Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A brokkoli és a szív egészsége
  2022-08-21 23:02:48, vasárnap
 
 


A brokkoli a keresztesvirágúak családjába tartozik csakúgy, mint a kelkáposzta, a karfiol vagy a káposzta. Nagyon sok értékes tápanyaggal van tele: vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. A brokkolit a szuperélelmiszerek csoportjába sorolják, mivel nagyon sok olyan vegyületet és antioxidánst tartalmaz, amelyek előnyösek az egészségre nézve.

A brokkoli nemcsak kiváló rostforrás, hanem nagyszerű fehérjeforrás is. Milyen vitaminok és ásványi anyagok találhatók meg benne? Például ilyen a kalcium, kálium, a szelén, a vas, a magnézium. az A-vitamin, a C-vitamin, az E-vitamin, a K-vitamin, és a B-vitaminoknak is nagyszerű forrása.

Kutatások szerint a brokkoli rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait, mégpedig oly módon, hogy csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin-szintet a vérben. A keresztesvirágú zöldségek, különösen a brokkoli rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázati tényezőit.

A brokkoli nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, amely elengedhetetlen a véralvadáshoz, illetve fontos szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában és a jó csontsűrűség megőrzésében. A K-vitamin rendszeres bevitele a csontritkulás megelőzésében is a segítségünkre lehet.

A brokkoli karotinoid vegyületeket is nagy mennyiségben tartalmaz. Ilyen például a lutein és a zeaxantin, amelyek csökkentik az életkorral összefüggő szembetegségek - például a makuladegeneráció és a szürkehályog - kialakulásának kockázatait. Az A-vitamin hiánya éjszakai vakság kialakulásához vezethet, azonban a brokkoli nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, amely a szervezetünkben A-vitaminná alakul át.

A brokkoli bővelkedik antioxidánsokban, amelyeknek nagy szerepük van a sejtek egészségének fenntartásában. Ezek az antioxidánsok csökkentik az oxidatív stresszt a szervezetben, ami azért előnyös, mert így kisebb az esélye a krónikus betegségek kialakulásának.
A brokkoli számos olyan bioaktív vegyületet tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Ha csökken a szervezetben a gyulladás, szintén alacsonyabb a kockázata a krónikus betegségek kialakulásának.

A brokkoli rendszeres fogyasztása azért is hasznos, mert csökkentheti a vércukorszintet és javíthatja a diabéteszes kontrollt. Ezek a pozitív hatásai a benne lévő antioxidánsoknak és a rosttartalmának köszönhető.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az asztma tüneteit csökkentő gyógyteák
  2022-08-21 22:58:18, vasárnap
 
  Az asztma egy krónikus rendellenesség, amely nagyban befolyásolja a légzést. Ilyenkor felerősödik a légutakban a gyulladás és különféle tünetek alakulnak ki, mint például légszomj, köhögés, zihálás, mellkasi szorító érzés. Léteznek olyan gyógynövények, amelyeknek nagy szerepe van az asztmás tünetek enyhítésében. Ezekből a gyógynövényekből teát is készíthetünk. Mutatjuk is, melyek ezek!

Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint a gyömbér. A gyömbér tele van értékes tápanyagokkal és bioaktív vegyületekkel. A gyógynövény csökkenti a gyulladást, használhatjuk hányinger csillapítására, illetve a magas vércukorszint csökkentésére. Kutatások igazolják, hogy a gyömbér az asztma tüneteit is mérsékelni tudja. A gyömbérben olyan vegyületek vannak, amelyek úgy enyhítik az asztma tüneteit, hogy a légúti gyulladást csökkentik. Ilyen például a gingerol nevű vegyület.

A zöld tea is egy népszerű ital, amely tele van antioxidánsokkal, növényi vegyületekkel és hasznos tápanyagokkal. A zöld tea nemcsak a fogyásban lehet a segítségünkre, hanem a 2-es típusú cukorbetegség, a rákos betegségek és a szívbetegségek kockázatainak csökkentésében is. A zöld tea is enyhítheti az asztma tüneteit, mégpedig az antioxidánsai lehetnek a segítségünkre, amelyek a tüdőben kialakult gyulladás csökkentésében vesznek aktívan részt. A zöld tea olyan antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek csökkentik az asztmával kapcsolatos gyulladási markerek számát, illetve koffeint, amely átmenetileg a légutak pihenését biztosítja.

A fekete tea is tartalmaz koffeint, amely ellazítja a légutakat és mérsékelten, de javíthatja a tüdőfunkciókat. Ez pedig enyhülést nyújthat az asztmával küzdők számára.

Az eukaliptusztea is nagyon sok antioxidánst tartalmaz, amelyek szintén a segítségünkre lehetnek az asztma tüneteinek csökkentésében. Az eukaliptusz olyan vegyületekben gazdag, amelyek csökkentik a gyulladást, a nyálkatermelést, valamint a hörgők működését is segítik.

Az édesgyökérteát sokféle betegség, köztük az asztma tüneteinek enyhítésére is régóta használják. Az édesgyökérnek a glicirizzin nevű vegyülete enyhítheti az asztma kellemetlen tüneteit.

Egy gyógynövényekből álló keverék is csillapíthatja az asztma tüneteit. Minden gyógynövényből ugyanolyan arányban tegyünk egy befőttesüvegbe, majd egy liter vízhez adjunk egy evőkanálnyit ebből a kevertékből. Mely gyógynövények hozhatnak enyhülést? A borsmenta, az édeskömény, az eukaliptusz és az édesgyökér.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2022.07 2022. Augusztus 2022.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 224 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5549
  • e Hét: 14331
  • e Hónap: 45817
  • e Év: 250518
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.