Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Támogatja a májat, gátolja a vizesedést
  2022-06-09 23:37:09, csütörtök
 
 



Támogatja a májat, gátolja a felvizesedést: a pitypang minden része fogyasztható
A pitypangot áldásos hatásai miatt érdemes gyakran fogyasztani, ráadásul minden része felhasználható.

A pitypang, Taraxacum officinale, áldásos hatásokkal bír a szervezetre nézve, nem véletlen, hogy a népgyógyászatban már évszázadok óta használják. A májműködést segítheti, és megszabadíthat a feleslegesen felhalmozódott víztől is.

Sokan csak egyszerű gyomnövényként vagy jobb esetben aranyos kis sárga virágként tekintenek a pitypangra, pedig változatosan felhasználható. Különlegessége, hogy a gyökerétől kezdve a levelén, szárán át egészen a virágjáig mindene fogyasztható.

A pitypang hatásai:

Támogatja a májat
A pitypang gyökere már régóta májtonikként ismert a népi gyógyászatban, és a májműködést támogató hatásait a tudományos berkekben is vizsgálták. A gyermekláncfű gyökérzetéből készült teáról például kiderült, hogy valóban segíthet méregteleníteni a májat. Egy 2017-es tanulmány szerint a benne lévő poliszacharidoknak köszönhetően kedvezően hat a májműködésre, a kutatások során kiderítették, hogy enyhítheti a paracetamol-hatóanyagú gyógyszerek káros hatásait is.

2010-ben is készült kutatás, ebben a vizsgálatban a tudósok azt vették észre, hogy a pitypangtea drámaian növeli a májban lévő detoxifikáló enzimek mennyiségét, 2015-ben pedig azon növények közé vették az Alternative Medicine szakfolyóiratban, amik májvédő hatásúak.

Gátolja a felvizesedést
Egy 2008-as tanulmányban a pitypang vízhajtó hatását is bizonyították. A tanulmány során a résztvevők a növény levelének kivonatát fogyasztották el, és jelentősen megnőtt a gyakorisága a vizeletürítésüknek.

A vízvisszatartás puffadást, felvizesedést, dagadást okozhat, a felesleges víz kiürítésével néhány pluszkiótól is megszabadul az ember - de érdemes észben tartani, hogy ilyenkor nem zsírvesztés zajlik.

Csökkenti a zsírfelszívódást
Egy 2008-ban közzétett koreai tanulmány szerint a pitypang hasonló hatással bír a szervezetre, mint az Orlistat nevű fogyasztószer. A tudósok szerint a gyermekláncfű leveleiben lévő luteolin flavonoid hasonlóképpen gátolja a hasnyálmirigylipáz termelődését, ami a zsírok lebontásában játszik szerepet, mint az elhízást gátló gyógyszer. Ezen tulajdonságának hála csökkentheti a zsírfelszívódást, egyúttal a súlygyarapodás mértékét is.
A pitypang felhasználása

A pitypang változatosan felhasználható, levele vagy gyökere tea formájában, nyers levelei és virágjai pedig salátaként is fogyaszthatóak, de akár mézet vagy szörpöt is készíthetünk belőle.

A pitypangtea
Két evőkanál szárított pitypangot, ami a növény minden részéből áll, tegyünk bele fél liter vízbe, majd 1-2 percen át forraljuk fel az elegyet. Ezután még legalább 10 percen keresztül áztassuk a vízben, majd szűrjük le. Kúraszerű fogyasztása esetén napi 1-2 csészével ajánlott bevinni, és maximum hat héten át tartható a kúra. Krónikus betegség esetén érdemes a fogyasztása előtt a kezelőorvossal konzultálni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Testi és lelki változások az ötvenes években
  2022-06-09 23:25:42, csütörtök
 
  Idősebb, pontosabban 50 éves korunkban sok testi, mentális és lelki változás zajlik a szervezetünkben. Ebben az időszakban nagyon sok változáson megyünk keresztül, ugyanis csökken a memóriánk, a gondolkodásunk és az agyunk is hanyatlani kezd. Ezt azonban megakadályozhatjuk, ha egészségesen táplálkozunk. A mediterrán étkezés is nagyon hasznos lehet az agy működése szempontjából. A mediterrán étrend magába foglalja a zöldségeket, a gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonát, a halakat és az olívaolajat is.

A nőknek kicsit nehezebb a dolguk, hiszen a menopauza időszakában nagy változások zajlanak a női szervezetben. A hormonális változások hangulatingadozásokat okoznak. Ez ellen is lehet tenni, mégpedig a rendszeres testmozgással, aminek köztudottan hangulatfokozó ereje van.

Ebben az életkorban az immunrendszer működése és annak egészsége is veszélybe kerül, mivel már nem termel annyi fehérvérsejtet, ami viszont azért lényeges, mivel ezek a vérsejtek indítanak támadást a kórokozók, azaz a baktériumok és vírusok ellen, amelyek fertőzéseket és betegségeket okoznak.

50 éves kor fölött az emberek mintegy negyven százalékának van valamilyen hallásproblémája, halláskárosodása. Ebben sok minden szerepet játszik, ilyen például a genetika, az életkor, de egyes betegségek is okai lehetnek a hallásgondoknak, például a magas vérnyomás, a szívproblémák és a cukorbetegség.

50 éves korig a csontépítő folyamatok nagyon aktívak, majd 50 éves kort követően a csontbontó folyamatok kerülnek előtérbe. Ez azt jelenti, hogy a csontok egyre gyengébbek és törékenyebbek lesznek. Ez ellen is sokat tehetünk, például kalcium és D-vitamin-pótlással, súlyemeléssel és rengeteg sporttal.

50 éves kort követően az izmok is elkezdenek leépülni. Ennek ellensúlyozására is nagyon jó megoldás a rendszeres sportolás. Az izmok erősítése már csak azért is nagyon hasznos, mivel idősebb korban csökken az egyensúlyérzék, viszont nem lesznek ilyen gondjaink, ha erős izomzattal rendelkezünk.

Ebben az életkorban az ízületeinkkel is gondjaink lehetnek. Nagyon lényeges, hogy fogyasszunk rendszeresen vizet, mivel ha a test szomjazik, akkor az ízületi szövetekből vonja el a folyadékot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Testbeszéd- jó tudni a hazudozásról
  2022-06-09 23:12:33, csütörtök
 
  A testbeszéd rengeteg mindent elárul egy emberről, és még azt is képes megmutatni, ha valaki nem mond igazat. A hazug ember ugyanis bármennyire is próbál figyelni arra, hogy mit és hogyan mond, az agya és a teste önkéntelenül is reagál a füllentés okozta stesszre, így gyakran tudat alatt tesz olyan dolgokat, amivel elárulhatja magát.

De nemcsak a gyanús mozdulatok vagy az erős gesztikuláció leplezheti le, hanem az arca apró rezdülései is. Ezeket a kis jeleket viszont jóval kevesebben ismerik fel, pedig többet elmondanak, mint mondjuk a testtartás.

A szája mindent elárul
Több vizsgálatban megfigyelték már, hogy bizonyos arcizmokat csak az érzelmek tudnak mozgásba hozni. Ha ezek nincsenek meg, tehát hazudik valaki, akkor természetellenes lesz a mimika. A British Columbia Egyetem kutatói például arra jöttek rá, hogy a hamis szomorúság vagy részvét során a járomcsonti, illetve a homlokizmok egy kissé összehúzódnak. De természetesen az erőltetett mosolyt is könnyen észre lehet venni: ilyenkor leginkább csak a száj mosolyodik el, az arc izmai nem követik annyira, mint amikor valaki őszintén mosolyog.

Az is intő jel, ha az illető beszéd közben gyakran benedvesíti az ajkait: a hazugság okozta stressz hatására ugyanis kiszáradnak, ami nagyon kellemetlen és zavaró érzés tud lenni. De nemcsak a száraz, hanem az elszíntelenedett, fehér ajkak is figyelmeztetnek a füllentésre.
Olvass a homlokából

A homlok a másik olyan terület, ami szinte biztosan nem képes hazudni. Amikor szomorú vagy, egy kicsit összehúzódik a bőre, de nevetés közben is látszódnak az apró gyűrődések. Ha viszont valaki egy hamis érzelmet akar megjeleníteni, akkor ennek a területnek az izmai nem mozdulnak, vagy ha mégis tudatosan próbál rájátszani, akkor garantáltan természetellenes lesz a hatás. Ezért mindenképpen érdemes figyelni a homlokát annak, akinél gyanakszol a füllentésre.

Sőt, a szemöldöke sem csak azt árulja el egy emberről, hogy szimpatikus vagy-e neki, hanem azt is, hogy igazat mond-e. Hazudás közben sokan többször felhúzzák a szemöldöküket, amivel még jobban meg akarják győzni a partnert, de rengetegen önkéntelenül is csinálják ezt a stressz hatására.

A szeme sem tud hazudni
A szem tényleg a lélek tükre, és azt is jól tükrözi, ha valaki hazudik. Rengetegféleképpen árulkodhat a füllentésről: sokan például jobbra néznek, amikor nem mondanak igazat, de a túl gyakori pislogás is intő jel ugyanúgy, ahogy a szem több másodpercre történő lecsukása. És bár többek szerint a szemkontaktus kerülése a legjellemzőbb a füllentőknél, ez nem mindig igaz. Néha ugyanis pont, hogy a hosszú, szinte már erőltetettnek ható szemkontaktus jelent hazugságot, mert az illető így próbál hatásosan meggyőzni arról, hogy igazat mond.

Apró, de sokatmondó jelek
Van még néhány apróság, amiket szintén érdemes figyelni. Például a nők hajlamosabbak elpirulni, miközben valótlant állítanak, de egyesek az orrukat piszkálják és vakarják a stressz okozta vérbőség miatt, míg mások akaratlanul is gyakran érintik meg a szájukat vagy az arcukat, miközben füllentenek.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Kertünkben is lehetnek gyógynövények
  2022-06-09 22:32:41, csütörtök
 
  Ezek a gyógynövények feldobják a kertünk egyhangúságát és még csodaszépek is - körömvirág, kamilla, levendula, fodormenta

Lassan el kell gondolkodnunk, hogy milyen zöldségeket, fűszernövényeket és gyógynövényeket ültetünk a kertbe. Ideje beszerezni a magokat és lassan az ültetés is elkezdődhet. Mutatunk néhány olyan gyógynövényt, amelyek nemcsak az egészségre nézve hasznosak, hanem üde színfoltjai lehetnek a kiskertünknek.

A körömvirág nemcsak szépséges gyógynövény, hanem nagyon hasznos is, hiszen gombaellenes, fertőtlenítő és sebgyógyító hatásokkal rendelkezik. Mivel a gyógynövény bőrnyugtató tulajdonsággal is bír, ezért nem véletlen, hogy gyógykrémek és kozmetikumok alapanyaga.

A koriander is nagyon hasznos, hiszen eltávolítja a nehézfémeket a szervezetből, és a méreganyagok szervezetből történő kiürítésében is rendkívül hatékony.

A citromfűnek kiemelkedő a nyugtató és a görcsoldó hatása. A gyomorra és az idegrendszerre is pozitív hatást gyakorol.

A fodormenta és borsmenta frissítő hatással rendelkezik. Mindkettőből készülhet tea, amely gyógyítja az emésztési rendellenességeket és az emésztési panaszokat. A menta megnyugtatja a fájó izmokat, talán nem véletlen, hogy izomlazító krémek is készülnek mindkét gyógynövényből.

A rozmaringból energiát nyerhetünk, jó hatással van a memóriára és fokozza a koncentrációt. Mivel stimuláló alternatívája a koffeinnek, így egy-két csésze kávét is kiválthatunk egy-két csésze rozmaringtea segítségével.

A középkorban hatalmat tulajdonítottak a kakukkfűnek. Azt gondolta a középkor embere, hogy ez egy nagyon hatékony gyógynövény a rémálmok ellen, illetve abban is hittek, hogy bátrak is lesznek ettől a gyógynövénytől, amennyiben rendszeresen fogyasztják. A kakukkfűolaj antibakteriális és antiszeptikus hatásokkal rendelkezik, ezért nagyon hatékony lehet a téli megfázás és influenza megelőzésében.

A levendulának enyhe antidepresszáns hatása van, és az idegrendszer számára is rendkívül hasznos. Enyhíti a stresszt, oldja a feszültséget és nyugalommal tölt el bennünket az illata is. Lefekvés előtt fogyasszuk teaként, vagy csepegtessünk pár csepp levendulaolajat a fürdővizünkbe.

A kamilla is csökkenti a stresszt, nagyon hatásos különböző fertőzések ellen, illetve gyomor-rendellenességek esetén is fordulhatunk ehhez a remek gyógynövényhez.

Ültessünk ezekből a gyógynövényekből a kiskertünkbe vagy az erkélyünkre és bízzunk áldásos hatásaikban, gyógyító erejükben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Smaragdzöld medencék, Twizel, Új-Zélandon
  2022-06-09 22:21:57, csütörtök
 
 


A Déli-sziget Canterbury régiójában található Twizel körülbelül 1500 fős lakosságával a Mackenzie járás legnagyobb települése. A falu smaragdzöld vizű festői tavak közelében fekszik, amelyek a hegyvidéki háttérrel lélegzetelállító összképet adnak.

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Mosel-folyó, Németországban
  2022-06-09 22:20:11, csütörtök
 
 


Beilstein települése felejthetetlen kilátást nyújt a kanyargó Mosel-folyóra. A gyönyörű panorámához és a német történelembe történő betekintéshez a Metternich-kastély romjai felé kell venni az irányt.
 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Morskie Oko (Halas-tó), Lengyelországban
  2022-06-09 22:17:44, csütörtök
 
 


A Tátra-hegység legnagyobb tava, mivel a különleges víztömeg 1395 méterrel a tengerszint felett fekszik, és egy 8 km-es túraútvonal végén található. A tömeg elkerülése érdekében érdemes kora reggel kezdeni a túrát.
 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Király-tó, Németországban
  2022-06-09 22:14:38, csütörtök
 
 


Egy természetes tó a bajorországi Berchtesgaden Nemzeti Parkban, mely tiszta kék vizéről ismert: állítólag ez Németország legtisztább tava.
 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Ikema-híd, Japánban
  2022-06-09 22:11:57, csütörtök
 
 


A Mijakó-szigetet és Ikema-szigetet összekötő, 1425 méter hosszú Ikema-híd Okinava prefektúra leghosszabb hídja.
 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Gatesgarthdale-patak, Angliában
  2022-06-09 13:48:23, csütörtök
 
 


A Cumbriában található festői szépségű patak a Honister-hegyszoros mentén folyik, remek lehetőséget kínálva egy hosszú és látnivalókban gazdag autózásra.

Ez egy történelmi jelentőségű hely is, mivel Anglia utolsó üzemelő palabányája a hegyszoros csúcsán fekszik, melyet meg is lehet látogatni föld alatti túrák keretében. Egy másik történelmi szösszenet: a Honister-hegyszorosról úgy tartják, hogy az Egyesült Királyságban itt esett a legtöbb eső 24 óra leforgása alatt. (Ami a világ e részét tekintve lenyűgöző).

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2022.05 2022. Június 2022.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 431
  • e Hét: 5672
  • e Hónap: 25534
  • e Év: 201409
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.