2022-06-26 16:01:03, vasárnap
|
|
|
Ahogy öregszünk, azt vehetjük észre, hogy azokat az ételeket, amelyek korábban sok-sok élvezetet nyújtottak, többé már nem tartjuk sem finomnak, sem pedig táplálónak. Ez a legkisebb baj, azonban vannak olyan komplett ételek, levesek vagy főételek, amelyek még rosszat is tesznek nekünk, hiszen nem tudjuk azokat kellőképpen megemészteni - mivel idősebb korban az emésztés is megváltozik, lelassul -, és bizony étkezést követően egy sor kellemetlenséggel kell számolnunk. Mutatunk is néhány olyan táplálékot, amelyet idősebb korban talán már nem kellene fogyasztanunk vagy legfeljebb csak étrend-kiegészítő formájában.
Az egyik ilyen táplálék, gyümölcs nem más, mint a grépfrút. Ez a gyümölcs nagymértékben befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatékonyságát, márpedig a kor előrehaladtával elképzelhető, hogy már szedünk egy-két gyógyszert. Mikor nem javasolt a grépfrút fogyasztása? Ha valaki gyógyszert szed a következő betegségekre: magas vérnyomás, szorongás, álmatlanság. Ha a C-vitamin tartalma miatt fogyasztja ezt a gyümölcsöt, akkor a jó hír az, hogy más citrusos gyümölcsök is nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az antioxidáns vitamint, például a narancs, a citrom és a mandarin.
A nyers zöldségek megrágása is nehézséget okozhat, ha idősebb korba léptünk, mégpedig a hiányos fogazat - ezt nem kell megvárni, mivel az elhanyagolt fogak sok-sok betegség okozói lehetnek -, de a műfogsor viselése is lehetetlenné teszi, hogy beleharapjunk egy sárgarépába vagy egy zellerbe. Mi a megoldás? Fogyasszuk enyhén megpárolva a keményebb zöldségeket, de ha nyersen szeretnénk azokat magunkhoz venni, akkor készítsünk belőlük ízletes és egészséges turmixitalokat!
A babot sokan elkerülik, mert étkezést követően csak szenvednek miatta, ugyanis ez a hüvelyes nemcsak puffadást, hanem fokozott gázképződést is okozhat. A babot azonban nem lenne szabad kihagyni az étrendből, mivel kitűnő rostforrás, magas a vas- és fehérjetartalma és csak kevés zsírt tartalmaz. Együnk kisebb adagokat babból, ha problémát észlelünk az elfogyasztását követően, de az emésztőenzimek étkezés utáni alkalmazása is sokat segíthet a tünetek megelőzésében.
Ahogy öregszünk, a tejtermékeket is egyre nehezebben emészti meg a gyomor. Nem kell azonban lemondani ezekről a táplálékokról sem. Próbáljuk ki a laktózmentes termékeket, hiszen tejre és tejtermékekre szüksége van a szervezetünknek, habár ezzel kapcsolatban nagyon megoszlanak a szakértői vélemények.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Hasznos-ötletes |
|
|
|