Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Aloe vera gyógyhatásairól
  2022-06-22 23:57:22, szerda
 
 



Aloe Vera
Sok ősi kultúrában istenként tisztelték, mindenféle legendákat meséltek a növényről és annak csodálatos hatásairól. Az ókori Keleten néma gyógyítónak nevezték, Indiában a titkos gyógynövények között tartották számon. Egyiptomban a fiatalság és a szépség, az örök élet szimbólumaként tartották számon. A fáraók a hosszú élet elixírjének tartották, a papok a halhatatlanság növényeként a bebalzsamozás részeként temetkezési rítusoknál használták. Kleopátra bőrét a növény levelének nedvével ápolta, állítólag szemének legendás csillogását is az aloéból nyert cseppeknek köszönhette. Dioszkoridész görög orvos híres munkájában, a De Materia Medica-ban lelkesen ír az aloe tulajdonságairól, hatásáról a következőképpen: " megalvasztja a vért, a horzsolt és nyílt sebek forradását gyorsítja, kelést és aranyeret is gyógyít." Hippokratész gyógyírként használta vérhas, rák és hasi fájdalmak esetén. Az arabok - akiknek orvostudománya már az ókorban köztudottan nagyon fejlett volt - az aloét a sivatag liliomának nevezték és éhínség, járványok idején húsát rendszeresen fogyasztották. A templomos lovagok életelixírjének alapját is az aloe adta, amelyet pálmaborral és hasissal vegyítettek. A keresztes hadjáratoknak köszönhetően az aloe eljutott nyugatra is, az arabok hozták Európába, Andalúziába. Kolumbusz felfedező útjai során matrózait kezelte a csodásnak tartott növénnyel. Leveleiben beszámol arról, hogy a növényt az indiánok is használták, ők "az ég orvosa"-nak nevezték, a sebezhetetlenség ajándékaként ismerték és istenként tisztelték. Paracelsus, a reneszánsz híres orvosa a növény gyógyhatását misztikusnak nevezte munkáiban, mert hatására égést és vérmérgezést látott rövid idő alatt meggyógyulni. Először jezsuita szerzetesek kezdték el tudatosan termeszteni a növényt a spanyol és portugál gyarmatokon.

A XVII. században az angolok nagyon jól jövedelmező kereskedelmet folytattak a Barbados szigetén vadon növő növény porával, majd a hollandok által Dél-Afrikában termesztett foki aloe vetett véget a Barbadosból származó aloe egyeduralmának. A Távol-Keleten (Kína, Japán) elsősorban égési sebeket kezeltek az ott honos és legismertebb Aloe Saponaria-val (szappan-aloe) és ezen kívül még számtalan fajtáját ismerték és termesztették. A hagyományos kínai orvoslás a harmónia szerének nevezte. Japánban a szamurájok a harc előtt a növény rostjával kenték be testüket, hogy elűzzék a gonosz démonokat, és sebezhetetlenné tegyék magukat.

Az Aloe (Aloë) nemzetség 250 faja Afrika száraz részein él, de többet közülük más földrészekre is behurcoltak, gyógy- vagy dísznövényként termesztenek. A liliomok családjába tartozó növény hegyes, kard alakú levelekkel rendelkezik, melyeken gyakran tüskék is találhatók. Mérete és külleme emellett igen változatos, mert az alacsonyabb termetű, húsos levelű évelők mellett a félcserjék, cserjék és fatermetű fajok is megtalálhatók. Sokvirágú, fürtös virágzatuk gyakran lecsüngő. A csöves vagy harang alakú virágok színe rendszerint sárga, narancssárga, piros vagy piszkosfehér. A virágok gyakran zöld csíkosak. Többnyire madarak porozzák be őket. Felhasználásban az Aloe vera L. és az Aloe ferox Mill. Faj a leggyakoribb. Fő elterjedési területük Dél- és Kelet-Afrika, a nyugat-indiai szigetvilág, valamint Dél-Arábia és a Szokottra-sziget.

Az Aloe Vera, ami latinul "igazi aloe"-t jelent, bizonyult a leghatásosabb orvosságnak. Kizárólag a húsos leveleiből kicsurgatott, vagy más eljárással kinyert sejtnedvet használják gyógyászati célokra. Számos betegség kezelésére alkalmas külsőleg és belsőleg egyaránt. Rendszeres fogyasztása segít az egészség megőrzésében.

Az Aloe Verának négy fő tulajdonsága van: gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló. Csökkenti a gyógyszerek mellékhatásait és megerősíti az immunrendszert, miközben segít a szervezetnek a felhalmozódott mérgeket kiüríteni. Négyszer gyorsabban hatol be a bőrbe, mint a víz, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, aminosavakban.

A benne található speciális poliszacharid keveréknek köszönhetően elősegíti a bőr külső rétegeiben lévő sejtek megújulását; csökkenti az öregedési, ráncosodási folyamatot.

Az Aloe Verának magas az enzim-tartalma (92-féle enzim), ami ritka és értékes enzim-forrássá teszi, ugyanis az enzimek segítenek, hogy az alapvető fontosságú tápanyagok a szervezetben felszívódjanak, és ugyanakkor tisztuljon is a szervezet. Az Aloe Vera csökkenti a gyógyszerek mellékhatásait és megerősíti az immunrendszert, miközben segít a szervezetnek a felhalmozódott mérgeket kiüríteni. Az Aloe Vera négyszer gyorsabban hatol be a bőrbe, mint a víz. Az Aloe Vera nem árt a fiziológiánknak, hanem tiszteli, egyensúlyba hozza és javítja azt. Az Aloe Veranak igen nagy skálájú tápláló és gyógyító tulajdonságai vannak; gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, aminosavakban és enzimekben. Az Aloe Vera olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek az egész szervezeten kifejtik hatásukat: tetőtől talpig - az egyéni szükségleteknek megfelelően.

Az Aloe Vera regenerálja a szöveteket a sejtek normális fejlődési ütemében. Az Aloe Vera titka: összetevőinek titokzatos kölcsönhatása. Az Aloe Vera tulajdonképpen olyan adaptogén, mint a ginzeng. Egy szovjet kutató, Breckham szerint "adaptogén" az olyan növény, melynek szabályozó hatása van a szervezetre, segíti azt a stresszhez vagy bármilyen más nehéz helyzethez alkalmazkodni. Azzal, hogy szabályozza az immunrendszer funkcióit, kezeli a szervezet beteg részeit, szerveit.

Az adaptogének csak akkor hatnak, amikor kell és csak ott, ahol szükség van rájuk. Ha nincs szükség rájuk, inaktívak maradnak, de csak látszólag, mert az immunrendszert lassan, de biztosan akkor is erősítik. Az Aloe Verának mindenre kiterjedő, bonyolult, lassú és néha szinte észrevehetetlen hatása van (éppen ezért hívják "csendes gyógyítónak"). A kevésbé "diktatórikus", "alternatív" gyógyszerek elsősorban az egész szervezetre ható “territórium gyógyszerek". Tisztelik a biológiai territóriumunkat, szervezetünket. Ahelyett, hogy a felbukkanó rendellenességgel agresszívan szállnának szembe, inkább gyengéden javítják, és egyensúlyba hozzák a territóriumunkat.

Használatával megszüntethető a fogíny vérzése, gátolja a fogak kilazulását és a fogkő képződését is.

A bőr ideális gyógyítója. Védelmet nyújt napozószerként is, de napozás után kifejezetten ajánlott. Kezelhetjük vele a pattanásokat, kiütéseket, gyulladásokat és a száraz repedezett bőrt. A fejbőr a haj és a szőrzet kiváló kozmetikuma. Gátolja a korpásodást, táplálja a hajgyökeret. A hajat, a szőrzetet fényessé és selymes tapintásúvá teszi. Hatásos bőrápoló, bőrhámosító, bőrvédő, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus hatású, fekélyek és, égési sebek utókezelésére is alkalmas, elősegíti a sebek gyógyulását.

Javasolt : rosszul gyógyuló sebeknél, bőrelváltozások felületi kezeléseire, gyulladásokra is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az ananász gyógyhatásairól
  2022-06-22 23:53:32, szerda
 
 



Ananász
Az ananász őshazája feltehetően Paraguay, Kolumbusz Kristóf hozta be Európába 1493-ban. A Broméliafélék családjába tartozó, tőlevélrózsás növény. Terméseit (botanikai értelemben áltermés) a levélrozetta közepén, mereven felálló száron hozza. Méret tekintetében igen változatos lehet, a 15-20 dkg-os bébi ananásztól egészen a több kilós nagyságig. Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű (fehérjebontó) enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike. Ez a bromelin nevű enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Ezen felül újabban előtérbe került az ananász zsírégető tulajdonsága is. Az ananászt a Fülöp-szigeteken ősidők óta alkalmazzák a hagyományos orvoslásban, parazitás betegségek ellen.

Az enzimeket nagyon fontos, rendszeresen pótolnunk, mert a kor előrehaladtával egyre kevesebb áll a szervezetünk rendelkezésére. Létfontosságú molekulák, mert életfontosságú folyamatokat irányítanak minden pillanatban. Enzimek nélkül megszűnik az egészséges élet. Enzimeket nagyobb mennyiségben a következő gyümölcseinkben találunk: Az egyik a papayaban van, a papain, a másik az ananászban, ez a bromelin/bromelain enzim. Segíti az emésztést, illetve elősegíti a vér pH egyensúlyát. Elsősorban emésztő enzimként alkalmazzák, hogy lebontsa a fehérjéket, de a szénanáthától a lázig számos baj ellen használható a gyógyításban, mivel kiemelkedő gyulladáscsökkentő hatással is bír. Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az enzimterápia. Fontos tudni, hogy csak akkor képesek gyulladáscsökkentő hatásukat kifejteni, ha megfelelő módon alkalmazzuk. Általános gyulladáscsökkentő hatásukat, akkor tudják kifejteni az enzimek, ha nem használódnak fel az emésztés folyamatára. Ezt úgy tudjuk kiküszöbölni, ha teljes éhgyomorra vesszük be az enzimtartalmú étrend-kiegészítőt. Csak ebben az esetben jutnak be a véráramba teljes értékű enzimekként és jutnak el oda, ahol szükség van rájuk, s fejtik ki gyulladást csökkentő hatásukat.

Az emésztés rendeződésével elhárul a baj az emésztésben résztvevő többi szervről is, és ezzel párhuzamosan szabadul fel immunrendszerünk közel 80%-a is. Jól működő emésztőrendszer mellett a bélben lévő immunrendszernek csak a védekezéssel kell foglalkoznia, feleslegesen nem kell energiát fordítania az emésztésre. Megszűnnek, vagy legalábbis jelentősen csökkennek a panaszok, a hasnyálmirigy, az epe, a máj és a vastagbél működése javul.

A tisztítókúrák hívei sem nélkülözhetik az ananászt. Emésztést gyorsító hatása révén ugyanis gyorsabban ürülnek a szervezetből a salakanyagok. Segíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának megőrzését, helyreállítását. C-vitamint, káliumot, folsavat, cukrot, gyümölcssavat, rostanyagot tartalmaz, számottevő vitaminforrásként tartjuk számon. A folsav a vörös- és fehérvérsejtek, illetve a véralvadáshoz szükséges vérlemezkék képződésénél működik közre, és szükséges a gyomornyálkahártya normális működéséhez is. A gyümölcslevek közül a legjelentősebb folsavforrás az ananászlé, a narancslé, és a grépfruitlé. Ananász fogyasztása javasolt a bélrendszer zavara esetén, súlyfeleslegnél, tüdőgyulladásnál, meghűlésnél, vérszegénység esetén is.

Gyomorproblémák: A táplálék első állomása a gyomor. Minél tovább tartózkodik itt az étel, annál jobban le van terhelve. Ha azonban hamar végez az emésztéssel, valamint van elegendő gyomorsav, az lökést ad az egész emésztő rendszernek, gyorsítja és könnyíti az emésztést. Az ananászban levő bromelin enzim segít a szervezetnek a fehérjék megemésztésében, s ezáltal csökken azok emésztési ideje.

Gyomor műtét után: ha segítünk az emésztésnek, az mindenképpen könnyít az egész szervezeten. Ezt úgy érjük el, ha ananászlevet kortyolgatunk étkezés közben.

Emésztési zavarok: Amikor a táplálék átjut a nyombélbe, ott is folytatódik az emésztés, a máj és a hasnyálmirigy által előállított emésztőnedvek segítségével. Ha a gyomorban teljesebb az emésztés, kevésbé terheljük a májat és a hasnyálmirigyet, sőt a vékonybelek sem veszítenek annyi energiát, könnyebben és gyorsabban átjut a salakanyag a vastagbélbe. A hatékonyabb emésztés hat a vastagbél kiválasztására és a salakanyag kiürülésére.

Hasi fájdalom enyhítő: A hasi fájdalom sok esetben akkor lobban fel, ha valamilyen táplálékot fogyasztottunk, amire esetleg allergiásak vagyunk, vagy nehezebben tolerálja a szervezetünk. Minél hamarább keresztülmegy az emésztőrendszeren a táplálék, annál kevésbé okoz problémát, és ha mégis, az gyorsabban múlik. A másik lehetőség, hogy az ananász rendkívül jellegzetes és erős leve az ásványokkal és vitaminokkal hűsítőleg hat a gyulladt részekre.

Láz esetén: Láz esetén sokkal hatékonyabb és jobb a szervezet számára, ha szomjunkat ananásszal oltjuk, mintha lázcsillapítóval csökkentjük a lázat. A láz a test természetes önvédelmi reakciója. Testünk emelkedett hőmérséklete lemegy, ha rendbe jön a szervezet. Az ananászlével ebben az esetben is elsősorban a gyomornak segítünk, hogy gyorsabban kiürüljön, és kevesebb energia fordítódjon az emésztésre, így több marad a gyógyulásra. Másodjára az ananász enzim tartalma segít a láz kiváltó okának megszüntetésében, a gyulladás csökkentésében.

Gyulladás ellen: Ha a szervezetben rendeződik az emésztés, az serkentőleg hat a többi fő szervünkre is. Különösen a máj működésének tekintetében, ha csökken a terhelése, nagyobb energiával tudja végezni a többi teendőit, többek között a méregtelenítést. A májra hatással van az A vitamin, ami a gyulladások gyógyszere is. A kálium a vér tisztítására hat, amivel szintén csökkenhet a testben a gyulladás.

Immunrendszer támogató: Az ananászban lévő hatóanyagok, bromelin, vitaminok, ásványi anyagok jótékonyan hatnak az immunrendszer működésére, ezzel növelve a test védekező képességét.

Erős menstruációs panaszok esetén: A menstruációs zavarok közé tartozik a havi vérzést megelőző fájdalom, a kevés váladék, vagy a nagy mennyiségű vérzés. Mindez nem normális állapot, különösen a túlzott vérveszteség, aminek más következményei is lehetnek, ha a szervezet nem jut elegendő vashoz. Az ananász fogyasztásával hozzájárulunk a menstruációs zavarok mihamarabbi rendezéséhez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az ánizs gyógyhtásairól
  2022-06-22 23:46:51, szerda
 
 


(A képen Kínai csillagánizs)

Ánizs
Származása: Keleti mediterrán terület, vagy Nyugat-Ázsia. A növény a Földközi-tenger környékén őshonos, már az ókori egyiptomiak fűszerként és népszerű orvosságként is használták az édes ízű ánizsmagot. Mára szinte az egész világon elterjedt, hazánkban is termesztik, bár meglehetősen igényes növény, ezért kiskertekben nagyon ritkán marad meg. Törökország jelenleg is nagyon fontos termelője, de a jobb minőségű magok Spanyolországból származnak. A távol-keleti konyhákban (India, Irán, Indonézia) nem tesznek különbséget az ánizs és az édeskömény között. Emiatt általában mindkettőnek ugyanazt a nevet szokták adni. A Fülöp-szigeteken a csillagánizs a népszerű fűszerféleség, és szintén ánizsnak nevezik. A nyugati konyhaművészetben az ánizst jobbára csak kenyérféleségekben és süteményekben használják, ritkán gyümölcskenyereket ízesítenek vele. Kis mennyiségben szerepelhet még olyan fűszerkeverékekben, melyeket virslikhez, illetve pörköltekhez adhatunk. A legfontosabb felhasználása azonban az ánizs ízesítésű likőrökben történik, mint amilyenek a raki, ouzo, és a pernod. Keleten az ánizs kevésbé ismert növény, az édeskömény és a csillagánizs az, amelyhez könnyen hozzájuthatnak. Az ánizzsal esetleg helyettesíthetjük az édesköményt az észak-indiai receptekben.

Pimpinella anisum: kellemes ízű, illatú gyógy- és fűszernövény. Egynyári lágyszárú növény, mely a petrezselyemfélék családjába tartozik (ernyősvirágzatúak - Apiaceae), melyet főképpen terméséért termesztenek, melyet ánizsmagnak neveznek, melynek íze igazi édesgyökérére emlékeztet. Apró, sárgásfehér virágai laza ernyővirágzatot képeznek. A termése, vagy magja majdnem tojásdad alakú, kb. 3,5 mm (0,12 inch) hosszú és 5 hosszirányú végigfutó barázda található rajta. Az ánizs magjának édeskés, édesgyökérre emlékeztető aromája van és a petrezselyemfélék családjába tartozó lassan növekvő egynyári növény. A magot kora tavasszal elvetve kb. 3 láb (kevesebb, mint 1 méter) magas növénnyé fejlődik. A csoportosan álló fehér virágai körülbelül 3 hónappal az ültetés után jelennek meg, és a magokat további 1 hónap múltán gyűjthetjük be. A magokat kicsépelik, majd a levegőn megszárítják. A leszedéskor a magvak világos zöldes színűek, sarló alakúak és kb. 1/5 inch hosszúak. Bár az ánizsmag íze félreismerhetetlenül az igazi édesgyökér ízére hasonlít, még sincs rokonságban azzal az európai növénnyel, melynek a gyökere az édesgyökérlevet szolgáltatja. Törökország, Spanyolország és Egyiptom az ánizsmag legfőbb termelői. Ezek közül a nagyobb méretű, ízesebb spanyol ánizsmag számít a legjobbnak.

Hatóanyagai: illóolaj (anetol, metil-kavikol, ánizsaldehid, ánizsketon, ánizssav), zsírolaj, fehérje, cukor.

Rendkívül sokféle gyógyhatása ismert: jó hatással van az emésztőrendszerre, tisztítja a vért, erősíti az idegeket, használható epebántalmak esetén, szélhajtóként is. Hatóanyagaik javítják az étvágyat, fertőtlenítenek, oldják a váladékot, jó görcsoldók. Légutakban elősegíti a váladék kiürülését, ezért főként asztmásoknak javallt. Kellemes aromája miatt gyakran íz javítóként adják egyes gyógy készítményekhez. A gyermekgyógyászat számára nélkülözhetetlen szélhajtó.

Belsőleg: A megőrölt magokból fűzött tea az emésztőszervi bántalmakat és görcsöket enyhíti. A légzőszerveket illóolajával gyógyítja, a letapadt váladékok kiürülését támogatja a légutakból. Hatékony köhögés csillapító hatású. Az ánizst szoktak ajánlani csecsemők kólikájának csillapítására. Napjainkban is a csecsemők és kisgyermekek gyógyításában fő hatásai miatt szívesen használt gyógynövény. A középkor óta isszák a szoptatós anyák az ánizsteát, hogy több legyen a tejük. Ez a szájról szájra adott tanács valóban megalapozott. Az Auburn Egyetemen végzett kísérletben arra a megállapításra jutottak, hogy az ánizsolajjal kezelt tehenek több tejet adtak. Alkalmazható az emésztőrendszer működésének erősítésére, serkentésére. Hatékony puffadás elleni szélhajtóként, és görcsoldó hatású. A máj munkáját könnyíti, a vese- és a hólyaggyulladást csökkenti, a vizeletkiválasztó rendszert fertőtleníti. Az élelmiszeriparban széles körben felhasználják édességek, sütőipari termékek kedvelt fűszereként.



Használat javaslat: Magok: Porítsa el a magokat. Keverjen 1 teáskanálnyi port 1 csésze forró vízbe. Naponta maximum 3-szor készítse és fogyassza el.

Külsőleg: Bedörzsölő szerként képes a reumatikus fájdalmakat csökkenti, izomlazító hatású.

Keverékben a következő növényekkel együtt biztonsággal alkalmazható:
Vesegyulladás, hólyaggyulladás esetén: édeskömény, apróbojtorján, fekete áfonya levél.
Kismamák tejtermelése elősegítésére: kecskeruta, édeskömény társításával.

Figyelem: az előírt adag betartásával a nemkívánatos mellékhatást, ami a fejfájás, elkerülhető!

Érdekesség: A VII. Magyar Gyógyszerkönyv szerint az ánizstermés (az egyéves növény érett ikeraszat-termése) hivatalos drog. Az ánizstermés más drogokkal kombinálva az anyatej-elválasztást elősegítő, köhögéscsillapító, köptető, nyugtató, valamint szélhajtó, illetve gyermek-teakeverékek alkotórésze. A drogból készült tinktúrát gyermekek felsőlégúti hurutja elleni köhögéscsillapító, köptető hatású szirupban használják. Az ánizsmagolaj köhögést csillapító, illetve köptető instant teakeverékek, valamint orrkenőcs egyik hatóanyaga.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A borsmenta gyógyhatásairól
  2022-06-22 23:43:19, szerda
 
 



Borsmenta
A menta név görög eredetű. A legenda szerint Menthe egy nimfa volt, akire szemet vetett Hadész. Felesége, Perszefoné, bosszúból gyógynövénnyé változtatta a lányt. Egy másik verzió szerint Hadész változtatta át a lányt, hogy megmentse Perszefoné bosszújától. A menta (Mentha) nemzetség rendszertanilag rendkívül bonyolult. Az ide tartozó növényekre jellemző a szögletes szár, az átellenes levélállás, fürtös virágzat. A nemzetségbe tartozó növények zöld részeinek illata aromás, sokuk gyógy- vagy fűszernövény. Némelyeket közülük kultúrnövényként termesztenek. A 25 elfogadott fajból 10 alapfaj és 4 állandósult hibrid található Európában, ezek nagy része nálunk is előfordul. A menták nagyon könnyen kereszteződnek, ennek köszönhető formagazdagságuk. Meghatározásuk sokszor igen nehéz feladat. A hazánkban legismertebb, legkeresettebb fajai a fodor és a bors- vagy borsos menta.

Jelenlegi ismereteink szerint a borsosmenta (Mentha piperita Huds.) spontán létrejött, többszörös fajhibrid.

A vélemények megoszlanak arról, hogy keletkezésének hol lehet a központja. Már az ókorban termesztették Kínában és Japánban. Ókori egyiptomi sírokban már Krisztus előtt 1000-ből származó növényt is találtak. A borsmenta egyike azoknak a növényeknek, amelyeket Európa, Ázsia és Amerika számos országában egyaránt hatalmas területeken termesztenek. A növény kb. 1 méter magas, rizómás, enyhén szőrös levelei fogazottak, virágai fehéres-rózsaszínűek. A gyógyászatban a különböző mentafajok legalább 2000 éve ismertek hazánkban és Erdélyben ma is fontos növénye a népi gyógyászatnak.

A borsosmenta illóolajának (Aetheroleum menthae piperitae) legfontosabb alkotórésze a mentol és annak észtere, a mentil-acetát. További alkotórészei a menton, karvon, karvakrol, limonén. Az olajat a frissen szedett virágrügyes hajtásokból desztillálással nyerik. Az ókori görögök olaját balzsamozáshoz használták. Iparilag előállított illóolaját a rágógumi-gyártásban, a gyógyszerészetben, illetve a kozmetika- és az élelmiszeriparban hasznosítják.

Hatóanyagai: illóolaj 0,5-4%-ban mentol, mentholészterekkel, menthonnal, mentholfuránnal, jázmonnal, valamint cserzőanyagok (6-12 %), flavonoidok, triterpének, keserű anyagok.

Európa összes országában, az Amerikai Egyesült Államokban és több ázsiai országban is hivatalosan szerepel a gyógyszerkönyvekben. Főleg aromás illóolajának köszönheti gyógyító erejét. Olaját a gyógyászatban gyógyteák és teakeverékek, szeszes kivonatok formájában használják. Terápiás alkalmazásakor fokozza a nyálképződést, segíti az emésztést. Ideg- és gyomorerősítő, enyhíti a hányingert, az emésztőrendszer simaizmainak elernyesztésével csökkenti a gyomorgörcsöt, szélhajtó és antiszeptikus hatású, valamint serkenti az epeműködést. A borsmentából készült tea ezért fogyókúra esetén is hasznos. Köhögés, hurut és torokfájás kezelésében is hatékony. Szeszes kivonata többféle fájdalomcsillapító szer alkotóeleme. Antireumatikus hatású kenőcsök, masszázs- és fürdőolaj alkotórésze. Lumbágó és izomfájás esetén a bőrbe dörzsölve hat.

A borsmentából nyert illóolaj több baktérium és gomba fejlődését gátolja, valamint az ajak- és nemi herpesz vírusának elpusztításában is segít, továbbá enyhíti a migrén és a megfázás tüneteit. Gyakori alkotóeleme a gargalizáló szereknek, a köptető és a hörgők váladékát elfolyósító illóolajos anyagoknak, de orr- és légzéskönnyítő kenőcsöknek is fontos alkotórésze.

Epebántalmaknál más gyógynövényekkel keverve (például gyermekláncfű, apróbojtorján) használható, ilyenkor tilos édesíteni! Javasolt rossz emésztésnél, amikor a vastagbélben mérgező gázok keletkeznek. Kakukkfűvel, szurokfűvel, édesköménnyel, ánizzsal keverve leállítja a rothadási folyamatokat, és harmonizálja az emésztést, ezáltal fertőtleníti az emésztőrendszert, és javítja az anyagcserét. Hidegen fogyasztva hányingercsillapító. Szájöblítéskor csökkenti a gyulladásokat, és megszünteti a fogínyvérzést. Lyukas fogra, kínzó fájdalmakkor vattára cseppentett mentaolajat tesznek. Az élelmiszergyártók a mai napig használják egyes élelmiszerek ízének élénkítéséhez. A borsmenta élénkíti a központi idegrendszert, elűzi az álmosságot és a fáradtságot, élénkít és segíti a tiszta gondolkodást. Nyugtatja és csillapítja az izmok működését, helyi érzéstelenítőként jól használható. Kifejezetten jól alkalmazható stressz, vagy rendszertelen étkezés miatt fellépő emésztőrendszeri zavaroknál az emésztőszervi izmok stimulálására.

Csillapítja a rovarcsípések, bőrbetegségek okozta viszketést, megnyugtatja a napégette bőrt, lehűti az átforrósodott testet. Segít a fejfájásnál, akár feszültség, akár migrénes eredetű. Illata átjárja a testüregeket, kitisztítja azokat, és javítja a légzést. Hatékony a baktériumos fertőzésekkel szemben, csökkenti a pattanásokat és a faggyútúltermelést. Élénkíti a vérkeringést, segít a száraz bőr egészségtelen fakóságának megszüntetésében. Ha masszázsolajba borsmentaolajat csepegtetünk, akkor az visszaadja a bőr selymességét. Szabályozza a fejbőr és a haj zsírosságát, összehúzza a hajszálereket, és a megpattant hajszálerek és visszerek körüli vöröseslilás elszíneződéseket is elhalványítja. A borsmentaolaj lehűti az érzelmeket, eloszlatja a haragot, hisztériát és idegességet. Segít a depressziónál, tetterőre váltja a szellemi fáradtságot. Elevenít, és segít összpontosítani. Életre kelti a tespedt központi idegrendszert, serkenti az agyműködést, tisztázza a gondolkodási folyamatokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Izületi fájdalmak ellen - hasznos táplálékok
  2022-06-22 23:28:23, szerda
 
  Világszerte több százmillió ember szenved ízületi gyulladástól. Azok, akiket ez a betegség kínoz, nagyon jól tudják, hogy mennyi kellemetlenséggel kell nap mint nap megküzdeniük. Az ízületi gyulladásra gyakran írnak fel az orvosok gyulladáscsökkentő gyógyszereket. Lehet, hogy hatnak, lehet, hogy csökkentik a fájdalmakat, de nagyon kellemetlen mellékhatásokkal kell számolnia annak, aki ebben a betegségben szenved.

Az ízületi gyulladás tüneteinek kezelésére nagyon sok gyógymód a segítségünkre lehet. Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint a kurkuma. A kurkumát a hagyományos ájurvédikus orvoslás már évszázadok óta alkalmazza. Ez a gyógynövény nagyon hatékony az ízületi gyulladás csökkentésében, ugyanis gátolja a szervezetben az olyan gyulladásos vegyi anyagok termelődését, mint például a prosztaglandinok. A kurkuma nemcsak a gyulladást csökkenti az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél, hanem a fájdalmat is enyhíti.

A rezveratrol is nagyon hatékony gyógymód lehet ízületi gyulladás és fájdalom esetén, ugyanis a rendszeres fogyasztásával akár meg is állítható a porcok károsodása, és még a gyulladáscsökkentő hatása is rendkívül kiemelkedő.

A halolaj szintén gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A kutatók úgy vélik, a legjobb, amit tehetünk, ha a rezveratrolt és a halolajat kombinálva fogyasztjuk, mert így még fokozottabb lesz a gyulladáscsökkentő és a fájdalomcsillapító hatása.

A glükozamin-szulfát és a kondroitin is nagyon hasznos kiegészítő lehet az ízületi gyulladásban szenvedők számára. Mindkettő csökkenti az ízületi gyulladást és fájdalmat, illetve csökkentik az ízületi gyulladás progresszióját. Míg a glükozamin segíti a porcok termelődését, addig a kondroitin jelentősen képes lelassítani a porclebontó folyamatokat.

Az MSM izomfájdalom enyhítésére egy remek kiegészítő, de az ízületekben kialakuló diszkomfortérzés megszüntetése ellen is nagyon hatásos. Nemcsak a porc egészségét védi, de az előző két tápanyagnak a hatékonyságát is elősegíti.

A D-vitamin is egy nagyon hasznos tápanyag az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek. Fájdalmat is csökkent és a porcok egészségét is védi.

A magnézium az energiatermelésben lehet a segítségünkre, amire az izmoknak szüksége is van, és nem mellesleg fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A kognitív hanyatlás ellen
  2022-06-22 23:23:52, szerda
 
 



Citromfűvel a kognitív hanyatlás ellen
A citromfű a mentacsalád szerves tagja, amelyet már a középkorban is ismertek. Napjainkban sokféle egészségügyi gondra használhatjuk ezt a csodálatos gyógynövényt, például stressz csökkentésére, szorongás enyhítésére, alvás támogatására, étvágy javítására, fájdalom csillapítására. De a citromfű emésztési problémák esetén is a segítségünkre lehet, például visszafogja a fokozott bélgázképződést és a puffadást is.

A citromfű azok számára is segítséget jelenthet, akik pajzsmirigybetegségben szenvednek, ugyanis pajzsmirigy-túlműködés esetén csökkenti a tüneteket okozó pajzsmirigyhormonok termelődését. A citromfű ezen kívül segít ellazulni, így olyan pajzsmirigybetegek számára is javasolható a rendszeres fogyasztása, akik gyakran idegesek és feszültek.

A citromfűben olyan vegyületek találhatók, amelyek elősegítik a GABA-termelést, ami pedig hihetetlen hatékonysággal képes a stressz és a szorongás csökkentésére, enyhítésére.

A citromfű alvászavarok és nyugtalanság esetén is a segítségünkre lehet. A menopauza szakaszában sok hölgy panaszkodik alvászavarokra. A citromfű az ő problémájukon is nagyon sokat segíthet. Mindenképpen lefekvés előtt szükséges egy csésze citromfűteát elfogyasztani, hogy kiélvezhessük csodálatos nyugtató hatásait.

Ha viszont napközben fogyasztjuk a gyógynövényből készült teát, akkor sokkal éberebbek leszünk és még a hangulatunk is jobb lesz, mivel a citromfűnek nagy szerepe van a hangulat szabályozásában. A kognitív egészség fenntartásában is kiemelkedő a szerepe.

Ahogy öregszünk, úgy csökken a memóriánk és a problémamegoldó képességünk is. A citromfű ezeken a problémákon is sokat segíthet, hiszen olyan antioxidánsokkal van tele, amelyeknek jelentős szerepe van a memória fokozásában és a problémamegoldó készségek javításában. A citromfű az elmét is serkenteni tudja.

Mindezeken kívül ez a kiváló gyógynövény nagyon gazdag antioxidáns vegyületekben, amelyek eredményesen veszik fel a harcot az agyban elszaporodó, kognitív hanyatlást okozó szabad gyökökkel szemben.

Az antioxidánsok minden sejtet megvédenek a szabad gyököktől, illetve antibakteriális és vírusellenes hatásokkal is rendelkeznek, éppen ezért a sejtek lipidmembránjai számára jelentenek védelmet. A citromfű rozmarinsavat is tartalmaz, amely a reaktív folyamatoktól védelmezi az agyat, illetve a gyógynövény nagyszerű gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Ínygyulladás kezelésére
  2022-06-22 23:20:39, szerda
 
  Otthoni módszerek ínygyulladás kezelésére - kurkuma, gyömbér, szódabikarbóna, szegfűszeg

Az ínygyulladás gyakran amiatt jön létre, hogy lepedék marad a fogakon, amely megkeményedik és fogkővé alakul. Ez felhalmozódik és azért is nagyon veszélyes, mivel rengeteg olyan baktériumot tartalmaz, amely ínygyulladáshoz vezethet. A fogkő aztán irritálni kezdi az ínyt, gyulladást és végül akár fogínysorvadást is eredményezhet. Az ínygyulladás tünetei közé tartozik a fájdalom, a duzzanat, a vérzés. Előrehaladott, súlyos állapotban ez akár a fogak elvesztését is eredményezheti.

Az ínygyulladást nemcsak a rossz szájhigiénia okozhatja, hanem egyéb tényezők, egyes betegségek is. A cukorbetegség jelentősen megnöveli a kockázatokat. A kialakulásában nagy szerepet játszanak a hormonális változások, egyes szisztémás betegségek, az időskor, az alultápláltság és a stressz.

Ha azt tapasztaljuk, hogy gond van az ínyünkkel, haladéktalanul keressünk fel egy fogorvost vagy egy parodontológust. Otthoni módszereket is kipróbálhatunk, de a legfontosabb az évenkénti fogorvosi szűrővizsgálat és a megfelelő szájhigiénia betartása, mint a rendszeres fogmosás, a fogselyem és a szájvíz használata.

A sós vizes öblögetés nemcsak az ínygyulladás megelőzésére, hanem a már kialakult ínybetegség tüneteinek csökkentésére is alkalmas. A só antibakteriális és antiszeptikus hatásokkal rendelkezik, így nagyon hatékonyan képes a szájfertőzések leküzdésére. A fogínyvérzést és az ínygyulladást is eredményesen csökkenteni tudja.

A kurkuma gyógyászati hatásai is kiemelkedőek. Bioaktív hatóanyaga, a kurkumin nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem antibakteriális hatásokkal is rendelkezik. Két módon is alkalmazhatjuk. Vagy vízzel, vagy mustárolajjal keverünk el egy kevés kurkumaport, majd ezt a pasztát helyezzük fel az ínyünkre.

A gyömbér gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal bír. Kutatások igazolják, hogy nagyon hatékony lehet az ínygyulladás kezelésében. Nemcsak a gyulladást, hanem az ínygyulladáshoz kapcsolódó fájdalmat is segít megszüntetni, enyhíteni.

A szódabikarbóna az egyik legjobb módszer a szájhigiénia fenntartására. Vagy vízben feloldva öblögetünk vele, vagy pedig a fogkrémre szórunk egy csipetet és ily módon mosunk vele fogat.

A szegfűszegolajat is használhatjuk ínygyulladás esetén, mivel erős antiszeptikus, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásokkal rendelkezik. Az is hasznos, ha étkezést követően elrágcsálunk egy-egy szegfűszeget.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Cukorbetegség és a hőség
  2022-06-22 22:27:53, szerda
 
  Itt a nyár, és hamarosan ismét megtapasztalhatjuk a kánikulát. A nagy meleget sokan nem bírják, legfőképpen a krónikus betegek szenvednek tőle. Ahogy idősödünk, úgy egyre többen leszünk frontérzékenyek, amely olyan negatív hatásokkal jár, mint a szédülés vagy a fejfájás. Fiatalabb korunkban meg sem érezzük ezeket a változásokat, ám a kor ezt is magával hozhatja.

A kutatások arra is rámutatnak, hogy a cukorbeteg személyek is rosszul reagálnak a magas hőmérsékletre és a páratartalomra. A nagy meleg kimerültséget okoz és a vércukorszintet is nehezebb stabilizálni, kordában tartani, mint más évszakokban. Legalábbis a hozzáértők ezt nyilatkozták.

A meleg időjárás tehát negatív hatással van a cukorbeteg személyek szervezetére. A cukorbetegek hamarabb kerülhetnek dehidratált állapotba, aminek sokféle tünete lehet. Többek között ilyen a fáradtság, a fokozott szomjúság, a szédülés, a fejfájás, a szemszárazság és a szájszárazság. A kiszáradás megemeli a vércukorszintet.

A diabéteszben szenvedőknél jelentkezhet az úgynevezett hőkimerültség. Ez azt jelenti, hogy a cukorbeteg személyeknek károsodnak az erei, az idegei, a verejtékmirigyei, emiatt pedig a szervezet nem képes úgy lehűteni önmagát, ahogy kellene, és ez okozhat problémákat.

A magas hőmérséklet ezen kívül a szervezet inzulinfelhasználását is megváltoztathatja, és ilyenkor a vércukorszint lehet nagyon magas és nagyon alacsony is.

Nemcsak a meleg, hanem a párás levegő is negatívan hat a cukorbetegek egészségére. Ha a kettő egyszerre jelentkezik, az még rosszabb. A verejtékmirigyek nem megfelelő működése szintén azt a veszélyt hordozza magában, hogy a test nem képes önmagát megfelelően lehűteni, ami ismét negatívan hathat a vércukorszintre.

Mi a megoldás?
Fogyasszon sok vizet és öltözzön az időjárásnak megfelelően. Kerülje az édes italokat és próbáljon jól szellőző, pamut vagy lenvászon ruhákat viselni. Ne fogyasszon alkoholt, és lehetőség szerint gyakran ellenőrizze a vércukorszintjét. Ha bírja a légkondicionálót, akkor tartózkodjon olyan helyiségben, ahol be van szerelve ilyen készülék. Ha pedig kint tölti az idejét, keressen árnyékos helyet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2022.05 2022. Június 2022.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4411
  • e Hét: 13193
  • e Hónap: 44679
  • e Év: 249380
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.