Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Kedves Látogatóim!
  2022-07-18 19:50:14, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  NYÁR  
A boldogság az a kapu
  2022-07-18 17:12:38, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Mindegy mennyire vagyunk toleránsak
  2022-07-18 17:08:33, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
Mikor azt mondjuk végtelen
  2022-07-18 17:06:59, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Gyoko Zdraveszki: a test mindenre emlékszik kellenek napok
  2022-07-18 08:57:12, hétfő
 
  Gyoko Zdraveszki: a test mindenre emlékszik
kellenek napok nyugodtan ülni.
csukott szemmel csendben lenni. de
ébernek lenni és nyomon követni.
kellenek napok, apránként,
türelmesen élesíteni az elmét.
hogy ne fusson/cikázzon se az orr alatti
bizsergésre, se a háton
hidegrázásra, se egy idegrángásra
a fejtetőtől a talpakig.
oldalról kell létezni és
megfigyelni. szenvedély nélküli rajongó.
ítélet nélkül. eldobott kő nélkül. harag nélkül,
de öröm nélkül. vágyakozás nélkül. így vagy úgy.
felfelé. a kinti térből és időből.
és csak ezután lehet elkezdeni.
hogy a test emlékszik mindenre.
az anyád félelmére is
míg megfordultál
az anyaméhben.
Kuzder Rita fordítása


 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
Egy érzelmileg gátoltság
  2022-07-18 08:42:53, hétfő
 
  ÉRZELMI GÁTOLTSÁG

Egy érzelmileg gátolt társsal nehéz a közös lét. Belső élményeiről, saját érzéseiről nehezen beszél, hiába faggatod, és próbálod megnyitni, meddő próbálkozás. A ,,mondj már valamit" ismétlésébe lassan belefáradunk, fogalmunk sincs mi zajlik benne. Érzelmi szükségleteit, alapvető vágyait kapcsolataiban nem képes kifejezésre juttatni.
A legtöbb viselkedésmintát a múltból, otthonról hozzuk, az önérvényesítést, vágyaink, akaratunk, igényeink kifejezésre juttatását, és annak módjait is gyermekként tanuljuk meg. Ahol nehezen, vagy egyáltalán nem beszéltek egymásnak az érzéseikről, könnyen előfordul, hogy a gyermek hézagos, vagy nem megfelelő mintát kap a fájdalmas érzésekkel való megküzdésre. Az a személy, aki gyermekként megtanulta, hogy érzelmeiről nem szabad beszélnie, későbbi kapcsolataiban is bizalmatlanság, gyanakvás és zártság jellemezheti. Az érzelmi kommunikáció hiányosságai félreértéseket okozhatnak, melyek megrekesztik a kapcsolatokat, és az elszigetelődés, elutasítottág, meg nem értettség érzéséhez vezetnek.
A torzított minták gyermekként mély nyomokat hagynak lelkünkben. Hamar megtanuljuk, hogy érzéseinkről jobb elterelni a figyelmét, minél mélyebbre rejtjük azokat, annál kevésbé fáj. Azt is, hogy konfliktus esetén a legjobb megoldás az elkerülés, érzelmeinkkel kifejezésével feleslegesen ,,terheljük" környezetünket. A valódi érzések kimutatásával csak még nagyobb ,,galibát", konfliktust okozunk.
Főleg a párok női tagjai panaszkodnak arról, hogy partnerükből egyszerűen nem tudnak semmilyen érzelmi reakciót kicsikarni. Jöhet megsértődés, hisztériázás, faggatózás, sírás, kiabálás, de akár kedveskedés is, nulla érzelmi reakciót tapasztalunk, tényleg olyan, mintha ezek az emberek semmit nem éreznének. Némi arcrándulást azért megtapasztalunk, de erre sokszor még inkább felpaprikázódunk, mintha a falnak beszélnénk, sírógörcsöt kapunk vagy a mellkasát püföljük, teljesen mindegy. Néha elhangzik a ,,ne izgasd fel magad, próbálj megnyugodni" válasz, de mindez nem segít, sőt, olaj a tűzre. A férfi csak kivonódni próbál a konfliktushelyzetből, szeretné azt elkerülni, vagy legalább csillapítani.
Milyen egy érzelmileg gátolt személy? Olyan, aki mindenféle érzelmet gátol, azok spontán, egészséges kifejezésre juttatását is blokkolja, minden érzelmet kontrollál önmagában, letilt mindent, mely elárulhatja esendőségét, sérülékenységét. A pozitív érzelmek is bent maradnak, spontán örömkifejezés, önfeledtség idegen terep marad számára.
Az érzelmek nem racionálisak, ő pedig egy hihetetlenül összeszedett, logikus és racionális lény, aki hideg fejjel, okosan érvel, érzelmeket így nem visz semmilyen megnyilvánulásába, nem lehet kibillenteni nézőpontjából, nem lehet meghatni.
Saját belső elvárásainak való perfekcionista megfelelés, érzelmeinek letiltása szintén gyermekkorban gyökerezik: valójában a túl szigorú, követelő, megtorló szülői viselkedés következménye. Az ilyen szülők a spontaneitást, az önfeledtséget, az élet maga teljességében való megélését, a lazítást, az élet élvezetét hátráltató és felesleges tényezőnek értékelték, többre értékelték azonban a kötelességet, a szigorú kereteket, a szabályok feszes követését, a hibák, a tévedések elkerülését, és meg is torolták, ha a gyermek mégis hibázni merészelt. Ha felnőttként nincs ekkora önkontrollja, akkor szétesnek körülötte a dolgok, hiszen az érzelmek szabad és spontán kifejezésre juttatása idegen terep számára, abban nem ismeri ki magát. Társként nagyon nehéz az áthatolhatatlan falon túl látni, melyet önmaga köré épített, mégis akár külső segítséggel, próbáljuk meg, mert a falon túl egy magára hagyott, szeretetlen gyermek ül, aki csak suttogni mer, vagy egészen elnémul, mert szülei úgysem figyelnek az érzéseire, és nem hallják a szavát.
Király Eszter


 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
A vágy
  2022-07-18 08:37:21, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Június  
Nem kergethetsz valakit, aki nem szeretné, hogy elkapják.
  2022-07-18 08:31:35, hétfő
 
  Nem kergethetsz valakit, aki nem szeretné, hogy elkapják.
Nem kötelezheted el magad valaki mellett, aki csak fél lábbal van benne a kapcsolatotokban, és nem teheted le mindig mellette a voksod, amikor ő a kispadra ültetett.
Mert az élet rövid ahhoz, hogy arra várj, mikor fedezi fel az értékedet. Mert ennél többet érdemelsz.
Sokszor csak egy elképzelt valóságba szeretünk bele, talán csak a potenciálba, amit a másik maszkja mögé látunk. Elképzeljük, hogy milyen lenne, ha minden jól alakulna, ha minden reggel csókkal és meleg kávéval keltene, dédelgetjük ezt az álomképet, a mellkasunkra vonjuk a gondolatot, hogy a másik a tökéletes társunk, csak még nem jött rá. Sokszor hajtogatjuk magunknak, hogy ami a másikhoz hajt az valami különleges, hogy neki is éreznie kell, sokszor nyugtatjuk magunkat azzal, hogy lehet, hogy most nem jött össze, de egyszer csak újra összeérnek az útjaink.
Az igazság azonban az, hogyha ő annyira akarna, akkor nem kellene álomba sírnod magad kétnaponta, saját magad ölelve.
Hogy bár lehet valami különleges, az nem feltétlen egyenértékű azzal, hogy az is lesz a végállomás, azt meg főleg nem jelenti, hogy nem jöhet egy még jobban rád szabott szerelem a csalódás után.
Nehéz beismerni magunknak, de amikor újra és újra ugyanabba a folyóba lépünk, más végeredményt várva, akkor elsősorban a saját tükörképünk szemébe kell néznünk, körbejárva az okokat, hogy miért nem adjuk meg magunknak a lezárást. Hogy miért nem hisszük el, hogy mi is megérdemeljük azt a szeretetet, amit adni tudunk.
Mert hidd el, megérdemled.
Varga Emese


 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2022.06 2022. Július 2022.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 162 db bejegyzés
e év: 3217 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1032
  • e Hét: 17780
  • e Hónap: 36753
  • e Év: 265690
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.