásos paramétereket. Az egyik tudományos cikk szerint, azoknál a nőknél akik étrendje omega3 zsírsavakban gazdagabb, náluk kevésbé gyakori az endometriózis kialakulása.

A D-vitamin hiány köztudottan számos betegség kialakulásával kapcsolatba hozható. Akiknél a szérum D-vitamin érték a normális érték fölött helyezkedett el, azoknak 24%-al kevesebb az esélye az endometriózis megjelenésének, mint azoknál akik D-vitamin hiányos állapotban vannak.

A magnézium segíthet a relaxációban, görcsoldó hatása lehet, így jogosan felmerülhet a szerepe az endometriózis kialakulásában és kezelésében is. Egyes kutatóknak sikerült is bizonyítaniuk, hogy a rendszeres magnéziumfogyasztás csökkenti az endometriózis kialakulásának kockázatát.

Az inzulin serkenti az endometrium sejtek szaporodását, ennek fényében pedig egyértemű, hogy olyan táplálkozást kell folytatnunk, amelyben a komplex szénhidrátok vannak előtérben a finomított társaikkal szemben és kerülnünk kell azokat az élelmiszereket, amelyek kiugró, gyors vércukoremelkedést okoznak és ezzel fokozzák az inzulin kibocsátást a szervezetünkben. Egyenletes vércukor értékeket érhetünk el, ha odafigyelünk a megfelelő rostbevitelre (például a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák révén). Ennek minimális alsó határa 25g/nap. (Érdemes figyelni rá, hogy ne essünk azonban túlzásba, mert ha hirtelen növeljük a rostbevitelünket, akkor puffadást és hasi fájdalmat tapasztalhatunk. Kialakult endometriózisban pedig így csak fokozzuk a fájdalmat. Körültekintően bánjunk kimondottan azokkal az élelmiszerekkel, amelyek puffasztó hatásukról ismertek, mint a hüvelyesek, vagy például a káposzta.)



A szakirodalom szerint lehet összefüggés a koffein tartalmú termékek fogyasztása és az ösztrogén-hiánnyal összefüggő kórképek között.

Ugyanez az állítás igaz az alkoholra is és erős összefüggést találtak az alkoholfogyasztás és az endometriózis kialakulása között. A túlzott alkohol fogyasztás negatívan befolyásolja az immunrendszert, fokozza a gyulladásos folyamatokat és a termékenységre is rossz hatással van, amely gyakran együtt jár az endometriózissal.

Természetesen más összetevőket is vizsgáltak a kutatásokban, de az eredmények sokszor ellentmondásosnak bizonyultak. Így egyértelmű összefüggéseket nem lehetett megfogalmazni.

Lássuk hogyan befolyásolja a táplálkozás a már kialakult endometriózist, mely összetevőknek van terápiás hatása:

Az omega3 zsírsavak emelt bevitele (a pontos mennyiség meghatározása egyénre szabottan kell történjen) csökkenti a fájdalom intenzitását és időtartamát.



Egy másik kutatásban a részt vevőket három csoportra osztották műtétet követően. Voltak akik hormon kiegészítést kaptak, míg másik speciális diétát tartottak amelyben kiemelt szerepe volt az A, C, E, (amelyek ugye antioxidánsok) és B6 vitaminoknak, a kálciumnak, a magnéziumnak, a szelénnek, a cinknek, a vasnak, a halolajnak és bizonyos probiotikumoknak, ezen kívül pedig volt még egy placebo csoport. Azok akik hormonális kiegészítő terápiában vagy speciális diétában részesültek, kisebb mértékű fájdalomról számoltak be a műtétet követően és úgy érezték jobb az életminőségük.

Érdemes ugyanakkor a már kialakult endometriózis kapcsán is kerülni azokat az összetevőket, amelyek összefüggést mutatnak a kialakulásával, hiszen logikus elképzelés, hogy ilyen formán ronthatják is a már meglévő betegséget.

Ebben a rövid összefoglalóban, ahogy már korábban említettem egy áttekintő közlemény eredményeit mutattam be, a teljesség igénye nélkül, ezen kívül még sok más kutatás létezik, sokszor egymásnak ellentmondó eredményekkel. Most például nem tettek említést a glutén szerepéről, de létezik olyan vizsgálat, amely szerint a gluténmentes étrend is képes csökkenteni az endometriózis okozta fájdalom mértékét. Nagyon fontos, hogy a megfelelő étrend kialakításánál számos egyéni tényezőt is figyelembe kell venni, és egyénreszabottan meghatározni azt. Így mindenképpen kérjük szakember segítségét, főleg egy ilyen összetett kórkép esetén, mint az endometriózis!

Forrás : Vágási Anna - dietetikus Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2022.05 2022. Június 2022.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1382
  • e Hét: 3520
  • e Hónap: 35006
  • e Év: 239707
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.