Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Szép hölgy a vízparton
  2022-07-09 22:47:58, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szépek, kedvesek  
A gyógyító víz (kép)
  2022-07-09 22:43:49, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Spirituális-Fantazi  
Kékség a hegyekben
  2022-07-09 22:42:38, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
A PROPOLISZ gyógyhatásairól
  2022-07-09 22:28:04, szombat
 
  A méhek mindennapjaiban nagy jelentőséggel bír a propolisz, többek között ennek segítségével óvják meg ugyanis a kaptárat a külső fertőzésektől, továbbá propolisszal tömik be a kaptárfalon kialakuló réseket. Az értékes anyag számos jótékony hatással van az emberi szervezetre is, nagyjából 300 értékes összetevője számos egészségügyi probléma kezelésében nyújthat segítséget.

1. Mi is az a propolisz?
A propolisz sárgás-narancs színű, ragacsos anyag, melyet a méhek gyűjtenek a nektárgyűjtő szezon idején kívül. Fontos szerepe van a a méhek életében, ugyanis többek között a propolisz segítségével őrzik meg az otthonukat jelentő kaptárt a fertőzésektől, illetve propolisszal tömik be a kaptár falán kialakuló réseket. Az értékes anyag ezen kívül az emberi szervezet számára is számos pozitív, egészségvédő hatással rendelkezik. Lássuk, mi mindent érdemes tudni a propoliszról!

2. Mire használják a méhek a propoliszt?
A propoliszt a méhek egyfajta ragasztó-tömítő anyagként alkalmazzák a kaptárfal védelmének megőrzése érdekében, propoliszt használnak továbbá a kaptár belső fertőtlenítésére és az elpusztult rovartestek balzsamozására.

A ragacsos anyag kiváló a kaptárfalon kialakuló rések betömésére, ezáltal a méhkaptár hermetikus lezártságának megőrzésére; a falak belülről történő, propolisszal való bevonása továbbá megelőzi az a kórokozók elszaporodását a 35°C hőmérsékletű méhkaptárban. A méhek propolisszal balzsamozzák be az elpusztult rovartesteket is, megakadályozva a bomlás során termelődő anyagok okozta fertőzést.

3. Mit tartalmaz a propolisz?
A propolisz összesen körülbelül 300 különböző alkotóelemből áll össze, ezek többek között:
Viaszok, gyanta,
Flavonoidok,
Enzimek,
Ferulsav,
Aminosavak,
Virágpor.

A flavonoid antioxidánsok értékes, immunerősítő tulajdonsággal rendelkező hatóanyagok, vitaminokkal és enzimekkel együttműködve hatékonyan lépnek fel az emberi szervezetben tevékenykedő, káros hatású szabadgyökökre, semlegesítve azok hatását. A flavonoidok továbbá természetes gyulladáscsökkentők, baktérium-, parazita- és vírusölő hatással bírnak, ezen kívül elősegítik a vérkeringés normál működését és az epekiválasztást. A propolisz baktériumölő hatását nagy mértékben erősíti továbbá ferulsav-tartalma is.

A propolisz ezen kívül makro ásványi anyagokat -kálium, nátrium, magnézium, foszfor, kén - és nyomelemeket - vas, szilícium, kobalt - tartalmaz.

4. Hogyan alkalmazzuk a propoliszt?
Cseppek
A cseppeket belsőleg egyéb, kanalas orvosságokhoz hasonlóan fogyasszuk. Alkalmazhatjuk gyomor- és bélproblémák tüneteinek, valamint asztma- és tüdőpanaszok enyhítésére, változókori tünetek csillapítására, immunerősítésre, sportolók esetén az erőnlét növelésére. A propoliszt az egészségügyi panasztól függően 5-15-20-30 napon át tartó kúraként alkalmazzuk.

Külsőleg a következő módon járjunk el:
Szájüregi problémák: Fájó fogíny és lyukas fogak kezeléséhez cseppentsük a propolisz cseppet egy vattapamacsra, majd 5-10 percre vigyük fel az érintett területre.
Pattanások, fekélyek, ekcéma, anyajegy: A cseppet rémbe belekeverve vigyük fel a bőrre.
Égésekre: Közvetlenül vagy gyógykrémmel elkeverve vigyük fel az érintett bőrfelületre.

A propolisz külső alkalmazásával párhuzamosan belsőleg is alkalmazhatjuk a hatás fokozására.

Tinktúra
A tömény állapotban lévő, magas koncentrációjú propolisz tinktúrát valamilyen étellel vagy itallal együtt vegyük be. Alkoholos tinktúra esetében különösen is fontos, hogy valamilyen étel-ital kíséretében fogyasszuk, a tömény alkohol nyálkahártyára, torokra, gégecsőre és belekre való hatása miatt. A tinktúrát csepegtethetjük például kockakorra, belekeverhetjük joghurtba, zabkásába, vagy rákenhetjük valamilyen pékárura.

Étrend-kiegészítő kapszulák, tabletták, ampullák,
A propoliszt magas koncentrációjú propolisz kapszula, propolisz tabletta vagy propolisz ampulla formájában is magunkhoz vehetjük.

A Multi-vitamin.hu tippje: Interherb NAPI1 Propolisz Extraktum; NaturTanya Propolisz szopogatós tabletta cinkkel dúsítva; Arkoroyal Bio Méhpempő ampulla energia komplex

Gyerekeknek
A gyermekek számára készített propolisz oldatok, gumicukrok, szopogatós tabletták még könnyebbé teszik az értékes hatóanyagok bevitelét a szervezetbe. A vajas-mézes kenyérre kent alkoholmentes propolisz tinktúra segítségével az édes desszertet immunerősítő nassolnivalóvá varázsolhatjuk.
Forrás : Link

További hasznos információk és alkalmazások : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Euphorbia hirta - Egzotikus immunerősítő gyógynövény
  2022-07-09 22:20:38, szombat
 
  A pántrópusi területekről származó Euphorbia hirta a tafedim tea, balzsam és gél legfőbb hatóanyaga. Milyen egészségvédő hatásokkal lehet segítségünkre az egzotikus gyógynövény?

Érdekességek a tafedim teáról - Tudtad-e?
Nagyszámú növénynemzetség: Az Euphorbiaceae család legnagyobb nemzetsége, az Euphorbia körülbelül 1600 taggal rendelkezik. Az Euphorbia nemzetség része például az E. lathyris, az E. ipeacamanta és a tafedim tea alapját képező Euphorbia hirta.
Eredete: A pántrópusi származású növény Amerika trópusi területein őshonos, ahol nyílt füves területeken, valamint utak mentén gyűjthető be.
Mire használták az őslakosok? A Fülöp-szigetek lakosai a néphagyomány szerint szerint az Euphorbia hirtát a malária gyógyítására és lázcsillapításra - különös tekintettel a csonttöréses lázként is ismert, Közép-Amerikában előforduló dengue-lázra* - alkalmazták.

Dengue-láz: A csonttörő lázként is ismert betegség beszédes neve utal a lázzal együtt járó erős, a csonttöréshez hasonló intenzitású fájdalommal. Közép-amerikai országokban fordul elő, például Guatemala, Costa Rica vagy Barbados területein.

Hatóanyagok
Hatóanyagait tekintve az Euphorbia hirta többek között
antioxidáns,
anti-diabetikus,
gyulladáscsökkentő,
antiallergén,
vírus- és baktériumölő, valamint
görcsoldó és fájdalomcsillapító hatású alkotóelemekkel bír.

A sokoldalú hatóanyag-tartalommal rendelkező Euphorbia hirta számos egészségügyi probléma kezelésében nyújthat segítséget. Lássuk, melyek ezek!

Miben nyújthat segítséget a tafedim?

Immunerősítés
Az Euphorbia hirta természetes immunstimuláns, antioxidáns, vírus- és baktériumölő hatóanyagai révén segít az immunrendszer megerősítésében. Különösen hasznunkra lehet így a téli, vírusos időszakban vagy a betegség utáni lábadozás idején.

A tafedim tea méltán szerepel termékkínálatunkban az immunerősítő hatású teák között, sokoldalú hatásmechanizmusa révén pedig egyfajta ,,multifunkciós" étrend-kiegészítőként is tekinthetünk rá: lásd az Euphorbia hirta következő pontokban bemutatott egészségvédő hatásait.

Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő
Az Euphorbia hirta fájdalomcsillapító és görcsoldó hatással rendelkezik, a Közép-Amerikai őslakosok például a növény leveléből készült borogatással enyhítették a fájó ízületeket, valamint az égési sérüléseket. Szintén az őslakosok által alkalmazott módszer volt a növény forrázatának alkalmazása különböző szervi gyulladások - húgyhólyag-, petefészek-, prosztata-, bél- és epehólyag gyulladás - kezelésére.

Külső alkalmazás céljából a tafedim krémek, valamint a Tafedim ajakápoló alkalmazása javallott.

Gyomorégés, reflux, gyomorpanaszok

Gyulladáscsökkentő hatása révén a gyomorpanaszok (hasmenés, székrekedés, gyomorégés, hányinger) kellemetlen tüneteinek enyhítésében is segítségünkre lehet a tafedim tea. A várandós és szoptató kismamák részére inkább a borsmenta, a fodormenta, valamint a gyömbér tea fogyasztása ajánlott.

Ekcéma
A balzsam zsírosabb állagú, lassabban szívódik fel, míg a gél hűsítő hatással rendelkezik. Az előbbit válasszuk, ha az értékes hatóanyagokat hosszabb időn keresztül szeretnénk a bőrön hagyni, míg a bőrirritáció azonnali csökkentése céljából érdemes a gél mellett dönteni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Természetes megoldás hólyaghurutra
  2022-07-09 22:15:31, szombat
 
  A felfázásnak, azaz hólyaghurutnak bár nagyon kellemetlenek, sőt akár ijesztőek is a tünetei, de ha időben észrevesszük, akkor a természet patikája is segíthet leküzdeni - vagy meg is előzni - a bajt.



A felfázás kifejezést használjuk a húgyúti fertőzés tüneteire: fájdalom pisilés közben, égő, csípő érzés, gyakori vizelési inger, hasi fájdalmak... Bár a felfázás szóból a hidegre asszociálunk, nem feltétlen kell hideg a húgyúti problémákhoz. Igaz ugyan, hogy a hideg hatására az immunrendszer védelme csökkenhet, ezáltal elszaporodhatnak a kórokozók, de a nyári időszakban is gyakori a felfázás: a közös medence használat kedvez a kártékony baktériumoknak. Túlnyomórészt az e-coli nevű baktérium felelős a húgyúti fertőzésekért, és leginkább a hölgyeket érinti. A nők körében azért gyakoribb a felfázás, mert a húgycsövük rövidebb, így a kórokozók könnyebben feljutnak a húgyutakba.

Az e-coli baktériumok a hólyagfalra és a húgycső falára tapadnak, ezáltal gyulladást okozva a szervezetben. A természet szerencsére gondoskodott megoldásról is: bizonyos gyógynövények gátolják a baktériumokat a tapadásban, és támogatják a szervezet víz kiválasztását, megszabadítva ezáltal a baktériumoktól. A megoldás azért nem ennyire egyszerű: az optimális hatás eléréséhez a megfelelő mennyiség szükséges a megfelelő gyógynövényekből: 36 mg PAC (ProAnthoCyanidine) tartalmú tőzegáfonya naponta 2x, 12 óránként fogyasztva gátolja a baktériumok egyik féle tapadási képességét (megköti a P típusú pilusokat). 2000 mg d-mannóz pedig a baktériumok másik tapadási képességét gátolja (megköti az 1. típusú pilusokat), így a két természetes összetevő hatását egyszerre kifejtve köti meg a kórokozókat. 250 mg csarab szükséges ahhoz, hogy a szervezet kiválasztó funkcióját támogassa, ezáltal megszabadítva azt a baktériumoktól. A 2 mrd lactobacillus plantarum és lactobacillus reuteri erősíti a gyógynövények hatását: az intim flórában gátolják a baktériumok szaporodását. A Cys-Control Forte-ban a megfelelő hatóanyagok a megfelelő arányban találhatóak, a tünetek észlelése esetén azonnal el kell szedni a szedését - ebben az esetben akár 48 órán belül megszabadulhatunk a kellemetlen húgyúti problémától. Amennyiben a tünetek nem szűnnek 48 órán túl, fel kell keresni a kezelőorvost.

Aki hajlamos a megfázásra, megelőzésként is szedheti a Cys-Control Forte-t. Ezen kívül figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre, az intim higiéniára, arra, hogy ne legyünk sokáig vizes fürdőruhában, illetve hogy alsóneműnk ne legyen szűk, és lehetőleg pamutból készüljön.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Szépségápolás kókuszolajjal
  2022-07-09 19:13:50, szombat
 
  A kókuszolajat nem csupán a konyhában hasznosíthatjuk: értékes bőrtápláló, antioxidáns és antibakteriális összetevőinek köszönhetően a szépségápolásban is hatékony segítségnek bizonyul. Lássuk, milyen módon!

Hatékony testápoló
Tápláló, hidratáló összetevőinek köszönhetően a kókuszolaj hatékonyan alkalmazható hidratálásra. A benne található telített zsírok megelőzik a bőr kiszáradását és biztosítják puhaságának megőrzését. Alkalmazhatjuk testápolóként, különösen hatékonynak bizonyulhat továbbá a kiszáradt területek (ajak, könyök, sarok) kezelésére és ápolására is.

Tipp: A könnyebb használhatóság érdekében bőrre való felvitele előtt tartsd egy ideig a kezedben, hogy a szilárd kókuszolaj megolvadjon kissé, s könnyebben kenhető legyen. Szintén jó megoldás a kókuszolaj felolvasztásához, ha a szükséges mennyiséget egy kis tégelybe, a tégelyt pedig egy meleg vízzel teli tálkába helyezed. Fontos: ne használj mikrohullámú sütőt a kókuszolaj felolvasztásához!

Éjszakai arckrém helyettesítésére
Amennyiben éjszakai arckrémet keresel, úgy kiváló alternatívát nyújthat számodra a kókuszolaj. Bőrpuhító összetevőin kívül értékes, antioxidáns hatóanyagokat is tartalmaz, melyek elősegítik a bőr regenerálódását. Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak a bőr öregedésének megelőzésében és késleltetésében, ugyanis felveszik a harcot a szervezetre káros hatással bíró szabadgyökökre, melyek a ráncok kialakulásához is nagyban hozzájárulnak. Baktérium- és gombaölő hatásának köszönhetően arctisztító hatással is bír.

Fontos: Akné vagy az arcbőrn található sebek esetén kókuszolaj helyett inkább a shea vajat ajánljuk, akut bőrproblémák esetén azonban mindenképp fordulj bőrgyógyászhoz, az otthoni kísérletezés során nem megfelelően kiválasztott termékekkel ugyanis ronthatunk arcbőrünk állapotán.
Alkalmazható borotvakrémként is
A kókuszolaj felhasználható a borotvahab helyettesítésére, de bőrápolóként is felhasználó, borotválkozás után. Meglehet, hogy miután kipróbáltad, többé nem lesz szükséged borotválkozás utáni krémre - a kókuszolaj ugyanis hosszú időn keresztül biztosítja a bársonyos bőr-érzetet!

Természetes sminklemosó
Elfogyott a sminklemosód? Nincs gond, ha van nálad kéznél kókuszolaj! Segítségével a vízálló sminket is eltávolíthatod - felkenés után hagyd néhány másodpercig a bőrödön, majd mosd le langyos vízzel. Fontos: szembe ne kerüljön!
Fontos : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
K-vitamin kisokos
  2022-07-09 19:09:03, szombat
 
  Mennyi a napi K-vitamin szükséglet? Milyen ételekben található meg a K-vitamin? Mik a hiánytünetei? Cikkünkben összegezzük a K-vitaminnal kapcsolatos fontos tudnivalókat.

Ismerjük meg a K-vitamint!

Milyen típusai vannak a K-vitaminnak? Milyen feladatot látnak el?
K1-vitamin (filokonin): Legfőbb feladata a véralvadás szabályozása és a csontanyagcsere elősegítése. Növényi és állati eredetű forrásokból egyaránt hozzájuthatunk.
K2-vitamin (menakinon): Több altípusát is ismerjük, ezek közül mindegyik baktérium-szintézisből ered, egy kivételével: a K2-vitamin MK-4 altípusához (,,X-aktivátor") állati forrásokból is hozzájuthatunk.

Mennyi K-vitaminra van szükségünk?
Link : Link

Várandósság és szoptatás alatt a K-vitamin szükséglet 90 μg-ra emelkedik!

Melyek a K-vitamin hiány jelei?

A K-vitamin hiány első jelei a gyakori orrvérzés, a menstruációs rendellenességek, a nehezen gyógyuló sebek, tehát összegezve a fokozott vérzékenység. További jellemző tünetek a - vérzékenységből is fakadó - fáradtság és a bélpanaszok. A K-vitamin hiány csontképzési problémákat is okozhat, ugyanis ez a vitamin előfeltétele a kálium és a kálcium megfelelő felszívódásának.

A K-vitamin hiányt okozhatják a következők: 1) nem megfelelő tápanyagbevitel 2) a vitamin nem tud megfelelőn felszívódni/nem megfelelő a bél baktériumflórája 3) nem valósul meg a K-vitamin májban történő hasznosulása.

Hogyan tudok elegendő K-vitaminhoz jutni? Melyek a K-vitamin legjobb beviteli forrásai?
A vitaminok és ásványi anyagok legjobb beviteli forrása a tápanyagdús táplálkozás. K-vitaminban gazdag ételek többen között a zöld leveles főzelékek, a saláta, a tojássárgája, a máj, a tej, a joghurt és a közkedveltnek nem nevezhető, gazdag tápanyag-tartalmát tekintve azonban superfood-nak tekinthető csukamájolaj.

Fontos: Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, így étrend-kiegészítőként (kapszula, tabletta, cseppek) a legjobb étkezés közben magunkhoz vennünk!

Mely vitaminok felszívódását segíti a K-vitamin?

A K2-vitamin fontos szerepet tölt be a D3-vitamin felszívódásához, étrend-kiegészítőként történő alkalmazása esetén nagyon gyakran a két (hasonló módon zsírban oldódó) vitamin együttes szedését ajánlják az egészségügyi szakemberek.

Hogyan alkalmazzuk az étrend-kiegészítőket?
A vitamint kapszula, tabletta vagy cseppek formájában is magunkhoz vehetjük. Mindig vegyük figyelembe a napi ajánlott adagolást és attól ne térjünk el!

K-vitamin étrend-kiegészítő alkalmazása előtt mindenképp konzultáljon kezelőorvosával, aki az Ön kórtörténete és a lehetséges gyógyszerkölcsönhatások (bizonyos gyógyszerek, például az antibiotikumok vagy epesav lekötő szerek akadályozzák a K-vitamin felszívódását) ismeretében nyújthat segítséget a megfelelő táplálékkiegészítő megválasztásában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Igyál eleget! – De mit és mennyit?
  2022-07-09 19:04:28, szombat
 
  Talán annyiszor hallottuk már a figyelmeztetést, hogy szinte ,,immunisak lettünk" rá: tudjuk, hogy kell, mi is emlékeztetünk rá másokat, mégis előfordul, hogy elfeledkezünk róla - a megfelelő folyadékfogyasztás szükségességét azonban nem lehet eleget ismételni: a superfoodok világában ugyanis még mindig a víz az egyik legfőbb ,,csodaszer", mely minden szervünk megfelelő működéséhez szükséges és hiánya számos egészségügyi problémát eredményezhet.

De miből és mennyit fogyasszunk ahhoz, hogy megőrizzük szervezetünk hidratáltságát?
Maradjunk hidratáltak!
A hidratáltság megőrzésének kulcsa a rendszeresség és a megfelelő folyadék megválasztása.
Az egyéni folyadékszükséglet szerint megfelelő rendszerességgel fogyasztott, jó minőségű folyadék segítségével biztosíthatjuk szervezetünk hidratáltságát. Lássuk, mely tényezők befolyásolják az egyéni folyadékszükségletet!

Életkor .... javasolt folyadékmennyiség

csecsemő (0-6 hónapos kor): 100 - 190 ml/kg, anyatejből

csecsemő (6-12 hónapos kor): 0,8 - 1 liter

gyermek (1-2 éves kor): 1,1 - 1,2 liter

gyermek (2-3 éves kor) : 1,3 liter

gyermek (4-8 éves kor) : 1,6 liter

fiúk (9-13 éves kor) : 2,1 liter

lányok (9-13 éves kor): 1,9 liter

felnőtt férfi (14 év felett): 2,5 liter

felnőtt nő (14 év felett): 2,0 liter*

* A táblázat az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal által 2010-ben közzétett, vízfogyasztásra vonatkozó tanulmányában szereplő adatokat tartalmazza.

- A legújabb kutatások szerint 25 kilogrammonként 1 liter folyadékszükséglettel számolhatunk, így 75 kg testúllyal rendelkező felnőtt esetén 3 literre is megnőhet a napi folyadékbeviteli szükséglet.

Testsúly
Fizikai aktivitás mértéke
Egészségi állapot (pl. lázzal, hasmenéssel járó betegség esetén több folyadék bevitele szükséges)
Várandósság, szoptatás

Milyen folyadékot fogyasszak?
A legjobb választás természetesen a víz, hiszen az üdítőitalokkal és a kávéval szemben nem tartalmaz cukrot, koffeint vagy egyéb hozzáadott anyagokat. A víz fogyasztásával támogatjuk emésztőrendszerünket, elősegítve a természetes méregtelenítő folyamatokat; a víz segít megőrizni bőrünk rugalmasságát; hozzájárul a vérnyomás és pulzus normalizálásához; valamint fontos szereppel bír a vesekő megelőzésében.

- Amennyiben nem vagy megelégedve a lakhelyeden található csapvíz minőségével, úgy megoldást jelenthet egy víztisztító berendezés beszerelése, vagy egy víztisztító kancsó beszerzése.

Tipp: A Laica vízszűrő kancsó kiszűri a csapvízben található káros anyagokat, megőrizve a víz természetes ásványianyag-tartalmát. Az eredmény: jóízű, nehézfémektől mentes víz.

Ha úgy érzed, sima vízből nem tudsz elegendő mennyiséget elfogyasztani, próbáld ki a következőket:

Készíts ízesített vizet egy kis citrom vagy lime hozzáadásával! Ha kedveled a citrusos ízvilágot, így szívesebben fogsz a vizekulacs után nyúlni!
A házi készítésű citromos vizet ízlés szerint feldobhatod apró darabokra vágott menta vagy levendula hozzáadásával. A menta frissítő, intenzív ízzel rendelkezik, míg a levendula kellemes illataromája nyugtató hatással bír.
A gyógyteák szintén megfelelő alternatívát nyújtanak a vízfogyasztásra - a különféle teák egészségvédő hatásukkal pedig a hidratáláson túl is hozzájárulnak egészséged megőrzéséhez.

Tipp: A citromfű tea enyhe nyugtató és görcsoldó hatással bír, a kamillavirág pedig hatékony szélhajtó, emésztésjavító, a citromfűhöz hasonlóan pedig szintén idegnyugtató tulajdonsággal is rendelkezik.

Jó hidratálást! :)
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A-vitamin tartalmú ételek
  2022-07-09 18:51:33, szombat
 
  Lássuk, melyek azok a zöldség- és gyümölcsfélék, valamint állati eredetű élelmiszerek, melyek a legnagyobb mennyiségben tartalmaznak A-vitamint!
Miért van szükségünk A-vitaminra?

A ,,vitamin-ABC" első tagja, a retinol néven is ismert A-vitamin számos élettani folyamat elengedhetetlen összetevője. Hozzájárul az immunrendszer erősségének, valamint a látás minőségének megőrzéséhez, ezen kívül részt vesz a sejtnövekedés és a sejtosztódás folyamataiban és támogatja a reprodukciós folyamatokat. A vitaminok kategóriáján belül a zsírban oldódó vitaminok közé soroljuk, ezen kívül az antioxidánsok kategóriájába is beletartozik (immunerősítő hatás).

Növényi források - A-vitaminban gazdag zöldségek

Az alábbiakban összefoglaltuk a legjobb A-vitamin tartalommal rendelkező zöldségek vitamintartalmát 100 g-nyi adag elfogyasztása esetén, a vitamintartalom melletti oszlopban pedig megtalálhatja, az adott zöldségből 100 g elfogyasztása esetén a napi ajánlott A-vitamin beviteli érték hány százalékát vittük be. ( A táblázat a szöveg végén levő linkre kattintva olvasható . CzI)

zöldségféle
répa (főtt)
édesburgonya (főtt)
kelkáposzta (főtt)
spenót (nyers)
télitök


... Lássuk a gyümölcsöket!
gyümölcsféle
mangó
sárgadinnye
grapefruit
görögdinnye
papaya

Állati eredetű A-vitamin források
A különböző tápanyagtípusok közül a legmagasabb A-vitamin tartalommal az állati eredetű élelmiszerek rendelkeznek. Lássuk, mi a TOP 10-es lista! A fenti táblázatokhoz hasonlóan az alábbi mikrogrammban megadott értékek az adott élelmiszer 100 g-jában található A-vitamin mennyiséget jelzik, mellette pedig megtaláljuk, az adott mennyiség hány százalékát fedezi a napi A-vitamin szükségletnek.

csukamájolaj
marmamáj
májkolbász
báránymáj
libamájpástétom
vaj
kecskesajt
cheddar sajt
főtt tojás
lazac

A-vitamin étrend-kiegészítők
? Kinek érdemes A-vitamin tablettát, kapszulát és hasonló táplálékkiegészítőket fogyasztani?

! Bizonyos betegségek (hasnyálmirigyproblémák, szembetegségek, kanyaró) megnövelik A-vitamin szükségletünket, ezen kívül kevésbé sokszínű, nem változatos étrend esetén is érdemes lehet mesterséges úton pótolni az A-vitamint. Minden esetben fontos konzultálni kezelőorvosunkkal, aki kórtörténetünk és a lehetséges gyógyszerkölcsönhatások ismeretében nyújt számunkra segítséget meghatározni a megfelelő beviteli mennyiséget. Alkoholfogyasztás és veseproblémák esetén a figyelmeztetést fokozottan hangsúlyozzuk!
Forrás : Link
Megjegyzés : a linkre kattintva táblázatban olvashatjuk az egyéb tudnivalókat ( CzI )
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2022.06 2022. Július 2022.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 364 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2804
  • e Hét: 7649
  • e Hónap: 39135
  • e Év: 243836
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.