Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
A száraz és sérült haj természetes kezelése
  2022-06-28 23:55:32, kedd
 
  Ha szeretne egészséges és selymes hajkoronával rendelkezni, akkor csak arra van szüksége, hogy a természetes anyagokhoz forduljon, hiszen ezek a természetes módszerek sokat segíthetnek a haj állapotának a javításában.

Az egyik legjobb természetes elegy az avokádó és a tojássárgája keveréke. Egy kis tányérban passzírozzon le egy avokádót, majd keverjen hozzá egy tojássárgáját. Készítsen belőle hajmaszkot a nedves hajára, és hagyja rajta legalább 20 percig. A jobb hatás elérése érdekében egy meleg törülközőt is tehet a fejére. Ha letelt a hatóidő, mosson a szokásos módon hajat.

Ha nagyon száraz a haja, akkor az extraszűz olívaolaj nagyon sokat segíthet.
Melegítsen meg néhány evőkanálnyi olívaolajat és masszírozza azt a nedves hajába. Készítsen magának egy turbánt törülközőből, és hagyja a haján az olajat legalább 30 percen keresztül, majd alaposan mosson hajat.

Ha szeretné visszakapni haja természetes fényét, ebben a meleg tea sokat segíthet. Ha emellett még a haj színét is ki szeretné emelni, akkor a haj színének megfelelő teát válassza. A kamillatea a szőke hajúaknak jó választás, a diótea a barna haj, a fekete tea a fekete haj, a hibiszkusztea pedig a vörös haj természetes színét emeli ki, emellett pedig ragyogó fényt is biztosít a teával történő hajöblítés.

Az almaecet a sérült haj szerkezetét állítja vissza. Mosson a szokásos módon hajat, majd keverjen el egy-másfél liternyi langyos vízben 1-2 evőkanál almaecetet. Öblítse le ezzel az eleggyel a haját. A haja nemcsak puha, hanem csillogó és fényes is lesz.

Ha nagyon száraz és törékeny a haja, akkor egy adag samponnal keverjen el egy tojássárgáját és mosson ezzel a tojásos-samponos keverékkel hajat. Majd öblítse azt le, végezetül jöhet az almaecetes hajöblítés.

Az olajok is jó szolgálatot tehetnek hajunk érdekében. A legjobb a kókuszolaj, de a mandula- és a jojobaolaj is segíthet a hajat puhán tartani, illetve a sprőd, töredezett haj orvossága is lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A zsírosodó haj kezelése
  2022-06-28 23:52:35, kedd
 
  Az enyhén olajos, zsíros fejbőrrel nincs gond, hiszen védelmet jelent a fejbőr számára. Azonban sokan küzdenek nagyon zsíros fejbőrrel, ami szeborreás dermatitishez vezethet, illetve a korpa is megjelenhet. Mindkettőtől nagyon nehéz megszabadulni.

Alább olyan tippeket olvashat, amelyek segíthetnek orvosolni a zsíros haj problémáját. Amikor hajat most, hígítsa fel a sampont vízzel. A fejbőrére csak kevés sampont tegyen, mert ez is zsírosíthatja a ha töveket, illetve soha ne dörzsölje vagy karcolja a körmével a fejbőrét, mert a túl agresszív hajmosás irritációt okoz a fejbőrön.

A hajkondicionálókkal és a hajápolókkal is bánjon takarékosan, hiszen ezek is zsírosíthatják a hajat. Ahelyett, hogy az egész hajat bekenné ezekkel az ápolókkal, próbáljon csak a haj végeire kenni belőlük, hogy megóvja a haj végeit a kiszáradástól és a hajtöredezéstől.

Védje a haját a különféle hőhatástól. Ha lehet, ne használjon hajvasalót és hajszárítót, mert ezek miatt is olajosabbá, fényesebbé válhat a haj.

Ha hajkefét használ a haj fésüléséhez, rendszeresen tisztítsa azt meg, mivel nagyon sok szennyeződés lehet rajta, amelyek a hajra kerülve szintén felgyorsítják a haj zsírosodását.

Ha szeret játszani a hajával, a hajtincseivel, ne tegye. A haj gyakori fogdosása is zsírosítja a hajszálakat, ami aztán ápolatlan, gondozatlan hatást kelt majd.

A hajápoló szerekben, a hajsamponokban található szilikon a hajat fényessé és simává varázsolja ugyan, de a fény mellett zsírosítja is azt, így jobb elkerülni az olyan termékeket, amelyek szilikont tartalmaznak.

A haj zsírosodásának megelőzésére kókuszolaj is használhat, de a teafaolaj is segíthet a haj zsírosodásának problémáján. Cseppentsen pár csepp teafaolajat a samponjába és mosson ezzel hajat. A teafaolaj megnyugtatja a viszkető fejbőrt - ez gyakran oka a fejbőr zsírosodásának -, illetve a korpától is megszabadítja azt a személyt, aki ettől a problémától szenved.

A zöld teával történő hajöblítés is segíthet a zsíros haj megszüntetésében. A zöld tea antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek serkentik a fejbőrt, javítják annak vérellátását és tápláló hatással is rendelkeznek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A quinoa- és elkészítése
  2022-06-28 23:48:54, kedd
 
 



Mi az a quinoa, quinoa hol kapható? A quinoa recept használatával a quinoa elkészítése egyszerű.
Évről évre új étkezési trendek ütik fel a fejüket, egyre népszerűbbek a különleges gabonafélékből készített, egészséges, magas rosttartalmú saláták és köretek, amelyek üdítő változatosságot nyújtanak azoknak, akik szeretnének kipróbálni valami újat.

Mi a quinoa és miért ilyen népszerű?
A quinoa (magyarul: kinoa, másnéven rizsparéj) egy egynyári, lágyszárú növény, ami a disznóparéjfélék családjába tartozik. Habár úgy kezeljük, rendszertanilag nem tartozik a gabonafélék közé, a quinoa egy úgynevezett "álgabonaféle". Származási helye Dél-Amerika, az Andok vidékén honos (Ecuador, Bolívia, Peru, Kolumbia és Chile), ahol az indiánok ősidők óta termesztették és fogyasztották. Közeli rokonai a cékla és a spenót.

Miért lett ilyen népszerű a quinoa?
Elsősorban azért, mert finom és különleges élelmiszer, amit könnyű variálni, másrészt azért, mert gluténmentes, így a lisztérzékenységgel küzdők is nyugodtan fogyaszthatják. A quinoa mindemellett egészséges is: alacsony kalóriatartalmú, lassan felszívódó szénhidrát, tápértékre hasonló a barna rizshez (100 g főtt quinoa 120 kcal). A quinoa teljes fehérje, vagyis minden szükséges aminosavat tartalmaz, magas a vas- és kalciumtartalma, de tartalmaz magnéziumot és mangánt is, illetve nagyon gazdag rostokban. A quinoa kifejezetten népszerű élelmiszer a vegánok körében, illetve a rostban gazdag táplálkozás hívei között is.

A quinoa elkészítése
Az "alap" főtt quinoa elkészítése nagyon egyszerű: mossuk meg alaposan, ugyanis a magokat egy kesernyés bevonat védi a rovaroktól, majd pirítsuk meg egy kevés zsiradékon, végül főzzük meg dupla mennyiségű sós vízben. Használjuk a jól ismert bögrés módszert: 1 bögre quinoa, 2 bögre víz. Főzzük a quinoa magokat 5-10 percig, néha keverjük meg, majd fedővel letakarva hagyjuk állni további 5-10 percig, hogy magába szívja a maradék vizet. Ha úgy látjuk, hogy a quinoa nagyon elfőtte a levét, egy keveset adjunk még hozzá.

Quinoa receptek
A quinoa elkészítése egyszerű, mivel bármilyen zöldséggel, gyümölccsel és más magvakkal is kombinálható élelmiszer. Annak, aki még nem kóstolta, de szívesen kipróbálná, a következő quinoa receptek elkészítését javasoljuk, attól függően, hogy egy egyszerű zöldséges quinoa köretet, vagy egy izgalmas quinoa salátát kívántunk meg!

Egyszerű köret quinoa recept:
Quinoa köret hozzávalók
1 bögre quinoa
2 bögre víz
1 db hagyma
1 db paradicsom
1 db paprika
1 db (kisebb cukkini)
2 ek olívaolaj
1 db leveskocka
só, bors ízlés szerint

A quinoa köret recept elkészítése
1. Oldjuk fel a leveskockát a vízben, majd főzzük meg az ízesített vízben a quinoa magokat a fent leírt módon.
2. Amíg fő a quinoa, aprítsuk finomra a hagymát és a többi zöldséget. Dinszteljük meg a hagymát az olívaolajon egy kevés sóval, majd adjuk hozzá a többi zöldséget és pirítsuk át őket (nem baj, ha pépesednek).
3. Ízesítsük őket ízlés szerint egy kevés sóval, borssal, illetve tetszőleges (például keleti) fűszerekkel.
4. Végül, de nem utolsó sorban keverjük össze a főtt quinoát a zöldségekkel, majd tálaljuk ízletes sült húsok vagy vegán főételek mellé.

Quinoa saláta recept:
Quinoa saláta hozzávalók
1 bögre quinoa
2 bögre víz
1 db (kisebb) lilahagyma
1 db paradicsom
1 csésze zöld olajbogyó
fél db kígyóuborka
1 db avokádó
200 g füstölt tofu (vagy grillsajt)
1 csokor friss petrezselyemzöld
1 fél citrom leve
só, bors ízlés szerint

A quinoa saláta recept elkészítése:
1. Főzzük mag a quinoa magokat a fent leírt módon, dupla mennyiségű sós vízben.
2. Amíg fő a tofu, aprítsuk finomra a vöröshagymát, a zöldségeket pedig kockázzuk fel, lehetőleg kisebb méretűre. Daraboljuk fel az avokádót is, majd facsarjuk rá a citrom levét (a citrom nem csak ízt ad a quinoa salátának, de az avokádót is megvédi a barnulástól).
3. Kockázzuk fel a füstölt tofut (vagy a grillsajtot), majd pirítsuk át egy kevés zsiradékon.
4. Keverjük össze a főtt quinoa alapot az olajbogyóval, a tofuval, a zöldségekkel és az avokádóval, majd fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint. Aprítsuk finomra a petrezselyemzöldet, majd szórjuk meg vele a quinoa saláta tetejét tálalás előtt.

Kinek ajánljuk a quinoa fogyasztását?
Így, hogy tudjuk, a quinoa mi az és a quinoa elkészítési módját is ismerjük, bátran kipróbálhatjuk és ajánlhatjuk ismerőseinknek. A quinoa fogyasztását kifejezetten azoknak ajánljuk, akik a tudatos és egészséges táplálkozás hívei és mindig nyitottak az új ízek és állagok megkóstolására. Mindemellett a quinoa tökéletes alapanyag azoknak is, akik diétáznak, vagy éppen gluténérzékenységgel küzdenek, ugyanis egy alacsony kalória- ám annál magasabb fehérjetartalmú ételről van szó.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Húsnélküli fehérjepótlás
  2022-06-28 23:32:22, kedd
 
 



Ha nem eszünk húst, pótoljuk más módon a fehérjét
Megkülönböztetünk állati eredetű és növényi eredetű fehérjéket. Nem mindenki fogyaszt húst, azonban a szervezetünknek szüksége van zsírokra, szénhidrátokra és fehérjékre is. A testünk csak akkor működhet egészségesen, ha ezeket nem vonjuk meg a szervezetünktől. Teljesen mindegy, hogy ki milyen meggyőződésből nem fogyaszt húst, ez mindenkinek a legbensőbb magánügye, de akkor tudnia kell azt is, hogy az emberi szervezet nem nélkülözheti a fehérjét sem, hiszen az nagyon sok funkciót tölt be az emberi szervezetben és nagyban hozzájárul az egészség megőrzéséhez is. A fehérjét növényi táplálékokkal is bevihetjük a szervezetünkbe. Mutatunk is néhány példát erre.

Az egyik legjobb növényi fehérjeforrás nem más, mint a bab. A babot sokféleképpen elkészíthetjük, hiszen főzhetünk belőle levest, főzeléket, köretként is fogyaszthatjuk, sőt remek babsalátát is készíthetünk belőle.

A kendermag is nagyon hasznos fehérjeforrás. Készíthetünk kendermagból turmixokat, salátákat és levesbetétként is nagyon jól működik.

A lencse is nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, és értékes tápanyagokkal van tele. Kitűnő forrása a káliumnak, a rostoknak és a folátnak. Elmondható, hogy az emésztésnek is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztjuk. Hozzákeverhetjük salátákhoz, illetve a lencseleves és -főzelék is nagyon hasznos táplálékunk.

Ha gluténmentes gabonát keresünk, akkor a vásárláskor gondoljunk az amarántra, amely mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, amelyekre a szervezetünknek nagy szüksége van. Édes és sós ételek készítésekor is használhatjuk ezt az egészséges gabonát.

A tökmag is nagyon sok fehérjét tartalmaz, és ha magnéziumhiányban szenvedünk, gondoljunk rá, mivel kitűnő forrása ennek az ásványi anyagnak.

A quinoa egy ősi gabona, amely szintén kiváló forrása a fehérjének. Ha rendszeresen fogyasztjuk, nem kell aggódnunk, hogy nem jutunk elegendő mangánhoz, foszforhoz, magnéziumhoz és folsavhoz, mert ez a táplálék kiváló forrása ezeknek az ásványi anyagoknak.

A napraforgómag is nagyon egészséges és fehérjében szintén gazdag, nem mellesleg sok egészséges telítetlen zsírt, E-vitamint és rezet is tartalmaz.

A csicseriborsóból készülhet egészséges fasírt és főzelék is, és így még fehérjét is viszünk a szervezetünkbe.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A túlzott cukorfogyasztásról
  2022-06-28 23:26:53, kedd
 
  A túl sok cukor nagyon rosszat tesz a szervezetünknek. A cukrot nemcsak önmagában vagy süteményekkel együtt fogyaszthatjuk, hanem nagyon sok feldolgozott élelmiszerben is megtalálható. Azt gondolhatnánk, hogy tudunk vigyázni a napi cukorbevitelre, pedig sok esetben mint rejtett adalékanyag kerül a feldolgozott vagy félkész termékekbe, és úgy eszünk nap mint nap cukrot, hogy nem is tudunk róla. A cukornak nagyon sok káros hatása van, így nagy mennyiségben semmiképpen sem ajánlatos a fogyasztása. Mutatjuk is, hogy miért.

A túl sok cukor fogyasztása súlygyarapodást eredményez. Ez azért is nagyon veszélyes, mivel az elhízás az egyik vezető oka a világon a szívbetegségnek és az általa okozott halálozás kialakulásának.

Amikor cukrot eszünk, dopamin szabadul fel a szervezetünkben. Ettől ideiglenesen ugyan jól érezzük magunkat, de a vércukorszint ezzel együtt megemelkedik, majd lezuhan. A vércukorszintnek ez az ingadozása nagyon egészségtelen, még súlyos depressziót is okozhat.

A magas cukorbevitel gyulladást generálhat a szervezetben, ami megemeli a trigliceridszintet és a vérnyomást, mindez a szívbetegség fokozott kockázatával jár együtt. Nem beszélve arról, hogy a megnövekedett cukorbevitel zsírlerakódást okozhat az artériákban, ami pedig érelmeszesedés kialakulásához vezethet. De a sok cukor fokozza az akne kialakulását a bőrön és oka lehet a zsíros bőr problémának is.

Ha túl sok cukor halmozódik fel a vérben, inzulinrezisztencia kialakulásához vezethet, innen pedig egyenes út vezet a 2-es típusú cukorbetegséghez.

Tanulmányok sora igazolja, hogy a magas cukortartalmú környezet elősegíti a rákos sejtek szaporodását és növekedését. Mindemellett növeli a gyulladást a szervezetben és felelőssé tehető a rákos megbetegedések kialakulásáért.

A magas cukortartalmú étrend a bőr öregedését is felgyorsítja, hiszen a sok cukor elősegíti a mélyebb ráncok kialakulását és a bőr megereszkedése is sokkal intenzívebb lesz.

Az ízületi fájdalommal küzdőknek az orvos sok esetben javasolja a cukorbevitel csökkentését, hiszen ez csökkenti a fájdalmat, de ez fordítva is igaz. Minél kevesebb cukrot fogyasztunk, annál kisebb lesz az esély az ízületi betegségek kialakulására.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A halolaj gyógyhatásairól
  2022-06-28 23:24:20, kedd
 
  A halolaj nagyon egészséges, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, amelyek megtámogatják a szív- és érrendszer egészségét. A halolaj csökkenti a vér trigliceridszintjét és nagy szerepe van a gyulladás csökkentésében is. Azonban ha túl sok halolajat viszünk be a szervezetünkbe, akkor különféle tünetekkel és egészségi problémákkal kell számolnunk.

Az egyik tünet a túl sok halolaj fogyasztása esetén nem más, mint a magas vércukorszint. Egyes kutatások szerint a túl sok omega-3 zsírsav bevitele cukorbeteg személyeknél jelentősen megnöveli a vércukorszintet, ugyanis serkenti a glükóztermelést, ami pedig megemelkedett vércukorszintet eredményez.

A túlzott halolajfogyasztásnak más mellékhatása is ismert. Az egyik az orrvérzés, a másik pedig a vérző íny. A nagy mennyiségű halolaj ugyanis gátolhatja a vérrögképződést, amely a vérzés fokozott kockázatával jár együtt.

A halolaj rendszeres fogyasztása csökkenti a szisztolés és a diasztolés vérnyomást is. A halolaj tehát azoknak nagyon hasznos, akik magas vérnyomástól szenvednek. Viszont a csökkenő vérnyomás zavarhatja egyes, a vérnyomás csökkentésére szolgáló gyógyszerek hatékonyságát, illetve akik eleve alacsony vérnyomással küzdenek, mindenképpen tudjanak a halolaj ezen hatásáról is.

Amennyiben valaki nagyobb dózisban fogyasztja a halolajat, számíthat arra is, hogy hasmenés is kialakulhat. Ugyanis a halolaj hashajtó hatással is rendelkezik és segít megnövelni a bélmozgások gyakoriságát.

A halolaj nagyon is jót tesz a szív egészségének, azonban nagyon sokan számolnak be arról, hogy gyomorégést okoz és sokaknál a savas reflux más, kellemetlen hatásai is megjelennek. Például ilyen mellékhatás a hányinger és a gyomorpanaszok. Ha valaki ilyen vagy más emésztési panasszal küzd, a legjobb megoldás, ha a napi adagot több, kisebb adagban fogyasztja el.

Vannak olyan halolajtípusok, például ilyen a csukamájolaj is, amelyek nagy mennyiségben fogyasztva toxicitást okoznak, ugyanis magas A-vitamin-tartalommal bírnak, amely vitamint nagy mennyiségben fogyasztva túl is lehet adagolni.

Ha megfelelő mennyiségben fogyasztunk halolajat, még javíthatja is az alvás mennyiségét és minőségét, azonban ha túl sok halolajat fogyasztunk, akkor akár még álmatlanságot is okozhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A fekete kömény allergiára is
  2022-06-28 23:20:27, kedd
 
  Tudtad, hogy már több mint 4500 éve használjuk mi emberek a fekete kömény magját?
Már az ókori görögök és egyiptomiak is ezt a gyógynövényt használták.
Annyira nagy becsben tartották, hogy a fáraók aranyának nevezték!

A fekete kömény magjának nagyon magas a tápértéke, számtalan aminosavat és ásványi anyagot tartalmaz, amik mind hozzájárulnak az immunrendszer védekező mechanizmusainak erősítéséhez.

De itt még a fekete kömény előnyeinek listája korántsem ér véget!
A FEKETE KÖMÉNY AZ ALLERGIA LEGNAGYOBB ELLENFELE!
Kijelenthetjük, hogy a pollen- és porallergia nagyon sok ember életét keseríti meg.
És a patikában található szerek csupán a tüneteket enyhítik.

A fekete kömény csökkenti az asztmás rohamok számát és képes enyhíteni azok súlyosságát is.
Egy fél-egy éves kúrával ezek a tünetek minimálisra csökkenthetőek! Sőt még azoknak is érdemes kipróbálni, akiknél csak reggelente jelentkeznek az asztma tünetei.

A fekete kömény csökkentheti a szénanátha-, por-, pollen, állatszőr- és akár még az ételallergia tüneteit is!

A fekete kömény egy nagyon erős természetes gyulladáscsökkentő, illetve baktérium- és vírusölő tulajdonságai miatt tüdőgyulladások kiegészítő kezeléséhez is szokták alkalmazni.

És még az emésztés egészségét is támogatja! Szélhajtó tulajdonsága miatt csökkenti a puffadást.
Feloldja a bélben letapadt nyálkát és még az elgombásodott bélrendszer tisztítására is alkalmas!

Na de visszatérve az allergiára!
Fontos kiemelni, hogy a megelőzésen van a hangsúly! Érdemes már a tünetek kialakulása előtt elkezdeni a kúrát, hogy azok már csak nagyon enyhe módon jelentkezzenek!
Forrás : HerbaD hírlevele
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A faeper gyógyhatásairól
  2022-06-28 14:01:10, kedd
 
  Egy újabb egészségügyi csoda: a faeper megfékezi a rákot, a gyulladásokat, az Alzheimer-kórt és még sok mást.

Ha egészséges szívvel szeretne élni, védekezni akar a rák vagy a Parkinson-kór ellen, nem is kell messzire mennie: a megoldás a faeper. Az egészségtudatos emberek körében ez a legújabb szenzáció, ugyanis a faeper levele és termése egyaránt alkalmas a betegségek egy széles skálájának megelőzésére.

Ez a finom és tápanyagban gazdag gyümölcs remekül felturbózza a mindennapi étrendet, a faeperlevélből főzött tea pedig felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat.

Tudjon meg többet ezekről a szuper bogyókról (és levelekről) a következő listából!

A faeper kiváló választás, ha alacsony szénhidráttartalmú ételt keres: durván feleannyi cukrot tartalmaz, mint más népszerű szárított gyümölcsök.

Több rostot szeretne bevinni az étrendedbe? Egy marék faeper a napi rost-szükséglet 20 százalékát biztosítja.

Ezek a bogyók kitűnő fehérjeforrások is, adagonként 4 grammot tartalmaznak.

Kutatások kimutatták, hogy a fehér faeper kivonata megakadályozza a Hepatitis C és a HIV fertőzés kialakulását.

Mivel jelentős mennyiségű resveratrolt tartalmaz, a faeper rákellenes és gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Aki a Parkinson-kórtól vagy az Alzheimer-kórtól tart, most megnyugodhat. Tanulmányok alapján megállapították, hogy a faeper hatásos neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik.

A faeper telis-tele van antocianinokkal, így megvéd a bakteriális és vírusos fertőzésektől, gyulladásoktól, a ráktól és a cukorbetegségtől. A gyümölcs még az öregedés tüneteit is enyhíti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A fejbőrszárazság megszüntetése
  2022-06-28 13:57:46, kedd
 
  A fejbőrszárazság megszüntetése almaecettel, kókuszolajjal és teafaolajjal

A száraz fejbőr sok kellemetlenséggel jár együtt, hiszen nemcsak a viszketést, hanem a fejbőr korpásodását is okozza. Napjainkban egyre gyakoribb a száraz fejbőr problémája. Kialakulásában központi szerepet játszanak a káros anyagokban bővelkedő samponok, balzsamok, amelyek csökkentik a fejbőr faggyútermelését, azaz kiszárítják azt. Tápanyag-hiányosságok is okozhatják a fejbőr kiszáradását. Természetes módszerekkel nagyon sokat tehetünk a probléma orvoslása érdekében.

Az egyik legjobb módszer a fejbőr korpásodásának megszüntetésére nem más, mint a teafaolaj. A teafaolaj antibakteriális és gombaellenes hatásokkal is rendelkezik. Mivel erős hidratáló hatása is van, így hatékonyan és gyorsan szünteti meg a fejbőr viszketését, hámlását és szárazságát. A teafaolajat mindig hígítva alkalmazzuk a fejbőrön. A samponunkba is keverhetünk néhány cseppet, vagy keverjük össze egy kevés kókuszolajjal és ily módon dörzsöljük a fej bőrébe.

A korpásodás ellen még az Aloe vera gél is beválhat. Ez a gyógynövény gazdag forrása az aminosavaknak, az A-vitaminnak, a C-vitaminnak és a folsavnak. Az Aloe vera nemcsak nyugtatja, de hidratálja is a kiszáradt fejbőrt. Hogyan alkalmazzuk? Keverjünk össze Aloe vera gélt, rozmaring-illóolajat és rózsavizet. Kenjük be ezzel az eleggyel a fejbőrt, hagyjuk rajta legalább egy órán keresztül, majd alaposan mossuk le.

Az almaecet nemcsak a száraz fejbőr problémáját orvosolja nagyon hatékonyan, de a különféle bőrbetegségek kezelésében is a segítségünkre lehet. Az almaecet egyensúlyba hozza a fejbőr pH-ját, és nemcsak a szárazságot, hanem a fejbőr viszketését is jelentősen csökkenteni tudja. Mindenképpen vízzel hígítva alkalmazzuk.

A citromlé és a méz keveréke is hatékonyan enyhíti a fejbőr viszketését. Míg a citrom segít a fejbőr megtisztításában, addig a méz antibakteriális hatása elpusztítja a fejbőrön éldegélő kórokozókat. Keverjen össze mézet és citromlevet, majd kenje be ezzel az eleggyel a fejbőrét. Hagyja hatni 30 percig, majd bő vízzel mossa le.

A kókuszolaj is megfelelő gyógyír lehet a száraz fejbőr kezelésében. Masszírozzon a fejbőrbe egy evőkanálnyi kókuszolajat, majd mosson hajat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Csontegészség és a kálcium
  2022-06-28 13:54:42, kedd
 
  Az emberi szervezetnek alapvető tápanyagokra, azaz vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. Az egyik ilyen ásványi anyag nem más, mint a kalcium, amely a csontok egészségét biztosítja. Rendszeres fogyasztásával, bevitelével a csontritkulás is megelőzhetővé válik, amely nem csak az idősek és nem csak a menopauza szakaszába lépő nők betegsége.

A kalcium egy kulcsfontosságú tápanyag, ugyanis a szervezet szinte minden sejtje használ kalciumot, beleértve az idegrendszert, az izmokat és a szívet. A szervezet kalciumot használ a csontok és fogak felépítéséhez, ez az anyag segíti a vérrögképződés megakadályozását, de részt vesz az izmok összehúzódásában és a szívritmus szabályozásában is nagy a szerepe.

Amennyiben nem fogyasztunk olyan táplálékokat, amelyek kalciumot tartalmaznak, úgy a szervezet a csontokból használja fel azt a kalciummennyiséget, amely a normális sejtműködést tudja biztosítani. Azonban ez a csontok elgyengülését és csontritkulást okoz. A kalcium hiánya más gondokhoz is vezethet, ilyen például a hangulati zavar, az ingerlékenység, a szorongás, a depresszió és az alvászavar.

A csontritkulást néma gyilkosnak is nevezik, hiszen úgy veszít az ember a csont tömegéből, hogy a kezdetekben azt észre sem veszi. Majd amikor a csontok meggyengülnek, akkor a rendszeressé váló csonttörések hívják fel a figyelmet arra, hogy valami gond van a csontokkal, azok egészségével. A csontritkulás a második leggyakoribb probléma a nők, különösen a hatvan évesnél idősebb nők körében. A férfiak is ki vannak téve ennek a betegségnek, csak esetükben nem hatvan, hanem 65-70 éves kor körül kezdődnek ezek a gondok.

A kutatások azt mutatják, hogy a szervezet sokkal jobban fel tudja venni a kalciumot természetes forrásokból, mint mesterséges kiegészítőkből, de azért ezeknek a kiegészítőknek sem szabad elhanyagolni a hatékonyságát.

A kalcium gazdag forrásai közé tartoznak a sötétzöld leveles zöldségek, a tejtermékek, a halak, a tofu, a brokkoli, a káposzta, a zöldbab, a fokhagyma, a kalciummal dúsított narancslé és gabonafélék.

Amikor a csontritkulásról és a csontegészségről van szó, akkor önmagában a kalcium nem elegendő. Másfajta tápanyagokra is szükség van, ezek a következők: magnézium, K2-vitamin, D3-vitamin, foszfor, C-vitamin, B12-vitamin.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2022.05 2022. Június 2022.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5154
  • e Hét: 13936
  • e Hónap: 45422
  • e Év: 250123
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.