Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Porcelán rózsa
  2022-06-29 23:06:11, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Pipacsok
  2022-06-29 23:04:15, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
A májról jó tudni
  2022-06-29 19:05:49, szerda
 
  Csak keveset foglalkozunk legfőbb szervünkkel, a májjal

Az emberek sok figyelmet fordítanak a szív, a tüdő, a vese, a gyomor- és bélrendszer egészségére, azonban csak keveset törődnek a májjal, pedig ez az egyik legfontosabb szervünk. A máj a has jobb oldalán, a bordák által védett helyen található. Az egyik legnagyobb és legbonyolultabb szerv a testünkben. Fő feladata a vér szűrése. Élő szűrőként méregteleníti az emberi szervezetet. Milyen méreganyagok halmozódhatnak fel a szervezetünkben? Ezek származhatnak a levegőből, amit belélegzünk, az ételekből, amelyeket megeszünk, és minden olyan anyagból, amit nap mint nap használunk. Legyen szó takarítószerekről vagy éppen kozmetikumokról.

A máj az epe munkáját is segíti. A pangó epe okozhatja a bőr rossz tónusát, az aknét, a rossz leheletet, a rossz véralvadást, a látás és az immunrendszer zavarát. A drogok, az alkohol, a fogamzásgátló tabletták és a gyógyszerek májkárosodást okozhatnak.

A máj hatással van arra is, hogy mennyi glükóz kerül a véráramba. A trigliceridek energiává bomlanak, alakulnak a májban. A gyenge májfunkció is lehet az oka az LDL-koleszterin szintje megemelkedésének a vérben.

Sokféle májbetegség létezik. Az egyik ilyen a hepatitis, amelyet a hepatitis vírusok okoznak, a másik komoly betegség pedig a májcirrózis. Májgyulladást okozhat az alkoholfogyasztás, a gyógyszerek, az elhízás vagy az allergiás reakciók.

A zsírmáj kialakulásában nagy szerepe van az alkoholnak, az elhízásnak és a magas trigliceridszintnek. A májproblémák egyik leggyakoribb jele a fáradtság. A károsodott májfunkció megzavarja az emésztési folyamatot, és ez táplálkozási hiányossághoz vezethet, amelyek negatívan befolyásolják az energiaszintet. A máj betegségét jelezheti még a hányás, a székrekedés és a hasmenés is.

A máj munkáját az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás is segíti. Lényeges az egészséges testsúly fenntartása rostokkal, fehérjékkel, magvakkal, egészséges zsírokkal, friss és idényzöldségekkel és -gyümölcsökkel. A máriatövismagot is használhatjuk rendszeresen, hogy segítsük a máj tisztulását, munkáját. Ez egy szilimarin nevű anyagot tartalmaz, amely még akkor is nagy segítséget jelenthet, ha gondok vannak a máj működésével.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Bodza gyógyhatásairól
  2022-06-29 19:00:23, szerda
 
 



Az emberek már hosszú évszázadok óta alkalmazzák és fogyasztják a bodzát, mégpedig az immunrendszer erősítésére. A bodza az egyik legegészségesebb gyógynövény, amely tele van értékes antioxidánsokkal, fitokemikáliákkal.

A bodza már az ókori Egyiptomban sem volt ismeretlen az emberek számára, gyakorta alkalmazták sebgyógyításra, illetve az arcbőrük színének javítására is előszeretettel használták. A falun élő emberek már régóta tudják, hogy a bodza nemcsak egészséggel, hanem hosszú élettartammal is megajándékozza az embereket, ezért a kisebb-nagyobb falvakban hazánkban is mindig rendszeresen fogyasztották valamilyen formában.

A bodza nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz, többek között vasat, kalciumot, C-vitamint, A-vitamint, polifenolokat, antociánokat, szterolokat és tanninokat. Ezek mind-mind erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek az immunrendszer támogatásában is aktívan részt vesznek.

A bodza sokféleképpen segíti az immunrendszert, többek között felerősíti az immunválaszokat, így a szervezetünk védelmi vonala sokkal hatékonyabban képes a szervezetbe kerülő betolakodók, kórokozók ellen védekezni. Tudjuk, hogy mennyire fontos ez, hiszen ha az immunrendszer jól reagál ezekre a kórokozókra, akkor fertőzések és betegségek sem alakulnak ki.

A bodza nagyon sokféle betegség kezelésében és megelőzésében is a segítségünkre lehet. Ilyen például a láz, a fáradtság, a torokfájás, a köhögés. Influenza és megfázás tüneteinek csökkentésében, sőt ezeknek a betegségeknek a megelőzésében is nagyon hatékony ez a gyógynövény.

Amikor télen vagy tavasszal valamilyen légzőszervi betegséggel küzdünk, akkor is számíthatunk a bodzára, ugyanis javítja az immunrendszer egészséges válaszát ezekre betegségekre, így segít a tünetek hatékony csökkentésében.

Hogyan fogyasszuk? A legjobb, ha a bodzát szirupként vesszük magunkhoz. Amikor azt érezzük, hogy a betegség kezd bennünk lappangani, azaz megjelennek az influenza vagy a megfázás kezdeti tünetei, akkor vízzel hígítva vagy csak úgy önmagában fogyasszunk el egy evőkanál bodzaszirupot és a betegség így el is kerülhet bennünket. Azonban fontos, hogy a betegség első tüneteinél tegyük meg az első lépéseket. Ha mégis megbetegszünk, akkor a tünetek sem lesznek olyan súlyosak és a betegség is rövidebb ideg tart majd.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Mitől keletkezhet véraláfutás?
  2022-06-29 08:47:05, szerda
 
  A véraláfutás leggyakrabban akkor keletkezik a bőrön, ha balesetet szenvedtünk vagy egyszerűen csak beütöttük a végtagunkat valahová. Azonban vannak olyan betegségek, amelyek miatt könnyedén, már kisebb sérülés miatt is megjelenhet rajtunk a véraláfutás.

A véraláfutás nem más, mint a bőr alatti kis vérerek, hajszálerek törése és vérzése. A kor előrehaladtával ezek a hajszálerek jóval törékenyebbé válnak, így gyakran keletkeznek a vékony bőrön véraláfutások. Ezek a zúzódások bármilyen életkorban is keletkeznek, nagyon ártalmatlanok és semmiféle kezelést nem igényelnek.

Ha idősebb korban jelentkezik, akkor sincs oka az aggodalomra. Idősebbeknél általában mindig ugyanazon a helyen keletkezik ilyen véraláfutás, általában az UV-sugárzásnak kitett bőrfelszínen, például a kézfejen vagy az arcon.

Az ilyen véraláfutások keletkezése sokkal gyakoribb a nők, mint a férfiak körében. Léteznek olyan gyógyszerek, például az ízületi gyulladásra szedett pirulák, amelyek hajlamosítanak az ilyen véraláfutások megjelenésére, mivel ezek a bőrt vékonyabbá teszik, így azok hajlamosabbak lesznek a kisebb-nagyobb sérülésekre, pontosabban érzékenyebbek lesznek a külső behatásokra.

Vannak bizonyos véralvadást csökkentő gyógyszerek, mint az Aspirin, amely szintén hajlamosabbá tesz a bőr alatti bevérzésekre. Csak emiatt ne hagyja abba a gyógyszerek szedését, inkább fedje azt el színezett testápolóval.

Léteznek olyan gyógynövények, amelyek szintén okozhatnak érelváltozásokat, pontosabban elősegítik a véraláfutások megjelenését a bőrön. Ilyen gyógynövény a fokhagyma, a Gingko biloba, a ginszeng, a gyömbér vagy a fűzfakéreg.

Bizonyos antidepresszánsok is hajlamosítanak a véraláfutások megjelenésére.

A túlzásba vitt alkoholfogyasztás károsítja a májat és májcirrózist okoz. Egy idő után a máj leáll azon fehérjék termelésével, amelyek meggátolják a vérrögképződést. Ilyenkor vérzékenység jelenik meg, amely legfőképpen véraláfutás formájában jelentkezik.

Egyes vitaminok hiánya is okozhat hasonló jellegű problémát. A C-vitamin hiánya például okozhat vérzékenységet. Felelőssé tehető például az orr- vagy az ínyvérzésért. Az is nagy gond, ha valakinek olyan bélrendellenessége van, ami megakadályozza, hogy a tápanyagok hasznosuljanak.

A vasculitis vagy érgyulladás is produkálhat hasonló tüneteket. A véraláfutások mellett megjelenhet zsibbadás, fekélyek és lila foltok a bőrön.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A nyelv bizsergésének okai
  2022-06-29 08:43:51, szerda
 
  Akinek rendszeresen bizsereg a nyelve, mindenképpen vezessen étkezési naplót, hogy kiderüljön, valamilyen étel okozza-e a gondot, vagy valamilyen komoly betegség váltja ki a szimptómát. A bizsergő nyelvnél ugyanis valamilyen neurológiai probléma húzódhat meg a hátterében.

A bizsergő nyelv érzését orális allergia szindróma is okozhatja. Ez az immunválasz egy adott élelmiszerre. Ilyen betegséget a pollenallergia is kiválthat. Az ételallergia megszüntetésére, elkerülésére antihisztamin szedését javasolja az orvos. De a betegség elkerülése érdekében az a legmegfelelőbb, ha a beteg étkezési naplót vezet, és így kiderül, hogy milyen táplálékokra allergiás. Az allergén kockázatának minimalizálásával elkerülhető a bizsergő nyelvet okozó betegség is.

Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak mellékhatásként bizsergő érzést. Mielőtt bármilyen gyógyszert is szed, mindig alaposan olvassa el a tájékoztatóban leírt mellékhatásokat, és hogy milyen allergiás reakciókat válthat ki az adott pirula.

Toxinok is okozhatják a nyelv bizsergését. Például néhány nehézfémmel kezelt hal is oka lehet, ha bizsereg a nyelv. Mit lehet tennie ez esetben? Nyilván el kell kerülni az adott hal fogyasztását.

Vannak olyan fogászati alkalmazások, illetve implantátumok, érzéstelenítők, amelyek szintén okozhatnak nyelvbizsergést vagy zsibbadást. Ha csak ideiglenesen jelentkezik a probléma, akkor egy idő után el fog múlni, azaz semmiféle teendőt nem igényel. A kezelés mindig függ a beteg panaszától és attól, hogy milyen idegi károsodás keletkezett a nyelvben.

Trauma is kiválthatja a nyelv bizsergését. Például a túl forró vagy a túl hideg étel is oka lehet a nyelvben keletkezett bizsergető érzésnek. Ilyenkor sérülnek az idegi receptorok, de a szövet regenerálódását követően minden visszatér a régi kerékvágásba. Ha azonban az idegek tartósan sérültek, mindenképpen keressen fel egy orvost, hogy a diagnózist felállítását követően a kezelés is időben elkezdődhessen.

Komoly betegségek is okozhatnak nyelvbizsergést, ezért ha tartósan fennáll a probléma, akkor feltétlenül keresse fel a háziorvosát, aki továbbirányítja a megfelelő szakrendelésre.

Vitaminok és ásványi anyagok hiánya is válthat ki ilyen tünetet, például ha nincs elegendő B-vitamin, vas, cink és kalcium a szervezetünkben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A haj, a bőr és a köröm erősítése természetes módszerekkel
  2022-06-29 08:40:40, szerda
 
  A helyes táplálkozásnak és az egészséges életmódnak nemcsak abban van kiemelkedő szerepe, hogy a szervezetünk jobban meg tud küzdeni a fertőzésekkel, hanem abban is, hogy így kisebb az esélye a betegségek kialakulásának, sőt még a hajunk, a körmünk és a bőrünk is egészségesebb és szebb lesz.

Ha túl sok édességet, cukros ételt fogyasztunk, akkor ez gyulladást kelthet a szervezetünkben, ami pedig pattanások kialakulásához is vezethet. A cukor emellett öregíti bőrt, így aki sok cukrot fogyaszt, hamarabb ráncosodik.

A hajunk, a bőrünk és a körmünk jelez, ha nincs elegendő vitamin és ásványi anyag a szervezetünkben, hiszen az arcbőrünk ilyenkor sápadt és szürkés, a hajunk töredezett, fénytelen lesz, és a körmünk állapota is jelentősen romlik. Ha szeretnénk, hogy a hajunk, a bőrünk és a körmünk is egészséges maradjon, akkor ügyeljünk a megfelelő tápanyagbevitelre.

Az egyik legfontosabb vitamin a bőrünk számára a C-vitamin, hiszen kiemelkedő szerepe van a kollagéntermelésben. A kollagén egy fehérje, amely mindenki szervezetében megtalálható, habár ahogy öregszünk, egyre kevesebbet termel belőle a szervezetünk. A kollagén nemcsak feszes bőrt eredményez, hanem az ízületeknek és az izmoknak is elengedhetetlenül fontos, hiszen erősíti azokat.

Egy másik fontos tápanyag az E-vitamin, amely szintén antioxidáns hatással rendelkezik. Segít a sejtkárosodás megakadályozásában, amit az UV-sugarak és a környezeti szennyezőanyagok is okozhatnak.

Az omega-3 zsírsavaknak kiemelkedő szerepe van a gyulladás csökkentésében, ami pedig elősegíti, hogy javuljon a bőrünk állapota. Számtalan tanulmány számolt be arról, hogy az omega-3 zsírsavak segítenek az ekcéma és a pikkelysömör gyógyulásában.

A haj számára két vitaminnak van kiemelkedő szerepe, az egyik a D-vitamin, a másik pedig a biotin. Amennyiben nincs elegendő D-vitamin a szervezetünkben, a hajunk hullani kezd és töredezetté válik. A biotin pedig létfontosságú szerepet játszik az erős és egészséges körmök és haj fenntartásában.

A biotin mellett cinkkiegészítésre is szükségünk lehet, hiszen fontos szerepet játszik az oxidatív stressz okozta károsodások megelőzésében, támogatja a sejtek anyagcseréjét és a megfelelő immunitását, illetve hozzájárul a gyulladás csökkentéséhez.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2022.05 2022. Június 2022.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5549
  • e Hét: 14331
  • e Hónap: 45817
  • e Év: 250518
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.