Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Szívvédő gyógynövények és fűszerek
  2022-08-14 20:25:34, vasárnap
 
  A szívbetegség legfőképpen azoknál alakul ki, akik nem táplálkoznak egészségesen és nem mozognak rendszeresen. Természetesen sok más tényező is közrejátszhat a kialakulásában. Ilyen tényező lehet például a stressz, a genetika, a légszennyezettség és a dohányzás is, nem beszélve a mértéktelen alkoholfogyasztásról. Évről évre egyre többen szenvednek valamilyen szív- és érrendszeri betegségben, rendellenességben, amit a hosszú ideig fennálló magas vérnyomás is okozhat.

A prevenciónak nagyon nagy szerepe van a szívbetegségek esetében is, melyben komoly segítséget nyújthatnak bizonyos gyógynövények és fűszerek. A cikkben megemlítünk néhányat a leghasznosabbak közül.

Az egyik ilyen fűszer a fahéj. Ez a csodás illatú növény a koleszterinszint csökkentésében játszik kiemelkedő szerepet, de a magas vérnyomást is mérsékelni tudja. Rendszeres fogyasztásának köszönhetően jelentősen csökkenhet a szívbetegség kialakulásának kockázata.

A fokhagyma nemcsak a különféle fertőzésektől óvhat meg bennünket, de hozzájárul ahhoz is, hogy normalizálódjon a magas vérnyomás. A fokhagyma abban is segít, hogy az úgynevezett rossz koleszterin, vagyis az LDL szintje mérséklődjön, és ezzel mind a szívroham, mind a stroke kialakulásának kockázata csökkenhet.

A Cayenne-borsnak kitüntetett szerepe van a megfelelő véráramlásban. Egy kapszaicin nevű vegyületet tartalmaz, amely támogatja a vér megfelelő áramlását, de a vérnyomás csökkentésében is szerepet vállal. Ha rendeződik a vérnyomás és a véráramlás is rendben van, úgy csökken az esélye az agyvérzés és a szívinfarktus előfordulásának.

A kurkuma napi szinte használt fűszer Indiában, nem véletlenül, hiszen a benne található kurkuminnak köszönhetően számos csodálatos és pozitív hatást fejt ki a szervezetben. Egyrészről csökkenti a vérnyomást és a rossz koleszterinszintet, másrészről gyulladásgátló hatású, sőt a vérrögképződést is megakadályozhatja.

Amennyiben napi szinten fogyasztunk gyömbért, úgy csökkenhet a magas vérnyomásunk, de a koleszterinszintünk is normalizálódhat. Ez a gyógynövény az erek rugalmasságának megtartásához is hozzájárul, így az artériák nem válnak merevvé, ez pedig alapvetően fontos az egészséges szívműködés és a jól működő érrendszer szempontjából.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógyító erejű gyógynövények és fűszerek
  2022-08-14 20:23:38, vasárnap
 
 



A gyógynövények hosszú évszázadok óta bizonyítottak már. A ma embere is kezd ismét a gyógynövények felé fordulni segítségért, hiszen ha minden apróság miatt gyógyszert vennénk be, azzal nemcsak a gyógyszergyártó cégeket gazdagítanánk, de a saját egészségünket is veszélyeztetnénk. Lehet, hogy az adott betegség tüneteit csökkenti és elnyomja a gyógyszer, de közben más betegségeket kapunk cserébe a komoly mellékhatások miatt. Természetesen a gyógynövényeket sem szabad felelőtlenül használni, hiszen rosszul alkalmazva a gyógyító füvek és fűszerek is okozhatnak problémákat, de körültekintéssel használva sok esetben tehetnek csodákat.

A fahéjról már bebizonyosodott, hogy remek segítség lehet a vércukorszint-szabályozásában. A fahéj olyan természetes vegyületeket tartalmaz, amelyek javítják az inzulin funkciót és a vércukorszintet is jelentősen csökkenteni tudják. Már napi negyed teáskanál fahéj is csodákat művelhet a vércukorszinttel, ráadásul antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. Antioxidáns polifenolokban is rendkívül gazdag, ezek pedig a szív egészségét szolgálják.

A szegfűszeg egy illatos fűszer, amely gyulladáscsökkentő eugenolt tartalmaz, emellett antioxidáns-tartalma is kiemelkedő. E kettős hatás, vagyis a gyulladás csökkentése és az antioxidáns hatása nagyon hatásos lehet a szívbetegségek megelőzésére, de védelmet jelenthet a rákos betegségek és az arthritis kialakulása ellen is.

A koriander nem egy illatos gyógynövény, de nagyon hasznos. Hatásos az irritábilisbél-szindróma tünetekeinek a csökkentésére, mivel enyhíti a bélgörcsöket és eredményesen szünteti meg a hasmenést is. A korianderről bebizonyosodott, hogy nagyon jó lehet még a szorongás enyhítésére. A korianderből nyert illóolaj eredményesen harcol az E. coli és a szalmonella ellen is. A koriandernek kiemelkedő a koleszterincsökkentő hatása is. A gyógynövény levelei antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.

A fokhagymának kicsit kénes az illata, ezt a tulajdonságát az allicin vegyületnek köszönheti. A fokhagyma jelentősen segíthet lecsökkenteni a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Mindemellett mérsékelten ugyan, de csökkenti a koleszterinszintet is. Antioxidáns hatása is kiemelkedő, és segít a vérrögképződés megakadályozásában. A fokhagyma erős antibakteriális és gombaölő hatással is rendelkezik. Nátha esetén is érdemes kipróbálni, mivel erősíti az immunrendszert.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Köhögésre - ananászlé felhasználásával
  2022-08-14 20:16:14, vasárnap
 
 



Indiai recept köhögésre ananászlé felhasználásával
A gyógyszerek és a köhögés elleni szirup sok esetben hasznosak lehetnek, de nem mindig szükséges gyógyszerekkel kezelnünk magunkat, elegendő csak a konyhába kimenni és az ott lévő táplálékokból válogatni, hogy meggyógyuljunk.

Az egyik ilyen gyümölcs az ananász, amely tartalmaz vasat, kalciumot, cinket, A-, B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitamint is.

Az emberi szervezetnek értékes tápanyagokra van ahhoz szüksége, hogy azokból energiát nyerjen. Az ananász C-vitaminban, azaz antioxidánsban is gazdag, amely nagyon hasznos télen, amikor a levegő tele van kórokozókkal.

Az ananászban nemcsak a C-vitamin, hanem a B1-vitamin is megtalálható. Ennek a kettőnek a kombinációja rendkívül hasznos, hiszen jó hatással vannak az anyagcserére, de az energia növelésében is szerepet játszanak.

Indiában összeállítottak egy receptet, amely nagyon hatékonynak bizonyult a köhögés csillapítására. Ez az ital az ananászlén kívül tartalmazott még mézet, gyömbért, citromlevet, borsot és sót.

Hogyan készítették el?
Egy csésze ananászlevet összekevertek negyed csésze frissen facsart citromlével. Majd ehhez adtak egy kisebb darab meghámozott és lereszelt gyömbért, egy evőkanál nyers mézet, egy csipet sót és fél teáskanál Cayenne-borsot.

Alaposan összekeverték az összetevőket, és betegség idején egy-egy alkalommal egy negyed csészével fogyasztottak el ebből a keverékből. Vannak olyan leírások, amelyek a hozzávalók mellett még egy csipet kurkumát is tartalmaznak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A quinoa hatásai
  2022-08-14 20:12:05, vasárnap
 
  A quinoa az egyik legegészségesebb étel a világon. Amellett, hogy nem tartalmaz glutént, sok fehérje található benne, sőt mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. Rostban és tápanyagokban is bővelkedik, hiszen B- és E-vitamin, illetve sok vas, kalcium, foszfor és kálium van benne.

Nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag
A quinoa nemcsak az alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza, hanem nagy mennyiségben található benne kempferol és kvercetin. Ez utóbbi vírusellenes és gyulladásgátló hatással rendelkezik, emellett számos kutatás bizonyította antidepresszáns hatását. Mind a kvercetin, mind a kempferol flavonoid, melyek számos jótékony hatással bírnak a szervezetünkre nézve.

A quinoa és a magas rosttartalom
A quinoa oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz. Mindkettő nagyon hasznos a szervezet számára, hiszen hozzájárulnak a vércukorszint csökkentéséhez és koleszterinszint normalizálásához. Ezek a rostok könnyen eltelítenek, így még a fogyásban is a segítségünkre lehetnek.

Karbantartja a vércukorszintet
A quinoa alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így segít a vércukorszint stabilizálásában. Ez azért nagyon kedvező, mivel azok a táplálékok, melyeknek magas a glikémiás indexük, éhségérzetet okoznak és ez elősegíthetik a hízást.

Csökkenti a metabolikus szindróma kockázatait

A quinoa hozzájárul a metabolikus szindróma kockázatainak a csökkentéséhez. A benne lévő tápanyagok javíthatják az anyagcserét, illetve csökkentik a vércukor- és a trigliceridszintet is.

Korianderrel fűszerezett leves
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 csipet chili
4 db közepes paprika
1 kisebb érett avokádó
1 csokor koriander
3 nagyobb marék quinoa
1,5 liter alaplé

Elkészítése:
Sütőpapírral bélelt tepsiben süsse meg a paprikákat, majd tisztítsa meg és szeletelje fel. Dinsztelje meg a kétféle hagymát az olívaolajon, majd dobja az edénybe a felszeletelt paprikákat és a zöldségalaplevet is. Főzze 20 percig, majd turmixolja le az egészet. Főzze meg a quinoát egy csipet sóval, majd hagyja kihűlni. Vágja fel apró kockákra az avokádót és aprítsa fel a koriandert. Keverjen mindent a quinoához, majd tálaláskor adja a leveshez levesbetétként.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A sárgarépa előnyei - sárgarépasaláta
  2022-08-14 20:07:43, vasárnap
 
 



A sárgarépa egy gyökérzöldség, amely nagy mennyiségben tartalmaz A- vitamint, K-vitamint, kalciumot, káliumot, vasat és C-vitamint. A zöldség bővelkedik antioxidánsokban, ennek köszönhetően pedig nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik.

A sárgarépa béta-karotinban gazdag, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít át, ez a vitamin pedig segít megőrizni a szem egészségét. A béta-karotin nemcsak a nap káros hatásaitól védhet meg bennünket, hanem az olyan szembetegségektől is, mint a szürkehályog.

Luteint is tartalmaz a sárgarépa, amely szintén óvja a szem egészségét. Elsősorban az idősebb korban jelentkező makuladegenerációval szemben élvezhetünk védelmet, ha béta-karotinban gazdag táplálékokat, ez esetben sárgarépát fogyasztunk.

A kutatások azt mutatják, hogy a sárgarépa rendszeres fogyasztása csökkentheti a rákos betegségek kialakulásának kockázatait, mivel a benne található antioxidánsok eredményesen veszik fel a harcot a szervezetben elszaporodó szabad gyökökkel szemben. A sárgarépa két antioxidánsa, a karotinoidok és az antociánok rendelkeznek rákellenes hatásokkal.

Az antioxidánsokat szívvédő vegyületeknek is szokták nevezni. A sárgarépa nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, amely segít kordában tartani a vérnyomást. Mivel sok rost is található ebben a zöldségben, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának az esélyét.

Almás-sárgarépás saláta hozzávalói:
2 nagy sárgarépa
2 db közepes alma
egy kisebb ananász
6-8 szem datolya
ízlés szerint pörkölt földimogyoró és szezámmag

A dresszing hozzávalói:
1 nagyobb narancs
1 lime kifacsart leve
ízlés szerint olívaolaj
ízlés szerint méz
só, őrölt színes bors

Elkészítése:
Hámozzuk meg a sárgarépát, majd reszeljük le vagy vékonyan szeleteljük fel. Az almát hámozzuk meg és vágjuk kisebb kockákra. Tegyünk így az ananásszal is. Helyezzünk mindent egy salátástálba, majd alaposan keverjük el a hozzávalókat. Magozzuk ki a datolyát, vágjuk fel kisebb darabokra, majd a mogyoróval és a szezámmaggal együtt keverjük a salátába. A dresszinget is készítsük el: keverjük el a narancs és a lime levét, majd adjuk hozzá az olívaolajat, a mézet és a borsot, majd öntsük az egészet a salátára.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Miatyánk ima hatása a szervezetre
  2022-08-14 19:12:09, vasárnap
 
  Amiről sokan nem tudnak: ilyen hatással van a "Miatyánk" imádság az emberi testre!

A gyűlölet és a féltékenység a félelemből ered. És a félelemből számtalan rossz dolog születik, amelyek károsan befolyásolják az életünket. A félelem legjobb ellenszere a szeretet, a hit, a megértés, amelyek kivezetnek minket a sötétségből, és megszabadítják testünket a dühtől, amely az egész lényünket megmérgezi. Ennek véget kell vetni, mert különben többféle betegséggel fogjuk szembe találni magunkat.

Minden atom saját energiával rendelkezik, amelyek kölcsönhatásban vannak a Univerzum összes atomjával. A fizikai és lelki megtisztulás azért fontos, mert így sokkal több ideig tudunk egészségesek maradni.

Edgar Cayce szerint az endokrin mirigyeknek nagyon nagy szerepük van az egészség megőrzésében, ezért különösen oda kell figyelni erre a területre. A félelem, a düh, az irigység mind-mind olyan negatív érzelem, amely a sejtjeinkre, belső elválasztású mirigyeinkre, sőt szinte az összes szervünk működésére is károsan hatnak.

Cayce úgy tartja, hogy az agyalapi mirigy működése szorosan kapcsolódik a fényhez, és leginkább csendben képes fejlődni. A tobozmirigy szabályozza a fogantatást, a pajzsmirigyek akkor válnak aktívvá, mikor fontos döntést kell meghozni. A csecsemőmirigy a szívműködéssel kapcsolatos. A mellékvesék az érzelmi központunkat jelképezik. A Leydig-sejtek a férfi-nő kapcsolat egyensúlyára vonatkoznak.

A gyógyulást akkor érhetjük el, ha a csakrákat tisztító, pozitív energia áramlik át. Ezt rendszerint meditációval és/vagy imádkozással érhetjük el.
Miatyánk!

Cayce tanulmányaiban kifejtette, hogy a Miatyánk imádság mondása közben egyes szavak gyógyító mantrákként hatnak, tehát a rezgésszámuk megegyezik az előbb felsorolt mirigyek, sejtek rezgésszámával, így tisztulást, jobbulást idézve elő a szervezetben.

E szerint a:

"Mi atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved", a toboz mirigyre van jó hatással.
A "jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is", a pajzsmirigyekre hat.
A "mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma", ez a hormonális és szex csakrákra érvényes.
"És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek", a mellékvesékre, azaz érzelmi központunkra van pozitív hatással.
"És ne vígy minket kísértésbe", ez a Leydig-sejtekre vonatkozik.
"De szabadíts meg a gonosztól", a mondat a csecsemőmirigyet érinti.
Végül a "Mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség, mindörökké ámen" zárómondat a pajzsmirigyek, az agyalapi mirigy és a toboz mirigy tisztulását segíti elő.


Az imádkozás megváltoztatja az imádkozó mentális és fizikai testét. Cayce sok esetben az alternatív terápiákat javasolja, mint gyógyulási út, így beszél a fitoterápiáról, diétás terápiáról, agyagkezelésről, beöntésről, masszázsról, kristályterápiáról, színterápiáról, zeneterápiáról, aromaterápiáról és a hangterápiáról.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Imák - fohászok   
Az öregedés és a szív egészsége
  2022-08-14 19:03:39, vasárnap
 
  Ahogy öregszünk, úgy a szívünk is öregszik. Ez még nem is lenne gond, azonban a szívroham kockázata is jelentősen megnő. Férfiak esetében ez átlagosan 65 év kor körül következik be, a nőknél pedig a menopauza szakaszában növekszik meg számottevően a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Ugyanis ebben az életszakaszban jelentősen lecsökken az ösztrogén szintje, amely hormonnak mintegy védő szerepe van a szív- és érrendszerre nézve. Az ösztrogénhormon segít, hogy az artériák rugalmasak maradjanak, ha viszont az ösztrogén szintje lecsökken, akkor az artériák merevvé válnak és így jelentősen megnő a szívroham kialakulásának kockázata.

Az anyagcserénk folyamatosan lelassul. Amikor belépünk az 50. életévünkbe, akkor akár 30 százalékkal lassabban működhet az anyagcsere, ami viszont súlygyarapodással jár együtt. A lassabb anyagcsere megnehezíti az ideális testsúly fenntartását. Ennek hatására megnövekszik az inzulinrezisztencia, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és az elhízás kockázata, amelyek önmagukban is megnövelik a szívinfarktus esélyét, együtt pedig jelentősen megnövelik a kockázatokat.

Nemcsak a szívünk, az artériák is öregszenek, a kor előrehaladtával egyre merevebbek lesznek. A szívizom is sokat veszít a rugalmasságából. Ez nagyon megnehezíti a vér megfelelő pumpálását, ami megnöveli a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

A magas vérnyomás kialakulására mintegy 70 százalék esélyünk van, ahogy betöltjük az 50. életévünket. A magas vérnyomás szintén amiatt alakul ki, hogy az artériák megkeményednek. Nemcsak az artériák, a vénák is merevvé válnak, és ez fokozza a vérrögképződés és az érelzáródás kialakulásának esélyét.

A szabálytalan szívverés és a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázata is jelentősen megnő 50 éves kor fölött. Többnyire ez az oka a szívinfarktus és a stroke kialakulásának.

Az idősek egyik legnagyobb problémája az alvászavar. A rossz alvás is növeli az artériák merevségének kockázatát, illetve magas koleszterinszinthez, plakk kialakulásához vezethet, ami szintén megnöveli a szívinfarktus kialakulásának esélyét.

A menopauza szakaszába lépő nőknél a cukorbetegség kockázatai is jelentősen megnőnek. Idővel a cukorbetegség, pontosabban a magas vércukorszint a szívet irányító idegeket és ereket is károsítja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Hajhullás ellen
  2022-08-14 18:59:11, vasárnap
 
  Hajhullásról akkor beszélünk, ha naponta több mint 100 hajszálunk hullik ki. A hajhullás hátterében nagyon sok minden meghúzódhat, például az öregedés, a feszes frizurák - konty, lófarok - viselése, genetikai és hormonális tényezők, pajzsmirigygondok, hiányos táplálkozás, stressz, fogyás. Hajhullás gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat, illetve egyes bőrbetegségek is okozhatnak hajhullást, például a pikkelysömör.

A hajunkat, annak egészségi állapotát természetes módszerekkel is megerősíthetjük, illetve a hajhullás ellen természetes módszereket is alkalmazhatunk. A biotinnak például nagy szerepe van az egészséges haj megőrzésében. Ha nincs elegendő biotin a szervezetünkben, akkor hajhullással kell számolnunk. A biotin gazdag forrása többek között az édesburgonya, a brokkoli, a diófélék, a hüvelyesek, a halak.

A hajhullás megállításában nagyon sokat segíthet a fejbőrmasszázs is. Egy kísérletbe hajhullással küzdő nőket és férfiakat vontak be, akiknél napi fejbőrmasszázst alkalmaztak. A résztvevők mintegy 65 százaléka számolt be javulásról és sokan még hajnövekedést is tapasztaltak.

A dohányzás nagyon káros az egészségre, egyik negatív hatása nem más, mint a hajhullás. Ennek az a magyarázata, hogy a cigarettafüst nagyon sok káros anyagot tartalmaz, amelyek negatív hatást gyakorolnak a szőrtüszőkre. A dohányzás ezen kívül a hormonokra is negatívan hat és a hormonok egyensúlyát is megbontja, ez pedig fokozott hajhullással járhat együtt. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a dohányzás abbahagyása a hajhullást is sikeresen szünteti meg.

A gyógynövények közül az Aloe vera is nagyon sokat segíthet a hajhullás kezelésében. Nyugtatja a fejbőrt, csökkenti a fejbőr korpásodását és csökkenti a hajhullást is. Vigyünk fel aloe gélt a hajunkra, masszírozzuk 10 percen keresztül. Hagyjuk a fejbőrön félórán keresztül, majd a szokásos módon mossunk hajat.

A kókuszolaj olyan zsírsavakat tartalmaz, amelyek nemcsak ápolják a hajszálakat, hanem hajhullás esetén is nagyon hatásosak. A kókuszolajat az Aloe vera gélhez hasonlóan használhatjuk.

Mit tapasztalunk a rendszeres kókuszolajos fejbőrmasszázs hatására? A haj sokkal egészségesebb, fényesebb és dúsabb lesz és a jövőben hajhullástól sem kell majd tartanunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Depresszió ellen gyógynövényekkel
  2022-08-14 18:53:50, vasárnap
 
  A depresszió egy komoly mentális betegség, melynek lehet enyhe, közepesen súlyos és súlyos formája, de mindenképpen orvosi kezelést igényel. Ha valaki gyógyszert szed, semmiképpen se kísérletezzen, és ne hagyja abba az orvos által felírt gyógyszereket és a gyógynövényekkel is csak óvatosan bánjon, sőt egyes depresszió elleni gyógyszerek mellett nem is tanácsos pluszban gyógynövényeket fogyasztani. Azonban aki néha szorong, enyhe tünetei vannak, vagy tudja, hogy a menopauza vagy pajzsmirigybetegség okozza a depressziós tüneteket, kipróbálhatja a cikkben felsorolt gyógynövények valamelyikét!

Az egyik ilyen gyógynövény az aranygyökér, amely antidepresszáns hatással rendelkezik. Egyes kutatási eredmények arra világítanak rá, hogy ez a gyógynövény azokat a neurotranszmitter receptorokat befolyásolja, amelyek hatással vannak a hangulatra. A gyógynövény önmagában is fogyasztható, de sáfránnyal is kombinálhatjuk, merthogy a világ egyik legdrágább fűszere is a segítségünkre lehet a depressziós tünetek leküzdésében.

A sáfrány nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket, például karotinoidokat. A sáfránnyal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy növeli a hangulatfokozó neurotranszmitter szerotonint az agyban. A sáfrány úgy működik, hogy visszatartja a szerotonint az agyban, nem hagyja azt kiürülni, legalábbis hosszabb ideig nem, és ezzel a jó hangulatot sokáig sikerül fenntartania.

Az omega-3 zsírsavak olyan esszenciális zsírok, amelyek szintén segíthetnek a depresszió kezelésében. Az EPA és a DHA kiegészítők is nagyon hatékonyak lehetnek a depressziós tünetek csökkentésében és azok kezelésében. Az EPA és a DHA olyan omega-3 zsírsavak, amelyek nagy mennyiségben találhatók meg a tengeri halakban és a tenger gyümölcseiben.

A D-vitamin nagyon sokféle funkciót tölt be a szervezetben. Sok ember hiányt szenved ebből az alapvető vitaminból, pedig tudnunk kell, hogy ennek a vitaminnak a hiánya nemcsak immunrendszeri gyengeséget, nemcsak pajzsmirigybetegséget, hanem bizony depressziós tüneteket is okozhat. A D-vitaminnak mindezeken kívül nagy szerepe van a gyulladás csökkentésében, a hangulat szabályozásában és a kognitív funkciók csökkenésének megelőzésében.

A ginszeng nemcsak mentális betegségek esetén használható, hanem segít az energiaszint növelésében és a stressz negatív hatásainak kivédésében. A kamilla nemcsak a depressziós tünetek ellen nagyon hatásos, hanem a szorongás esetén is bátran lehet fogyasztani.
Forrás : Link

A hagyományos orvoslás évszázadok óta alkalmaz gyógynövényeket a depresszió és a szorongás leküzdésére. Természetesen nemcsak a gyógynövények, hanem olyan kiegészítők, mint a vitaminok és az ásványi anyagok is segíthetnek az enyhe és a közepesen súlyos depresszió leküzdésében. Amennyiben gyógyszert szedünk, de ki szeretnénk próbálni egy gyógynövényt vagy más kiegészítőt, minden esetben konzultáljunk a kezelőorvosunkkal!

A B-vitaminok is közreműködnek az idegi funkciókban és a hangulat szabályozásában. A B-vitaminok közül a folát, a B6- és a B12-vitamin fontos szerepet játszik a neurotranszmitterek előállításában és szabályozásában. Például ilyen neurotranszmitter a GABA, a szerotonin és a dopamin. A B12-vitamin és a folát hiánya megnövelheti a depresszió kialakulásának kockázatait, viszont ha pótoljuk ezeket a vitaminokat, akkor jelentősen lecsökkenhet a depresszió kialakulásának az esélye.

A cink egy ásványi anyag, amely fontos szerepet tölt be többek között az agy egészségének fenntartásában. Nemcsak antioxidáns, hanem gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. A cinkhiánynak nagy szerepe van a depresszió létrejöttében.

Az orbáncfű is egy rendkívül népszerű gyógynövény, amely szintén kiemelkedik a többi közül, hiszen jelentősen képes enyhíteni a depressziós tüneteket. A gyógynövénnyel a közepesen súlyos depresszióban szenvedő egyéneknél is javulást értek el a vizsgálatok során. Az orbáncfű kölcsönhatásba léphet más, depresszióra szedett gyógyszerekkel, ami akár súlyos mellékhatásokat is előidézhet, így ha antidepresszánst szedünk, semmiképpen se próbáljuk ki ennek a gyógynövénynek a pozitív hatásait.

A magnézium is egy nagyon fontos ásványi anyag, amely előnyös lehet a depresszióban szenvedő emberek számára. A magnéziumhiány egy gyakori probléma azon emberek körében, akik ebben a betegségben szenvednek. A magnézium hathetes fogyasztását követően jelentkeznek a pozitív hatások, amennyiben valaki depresszióban szenved, és ezért kívánja pótolni ezt az ásványi anyagot.

Az aromaterápiában sokan használják a levendula-illóolajat, mert nagyon eredményes lehet a hangulatszabályozásban. Nemcsak a szorongást csökkenti, hanem az alvás minőségét is javítani tudja.

A macskagyökér egy hazánkban is ismert gyógynövény, amely enyhe antidepresszánsként működik. Kiemelkedő a nyugtató hatása és az egyik leghatékonyabb gyógynövény, amennyiben jól szeretnénk aludni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2022.07 2022. Augusztus 2022.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 224 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3170
  • e Hét: 13284
  • e Hónap: 27033
  • e Év: 231734
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.