Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Természet
  2022-08-18 23:36:09, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Klematis
  2022-08-18 23:35:26, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Japán szellőrózsa
  2022-08-18 23:34:42, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Forgalmi akadály az úttesten
  2022-08-18 23:26:57, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Viaszvirágok
  2022-08-18 23:24:59, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Aranyosak
  2022-08-18 23:22:37, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
A kenyér ünnepének története
  2022-08-18 23:13:23, csütörtök
 
  A kenyér ünnep kezdetei

Az új kenyér ünnepe még a középkori Magyarországon alakult ki, viszont akkor még július 15-én, az apostolok oszlása liturgikus ünnepen tartották az eseményt (a hagyomány szerint 45-ben ezen a napon széledtek szét az apostolok hirdetni az evangéliumot minden népnek).

Az aratáshoz kapcsolódó vallásos ünnepségek más kultúrájú népeknél is megtalálhatóak, céljuk a hálaáldozat bemutatása.

Hagyományosan augusztusban sütöttek az emberek először búzából kenyeret, mivel csak ekkor tudták a terményt betakarítani. Így az aratóünnepek alkalmával Szent István napra sütötték az új búzából a kenyeret. Emiatt augusztus hónapot a friss kenyér havának is nevezik.

Szent Jobb és a kenyér találkozása :
De mikor került át az ünnep időpontja augusztus 20-ára?

1818-ban Ferenc Császár engedélyével Szent Jobb körmenetet szerveztek a budai Várhegyen.

Ez az ünnepség nőtte ki magát országos méretűvé a 19. század végére. Mivel az ünnepléshez szorosan kapcsolódik az étkezés, így hamar összefonódott a Szent István napi megemlékezés a kenyérrel.
Az ünnepi események menete és átalakulásuk

Az aratásünnep napján országszerte búzakalászból és mezei virágokból aratókoszorút vagy búzababát készítettek, majd azt a földesúr elé vitték. Az ünnep fontos részét jelentette a templomi hálaima, amelyet az aratás befejezésére mondtak. Az aratási mulatságot egy közös tánccal koronázták meg.

Léteznek olyan feltételezések is, miszerint az új kenyér ünnepét 1945 után politikai okokból hozták létre. Az igazsághoz viszont közelebb áll, hogy 1899-ben Darányi Ignác földművelésügyi miniszter szorgalmazta az ünnepség felélesztését, hogy ezzel tudják csillapítani a századforduló agrármozgalmait.

Az új kenyér manapság azt szimbolizálja, hogy az élet és a haza egymásba fonódik.

Sok helyen a kenyér vált az ünnepi asztal legfontosabb elemévé. Az ország első számú kenyerét minden évben a Szent István-napi kenyérversenyen választják ki. Aki ezen a megmérettetésen nyer, annak a kenyerét fogják ünnepélyes keretek között megszentelni és felvágni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Lúgosító zöldségek, gyümölcsök, gabonák és tejtermékek
  2022-08-18 21:13:26, csütörtök
 
  Annak érdekében, hogy hatékonyan elsajátítsuk a lúgosító életmódot, ismernünk kell azokat a táplálékokat, melyek lúgosítják vagy éppen savasítják szervezetünket.

Leginkább lúgosító ételek: zöldborsó, banán (zölden), gyermekláncfű, mazsola, füge, mángold

Erősen lúgosító ételek: mandula, avokádó, sárga banán, bab, cékla, szeder, répa, hagyma, tőzegáfonya, szőlő, kel, barack, datolya, gránátalma, szilva, málna, spenót

Lúgosító olajok: hidegen sajtolt, mandula, avokádó, kókusz, repce, gyapotmag, lenmag, olíva, szója, dió

Lúgosító ételek: alfalfa, alma, sárgabarack, articsóka, bambuszrügy, babcsíra, áfonya, brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, zeller, cseresznye, gesztenye, kókusztej, kukorica, uborka, padlizsán, fokhagyma, gyömbér, egres, grapefruit, guave, retek, póréhagyma, citrom, fejes saláta, lime, málna, mangó, dinnye, gomba, nektarin, okra, hagyma, narancs, körte, borsó, paprika, ananász, burgonya, tök, birsalma, torma, rebarbara, szójabab, mandarin, gyógyteák, tofu, paradicsom, karalábé, vizitorma

Savasító ételek: aszparágusz, szárazbab, marhahús, szárított kókusz, tojás sárgája, mogyoró, lekvár, zselatin, kecske hús, tejtermékek, birkahús, pulykahús, disznóhús

Savasító zsírok: vaj, margarin, állati zsírok, disznózsír, tejszín

Erősen savasító ételek: alkohol, árpa, kenyér, koffein, kávé, sodó, liszt, méz, köles, zabliszt, földimogyoró, rizs, rozs, tészta
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az ízületi gyulladás remek ellenszerei
  2022-08-18 20:54:32, csütörtök
 
  Az ízületi gyulladás remek ellenszerei :
omega-3 zsírsavak,
kurkuma,
borókabogyó

Az ízületi gyulladás egy nagy fájdalmakkal járó és nagyon kellemetlen betegség. Ilyenkor voltaképpen a porcszövet elhasználódik, amely védi az ízületeket a mozgás során. Léteznek azonban olyan természetes módszerek, amelyek nagyon hasznosak lehetnek a fájdalom csillapításában.

Az egyik ilyen természetes táplálék nem más, mint az ananász, pontosabban a gyümölcsben található bromelain nevű enzim. A bromelain segít a fehérjék lebontásában, eközben csökkenti az ízületi gyulladáshoz kapcsolódó fájdalmat és duzzanatot. Olyan vegyületek előállítására ösztönzi ez az enzim a szervezetet, amelyek csökkentik a gyulladást, illetve enyhítik a fájdalmat.

Léteznek olyan élelmiszerek, amelyek kiemelkedő szerepet játszanak a gyulladás csökkentésében, ezzel a fájdalom is enyhül, mindamellett, hogy az immunrendszer erősebb és ellenállóbb lesz. A mediterrán étrend az egyik legjobb megoldás a gyulladás enyhítésére, miközben szabályozza a testsúlyt és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatait.

Az akupunktúrának szintén jelentős szerepe van a fájdalom enyhítésében. Mégpedig úgy, hogy megakadályozza, hogy az úgynevezett fájdalomimpulzusok eljussanak az agyba.

A jógát már több ezer éve ismerik és gyakorolják az emberek, ugyanis nagy szerepe van az optimális egészség elérésében és a betegségek elleni küzdelemben. Ízületi gyulladás esetén is segíthet, hiszen javítja a rugalmasságot, csökkenti az ízületek merevségét és kenőolajként funkcionál az ízületek számra.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag halak csökkenthetik a gyulladásos vegyületek, azaz a citokinek termelődését a szervezetben. Omega-3 zsírsavat nagy mennyiségben a halak és az olajos magvak tartalmaznak.

A kurkuma egy bioaktív vegyületet, azaz kurkumint tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Az ízületi gyulladás számos kellemetlen tünetét enyhíti, mindezt úgy, hogy nincsenek olyan mellékhatásai, mint az ízületi gyulladásra szedett gyógyszereknek.

A kapszaicin a chilipaprikában található meg nagyobb mennyiségben. Szintén egy olyan vegyületről van szó, amely eredményesen enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit. Olyan neurotranszmitterekkel lép kapcsolatba, amelyek megakadályozzák, hogy a fájdalomüzenetek az agyba kerüljenek.

A boróka méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkezik és eltávolítja a felesleges vizet a szervezetből. A borókabogyóból készített tea is enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit, ugyanis csökkenti a gyulladást okozó prosztaglandinok kialakulását, amelyek az immunrendszert károsítják.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
QUERCETIN hatásai
  2022-08-18 20:48:35, csütörtök
 
  Mostanság egyre többen ismerik meg a quercetint, nem véletlen, hiszen lassan minden média felületen erről beszélnek. Mondhatjuk, hogy még a csapból is ez folyik.

Nos, akkor derítsük ki, hogy valóban hatásos-e vagy csak a híre nagy?..

Az első és legfontosabb kérdés: Mi az a QUERCETIN?
A quercetin a növényekből nyert természetes flavonoid, ami zöldségekben és gyümölcsökben is egyaránt megtalálható. Növényi pigmentnek is szokták nevezni, hiszen a quercetin adja a gyümölcsök és zöldségek gyönyörű színét is.

A quercetin tehát egy flavonoid, aminek a legfontosabb tulajdonsága, hogy nagyon erős antioxidáns tulajdonságokkal bír. A quercetin pedig mind közül a leggyakrabban előforduló flavonoid, mivel több mint 20 növényben található meg, mint pl a citrusfélék, brokkoli, hagyma, szőlő, kávé, tea, meggy és az alma.

A quercetin rengeteg jótékony hatással rendelkezik!
Nézzünk meg ezek közül párat:

1. Enyhíti az allergiás tüneteket! - Erős gyulladás gátló tulajdonságokkal bír, így meggátolja a gyulladásért felelős anyagok termelését, mint pl a hisztamin. Mivel a hisztamin felel az allergiás tünetek kialakulásáért, így az allergia elleni védelem egyik kulcs eleme lehet!

2. Védelem a vírusok ellen! ? Gátolja a vírusok elszaporodását a szervezetben, illetve megakadályozza, hogy más sejteket fertőzzenek meg.

3. Hozzájárul szívünk egészségéhez! ? Számos kutatás bizonyítja, hogy a quercetin hozzájárulhat az élettartam meghosszabbításához és szívünk egészségéhez. Elősegíti a káros koleszterin szintjének csökkenését a szervezetben. Illetve csökkenti a lerakódást az erekben.

4. Segítséget nyújthat daganatos betegségek esetén is! ? Mint minden más flavonoid a quercetin is segít eltávolítani a szabad gyököket a szervezetből. Ezzel segíthet a daganatos megbetegedések megelőzésében.

Leghatásosabb tulajdonsága az allergia ellenes hatásában rejlik!
Ki kell emelni a MEGELŐZÉS fontosságát!
Érdemes még az allergiaszezon beköszönte előtt elkezdeni szedni, hogy már eleve csak enyhébb tünetek jelentkezzenek!
Forrás : Herba-D hírlevele
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2022.07 2022. Augusztus 2022.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 224 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1027
  • e Hét: 5872
  • e Hónap: 37358
  • e Év: 242059
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.