Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Milyen cukrot fogyasszunk?
  2022-06-17 23:29:25, péntek
 
  A cukor károsan hat az egészségre. Természetesen itt most a finomított cukorról van szó. Sok kutatást végeztek a finomított cukorral kapcsolatban is. A vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a mértéktelen fogyasztása megannyi betegség kialakulásához vezethet. Többek között oka lehet a szívbetegségek, a cukorbetegség, a májbetegség és a rákos megbetegedések kialakulásának.

A kutatások igazolták, hogy a mértéktelen cukorfogyasztás mintegy 40 százalékkal növeli meg a szívbetegség kialakulásának kockázatait, míg a cukorbetegség kifejlődésének esélyét mintegy 53 százalékkal emeli.

Cukrot lehet fogyasztani, de csakis korlátozott mennyiségben. Mivel semmilyen tápértéke nincs, így csak üres kalóriát jelent a szervezet számára.

Léteznek úgynevezett természetben előforduló cukrok, amelyek viszont rendkívül egészségesek, így nagyon lényeges, hogy ezeket a cukrokat illesszük be az étrendünkbe. A természetes cukrok gazdag forrásai a gyümölcsök, amelyek a szervezet számára oly fontos egyéb tápanyagokat is tartalmaznak, például fitokemikáliákat a rostokat.

A gyümölcsök rostjai aktívan hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez. Többek között azzal, hogy nagy szerepük van az emésztés lassításában, ily módon a cukor csak lassabban kerül be a véráramba és így fokozatosan nyerjük ebből a táplálékból az energiát. Nem beszélve arról, hogy nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet sem, így sokkal kisebb az esélye a 2-es típusú cukorbetegség vagy az inzulinrezisztencia kialakulásának. A finomított cukrok ellenben nem biztosítanak számunkra kellő energiát, illetve a vércukorszintet is megemelik és jelentősen fokozzák mind a szívbetegség, mind pedig a cukorbetegség kialakulásának kockázatait.

A finomított vagy a hozzáadott cukrok azok a cukrok, amelyeket egyes élelmiszerekhez, italokhoz, ivólevekhez adnak hozzá. Ilyen például a fehér vagy barna cukor, az agave, vagy a fruktózt tartalmazó kukoricaszirup.

A természetben előforduló cukrok nemcsak a gyümölcsökben találhatók meg nagyobb mennyiségben, hanem a zöldségekben és a teljes kiőrlésű gabonákban is. Ezek a táplálékok nemcsak természetes cukrokat biztosítanak a szervezetünk számára, hanem tápanyagokat és rostokat, amelyek szintén energiával töltik fel a szervezetünket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A jógát sosem késő elkezdeni
  2022-06-17 23:07:03, péntek
 
  Idősebb korban nagyon meg kell fontolni, hogy milyen mozgásformába kezdünk bele, hiszen nem mindegy, hogy mit sportol egy csontritkulásban szenvedő, egy szívbeteg vagy egy cukorbeteg személy. A megerőltető sport sem javasolható ebben az életkorban és természetesen az a jó, ha a sport, amit választottunk, nemcsak fizikai, hanem lelki egészséget is biztosít. A jóga is ilyen sport. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mert testileg energiával tölt fel, míg lelkileg kiemelkedő a nyugtató hatása. Nézzük is meg, hogy miért ennyire hasznos rendszeresen jógázni!

A jóga hajlékonyabbá és rugalmasabbá varázsolja a testet, így mindenképpen érdemes rendszeresen űzni ezt a sportot. A rugalmasság annak köszönhető, hogy a jóga mozdulatsorai segítenek az izmok, inak és szalagok nyújtásában, és a különféle jógapózoknak is köszönhetjük a nagyfokú rugalmasság elérését. A rugalmasság abban segít, hogy sokkal könnyebben tudjuk elvégezni a napi feladatainkat.

A jóga segít a stresszoldásban is, hiszen minden mozgás csökkenti a szervezet kortizolszintjét és boldogsághormonok árasztják el a testünket, ami eleve csökkenti a stresszhormonok szintjét. Ezzel pedig sok-sok betegséget kerülhetünk el.

A jóga javítja az egyensúlyi állapotunkat. Idősebb korban ez nagyon jól jön, mivel gyakran alakul ki egyensúlyhiány, ami elesésekhez és csonttörésekhez vezethet. A jóga nyújtó és kiegyensúlyozó technikái azonban javítják az egyensúlyérzékünket.

A jóga a testtartás hosszú távú javulását idézi elő. Ha javul a testtartásunk, akkor nem lesznek fájdalmaink és a szerveink is fellélegezhetnek, mivel a nem megfelelő testtartás rontja egyes szervek funkcióját, például a tüdő egészsége is veszélybe kerülhet.

Idősebb korban gyakran szenvedünk hátízület és egyéb fájdalmak miatt. A jóga az egyik legjobb fájdalomcsillapító módszer.

A jóga nemcsak a testi egészséget biztosítja, hanem mentálisan is feltölt, energiával látja el a szervezetet. A jóga egyfajta meditáció, amely megnyugtatja az elmét. A meditációs gyakorlatok javítják a légzést is, így stresszesebb helyzetekben sem vesszük majd szaporán a levegőt és sokkal könnyebben úrrá tudunk lenni a stresszes, szorongó élethelyzeteken.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
Az omega-3 zsírsavakról
  2022-06-17 23:02:06, péntek
 
  A nőknek nagy szükségük van az omega-3 zsírsavakra
Természetesen a férfiaknak is szükségük van erre a zsírsavra, de most azt nézzük meg, hogy a nőknek milyen előnyei származnak abból, ha rendszeresen fogyasztanak omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékokat.

A többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába sorolhatjuk az omega-3 zsírsavakat, amelyeknek kiemelkedő szerepük van az egészség megőrzésében, illetve ezek a tápanyagok sok testi funkcióban is részt vesznek.

Például ilyen omega-3 zsírsav az ALA, azaz az alfa-linolénsav, amelynek fontos szerep jut a szem és az idegek fejlődésében, egészségük fenntartásában. A halolaj nagy mennyiségben tartalmaz EPA és DHA zsírsavakat, amelyek a prosztaglandin termelésében játszanak szerepet. Ez egy hormonszerű anyag, amely segíthet a vérnyomás szabályozásában, a gyulladás csökkentésében, a megfelelő neurológiai funkciók kialakításában és a hormontermelésben is.

Az emberi test nem tudja ezeket az alapvető zsírokat előállítani, hanem táplálékok útján szükséges a szervezetbe juttatni azokat. Az ALA nagy mennyiségben a növényi alapú olajokban található meg, mint amilyen a lenolaj, de a diófélék is bőségesen tartalmazzák. Az olajos halak pedig az EPA és a DHA zsírsavakat tartalmazzák nagyobb mennyiségben. A tenger gyümölcsei is bővelkednek ezekben a zsírsavakban.

A halak és a tenger gyümölcsei nagyon egészségesek és nagyon hasznosak az emberi szervezet számára, hiszen csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyeit, illetve megakadályozhatják a szívkoszorúér-betegség és a stroke kialakulását is. Az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívinfarktus és a szív- és érrendszeri betegségek miatt kialakult halálozási kockázatokat.

Ha valakinek magas a koleszterinszintje vagy a trigliceridszintje, akkor is hasznos lehet az omega-3 zsírsav rendszeres fogyasztása, de előtte mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, főleg ha valamilyen szív- és érrendszeri probléma miatt gyógyszereket is szed.

Hogy miért előnyös a nők számára az omega-3 zsírsav rendszeres fogyasztása? Többek között azért, mert segít fenntartani az egészséges szívritmust, csökkenti a vérnyomást, a vérzsírszintet, és csökkenti az artériák eltömődésének kockázatait is.

A nők körében gyakoribb az ízületi gyulladás, mint a férfiak körében. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek és így csökkentik az ízületek merevségét, fájdalmát és duzzanatát is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A vastagbél tisztításának természetes elemei
  2022-06-17 22:56:53, péntek
 
  A vastagbél tisztításának természetes elemei - víz, gyömbér, rostok, probiotikumok

A vastagbél tisztásának nagyon sok pozitív hatása ismeretes. Az egyik célja nem más, minthogy a szervezetet, a vastagbelet megszabadítsuk a toxikus és méreganyagoktól, azaz azoktól a hulladékoktól, amelyeket nem tudott a szervezet megemészteni. Sokan számolnak be arról, hogy egy vastagbéltisztító kúrát követően nemcsak a hangulatuk lett sokkal jobb, de még a fogyásuk is beindult.

A vastagbél megtisztítása nagyon pozitívan hat az egészségi állapotra. Hatására jelentősen csökken a vastagbélrák kialakulásának kockázata, továbbá sokkal jobb immunrendszeri egészséget eredményez és jelentősen javítja a mentális egészséget is.

Természetes otthoni módszerekkel is nagyon sokat tehetünk a vastagbél megtisztítása érdekében, amely még a vastagbélrák kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenteni tudja.

Cikkünkben néhány otthon is könnyedén és egyszerűen alkalmazható vastagbéltisztító módszert mutatunk be.

A vastagbél megtisztításához az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb megoldás nem más, mint a rendszeres és elegendő vízfogyasztás, ami hozzájárul az emésztés szabályozásához is. Ugyanilyen hatásokat érhetünk el, ha rendszeresen magas víztartalmú zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk, például paradicsomot és görögdinnyét.

A sós víz is nagyon hasznos lehet, mivel stimulálni tudja a vastagbél mozgását.
Mit tegyünk? Hogyan fogyasszuk?
Nincs is más dolgunk, mint egy teáskanál tengeri sót egy pohár langyos vízben elkeverni és ezt éhgyomorra elfogyasztani.

A magas rosttartalmú étrend is nagyon nagy szerepet játszik a vastagbél megtisztításában. A rostos táplálékok, mint amilyenek a zöldségek, a gyümölcsök és a diófélék, segítenek a vastagbelet megszabadítani a különféle méreganyagoktól, illetve segítik a jó bélbaktériumok elszaporodását, és még a székrekedés megelőzésében is kiemelkedő a szerepük.

A probiotikumok segítik a vastagbél megtisztítását, és még a jó bélbaktériumok elszaporodását is megtámogatják, ami pedig az emésztőrendszer egészségére hat pozitívan. Jó probiotikumnak számítanak az erjesztett táplálékok, illetve az almaecet.

A gyömbér is jó hatással van az emésztésre és még a fogyásban is a segítségünkre lehet. Reszeljünk le egy ujjnyi gyömbért, keverjük el egy pohár vízben és fogyasszuk el. Naponta két alkalommal is ihatunk ilyen gyömbéres vizet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A Cordyceps sinensis alkalmazása rák esetén
  2022-06-17 22:11:27, péntek
 
  Az tömlősgombák törzsébe tartozó Cordyceps sinensis a Hirsutella sinensis (amely a Cordyceps sinensis anamorf formája) által megfertőzőtt, Gyökérrágó lepkefélék családjából származó denevérlepkék lárváin nő. A Cordyceps sinensis ritka faj, amely csak Csinghaj tartományban a Tibeti-fennsíkon növekszik, és Kínában évezredek óta használják.

A Kínai Gyógyszerkönyv szerint a Cordyceps sinensis puha és édes ízű, behatol a tüdő és a vese meridiánjaiba, megállítja a vérzést és csökkenti a váladékot. Az 1980-as években Shen professzor először különített el egy Hirsutella sinens törzset, amely ivartalanul szaporodik, majd egészségügyi termékeket és gyógyszereket fejlesztett ki belőle. Ezeket a Cordyceps sinensis helyettesítőjeként elsősorban a tüdő- és vesebetegségek kezelésére használják. A termékek sok beteg számára előnyökkel jártak megfizethető áron. Az elmúlt években Kínában a növekvő rákos megbetegedések számával tápláló hatása miatt széles körben alkalmazzák. Ez a tanulmány a Cordyceps sinensis tumorellenes alkalmazásait tekinti át.

Felhasználása daganatok ellen
Beszámoltak arról, hogy a Cordyceps sinensis vagy a Hirsutella sinensis vízalapú kivonatai (az anyagtól függően 1,5-6 mg/ml) élő szervezeten kívül gátolhatják számos tumorsejt növekedését, beleértve a tüdő-, gyomor-, máj- és petefészekrák sejteket. A mechanizmus előzetes kutatáson ment keresztül, és kiderült, hogy a kivonat elsősorban a sejtciklus S fázisát blokkolja. A gyomorrák, az emlőrák, a Lewis tüdőrák és a gégerák növekedést és áttétet szintén gátolta élő szervezeten belül. A kivonatok gátolhatják a rákképződést az egerek gyomrának elülső hámszövetében. A Cordyceps sinensis erősebb daganatellenes hatást fejt ki, mint a mesterségesen erjesztett Hirsutella sinensis. Ezenkívül egy orvosi esettanulmány azt mutatta, hogy a Cordyceps sinensis jó közvetlen terápiás hatást gyakorol olyan betegekre, akik a rák előrehaladott stádiumában járnak. Egy tanulmány azonban kimutatta, hogy a Cordyceps sinensis fiatal hím egerekben elősegíti a májrák növekedését, bár a nőstény egerekre még mindig gátló hatást gyakorol, amely valószínűleg azzal áll összefüggésben, hogy az androgén hormonhoz hasonló hatásai vannak.

Kombinált kezelés kemoterápiával és sugárterápiával

Habár a sugárterápia és a kemoterápia számos előrehaladott daganatos beteg esetében pozitív terápiás hatással bír, addig gátló hatásuk a csontvelőre és az immunrendszerre, valamint egyéb toxikus mellékhatásaik nyugtalanítóak. A tanulmányban egyértelmű, hogy a Cordyceps sinensis és a Hirsutella sinensis csökkenti a kemoterápia és a sugárterápia mellékhatásait, és gyorsan enyhítheti a hányást, az émelygést, a rossz étvágyat, a hajhullást, az álmatlanságot, valamint a sugárkezelést és kemoterápiát követő egyéb tüneteket. Ez a javulás elsősorban a termékek immunrendszerre gyakorolt ​​hatásával függ össze. A cordyceps gyorsan helyreállíthatja a sérült immunfunkciókat és elősegítheti a csontvelő újjáépülését, jelentősen javíthatja a makrofágok mononukleáris fagocitarendszer funkcióját, valamint elősegítheti a vérlemezkék termelését és a vérsejtképzést. A cordyceps stimulálhatja a T és B sejtek, valamint a lép és a csecsemőmirigy sejtjeinek szaporodását is. A kezelt egerekben a lép fehér pulpájának térfogata és a lép mérete megnő, ezáltal növelve a szerv DNS tartalmát és elősegíti az antitestek képződését. Ezért a cordyceps fokozhatja az emberi test immunfunkcióját azáltal, hogy javítja az immunmolekulák általános szintjét és a kemoterápia mellékhatásaival szembeni ellenállást.

Cordyceps és immunellenőrzőpont-gátlók
Az elmúlt években az immunterápia új reményt hozott a daganatos betegek számára, de az immuntolerancia jelenleg a legnagyobb probléma, amely akadályozza az immunterápia klinikai alkalmazását. A kimerült T-sejtek termelése az immuntolerancia kulcsa, és az immunrendszer aktiválása hasznos a PD-1-gátlókkal történő kezelésben. A cordyceps és az immunellenőrzőpont-gátlók együttes alkalmazásáról nem számoltak be, de legújabb kutatások szerint a cordyceps és az immunterápia kombinálásából jelentős előnyök származhatnak. Ezek az előnyök magukban foglalják a T-sejtek behatolásának és aktiválódásának elősegítését a daganat mikrokörnyezetében, a hatás vagy a memória T-sejtek arányának növekedését és a kimerült T-sejtek termelésének gátlását. Így megállapítható, hogy a cordyceps erős daganatellenes hatással rendelkezhet, erre az enged következtetni, hogy a T-sejtek aktiválását követően erőteljes tumorölő funkciót mutatott.

Összefoglalva, a cordyceps legjelentősebb hatása a T-sejtek generációjának, az infiltrációnak és az aktivációnak a szisztematikus előmozdításában rejlik. Amennyiben immunellenőrzőpont-blokkolókkal együtt alkalmazzák, a kezelés klinikailag ígéretes és jelentősen befolyásolhatja az immunellenőrzőpontokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az ekcéma ellen-természetesen
  2022-06-17 22:06:21, péntek
 
  Szerecsendió, kurkuma és teafaolaj az ekcéma ellen

Az ekcémát nevezik még atópiás dermatitisznek is. Az ekcéma jellemzője, hogy a bőr gyulladt állapotba kerül, hámlani kezd, illetve a tünetek között megjelenhet a bőr vörössége, irritációja és hámlása is.

Egyre többen küzdenek napjainkban ekcémától és ennek legfőképpen a sok-sok káros anyag az oka, amely ott van a környezetünkben, a szépségápolási termékeinkben és még az ételeinkben is.

Az ekcéma kialakulásában kulcsszerepe van a genetikának, azaz az öröklődésnek. Az ekcéma létrejöttét segítik az egyes élelmiszerekre való allergia, a környezeti tényezők, a fertőtlenítőszerek, a testápoló szerek, egyes allergének, az állatszőr, a por és a pollen.

Otthoni módszereket és gyógymódokat is alkalmazhatunk az ekcéma kialakulása ellen, illetve ezek a természetes szerek az ekcéma otthoni kezelésében is a segítségünkre lehetnek. Az egyik ilyen természetes szer a kókuszolaj. A kókuszolaj természetes hidratálóként működik. Az ekcéma kialakulását sok esetben a bőr baktériumai idézik elő. A kókuszolaj azonban antibakteriális hatásokkal rendelkezik, így csökkentve az újbóli fertőzés kialakulását. Naponta egy-két alkalommal alkalmazzuk önmagában a kókuszolajat a fertőző bőr kezelésére.

A szerecsendió is nagyon sokat javíthat az ekcémás bőr állapotán. Készítsünk egy pasztát szerecsendiópor és víz keverékéből, majd ezt helyezzük a kezelendő felületre.

A kurkumának megannyi csodálatos hatása ismeretes és számtalan bőrbetegség, így az ekcéma kezelésében is a segítségünkre lehet. A kurkuma nagyon eredményesen csökkenti a bőr gyulladását és remek antioxidánsként is működik a bőr számára. Védelmet jelent a bőrnek a fertőzésekkel szemben, illetve jelentősen felgyorsítja a sebek gyógyulási idejét is. Keverjünk el egy teáskanálnyi kurkumaport egy kevés vízzel és a pasztával kenjük be az ekcémás bőrfelületet.

A teafaolaj is a segítségünkre lehet, amennyiben ekcémás bőrbetegségben szenvedünk, ugyanis bőrtápláló, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A teafaolajat semmiképpen se használjuk önmagában, még akkor sem, ha külsőleg alkalmazzuk. Mindenképpen keverjük el valamilyen hordozóolajjal, mielőtt a bőrön alkalmazzuk. Ez az olaj lehet az olívaolaj vagy a kókuszolaj is. A teafaolaj segít megelőzni a viszketést, és az újbóli bőrfertőzéseket is megakadályozza.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A peptidek és a hialuronsav fiatalítják a bőrt
  2022-06-17 22:01:55, péntek
 
  Minden nő arra vágyik, hogy hosszú ideig fiatalos, üde és egészséges maradjon az arcbőre. Ezt el is érhetjük, hiszen rengeteg olyan kozmetikai szer és vegyület létezik, amelyek biztosítani tudják ezeket a hatásokat. Cikkünkben most ezekről lesz szó.

Az egyik legjobb termék, amelyet a bőrünkre használhatunk, nem más, mint a retinol. A retinol az A-vitamin egy formája, amely segít eltávolítani az elhalt hámsejteket az arcról. Mivel a bőr legmélyebb rétegeiben is javítja a sejtek állapotát, ezért nagy szerepe van a kollagén- és elasztintermelésben is. Márpedig mind a kollagén, mind pedig az elasztin mennyisége csökken a kor előrehaladtával és ennek köszönhető a bőr gyors öregedése is. A retinol a keringés fokozásában is aktívan szerepet vállal, ez is lehet az oka annak, hogy rendszeres használatával a bőr sokkal egészségesebbnek tűnik.

Idősebb korban nagy probléma a száraz arcbőr is. Ennek megelőzésében számíthatunk a hialuronsavra, hiszen segít a víz megkötésében, emiatt pedig a bőr ismét sokkal teltebb és kisimultabb lesz. A hialauronsav segíti az arcbőr regenerálódását, enyhíti a bőr szárazságát, illetve csökkenti a környezeti hatások és a stressz okozta károsodások kialakulását a bőrben.

A betegségek megelőzése érdekében nemcsak a szervezetünknek, hanem a bőrünknek is nagy szüksége van antioxidánsokra. Sokféle vitamin rendelkezik antioxidáns hatásokkal, mint például az A-vitamin, a C-vitamin és az E-vitamin. A káros hatású UV-sugarak és a káros környezeti anyagok mélyen behatolnak a bőrbe és ott oxidatív stresszt okoznak, azonban az antioxidánsok segítenek kivédeni ezeket a negatív hatásokat, például a sejtek károsodását, az elasztin és a kollagén lebomlását. Egyes antioxidánsok fokozzák a kollagén termelődését, javítják a bőrsejtek állapotát és csökkentik az öregségi foltok megjelenését.

A peptideket bőrregenerációs termékeknek is nevezhetjük. A peptidek serkentik a kollagén és az elasztin termelődését. Mivel antioxidáns hatásokkal rendelkeznek, így segítik a bőr megújulási folyamatait is. A retinolt szérum formájában is használhatjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A spenótról
  2022-06-17 21:54:54, péntek
 
 



A spenót szupertápláléknak is tekinthető. Nagyon sok tápanyagot tartalmaz, ellenben alacsony a kalóriatartalma. A spenót tele van vízzel, így ha rendszeresen fogyasztjuk, biztos, hogy nem leszünk szomjasak. Ne csak főételként gondoljunk erre a zöldségre, hiszen nyugodtan le is turmixolhatjuk és más zöldségekkel, illetve gyümölcsökkel is vegyíthetjük. Az egyik kedvencem a lime-os, sárgarépás, almás turmixital. Csak annyi a dolgunk, hogy leturmixoljuk a zöldségeket az almával, adunk hozzá egy kevés vizet, majd belefacsarunk fél lime-ot. A végén töltsük pohárba ezt a remek turmixitalt, majd szórjuk meg egy csipet kurkumával vagy fahéjjal.

A spenótnak magas a rosttartalma, emiatt is előnyös tulajdonsága, hogy csökkenti az étvágyat. Alacsonyabb lesz az éhséghormon szintje a szervezetben, ha rendszeresen fogyasztjuk, így nem érezzük magunkat éhesnek, vagyis ez a zöldség nagyon könnyen eltelít bennünket.

A spenót olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a csontritkulás megelőzésében.
Melyek ezek a vitaminok és ásványi anyagok?
Például ilyen a kalcium, a K-vitamin, a mangán.
Ezek a tápanyagok mind-mind nagyon fontosak a csontok egészségének fenntartása szempontjából.

A spenót nagyon sok vasat tartalmaz. A vasnak az egyik feladata nem más, mint hogy segítse a vörösvértesteket az oxigén szállításában. Ha túl kevés vas van a szervezetben, akkor akár vashiányos vérszegénység is kialakulhat. Ennek a tünetei a szédülés, a nehézlégzés és a gyengeség.

A spenót magnéziumban és E-vitaminban is bővelkedik. Ezeknek a tápanyagoknak nagy szerepük van az immunrendszer megerősítésében. Ha erős az immunrendszer, akkor védelmet élvezhetünk a fertőzésekkel és a betegségekkel szemben.
Forrás : Link

Megjegyzésem : aki hajlamos a vesehomok, vagy vesekő képződésre óvatosan adagolja a spenót magas oxalát tartalma miatt ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az aranyvessző gyógyhatásairól
  2022-06-17 21:45:10, péntek
 
  Az aranyvessző egyike azoknak a gyógynövényeknek, amik Magyarországon is őshonosak. Így ha a melegebb hónapokban túrázni készülsz a hegyekbe talán még találkozni is fogsz vele.


Az aranyvesszőnek sokféle elnevezése van, egyik ezek közül az istápfű. Ezt a nevét, amiatt kapta, mert régen a betegek istápolására, gyógyítására használták.

Az indiánok mérges kígyó marása ellen, a germánok pedig sebgyógyítás miatt keresték fel az aranyvesszőt.
Rendkívül sok pozitív hatással bír az emberi szervezetre.
Az aranyvesszőt, mind belsőleg, mind külsőleg is alkalmazzák.

Belsőleges alkalmazásai:
Az aranyvesszőt mindenek előtt a kiválasztó rendszer gyógyítására használják.

Vizelethajtó hatása miatt a vese- és hólyagproblémákkal küzdőknek mindenképpen érdemes tenni egy próbát az aranyvesszővel. Úgynevezett ?átmosó terápiák? fontos részét képezi. Ilyenkor természetes gyógynövényekkel emelik a vizelet mennyiségét, hogy az kitisztítsa a húgyutakat.

A vese és húgyutak bakteriális, gyulladásos megbetegedéseit szokták aranyvesszővel kezelni.

De a vesehomok és vesekő kialakulásának megelőzésére is kiváló ez a gyógynövény.

Gyulladáscsökkentő hatása miatt reumás fájdalmak esetén is előszeretettel használják. Ugyanis vizelethajtó hatása miatt kihajtja a szervezetből a húgysavat, ami az ízületekben lerakódva gyulladást okozhat.

És ha ez még nem lenne elég, torokgyulladás, bélbetegségek és magas vérnyomás ellen is szokták javasolni használatát.


Külsőleges alkalmazásai:
Ínygyulladás, illetve szájüreg gyulladás esetén szokták öblögetőként alkalmazni.

Felgyorsítja a sebek gyógyulását. És ekcéma kezelésére is alkalmas.

Egy fontos tudnivaló az aranyvesszőről!


Úgy tartja a hiedelem, hogy az aranyvessző szénanáthát okoz. Nos, ez nem igaz! Kutatások bizonyították, hogy az aranyvessző pollenjei túl nehezek, így a szél nem tudja őket messze szállítani, emiatt nem okozhatják a nyálkahártya irritárcióját.

Ha vizelethajtásra lenne szükség, bakteriális húgyúti fertőzéstől szenvedünk, esetleg fel vagyunk fázva bátran forduljuk az aranyvesszőhöz!

A Herba-D összeállított egy olyan étrend-kiegészítő terméket, ami aranyvessző mellett számos olyan gyógynövényt tartalmaz, amik segíthetnek húgyúti fertőzések esetén.
Forrás: Herba-D hírlevele
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az agy fiatalon tartásáért
  2022-06-17 21:40:33, péntek
 
  Diófélék, halak és olívaolaj az agy fiatalon tartásáért

Általában mindenki arra törekszik, hogy a lehető legtovább megőrizze a fiatalos lendületét és az egészségét. Ehhez azonban tenni is kell. A mozgás és az egészséges táplálkozás csodákra képes. Mutatjuk is, milyen táplálékok lehetnek a segítségünkre az agy fiatalon tartásában.

Hozzáértők azt szokták mondani, hogy ami károsan hat a szív egészségére, az agy egészségének sem tesz jót. A telített zsírokban gazdag ételek - mint például a sült burgonya - nagy szerepet játszanak az artériák elzáródásának kialakulásában, ami viszont jelentősen fokozza például a stroke kialakulásának kockázatait. Ennek elkerülése érdekében próbáljunk olyan táplálékokat fogyasztani, amelyek gazdag forrásai a telítetlen zsíroknak, az omega-3 zsírsavaknak.

Például ilyenek a halak. Rendszeres fogyasztásukkal nemcsak az artériákkal, hanem az agy egészségével is jót teszünk. Kutatások igazolják, hogy a telítetlen zsírok még a depresszió megelőzésében is aktív szerepet játszanak. Mindegy is, hogy milyen halakat fogyasztunk, csak az a lényeg, hogy hetente legalább két alkalommal vigyünk be omega-3 zsírsavakat a szervezetünkbe.

A diófélék is aktívan hozzájárulnak az artériák megtisztításához, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak telítetlen zsírokat, illetve szerotonint is, amely hormonnak kulcsszerepe van a hangulat szabályozásában. Naponta egy marék diót is elfogyaszthatunk. Ennél több nem javasolt, mert akkor több kalóriát viszünk be a kelleténél a szervezetünkbe.

Sokan nem is gondolnánk, hogy a paradicsomnak is mennyi pozitív hatása van az egészségre nézve. A paradicsom jelentős mennyiségben tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyekre az agynak nagy szüksége van, ilyen például a folsav és a likopin. Ez utóbbi antioxidáns hatásokkal is rendelkezik, amely csökkenti az agyban a szabad gyökök mennyiségét, ezáltal az oxidatív stressz mértékét, ami köztudottan nagyon károsan hat az agy egészségére.

A legtöbb növényi olaj is gazdag forrása a telítetlen zsírsavaknak, amelyek pozitívan hatnak a szív- és érrendszer, illetve az agy egészségére. Milyen olajakat fogyasszunk, hogy sokáig egészségesek maradjunk?
Például olívaolajat, halolajat, dióolajat, avokádóolajat és lenmagolajat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2022.05 2022. Június 2022.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1091
  • e Hét: 4669
  • e Hónap: 24531
  • e Év: 200406
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.