Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Isten dicsőségére való
  2022-07-20 22:56:48, szerda
 
  Isten dicsőségére való

Jn 11,4-6: ,,Amikor Jézus ezt meghallotta, ezt mondta: Ez a betegség nem halálos, hanem az Isten dicsőségét szolgálja, hogy általa megdicsőüljön az Isten Fia. Jézus szerette Mártát, ennek nővérét és Lázárt. Amikor tehát meghallotta, hogy beteg, még két napig azon a helyen maradt, ahol volt."

Bevezetés: A történet elbeszélése.

I. Jézus abszolút hatalma a halál felett.

II. Jézus hangsúlyozottan befejezte munkájának egy szakaszát (a letartóztatása előtti munkáját) egy csodával, amely megmutatta halálának jelentőségét.

A többi evangélium nem említi Lázár feltámasztását a halálból. A diadalmas bevonulásra és a templom megtisztítására összpontosítanak, mint sarkalatos eseményekre, amelyek Jézus keresztre feszítéséhez vezettek. János azonban másra helyezi a hangsúlyt. Leon Morris azt írja:

"János számára úgy tűnik, hogy Lázár feltámasztása az, ami ehhez vezetett".

Ez mindent más megvilágításba helyez. Rámutat az Ő munkájának jelentőségére. Ő legyőzte a halált. Az élet szerzője teljesen legyőzte a halált.

III. És amit meg kell jegyeznünk, hogy ez teljesen Isten dicsőségére történt.

A halál az emberiség nagy ellensége. Mindannyian bűnösök vagyunk, és a bűn átka a halál. A halál a markában tartott minket, és nem tudtunk elmenekülni. Az emberiség nagy nyomorúságban volt. Isten és remény nélkül voltunk. Egyikünk sem kereste Istent. Ahogy a 2Péter 2:3 mondja a hamis tanítókról, a kárhozat és a pusztulás várt ránk. Krisztus nélkül a sorsunk a következő lett volna: (Zsidókhoz írt levél 10:27).

"hanem az ítéletnek valami félelmes várása, amikor tűz lángja fogja megemészteni az ellenszegülőket.

A halál birtokában voltunk. A Sátán látszólag győzedelmeskedett.

IV. De aztán megjelent Isten dicsőségének fénye Jézus Krisztusban.

A sötétséget áthatotta a világosság. Jézus eljött és megmentette a bűnösöket azzal, hogy helyettük meghalt.

Micsoda szeretet a Szentháromság Istentől a bűnösök iránt! Az Atya elküldte a Fiút. Micsoda szeretet az Atyától a bűnösök iránt.
A Fiú azért jött, hogy bárányként meghaljon, hogy levágják. A Fiú, minden dolgok Teremtője és fenntartója. Ő halt meg helyettetek! Hogyan lehetséges ez? Az 1Korinthus 2:8 utal e világ fejedelmeire és arra, hogy azok:

"keresztre feszítették a dicsőség Urát".

Hogyan lehet ezeket a szavakat valaha is egymás mellé tenni? Úgy tűnik, hogy ellentmondásos, hogy soha nem lehet. De nem az. Pontosan úgy lehet egymás mellé helyezni, ahogy Péter mondta az Apostolok Cselekedetei 3:15-ben,

"az élet fejedelmét pedig megöltétek. Őt Isten feltámasztotta a halálból..."

Hogyan lehetett megölni az élet szerzőjét? Hogyan lehetett a dicsőség Urát keresztre feszíteni? Úgy, hogy Jézus szeretett téged, és azért hozta magát ebbe a helyzetbe, mert ez volt az egyetlen módja annak, hogy megmentsen téged! Micsoda szeretet! Micsoda dicsőség!

Látjátok a dicsőséget? Ha látod, az azért van, mert a Lélek alkalmazta rád ezt a megváltást. Ahogy a 2Korinthus 4:6 mondja:

,,Isten ugyanis, aki ezt mondta: ,,Sötétségből világosság ragyogjon fel", ő gyújtott világosságot szívünkben, hogy felragyogjon előttünk Isten dicsőségének ismerete Krisztus arcán."

Testvérek, ez olyan csodálatos, olyan csodás, olyan dicsőséges. Lázár halála és feltámadása feltárta Isten dicsőségét Jézus Krisztusban. D. A. Carson írja:

"Lázár halála Isten dicsőségére lesz -... 'hogy Isten dicsősége kinyilatkoztassék', mivel Jánosnál a 'dicsőség' ... általában ... az Isten kitárulkozását jelenti.".

Jézus az Ő és Isten dicsőségét tárta fel azzal, hogy feltámasztotta Lázárt a halálból. Isten terve az volt, hogy Lázár szenvedjen és meghaljon, hogy megtörténhessen a feltámasztása és ezáltal az Isten megdicsőülése. Isten terve az volt, hogy Mária és Márta gyászoljon, és hogy, ezt a gyászt nagy öröm váltsa fel, amikor Lázár kijön a sírból. Isten terve az volt, hogy Lázár feltámadása miatt sokan higgyenek Jézusban. János 12:11 szerint:

,,mert a zsidók közül sokan miatta mentek oda, és hittek Jézusban."

Isten Krisztusban kinyilatkoztatja, kinyilvánítja dicsőségét. Jézus megmutatta Isten dicsőségét azzal, hogy feltámasztotta Lázárt a halálból. Az Atya dicsőséget szerez magának és Jézusnak a Lázár feltámasztása által, és megmutatja az embereknek, hogy ki Jézus - Jézus dicsősége kijelentve van másoknak a Lázár feltámasztása által.

Testvérek, látjátok Isten dicsőségét, amely Lázár halálán keresztül lett kinyilatkoztatva? Lázár szenvedett és meghalt. Nővérei tele voltak gyásszal. Megérte? Jézus fogta a legrosszabbat, amit a bűn okozhatott Lázárnak - a szenvedést és a halált -, és életre változtatta, élet a sírból!

V. Testvérek, ne féljetek szenvedni Isten dicsőségéért.

Lázár betegsége és halála Isten dicsőségére szolgált. Ez arra emlékeztet, amit Jézus mondott Péternek, és arra, hogy Péter hogyan fog meghalni. János kommentárja az volt, hogy Péter halála Isten dicsőségére lesz. A János 21:18-19-ben Jézus azt mondta Péternek:

,,Bizony, bizony, mondom neked: amikor fiatalabb voltál, felövezted magadat, és oda mentél, ahova akartál; de amikor megöregszel, kinyújtod a kezedet, más övez fel téged, és oda visz, ahova nem akarod."

Aztán János így folytatja:

,,Ezt azért mondta, hogy jelezze, milyen halállal dicsőíti meg majd Istent."

Testvérek, amikor szenvedtek, az életetek nem értelmetlen. Úgy mint Lázár, vagy mint Péter esetében, Isten képes a szenvedéseteket venni, és kinyilatkoztatni benne az Ő dicsőségét. Ahogy a 2Korinthus 4:16-17 mondja, ne csüggedjetek.

,,ha a külső emberünk megromlik is, a belső emberünk mégis megújul napról napra. Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk minden mértéket meghaladó nagy, örök dicsőséget szerez nekünk."

Az egész földi létünk célja Isten dicsőítése. Az életednek nagy értelme van. Isten dicsőségére élsz, hogy Isten dicsősége megnyilvánuljon az életedben. Egy sötét világban élsz. Bizonyos értelemben már feltámadtál Krisztussal együtt. (Efézus 2:6) Már ott van benned a Lélek. Az eljövendő korszak élete már megadatott nektek. Éljetek Isten dicsőségére. Tiszteld Jézust az életeddel. Örüljetek és legyetek tele örömmel. Isten dicsősége nyilatkozzék meg az életeden keresztül! Ámen!

 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Jézus abszolút hatalma a halál felett
  2022-07-20 22:54:59, szerda
 
  Jézus abszolút hatalma a halál felett

Textus: János 11,4-6


Gulag kifejezés alatt a sztálini Szovjetunió egészét behálózó kényszermunkatábor-rendszert értjük. A táborokban a sztálini politika bel- és külföldi ellenzőit, hadifoglyokat, más ürüggyel (pl. ,,kulákság) vagy véletlenszerűen elhurcolt polgári lakosokat kemény fizikai munkára fogták, napi 10-12 órát dolgoztatták őket, miközben élelem- és egészségügyi ellátásukról alig gondoskodtak.
A munka többnyire kétkezi munka volt, például fákat kellett vágni, hogy vasúti síneket készítsenek, azokat és síneket kellett cipelni, hogy vasutat építsenek, földet kellett ásni és mozgatni, hogy csatornákat építsenek, sziklát kellett törni a kőbányákban, hogy utakat építsenek, stb., stb. De volt amikor a munka amit velük végeztettek semmit nem ért. Volt amikor néhány foglyot arra utasítottak, hogy köveket szállítsanak egyik helyszínről a másikra, majd másnap azt mondták nekik, hogy szállítsák vissza őket oda, ahol eredetileg voltak. Ez napról napra így ment. Kemény munka volt, és mindez a semmiért. Azt hiszem, a táborparancsnok azzal próbálta megtörni őket, hogy megmutatta nekik helyzetük reménytelenségét és értelmetlenségét.

Vannak ilyen dolgok. Értelmetlenek és hiábavalóak. A szenvedő emberek gyakran nem látják semmi értelmét a szenvedésüknek. Azt gondolják, hogy értelmetlen, és mivel rendkívül fájdalmas, nem látják értelmét annak, hogy tovább éljenek. Az egzisztenciális filozófusok még tovább mennek, és azt mondják, hogy nemcsak a szenvedés értelmetlen - hanem minden értelmetlen.

Igaz, hogy az élet rendkívül nehéz lehet. A betegség gyakran nagy szenvedéssel jár, amely gyakran látszólag hiábavalónak tűnik. A bűn valóban összezavarta ezt a világot, és a nyomorúság és a reménytelenség mindenütt jelen van körülöttünk.

De az egyik nagyszerű dolog, amit az igeszakaszunk megmutat nekünk, az az, hogy

Jézus földi eljövetele mindent megváltoztatott.

Jézuson keresztül Isten a világ legrosszabb dolgait fogja, és teljesen felforgatja azokat. Jézus fogja a betegséget és a halált, amelyeket a Sátán arra akar használni, hogy kárt tegyen bennünk és elpusztítson minket, és teljesen a feje tetejére állítja őket, és arra használja őket, hogy azok legyenek azok az eszközök, amelyeken keresztül a legnagyobb áldás - az örök élet - eljut hozzánk.

Az igeszakaszunk azt is megmutatja nekünk, hogy Jézusnak teljes és korlátlan hatalma van a halál felett, a halál felett a maga teljességében. Amikor Jézus meghallotta, hogy barátja, akit szeretett, beteg, nem sietett olyan gyorsan, ahogy csak tudott, hogy meglátogassa. Nem, két napot várt, mielőtt elment volna. Hogy miért? Nem tudjuk biztosan, de lehet, hogy azért, hogy

Megmutassa a halál feletti abszolút hatalmát.

Lehet valaki a világ legjobb orvosa, és ha egy beteg szobájába hívják, és a beteg halott lenne, úgy értem, tényleg halott - akkor semmit sem tudna tenni. Ha a beteg majdnem halott lenne, például ha a szíve akkor állna meg, lehet, hogy az orvos képes lenne újraéleszteni, és defibrillátorral beindítani a szívét, és visszahozni az eszméletét. De ha a férfi szíve már egy ideje meglenne állva - sem az újraélesztés, sem a defibrillátor nem tehetne semmit. Azt olvastam, hogy a legtöbb esetben legalább 20 percig kell újraéleszteni a halottat, de ha nincs eredmény, akkor 40 percnél tovább nem szabad folytatni.

Talán Jézus azért várt, hogy Lázár feltámasztása még meghökkentőbb legyen. Jézus akkor támasztotta fel a naini özvegyasszony fiát, amikor éppen temetni készültek. Pedig csak néhány órája volt halott. Lázár azonban már négy napja halott volt, amikor Jézus megérkezett. Mire Ő megérkezett, Lázár már valóban halott volt. Négy nap telt el. Semmi kétség nem volt afelől. Lázár halott volt. Nem volt kómában. Nem volt a sírban, közel a halálhoz. Nem. Teljesen halott volt.

R. Kent Hughes: ,,"Mire Urunk Betániába érkezett, már a negyedik nap volt, az a nap, amikor a gyász szertartása elérte a csúcspontját, mert a test oszlásnak indult, és nem volt remény".

Jézus a halál feletti teljes hatalmát mutatta be. Lázár halála nem volt olyan drámai, mint a csontok életre keltése a kiszáradt csontok völgyének történetében. Ott csak száraz csontok voltak, a csontok összeálltak, inak alakultak ki, hús és bőr jelent meg, és lélek ment beléjük, és a hatalmas sereg életre kelt. De Jézus, aki feltámasztotta Lázárt, megmutatta, ahogyan a Száraz Csontok Völgye is, hogy

Az Ő hatalmát a halál felett nem korlátozza az idő.

Az idő nem tényező. Az idő nem korlátozza Őt, mint az orvosokat vagy az ápolókat. Jézus még napokig maradhatott volna, mielőtt eljött volna Lázárt feltámasztani. Jézus Úr az idő és a halál felett.

Jel 1,17-18: ,,Ne félj! Én vagyok az első és az utolsó és az élő: halott voltam, de íme, élek örökkön-örökké, és nálam vannak a halál és a pokol kulcsai."

Mielőtt Ő maga szenvedett és meghalt a kereszten, Jézus úgy döntött, hogy megteszi ezt a nagy csodát. Feltámasztotta Lázárt a halálból.

Lázár feltámasztása a halálból, egy kis ízelítő volt arról, egy kis betekintés volt abba, amit Jézus az utolsó napon tenni fog az egész népével - feltámasztja őket romolhatatlanságban.

C. K. Barrett: ,,Lázár feltámasztása... előrevetíti azt, ami az utolsó napon fog történni. Ez azt jelenti, hogy a hívőnek örök élete van; hogy a halálból az életbe ment át."

Az ApCsel 3,15 úgy nevezi meg Jézust mint aki az ,,élet fejedelme, az élet szerzője."

Ő tud életet adni, újjáteremteni. Életre tudja kelteni a száraz csontokat. Ő maga mondta a Jn 5,28-29-ben: ,,Ne csodálkozzatok ezen, mert eljön az óra, amelyben mindazok, akik a sírban vannak, meghallják az ő hangját, és kijönnek: akik a jót tették, az életre támadnak fel, akik pedig a rosszat cselekedték, az ítéletre támadnak fel."

Rá tudja venni a tengert, hogy kiadja halottait. A Jelenések 20. fejezetében János leírja, hogy látott egy nagy fehér trónt és a rajta ülőt, és hogy elfutott a föld és az ég az Ő színe elől és hogy nem maradt számukra hely.

Jel 20,12-15: ,,És láttam, hogy a halottak, nagyok és kicsinyek a trón előtt állnak, és könyvek nyittattak ki. Egy másik könyv is kinyittatott, az élet könyve, és a halottak a könyvekben írottak alapján ítéltettek meg cselekedeteik szerint. A tenger kiadta a benne levő halottakat, a Halál és a Pokol is kiadták a náluk levő halottakat, és megítéltetett mindenki a maga cselekedetei szerint. És a Halál és a Pokol belevettetett a tűz tavába. Ez a második halál, a tűz tava. Ha valaki nem volt beírva az élet könyvébe, az a tűz tavába vettetett."

1Kor 15,52: ,,mert meg fog szólalni a harsona, és a halottak feltámadnak romolhatatlanságban, mi pedig elváltozunk."
Fel leszünk támasztva romolhatatlanságban.

1Kor 15,54: ,,Amikor pedig ez a romlandó romolhatatlanságba öltözik, és ez a halandó halhatatlanságba öltözik, akkor teljesül be, ami meg van írva: ,,Teljes a diadal a halál fölött!"

Jézus amikor meghallotta, hogy Lázár a barátja beteg, akkor két napig azon a helyen maradott, ahol volt. Márta és Mária közben abban reménykedtek, hogy Jézus aki szereti őket és fiútestvérüket Lázárt hamarosan megérkezik hozzájuk. Nagyon várták. De Jézus nem érkezett. Pedig tudták, hogy az üzenetüket már megkapta. Nem értették, hogy Jézus miért késlekedik, hogy miért nem érkezett meg a falujukba. Minden nap lesték az ablakból és esténként füleltek, hogy nem-e megérkezik Jézus. De nem érkezett meg akkor amikor várták, a reményük pedig, hogy Lázár életben marad egyre fogyott, míg teljesen megszűnt amikor a testvérüket látták meghalni. Nem értették Jézust, hogy miért nem ment megsegíteni, meggyógyítani a testvérüket? Te is elküldted az üzenetedet imádságon keresztül fel Istenhez a mennybe, hogy jöjjön és segítsen meg és talán abban a helyzetben vagy te is mint Márta és Mária, hogy várod a segítséget, de az nem érkezik, a gyógyulás, a szabadulás még nem következett be amire úgy vágyol. S talán te sem érted az Istent, hogy hol van Ő most és mit csinál és miért nem segít rajtad és úgy várakozás közben, hogy egyre rosszabb a helyzeted és az állapotod.
Mit tegyünk olyankor amikor nem értjük Istent? Azt kell tegyük amit a költőnő aki így vall erről a ,,Amikor nem értem Istent" című versében. Ámen.


 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Spurgeon - Július 21
  2022-07-20 22:48:28, szerda
 
  "Az ÚR így felelt: 'Megnyugtat téged, ha az orcám megy veletek?'" 2Móz 33,14


Mit kívánhatott volna Mózes ennél többet? És óhajthatnánk-e mi valami nagyszerűbbet. Olyan balgák vagyunk, hogy gyakran emberi erősségekben bízunk, jóllehet csak akkor vagyunk erősek, ha az Úr van mellettünk.

Figyeljük csak meg, hogy Mózest nem arról tájékoztatja Isten, hogy elküldi hozzá az apósát, hogy elkísérje; azt se közli vele, hogy Józsué, az utódja vezetni fogja a népet; a hetven vénről sem szól neki, akik majd megosztják vele a felelősség terhét. Jelenlétükkel támogatták Mózest és segítségére voltak; de az igazi erő nem bennük volt: "Orcám megy veletek."

Nagy jelentőségű és nagy megpróbáltatásokkal teljes utat kellett megtennie; azonban itt volt a teljeskörű gondoskodás, ami mindent biztosított, amire csak szüksége volt. És Istennek nem volt szüksége arra, hogy valaki segítségére legyen.

De az Úr még ezt is hozzáfűzte: "Megnyugtat téged...?"

A keresztyén munkásnak fölöttébb fontos, hogy nyugalma legyen, ami Mózesnél is lényeges volt. Akik legtöbbet dolgoznak, azoknak kell legtöbbet pihenniük, és ha a lelkükkel dolgoznak, csak akkor lesznek sikeresek, ha nagyon sokat pihennek. Isten tehát azt mondja: "Megnyugtat téged..." Azt a nyugalmat, amit Isten ad, bátran elfogadhatjuk.

Azt hiszem, Jézus sok szolgája jobb munkás lenne, ha többet pihenne. Üdvözítőnk aludt, miközben vihar kerekedett a Galileai-tengeren, jóllehet tudta, hogy vihar közeledik. De ő olyan nyugodtnak és boldognak érezte magát Atyja szeretetében és gondoskodásában, hogy lepihent a hajó hátsó részén aludni.

Ha gyengének és nyugtalannak érzitek magatokat és nem tudjátok, hogy mit kell tennetek, akkor lépjetek Isten színe elé és nyugalmat találtok.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Imádság
  2022-07-20 22:42:01, szerda
 
  A bűnösöknek van csak igazán szükségük az imádságra, éppen ezért, imádkozz te is!

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Imádság
  2022-07-20 22:41:01, szerda
 
  Nem ahhoz vagy túlságosan bűnös, hogy imádkozz, hanem ahhoz, hogy ne tedd!

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Bűn és evangélium
  2022-07-20 22:39:56, szerda
 
  Bűn, ha úgy éneklünk zsoltárokat, járunk gyülekezetbe, olvassuk a Bibliát vagy imádkozunk, hogy a szívünk nincs rendben Istennel, kétszeresen vétkezünk azonban, ha nem csak hogy bűnös a szívünk, de még semmibe is vesszük Isten ajándékát, az imádságot, és nem élünk vele. Az ember bűnösségét nem tagadhatjuk, hiszen Isten törvénye kijelentette számunkra: bűnösök, szennyesek és utálatosak vagyunk Isten szemében. Ugyanakkor Isten evangéliumát sem tagadhatjuk meg. Az Úr örömét leli a bűnösök megmentésében, és arra biztatja őket, hogy jöjjenek hozzá. E két igazságnak nem távol kell tartania bennünket Jézus Krisztustól, hanem inkább oda kell, hogy irányítson hozzá, aki az egyetlen gyógyír a bűnre. Az evangélium ismeretében így kell imádkoznunk: "Istenem, légy irgalmas hozzám, bűnös emberhez! Kérlek, vedd el belőlem a sok igaztalanságot, és tölts be helyette mindazzal, ami hiányzik belőlem: Jézus Krisztus igazságával!"

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Kérdés
  2022-07-20 22:33:35, szerda
 
  Ha nyomaszt a kérdés, hogy vajon a Szentlélek munkálkodik-e a szívedben, vagy a Sátán akar lépre csalni, a következő bibliai mérce segítségével könnyen megállapíthatod: előbbi közelebb von Krisztushoz, míg utóbbi távol akar tartani tőle.

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Sátán
  2022-07-20 22:31:26, szerda
 
  A Sátán legfőbb célja az, hogy távol tartsa a bűnösöket Jézus Krisztustól.

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Megváltás
  2022-07-20 22:30:26, szerda
 
  Megváltást nyerni annyi, mint elveszni Jézus lábánál.

Luther Márton
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Evangélium
  2022-07-20 22:29:33, szerda
 
  Az evangélium a szegény, a sánta és a vak bűnösöket hívja - azokat, akik telve vannak vétkekkel és bűzölgő lelki sebekkel -, hogy jöjjenek Krisztushoz gyógyulásért, aki örömét leli abban, amikor kegyelmet és szeretetet tanúsíthat nyomorúságos teremtményei iránt.

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2022.06 2022. Július 2022.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 167 db bejegyzés
e év: 1575 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6569
  • e Hét: 18280
  • e Hónap: 47592
  • e Év: 235394
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.