Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Az ananász gyógyhatásairól
  2022-07-07 23:43:42, csütörtök
 
 



Az ananász amellett, hogy fokozza az immunitást és javítja az emésztést, pozitívan hat a bőrre, a hajra és a csontokra is. A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz A- és K-vitamint, foszfort, kalciumot és cinket. C-vitaminban is gazdag, ami szükséges az egészséges immunrendszer fenntartásához, a mangántartalma pedig támogatja az anyagcserét.

A megfázás és a köhögés ellen az egyik legjobb természetes gyógymód nem más, mint az ananász. Ezt a hatását a benne található bromelainnak köszönhetjük, hiszen ez egy olyan enzim, amely gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyon hatásos még a fertőzések elleni küzdelemben és kiemelkedő az antibakteriális hatása is.

Az ananász mangánban is rendkívül gazdag. Fontos szerepe van a csontok erősítésében, hozzájárul a csontozat szilárdságához, az erejét pedig ennek az ásványi anyagnak, illetve az ananászban található cinknek, réznek és kalciumnak is köszönhetjük.

Ez a finom gyümölcs az ínyt is erősíti, illetve, mivel kalciumot is tartalmaz, így a fogakra is pozitívan hat. Az ananász lassítja a sejteket ért károsodási folyamatokat, nagyon sokféle betegséggel szemben élvezhetünk védelmet, ha rendszeresen ananászt vagy ananászlevet fogyasztunk.

A gyümölcs az emésztési rendellenességekkel, például a gyomorfájdalommal szemben is eredményesen veszi fel a harcot, C-vitamin- és a rosttartalma pedig jó emésztést biztosít. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a makula degeneráció kialakulásának esélyét, amit annak köszönhetünk, hogy tele van értékes antioxidánssal, köztük C-vitaminnal.

A bromelain az ízületi gyulladást és a vele együtt járó fájdalmat is enyhítheti, hiszen gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik. Ha rendszeres fogyasztunk ananászlét, számíthatunk az ízületi fájdalom enyhülésére, sőt akár meg is akadályozhatja a betegség kialakulását.

Ha magas vérnyomásos betegségünk van, akkor is elkezdhetjük fogyasztani az ananászt, mivel segít a vérnyomás csökkentésében és stabilizálásában.

Az ananász gazdag tápanyagtartalma és a benne található antioxidánsok csökkentik a szervezetben a krónikus gyulladást és erősítik az immunrendszert. Ez a gyümölcs emellett természetes energiát is biztosíthat, hiszen segít leküzdeni a fáradtságot és növeli az állóképességet, miközben hidratációt biztosít, illetve energiát szolgáltat a szervezetnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szilva-szilvalé gyógyhatásairól
  2022-07-07 22:47:23, csütörtök
 
 



A szilvalé nagyon hasznos lehet emésztési problémákra, védelmet jelenhet a szív és a máj számára, és még a csontok egészségének fenntartásában is részt vesz. A szilvalé egészségügyi előnyeit a magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönheti. Mindemellett gazdag forrása az antioxidánsoknak, amelyek képesek kivédeni a szabad gyökök károsító hatásait, így védelmezve bennünket a különféle betegségektől.

A szilvalé enyhe hashajtó hatással rendelkezik, de potenciálisan véd a szívbetegségekkel szemben is. Ha állandóan székrekedéssel küzd, akkor a szilvalé egy nagyon jó választás lehet a problémájára. A székrekedésre szedett gyógyszerek nemcsak hozzászokást okozhatnak, de kellemetlen mellékhatásaik is lehetnek. Éppen ezért, ha csak nehezen megy a nagydolog, forduljon bátran a szilvaléhez, hiszen ez egy természetes hashajtó, amely semmilyen mellékhatást nem okoz, sőt még tele van értékes tápanyagokkal is.

Kutatások igazolják, hogy a szilvalé segíthet megelőzni a vastagbélrák kialakulását, vagy legalábbis jelentősen képes lecsökkenteni a kockázatokat. A szilvalével kapcsolatban azt a megállapítást tették a hozzáértő szakemberek, hogy elősegíti a rákos betegségek megelőzését, illetve a rákos sejtek pusztulását, azaz megtámogatja az apoptózist.

Mivel a szilvalé antioxidánsokban rendkívül gazdag, így segítséget nyújthat a szívbetegségek megelőzésében. Nemcsak számos szívbetegség megelőzésében játszik kiemelkedő szerepet a szilvalé, hanem a már kialakult betegségek lassításában is, beleértvbe például a szívkoszorúér-betegséget. A szilvában található fenolos vegyületek gátolják a rossz koleszterin, azaz az LDL-koleszterin oxidációját, ami szív- és érrendszeri megbetegedéshez vezethet. A szilva mindezen felül a káliumnak is gazdag forrása, amely további előnyt jelent a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Az érelmeszesedés egy veszedelmes betegség, amelyet az artériák falán felhalmozódott plakk, koleszterin és más anyagok okoznak. A rendszeres szilvafogyasztás azonban megakadályozhatja ezeknek a káros anyagoknak a felhalmozódását.

A szilvának van még egy különleges hatása, mégpedig az, hogy megakadályozza a szervezetben a koleszterin felszívódását, hiszen tele van rostokkal. A szilva K-vitaminban is gazdag, ez a vitamin szintén fontos a szív egészségének megőrzéséhez, illetve elősegíti az artériák meszesedésének a megelőzését.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A sárgarépa gyógyhatásairól
  2022-07-07 22:42:17, csütörtök
 
 



Finom, édes és mégis egészséges - sárgarépa

A sárgarépa sokak számára egy mellőzött zöldség, pedig a legegészségesebb zöldségek egyike. Persze engem is ki lehet kergetni a világból a sárgarépa-főzelékkel, de nagyon szeretem párolva, sütve, salátába, hús mellé köretnek, és még süteményt is szoktam ebből a zöldségből készíteni. Számtalan elkészítési módja létezik. Kísérletezzünk a konyhában, nem bánjuk meg és az egészségünk is meghálálja, hiszen ebben a gyökérzöldségben valóban sok az értékes tápanyag.

A sárgarépa ugyanis kiváló forrása az A-vitaminnak, a béta-karotinnak, a C-vitaminnak, a luteinnek, a zeaxantinnak, a K-vitaminnak, a rostoknak. Az A-vitamin hiánya sokféle betegséget okozhat. Főképp a szem és a bőr egészsége sínyli meg, ha nem fogyasztunk eleget ebből a vitaminból. A szem szárazsága is egy betegség, amelyet leginkább ennek a vitaminnak a hiánya okoz, illetve az éjszakai vakság kialakulásáért is felelőssé tehető az A-vitamin-hiány.

A sárgarépa antioxidánsai - lutein és zeaxantin - szintén védelmet jelentenek a szem számára, azaz hozzájárulnak annak egészségéhez. Ez a két természetes vegyület a szemlencsét és a retinát is védelmezi. Egy kutatás során azt állapították meg, hogy azoknak a nőknek, akik rendszeresen fogyasztanak sárgarépát, mintegy hatvan százalékkal kevesebb esélyük lesz a glaukóma nevű szembetegség kialakulására. A tanulmány nem tért ki arra, hogy miért csak nőket vizsgáltak ezzel kapcsolatban.

A sárgarépa a bőr egészségét is védi, mégpedig főleg az A-vitamin-tartalma miatt. Ez a vitamin ugyanis hatékonyan kezeli a pattanásokat, a dermatitiszt, a kiütéseket és más gyulladásos bőrbetegségeket. A béta-karotin-tartalma pedig a bőrön megjelenő foltok és hegek ellen nyújthat hathatós védelmet.

A sárgarépa nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint is, amely vitaminnak fontos szerepe van az immunrendszer támogatásában és gyógyulásában. Az A-vitamin is közreműködik az immunvédelemben, illetve a nyálkahártyák védelemében, amelyek sikeresen tartják távol a különféle kórokozókat.

Tanulmányok igazolják, hogy a színes zöldségek - mint amilyen a sárgarépa is - rendszeres fogyasztása csökkentheti az esélyét a szívkoszorúér-betegségek kialakulásának. A sárgarépa emellett a vérnyomás szabályozásban is aktívan részt vesz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A gyömbér 8 gyógyhatása
  2022-07-07 22:35:15, csütörtök
 
  1. Nyugtatja a gyomrot!
A gyömbér segít megelőzni a puffadást, illetve szélhajtó tulajdonsága miatt segít megnyugtatni a felkavarodott gyomrot, és még az emésztőrendszert is segít ellazítani!
Bélgörcsök enyhítésére, illetve hasmenés kezelésére is szokták használni. Érdemes nagyobb fogások után enni pár falat gyömbért, az emésztés javítása miatt.
A gyömbér hatásos gyomorrontás és gyomorégés tüneteinek kezelésére is.

2. Támogatja a szív- és érrendszer egészségét!
A gyömbér egy természetes szíverősítő!
Csökkenti a koleszterinszintet és segít megelőzni az éreredetű szívbetegségek kialakulásának a kockázatát is.
A gyömbér kálium és mangán tartalma igen magas, ami védi a szívet és az erek állapotát.

3. Segít megelőzni a megfázást!
A gyömbér erősíti az immunrendszert. Illetve izzasztó hatása miatt természetes megoldás lehet influenza és megfázás esetén. Valamint vírus- és gombaölő hatással is bír illetve méregteleníti is a szervezetet.

4. Csökkentheti a vércukorszintet!
A gyömbér csökkentheti a vércukorszintet és a cukorbetegséggel kapcsolatos egészségügyi problémákat is, mint pl: vizelet fehérjeszintje.

5. Segíthet enyhíteni a menstruációs görcsöket!
A gyömbér egy természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, így képes enyhíteni a menstruációs fájdalmakat is.

6. Enyhíti az ízületi gyulladással járó fájdalmakat!
Erős gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően képes csökkenteni az ízületi gyulladás során jelentkező fájdalmat. Fontos kiemelni, hogy magát az ízületi gyulladást nem képes gyógyítani, csupán a vele járó fájdalmat tudja enyhíteni.

7. Enyhíti a migrént!
A gyömbér enyhíti a migrénes fejfájást, mivel képes meggátolni, hogy fájdalom és gyulladás alakuljon ki az erekben.

8. Természetes köhögéscsillapító!
Fájdalomcsillapító tulajdonsága miatt képes enyhíteni a torokfájás tüneteit. Sőt még köhögéscsillapító hatással is bír! Csípőssége miatt képes megtisztítani a tüdőt az ott felgyülemlett nyálkától.

A gyömbér legelőnyösebb tulajdonsága az emésztésre gyakorolt jótékony hatásában rejlik!
Nem csak hogy javítja az emésztést és csökkenti a puffadást, de még a hányingert is képes enyhíteni!
Forrás : Herba-D hírlevele
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az izzadás hátrányairól
  2022-07-07 22:31:40, csütörtök
 
  Az izzadságfoltok nem csak kellemetlenek, de egészségünkre is hatással lehetnek!

De tudod, hogy valójában miért izzadunk ennyit nyáron?

A nagy meleg hatására hőszabályozó rendszerünknek nagyobb munkát kell végeznie, mint általában. Ahhoz, hogy megakadályozza szervezetünk túlzott felhevülését, izzadással védekezik. Izzadás következtében folyadékot veszítünk, emiatt ennek fokozott pótlására nagyon fontos odafigyelnünk!

DE amiről mindenki hajlamos megfeledkezni az, hogy izzadás során nem csak vizet, hanem ásványi anyagokat is veszítünk! Méghozzá nem is keveset! Ezen viszont tudunk természetes módon is segíteni!

Az ásványi anyagok hiánya egy csomó dolgot felborít a szervezetünkben ez pedig bonyodalmakat okozhat mindennapjainkban.

A magnézium hiánya alakul ki elsőként a túlzott izzadás hatására.

Ha nem viszünk be elég magnéziumot szervezetünkbe idegesebbek, ingerlékenyebbek leszünk és a gondolkodás is nehézkesebben fog menni.

A magnézium hozzájárul a meszesedés megakadályozásához, fokozott stresszhatás esetén a relaxációhoz, az idegrendszer és az izomzat normális működéséhez és a kifáradás csökkentéséhez.

Biztosan hallottad már, hogy létezik szerves és szervetlen magnézium. De tudod, hogy mi a különbség?

A legtöbb magnézium tabletta szervetlen magnéziumot tartalmaz, aminek csupán 4%-a szívódik fel.

Ezzel szemben a Herba-D szerves magnézium-citrátot tartalmaz, aminek 90%-a képes hasznosulni. Ez a hatás pedig a piperinnel párosítva megsokszorozódik.
Forrás : Herba-D hírlevele
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Hasznos link:betegségekre-természetes készítmények
  2022-07-07 22:25:25, csütörtök
 
  Kattintson a BETEGSÉG nevére, a javasolt termékek megtekintéséhez. A webshopban a termékek, a hatékonyságuk szerinti sorrendben jelennek meg.

Link

Forrás : Mannavita hírlevele
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A boka duzzanatának okai
  2022-07-07 22:19:42, csütörtök
 
  Talán nincs is olyan ember, akinek az életében legalább egyszer ne duzzadt volna meg a bokája. Ez a probléma legfőképp azokat az embereket sújtja, akik sokat vannak számítógép előtt, azaz sokat ülnek.

Mitől duzzadhat meg a boka? Egyrészt azért, mert a test folyadékait a gravitáció lefelé húzza, főleg, ha nagyon gyakran helyezkedünk el ülő pozícióban. Nagyon sok oka lehet annak, ha rendszeresen bokaduzzanattal küzdünk. Lássunk is most néhányat ezek közül!

A boka duzzanatának az egyik nyilvánvaló oka nem más, mint a boka sérülése. Ilyenkor nagyon sokat jelenthet a gyulladás csökkentése, hiszen ezzel együtt a fájdalmat is csökkenteni tudjuk.

A nagy mennyiségű sófogyasztás is oka lehet a boka duzzanatának. Ez egyrészt vízvisszatartást, majd duzzanatot okoz a bokában. Nem a sófogyasztással van a gond, hiszen erre a tápanyagra is szüksége van a szervezetünknek. Viszont mint mindennel kapcsolatban, a sófogyasztással sem árt a mértéket tartani.

Az elhízás, főleg a hasi hízás is csökkenti a szervezetben a nyirokáramlást. A többletsúly és a sok ülés kombinációja a lehető legveszélyesebb, hiszen ezek együttesen még inkább hajlamosítanak az ödémára.

Bizonyos gyógyszerek rendszeres fogyasztása is oka lehet a boka duzzanatának. Ilyenek például egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, a kalciumcsatorna-blokkolók, az antidepresszánsok vagy a cukorbetegség elleni gyógyszerek, amelyek vízvisszatartást is eredményezhetnek.

A láb és a boka duzzanatát a vénaproblémák is okozhatják. A kor előrehaladtával jelentősen meggyengülnek a lábakban a vénák, pedig nagy szükségünk van rájuk, hiszen segítenek a vér szív felé történő pumpálásában. Amennyiben nem tudnak hatékonyan és jól működni, úgy ez a boka duzzanatában nyilvánul meg, de a kisebb-nagyobb visszérgyulladások is ezt az egészségi problémát jelezik. Ennek a kórnak a kiküszöbölésében nagyon sokat segíthet a kompressziós harisnya viselése, de a rendszeres testmozgás is segíthet, illetve az is nagyon hasznos, ha naponta több alkalommal - legalább egyhuzamban negyedórán keresztül - megemeljük a lábainkat. Tegyünk a lábak alá párnákat, vagy az is jó megoldás, ha egy falnak támasztjuk azokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az ecet gyógyhatásairól
  2022-07-07 22:16:48, csütörtök
 
  Az ecetet már több száz éve alkalmazza az emberiség, de nemcsak főzés során, hanem gyógyító célokra és takarításra is, nem véletlenül, hiszen nagyon sok pozitív hatása van. Gyógyító tulajdonságait mi magunk is kihasználhatjuk, sőt még betegségmegelőzés céljából is fogyaszthatjuk. Persze nem önmagában, hanem mindig valamilyen folyadékban elkeverve, azaz hígítva.

Az ecet rendkívül gazdag tápanyagokban, hiszen vitaminok, ásványi anyagok, flavonoidok, karotinoidok, polifenolok, szerves savak, probiotikumok és prebiotikumok is vannak benne. Ma már többféle gyümölcsből is készítenek ecetet, akár almából vagy szőlőből, a borecet pedig még antociánokat is tartalmaz. Ennek a vegyületnek kiemelkedő szerepe van az egészségünk megőrzése szempontjából.

Egy kutatásba egészséges és cukorbeteg személyeket vontak be. A 3 hónap alatt a résztvevők mindennap 2 evőkanál almaecetet kaptak. A vizsgálat végén megállapították, hogy az egészséges személyek éhgyomri vércukorszintje mintegy 4 százalékkal csökkent, és a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek esetében is jobb lett az inzulinérzékenység és a vércukorszint a vizsgálat előtti időszakhoz képest.

Az ecet ugyan nem csodaszer, de nagyon sokat tehet a fogyásunkért, a súlycsökkenésünkért, hiszen ha rendszeresen isszuk az almaecetet, akkor kevesebbet fogunk enni, így kevesebb kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, ami testsúlycsökkentést eredményezhet. Ha javul a vércukorszintünk, akkor elindulhat az oly régóta vágyott fogyásunk is.

Az ecet rendszeres fogyasztása nagyon hatásos lehet olyan emésztési gondok esetén is, mint például puffadás vagy székrekedés. De megkönnyíti a táplálékok lebontását, és elősegíti a felszívódásukat is.

A torok gyulladása, fájdalma és irritációja esetén alkalmazzuk a következő házi praktikát. Öntsünk egy pohárba langyos vizet, tegyünk bele egy kiskanálnyi evetet és mézet, alaposan keverjük el és gargarizáljunk ezzel az eleggyel, de meg is ihatjuk, semmi bajunk nem lesz tőle.

Az ecet nemcsak a tápanyagok jobb felszívódását segíti elő. Ha rendszeresen fogyasztjuk, sokkal jobb lesz az általános közérzetünk és az egészségi állapotunk, hiszen az ecet segít a méreganyagok szervezetből történő kiürülésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Hasznos adaptogén gyógynövények
  2022-07-07 22:12:25, csütörtök
 
  Bizonyára mindenki hallotta már ezt a kifejezést, hogy adaptogén gyógynövény.
De mit is jelent ez pontosan?
Az adaptogének olyan gyógynövények, amelyek segítenek a testünknek a stresszhez való alkalmazkodásban.

Ez a furcsa nevű növény, az ashwagandha az indiai ginszengként is ismeretes. Elsődleges és legjobb tulajdonsága, hogy eredményesen csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, emellett javítja az inzulinérzékenységet, és hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához.

Nagyon hasznos gyógynövénynek számít, mivel növeli az izomerőt és az izomtömeget, mindemellett csökkenti a koleszterin- és a trigliceridszintet, de még a rákellenes hatásai is ismertek. Ezentúl segít a stressz oldásában, illetve hasznos lehet a szorongás és a depresszió tüneteinek mérséklésében is.

Az édesgyökeret elsősorban a gyomorfájdalom enyhítésére használhatjuk, de a mellékvese stimulálásával csökkentheti a stresszt is, sőt javíthatja a légzőrendszer működését. Mivel antibakteriális hatással is rendelkezik, így a szájüreg és a fogak egészségét is védi, ezért érdemes lenne rendszeresen édesgyökeret rágcsálni.

Az aranygyökér elsősorban a szorongás, a fáradtság, a stressz és a depresszió tüneteit csökkenti eredményesen. További csodás hatása, hogy megvédi a sejteket a károsodástól. Nagy hasznát vehetjük a memória javításában, illetve a vércukorszint szabályozásában is.

A cordyceps nevű kínai hernyógomba hozzájárul az energiaszint növeléséhez, és ismeretes a teljesítményfokozó hatásáról is. Ezen kívül rákellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, javítja a vércukorszintet, és kiemelkedő szerepe van a vérnyomás csökkentésében is.

Az amerikai és a szibériai ginszeng is adaptogén növénynek számít. Az amerikai ginszeng javítja a rövidtávú memóriát, szabályozza a vércukorszintet, és segíthet a fáradtság leküzdésében. Jelentős védelmet élvezhetünk az influenza és a megfázás ellen, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk.

A szibériai ginszeng fájdalomcsillapító hatásáról ismeretes, javítja a csontok egészségét és csökkenti a csontritkulás kialakulásának esélyét. További előnyei közé tartozik az immunrendszer stimulálása, a koleszterinszint javítása, de még a jobb alvás érdekében is érdemes felhasználni ezt a gyógynövényt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2022.06 2022. Július 2022.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 364 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2043
  • e Hét: 10825
  • e Hónap: 42311
  • e Év: 247012
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.