Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Spurgeon - Július 28
  2022-07-28 19:32:02, csütörtök
 
  "De ő ott maradt, és vágta a filiszteusokat, míg csak bele nem fáradt, és hozzá nem ragadt a keze a kardhoz." 2Sám 23,10


Ez a bátor férfi - jóllehet nekigyürkőzött és vágta a filiszteusokat - mégiscsak ember volt. Egészen addig harcolt, amíg elfáradt a keze és nem küzdhetett tovább. Ereje határához ért és a harc feladására kényszerült.

Ez bátoríthatja valamennyire azokat a nemeslelkű férfiakat, aki elfáradtak Isten szolgálatában. Talán korholják magukat, de valójában semmi okunk nincs rá. Mert elmondható róluk az, ami Eleázárról is, hogy végül is nem a küzdelembe fáradtak bele, jóllehet abban fáradtak el.

Jó, ha ezek között ti is különbséget tudtok tenni. Szeretnénk, ha éjjel-nappal szolgálhatnánk az Urat, de a test gyenge, és nincs több erő bennünk. Ez egyáltalán nem különös és nem is valamilyen bűnnek a következménye.

Talán Eleázár az ellenség szörnyű sokasága miatt fáradt el. Már lekaszabolt belőlük több tucatot, de még mindig jöttek. Úgy tűnik, megismétlődött vele az, ami Sámsonnal is, amikor vágta a filiszteusokat.

Talán eszköz voltál több ember Krisztushoz vezetésében, de a hitetlenek borzalmasan nagy létszáma fenyegeti kedélyedet, és úgy érzed, igen elfáradtál.

Lehetséges, hogy Eleázár azért fáradt el, mivel senki nem segített neki. Nagy segítséget jelent, akárcsak szóbeli támogatást is kapni egy bajtárstól, és érezni, hogy nem vagy egyedül. Amint Eleázár körültekintett, csak a menekülő gyávák hátát látta, ő azonban kardjával kaszabolta a filiszteusokat. Ki csodálkozik tehát azon, hogy végül is elfáradt?

De milyen jó, hogy csak annyira fáradt el, amennyire megengedhető volt. Vagyis az Úr nem engedte addig a fáradtságot, amíg nem győzött, amíg le nem vágta a filiszteusokat.

Eleázár csak akkor gyengült el, amikor zsákmányosztásra került sor. Nos, ha akkor hanyatlunk vissza, ha eljön a dicséret ideje, semmi okunk sincs nyugtalankodásra. Van elég ember, akik bár nem végeztek semmit, de készségesen hazavisznek bármit a keresményből, ami mások érdeme.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Spurgeon - Július 27
  2022-07-28 19:20:47, csütörtök
 
  "Azután Eleázár..., egyike annak a három vitéznek, akik Dávid mellett voltak, amikor csúffá tették a harcra gyülekezett filiszteusokat. Az izráeliek már visszavonultak..." 2Sám 23,9


A filiszteusok összegyülekeztek a harcra, és az izráeliek is kivonultak, hogy harcoljanak ellenük. De valamilyen okból a csata elől elmenekültek, jóllehet fegyveresek voltak. Eleázár azonban jóvá tette honfitársai hibáját, mert megállt és vágta a filiszteusokat.

Olyan ember volt, aki jól ismerte önmagát és Istenét. Ezért nem törekedett eltűnni a nagy tömegben, vagy elfutni, miközben a többiek elmenekültek. Gondolkodott magában és cselekedett is önmagáért. Istenre nézett. Nem mások viselkedését tartotta mérvadónak, hanem mikor katona társai elmenekültek, ő felkelt és vágta a filiszteusokat. - Egyesek kiváló személyes elkötelezettsége olyan tanítás, amelyből mindnyájunknak okulnunk kell. A nagy napon személyre szóló lesz az ítélet. Akár egy vagy tíz talentumot bízott rád Isten, az ítélet nagy napján azért fog számadásra vonni, amiért te felelős voltál, és nem azt kéri számon, amiért mások voltak felelősek.

Eleázár, Dodo fia érezte, hogy férfiként kell cselekednie, ezért bátran kihúzta a kardját a körülmetéletlenek ellen. Nem olvassuk, hogy azok feddésére pazarolta volna az időt, akik elfutottak, még csak nem is kiabált utánuk, hogy forduljanak vissza, hanem az ellenség felé fordította tekintetét, és teljes erejével ütött-vágott maga körül. Példája elég feddés volt, és hatékonyabb, mint tízezer figyelmeztetés.

Tegyük fel, hogy az a véleményed, hogy Isten egyháza igen szomorú állapotban van. Sajnálattal tölt el, hogy sok tehetséges ember képességét, gazdagságát nem szenteli az Úrnak. Nem csodálkozom azon, hogy így érzel; de tulajdonképpen az lenne a legkézenfekvőbb, hogy vagyonodat, s amid csak van teljesen az Úr rendelkezésére bocsátod.

Nagyon könnyű mások munkájában hibát találni; de ennél sokkal hasznosabb, ha jobban végzed saját munkádat. Van-e az egész világon csak egyetlenegy bolond, aki nem kritizálással tölti idejét? Ezért ha Isten szerint bölcs vagy, testvérem, ne elégedetlenkedj felebarátod iránt, hanem kelj fel és vágd a filiszteusokat!

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2022.06 2022. Július 2022.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 167 db bejegyzés
e év: 1575 db bejegyzés
Összes: 35930 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 910
  • e Hét: 3282
  • e Hónap: 32594
  • e Év: 220396
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.