Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
K-vitamin-szint növelése uborkával,zöld leveles zöldségekkel
  2022-08-07 22:19:38, vasárnap
 
 



A K-vitamin az egyik legfontosabb tápanyag a szervezetünk számára. Közreműködik a csontok erősítésében, a csontsűrűség növelésében, kiemelkedő a szerepe az egészségünk megőrzésében. A K-vitamin nagyon sokféle táplálékban, fűszernövényben és gyógynövényben megtalálható, amelyek rendszeres fogyasztása lehetővé teszi, hogy ne szenvedjünk ennek a vitaminnak a hiányában. Mutatjuk is, melyek ezek a táplálékok és gyógynövények.

A bazsalikom nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint, éppen ezért jól tesszük, ha beillesztjük az étrendünkbe. Készíthetünk belőle teát, de nagyon jó ízt kölcsönöz az olasz ételeknek és a salátáknak is.

Az uborka is bővelkedik ebben a vitaminban, ráadásul C-vitaminban, mangánban és káliumban is nagyon gazdag. Az uborka tele van rostokkal, amelyek az emésztőrendszer egészségét védik és még a gyulladás ellen is eredményesen harcolnak. Ha alacsony kalóriatartalmú étrendet követünk, akkor az uborkáról se feledkezzünk el. Nem mellesleg remekül hidratál, amit magas víztartalma segít elő.

Az olívaolajnak is számos előnye van, amellett, hogy gazdag forrása a K-vitaminnak, az egyik legegészségesebb ,,zsír" a világon. Az olívaolaj ugyanis gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásokkal rendelkezik. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válhat a kognitív hanyatlás is.

A zöld leveles zöldségek is nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az értékes vitamint. Ebbe a csoportba tartozik többek között a káposzta, a kelkáposzta, a spenót vagy éppen a brokkoli. A jégsalátát is itt kell megemlítenünk. Már napi egyetlen csésze jégsaláta fedezni tudja a K-vitamin szükségletünk mintegy 15 százalékát. A brokkoli azonban még többet tartalmaz ebből a vitaminból. Mindössze egyetlen csésze brokkolit kell ahhoz elfogyasztanunk, hogy majdnem fedezni tudjuk a napi K-vitamin-szükségletünket.

Gyümölcsök közül az áfonyában található sok K-vitamin, de más gyümölcsök is bővelkednek benne, például az aszalt szilva, a kivi, a füge vagy éppen az avokádó.

Zöldségleveket is készíthetünk, ha ily módon szeretnénk ezt a vitamint pótolni. Nagyszerű döntés, ha zöld leveles zöldségeket turmixolunk le és ehhez adunk sárgarépát vagy gránátalmát, ugyanis mindkettő nagy mennyiségben tartalmaz K-vitamint.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Hangulatfokozás táplálékokkal
  2022-08-07 22:15:42, vasárnap
 
  Hangulatfokozás táplálékokkal :
kelbimbó, fokhagyma, savanyú káposzta

Ha depresszióban szenvedünk, még ha nem is olyan erőteljesek a tünetek, akkor is zavaró lehet, hogy nincs jó kedvünk, hogy nem tudjuk szabályozni a hangulatunkat. Szerencsére azonban nagyon sok olyan egészséges táplálék áll a rendelkezésünkre, amelyek kiemelkedő szerepet játszhatnak a hangulat szabályozásában, a jókedv megteremtésében.

A sötét bogyós gyümölcsökre egész évben bátran számíthatunk. A bogyós gyümölcsök erős antioxidánsként működnek, nagyon sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ezek mind-mind segítenek csökkenteni a szervezetben a gyulladást és kiemelkedő szerepet játszanak a kognitív funkciók javításában. Ebbe a csoportba tartozik az eper, a szeder, az áfonya és a málna.

Az omega-3 zsírsavak a jó zsírsavak közé számítanak. Ezek olyan erős vegyületek, amelyek sikeresen növelik meg a szervezetben a dopamin- és a szerotoninszintet. Gyulladáscsökkentők és aktívan hozzájárulnak a sejtmembránok egészségének fenntartásához. Az omega-3 zsírsavak nagyszerű forrása a lazac és a tonhal. Egészséges zsírt tartalmaz még a lenmag, a chiamag és voltaképpen a magvak és a diófélék is.

A sötétzöld leveles zöldségek magnéziumtartalma kiemelkedő. Ezek a zöldségek is szintén megemelik a szervezetben a szerotoninszintet. Amellett, hogy csökkentik a testünkben a gyulladást, még a bélrendszer egészségét is fenntartják. Ide sorolható például a brokkoli, a kelkáposzta és a spenót is.

A bél és az agy kapcsolata összetettebb, mint ahogyan azt eddig gondoltuk. Ezért is nagyon lényeges, hogy fenntartsuk a bélflóra egyensúlyát. A prebiotikumokban gazdag ételek fogyasztása elengedhetetlen a bélflóra egyensúlyának megteremtése érdekében. Ilyen prebiotikus táplálék a hagyma, a gyermekláncfű, illetve a csicsóka.

Ne feledkezzünk meg a rostos táplálékokról sem, hiszen ezek is biztosítják a bélrendszer és így az agy egészségét. Sok rostot tartalmaznak a zöldségek és a gyümölcsök.

Az erjesztett élelmiszerek is nagyszerű kiegészítést jelentenek és növelik a probiotikumok számát a bélrendszerben. Fogyasszunk minél több savanyú káposztát, kefirt és joghurtot a jó közérzet megőrzéséért.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Gyógynövényekkel a szoptatásért
  2022-08-07 22:09:24, vasárnap
 
  Tejelválasztást serkentő gyógynövények

A galaktogóg (anyatej-elválasztást növelő) gyógynövények tejtermelést serkentő hatása népgyógyászati tapasztalatokon alapul. Hatásukról kontrollált, klinikai vizsgálatokkal alátámasztott eredmények nincsenek, vagy csak nagyon kevés adat áll rendelkezésre. A tejtermelés segítése mellett szélhajtó, görcsoldó, emésztésserkentő tulajdonsággal is bírnak. Mivel a gyógynövényes teák hatóanyagai részben átjutnak a szoptatott csecsemőbe, náluk is lehet ezekkel a hatásokkal számolni, ami hasfájós babáknál előnyös lehet. A galaktogóg teák gyógyszertárakban elérhetőek. Tekintettel arra, hogy a galaktogóg gyógynövényekkel végzett vizsgálatokból származó bizonyítékok nem elégségesek, jelenleg nincs hivatalos ajánlás használatukra. Tejszaporító gyógynövényeket fogyasztó szoptató nők körében végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a felhasználók többsége hatásosnak találta őket.

Az alábbiakban röviden ismertetjük ezeket a gyógynövényeket, melyek többségét teakeverékek is vagy étrendkiegészítő készítmények tartalmazzák. Arra érdemes odafigyelni, hogy a tea vagy a teakeverék összetevője gyógyszerkönyvi minőségű legyen.

Az édeskömény Dél-Európában és a Földközi-tenger mellékén őshonos, az ókor óta emésztési panaszok enyhítésére használt gyógynövény. A tradicionális gyógyászatban az édeskömény termése (Foeniculi fructus) a csecsemőknek adott görcsoldó tea fő összetevője, és a tejelválasztás fokozására is használják. A hatás meglétét a tradicionális felhasználás során nyert tapasztalatok igazolják. Az édesköménytea illóolajának összetevői átjutnak az anyatejbe, így a tejszaporító tea fogyasztásával a csecsemők görcsös hasfájása is csillapítható. Napi adagja teaként 7,5 g.

Az ánizsmag (Anisi fructus) teaként fogyasztva segíti az emésztést. Kiválóan alkalmazható a bélszelek, a hasi puffadás esetében. Az ánizsmagból készített tea fogyasztása fokozza a tejtermelődést. Ugyancsak csillapítja egyben a csecsemők hasfájását is.

A görögszéna (Trigonella foenum‐graecum) magjából készült tea is növeli az anyatej mennyiségét. Ezt a növényt Indiában használták elsősorban fűszerként (curry alapanyaga), és nemcsak a népi megfigyelésekben tapasztalták anyatej-szaporító hatását, hanem vizsgálatok is bizonyították. Használata biztonságos, mellékhatásként hasi diszkomfortot okoz.

Egy megfigyelésben, ha a napi elfogyasztott folyadék mennyiségének fele a kamilla (Matricaria recutita) teája volt, ekkor is növekedett az anyatej mennyisége. A kamilla pontos összetevője nem ismert, mely ezt a hatást okozná. Ugyanakkor a kamilláról tudjuk, hogy biztonságos, még várandósság és szoptatás idején is alkalmazható. Természetesen itt is a gyógyszerkönyvi minőségű gyógynövényről beszélünk, amely nem tartalmazhatja az allergizáló hatású nehézszagú pipitér növényt.

A teakverékekről

A kapható három teakeverék összetevői: édeskömény termés, ánizstermés, csipkebogyó-áltermés, orvosi citromfű levél, köménytermés, kamillavirágzat, keserű édeskömény termés, csalánlevél.

A gyógyteák összetevői közül az édeskömény- és az ánizstermésnek van és a kamillavirágzatnak lehet tejelválasztást serkentő hatása. A termékek egyéb összetevőinek bizonyított tejtermelést fokozó hatásuk nincs, valószínűleg ízjavítóként tartalmazzák a készítmények. Az összetétel alapján a készítmények csökkentik az anya emésztési zavarait, a puffadást, a bélgázok képződését. Javallatuk szerint: az anyatejtermelés fokozására és az anya esetleges emésztési zavarainak enyhítésére is szolgálnak.

Itt is fontos betartani az alkalmazási utasítást, a napi elfogyasztott folyadéknak csak egy része legyen a tejszaporító tea, mellette fogyasszunk más folyadékot is.

Ugyanakkor kapszula formájában is kapható anyatej-elválasztást növelő étrend-kiegészítő. Összetevői: görögszéna mag, benedekfű levél, csalánlevél, édeskömény mag. Fontos betartani a feltüntetett adagolást!

Amit kerüljünk!
Azonban a kecskeruta, amely régebben tejszaporító teakeverékek összetevője is volt, ma már nem alkalmazható erre a célra, mert toxikus hatásai vannak. Bár még mindig egyes internetes oldalakon ajánlják használatát, ne alkalmazzuk.

A népi hagyomány alkalmazta a máriatövis termését teaként, ennek a gyógynövénynek a galaktogóg hatása nem bizonyított. Így alkalmazása nem ajánlott, mivel terhesség, szoptatás idején nem bizonyított a biztonságos alkalmazhatósága.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az életünk lenyomatot hagy a bőrünkön
  2022-08-07 21:48:11, vasárnap
 
  A bőrünk sok titkot elárul rólunk. Ha szeretnénk is eltitkolni, sok minden meglátszik rajta. Képet ad arról, hogy milyen táplálékokat fogyasztunk, iszunk-e rendszeresen alkoholt, mennyit tartózkodunk napon, hogyan ápoljuk a bőrünket és egyáltalán ápoljuk-e megfelelően.

A bőrünknek C-vitaminra is szüksége van. Ha nem viszünk be elegendő C-vitamint a szervezetünkbe, illetve magas zsír-, szénhidrát- és cukortartalmú az étrendünk, az bizony a bőrünkön is meglátszik. Azonban ha változtatunk az étrendünkön, akkor nagyon sokat tehetünk a bőrünk egészsége érdekében. Fogyasszunk antioxidánsokban bővelkedő táplálékokat, például halat, gyümölcsöt és zöldséget, hogy a bőrünk szép és fiatalos maradjon. Ezek a táplálékok ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat.

Ápoljuk a bőrünket! Nemcsak a belső táplálás, hanem a külső ápolás is nagyon fontos. Használjunk C-vitaminban és E-vitaminban gazdag krémeket és a bőrünk hálás lesz. Ásványi anyagok közül pedig a szelénre lehet szükségünk, ugyanis megvédhet bennünket a nap káros hatásaitól. Ezek a tápanyagok az öregedés jeleit is segítenek visszafordítani, csökkentik a ráncokat és a bőr elszíneződését.

A rendszeres testmozgás nemcsak a fizikai egészségnek tesz jó, hanem a bőr egészségével is csodákat művel. Az edzés javítja a vérkeringést, amelynek kiemelkedő a bőrtápláló hatása. A jobb véráramlás több oxigént és tápanyagot szállít a bőrsejtekhez, ami megtámogatja a bőrt a kollagén építésében, ez pedig csökkenti a ráncok kialakulásának kockázatát.

Az éjszakai pihenés az arcunkon is tükröződik, ugyanis sokkal kisimultabb és ragyogóbb lesz az arcunk, ha minden éjjel legalább 7-8 órát alszunk.

Az összes bőrkárosodás kialakulásának legalább kilencven százaléka a nap káros hatásai miatt van. Azonban ha nem törődünk a fényvédelemmel, akkor még bőrrák is kifejlődhet. Télen és nyáron is használnunk kell fényvédőt. Legalább SPF 30-as fényvédőt használjunk, de ha különösen érzékeny a bőrünk, akkor nyáron használjunk SPF 50-es fényvédő krémet legalább az arcunkra.

A tudatos bőrápolás nagyon fontos. Legyen egy bőrápoló rutinunk, amelyet reggel és este is alkalmazunk. Használjunk hámlasztót, szérumokat, antioxidáns szérumot és hidratálókat, és persze a fényvédőről se feledkezzünk meg, ennek használata is legyen a napi arcápolási rutinunk része.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Szédülésre is jó a mandula,a gyömbér és életmódbeli változás
  2022-08-07 21:43:24, vasárnap
 
 



A szédülés nagyon kellemetlen, hiszen akinek ilyen panasza van, gyakran azt érezheti, hogy szinte az egész világ forog vele. A szédülést több minden kiválthatja, ezek lehetnek egész egyszerű, banális okok, amelyeken mi magunk is tudunk változtatni, de akár komoly betegségek is meghúzódhatnak a háttérben.

Milyen okai lehetnek a szédülésnek? Az egyik ok nem más, mint az, hogy a belső fülben az úgynevezett kristályok elmozdulnak. A szédülés oka lehet az is, ha fertőzés alakul ki a fülben, de fejsérülés, szemproblémák, szívbetegség, agydaganat, vérszegénység és pajzsmirigybetegség is állhat a háttérben.

További okok, amiért valaki gyakran tapasztalja meg a szédülést: kiszáradás, cukorbetegség, magas koleszterinszint, magas vérnyomás, mozgásszervi betegségek, az agy nem megfelelő vérellátása.

Otthoni, olcsó és egyszerű módszereket is kipróbálhatunk, amennyiben már tudjuk a szédülés okát és kiderült, hogy nem komoly betegség váltja ki ezt az egészségügyi problémát.

A napi megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az egyik legfontosabb lépés, amit megtehetünk, hogy a szédülés a múlté legyen, mivel ha nem alszunk eleget vagy éjjel többször is felébredünk, akkor másnap nemcsak álmosak és fáradtak leszünk, de még a szédülést is meg fogjuk tapasztalni.

A dehidratáció is oka lehet a szédülés kialakulásának. Mindig igyunk elegendő folyadékot, ami lehet gyógytea, víz és zöldség, illetve gyümölcslevek. Ezek az italok nemcsak hidratálják a szervezetet, de tápanyagokkal, azaz vitaminokkal is feltöltik azt.

Ha valaki ülés vagy fekvés után - amikor feláll - tapasztalja meg a szédülést, akkor csak nagyon óvatosan álljon fel fekvő és ülő helyzetből.
A rendszeres gyömbérfogyasztás is sokat segíthet a probléma orvoslásában. Fogyaszthatjuk nyersen, vízbe belereszelve, illetve teaként is. A gyömbér nagyon hatékonyan csillapítja a hányingert, a hányást és az émelygést is.

A mandula is segíthet a szédülés problémáját megoldani. Daráljon le pár szem mandulát, adja hozzá meleg tejhez és igya azt meg. A mandula nemcsak energiát biztosít, de a szédülés tüneteit is csökkenteni tudja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kezünk is öregszik
  2022-08-07 21:27:34, vasárnap
 
  Ahogy öregszünk, úgy a kezünk is velünk öregszik. Bizonyára sokan észrevették már, hogy egyre nehezebben nyitnak ki egy-egy konzervet, egyre nehezebben megy a kötögetés, és egyre nehezebb apróbb dolgokat megfogni. A kezünkből is fogy az erő.

Mi lehet ennek az oka?
Miért van az, hogy a kezünk sem a régi, avagy a kezünk is velünk együtt öregszik?

Egy bizonyos kor után már nem úgy markolunk, mint korábban. Sokkal gyengébbek lesznek az ízületeink, az izmaink sem úgy viselkednek, mint korábban, és ezért érezhetjük azt 65 éves korunk után, hogy egyre nehezebb lesz a markolás, egyre nehezebben tudnunk megtartani a kezünkben bizonyos tárgyakat. A gyengébb fogásnak oka lehet, hogy a csontjaink sem olyan erősek már, mint fiatalabb korunkban, illetve sorvadnak az izmaink és sokan szenvednek ízületi gyulladástól is. Ha egyik napról a másikra alakul ki ez a probléma, a háttérben valamilyen komolyabb betegség is meghúzódhat, például cukorbetegség, szívbetegség vagy magas vérnyomás.

A kéz remegése bármelyik életkorban kialakulhat, de 60 éves kor után nagyobb lesz ennek a problémának a valószínűsége. Ez egy általános probléma, ahogy öregszünk. Azonban egyes gyógyszerek mellékhatása is lehet kézremegés, illetve a háttérben meghúzódhat a stressz, a szorongás, valamint az alacsony vércukorszint, a túl sok koffein és a fáradtság. Megkülönböztetünk aktív és passzív remegést.

A passzív remegés nyugalomban van jelen, míg az aktív remegés akkor jellemző, ha valamilyen tevékenységet végzünk. Az étrend és az életmódváltás segíthet a kézremegés problémáján. Ha kevesebb kávét iszunk, és így kevesebb koffeint viszünk be a szervezetünkbe, ez akár meg is szüntetheti a kézremegés problémáját.

Amennyiben passzív remegésünk van, azt minden esetben ki kell vizsgáltatni, mivel komoly betegség is állhat a háttérben. Ilyen betegség lehet a daganatos megbetegedés, a Parkinson-kór vagy valamilyen más, agyat érintő betegség.

Az ízületi gyulladás a kezekben is kialakulhat. Ez a betegség is oka lehet a kezek remegésének. Az ízületi gyulladásnak sok kellemetlen tünete van, mint például az ízületi merevség, a duzzanat és a mozgás beszűkülése.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Szokások, amelyek egészséggel áldanak meg
  2022-08-07 21:24:20, vasárnap
 
  Az ember életében eljön az a pont, amikor változtatni szeretne az életén, de legfőképpen a szokásain. Hiszen ahogy öregszünk, úgy egyre nehezebb megtartani a súlyunkat, így az egészségünket is. Eleinte elegendő csak kis változásokat eszközölni, hiszen már ezekkel is sokat tehetünk az egészségünkért.

Egészségesebbé válhatnunk, ha mindennap ugyanabban az időpontban étkezünk. Ha ez nem így történik, akkor a szervezetünkben megemelkedik a stresszhormon szintje, ami számtalan betegség okozója lehet. A rendszer, a rutin nagyon fontos minden ember életében, akár testmozgásról, akár étkezésről, akár alvásról legyen is szó.

A stresszt olvasással űzhetjük el a legjobban. Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy a leghatékonyabb stresszcsökkentő szerepe az olvasásnak van. Még a zene sem oldja úgy a feszültséget, mint amikor egy könyvbe temetkezünk.

A teázás is rendkívül egészséges. Számtalan kutatás bizonyította, hogy két oka is van a teaivásnak. Egyrészt amíg teázunk, kicsit lenyugszunk és odafigyelünk magunkra. Megállunk pár pillanatra és nem rohanunk. Másrészt egészségügyi előnyei is vannak a teának, például csökkentheti a szívroham kockázatát, a rákos megbetegedések, a Parkinson-kór és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Ha valaki ülő munkát végez, álljon fel rendszeres időközönként az asztaltól, mert ez csökkenti a rossz koleszterin szintjét, a trigliceridszintet, a szívinfarktus és a stroke kialakulásának a kockázatát.

Szintén kutatás támasztja alá, hogy az otthon főzött, egészséges alapanyagokból elkészített ételek megnövelik a várható élettartamot. Amikor valaki saját magának főz, jobban odafigyel arra, hogy miből és miként készíti el az ételt, nem utolsósorban pedig a főzés egy nyugtató tevékenység is.

Az alma az orvos távolt tarja mondás nem egy kitaláció. Az almának valóban egészségvédő hatása van, hiszen akár 40 százalékkal csökkentheti az LDL-koleszterin szintjét, ami csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Mindezt a pozitív hatást az almában található antioxidánsok okozzák.

Az egészséges testsúly is megnövelheti az élettartamot, ehhez azonban gondosan ügyelni kell az egészséges táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Gyógynövények, amelyekre még a nyaraláson is számíthatunk
  2022-08-07 21:22:39, vasárnap
 
  Amikor nyaralunk, akkor jó, ha számíthatunk olyan gyümölcsökre, amelyek gyógynövényként is funkcionálhatnak. Napégés, rovarcsípés, kisebb zúzódások és vágások, amelyek bármikor előfordulhatnak velünk. Vannak olyan sérülések, egészségügyi gondok, amelyekhez nem feltétlenül szükséges gyógyszer, elegendő, ha ismerjük kicsit a természetet és ezekre a gyógynövényekre, pontosabban azok gyógyító erejére támaszkodunk. Lássuk is, melyek ezek!

Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint a málna. Ha az utazásunk közben menstruációs görcsöktől szenvedünk vagy leégtünk a napozás során vagy egyszerűen csak hányinger gyötör bennünket, akkor a málnára és annak leveleire számíthatunk. Forraljunk fel vizet, adjunk ahhoz málnaleveleket, hagyjuk ázni 15 percig, majd szűrjük le. A teát el is fogyaszthatjuk, de remek borogatást is készíthetünk belőle, amely nemcsak a menstruációs hasi görcsöket csillapítja, hanem a leégés kellemetlen tüneteit is.

A macskamentát már a Római Birodalomban is ismerték és gyakran használták különféle egészségügyi gondok kezelésére. Használhatjuk akkor is, ha a nyaralásunk alatt a szúnyogok keserítik meg az életünket. Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a gyógynövényleveleket, majd tegyük a kihűlt teát egy szórófejes flakonba, és fújjuk be magunkat ezzel az eleggyel. A szúnyogoknak garantáltan nem lesz kedvük a közelünkbe jönni. A macskamentából készült tea nagyon hasznos lehet még fejfájás esetén, de stressz és gyomorrontás esetén is számíthatunk erre a gyógynövényre.

A levendula fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, így a nyaralás során ezzel a gyógynövénnyel is csillapíthatjuk a fájdalmainkat. Különösen fejfájás és migrén csökkentésére használhatjuk ezt a gyógynövényt. Egyszerűen csak lélegezzük be a levendula illatát, vagy készítsünk belőle egy ízletes gyógyteát, hogy minél hamarabb élvezhessük a nyaralásunkat.

Ha szorongunk, akkor szedjünk citromfüvet. Készítsünk belőle teát és kortyolgassuk el lassan. A kamillára is számíthatunk a testünk és az elménk lenyugtatásában. Nagyon hatékonyan oldja a stresszt és segít elaludni.
Hogyan készíthetünk a gyógynövényből teát?
Forraljunk fel vizet, adjunk hozzá néhány citromfűlevelet, majd szűrjük le és fogyasszuk el egészséggel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A szeder finom, édes és egészséges
  2022-08-07 21:19:55, vasárnap
 
 



Emlékszem, amikor gyerekkoromban nagymamánál ettük a szedret és nem foglalkoztunk azzal, hogy aztán kékesfekete szájjal bújunk elő a szederbokrok mögül, csak ettük a finom, lédús gyümölcsöt, majd vidáman vittük be mamának a tálat, amelyben nem sok szeder maradt, de nagymama egy percig sem aggódott, hogy megdézsmáltuk a szederbokrot. Valószínűleg ő is nagyon jól tudta, hogy fejlődő szervezetünknek mennyire nagy szüksége van azokra a tápanyagokra, amelyek a szederben is fellelhetők.

Persze nagymama akkor sem volt mérges, amikor kevesebb eperrel vagy barackkal, vagy más gyümölccsel, zöldséggel tértünk be a házba. A szeme mindig tele volt mosollyal. Lehet, hogy szerette a kertjében fellelhető összes vitaminforrást, de bennünket, unokáit sokkal jobban szeretett.

Miért is együnk rendszeresen fekete szedret? A táplálkozási előnyei miatt mindenképp, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz C-, A-, K- és B-vitaminokat, antioxidánsokat (antociánokat), ásványi anyagokat (kálium, kalcium, magnézium, cink, vas) és szénhidrátokat. A szeder vitaminjai, ásványi anyagai, fitokemikáliái és mikrotápanyagai hozzájárulnak a szív egészségének fenntartásához. A szeder akár 50 százalékkal is csökkentheti az LDL-koleszterin oxidációját és még az erek gyulladását is minimalizálja.

A szeder kalciumban és K-vitaminban is gazdag, ezért segít a csont erősebbé tételében és a csontritkulás megelőzésében. Ellagsavat is tartalmaz, ami pedig szinte megfiatalítja a csontot és csökkenti a csontokban kialakuló gyulladást is.

A szeder káliumban és magnéziumban is bővelkedik és ezek az ásványok hozzájárulnak a vércukorszint szabályozásához. Élelmi rostjai pedig jót tesznek az emésztésnek és ez a vércukor lassú felszívódását eredményezi.

A szeder rostjai az emésztési problémáktól is megóvhatnak bennünket. Ezek a rostok segítenek fenntartani az egészséges koleszterinszintet, de a szeder rendszeres fogyasztása a memória javulásával is együtt jár. Ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor a szeder flavonoidjai megvédhetnek bennünket a Parkinson-kórtól, illetve a szeder jó hatással van az agyi neuronokra és megóvja az agy sejtjeit a károsodásoktól.

Mivel a szeder javítja a vérkeringést és csökkenti a gyulladást, így a bőrproblémáktól is megszabadíthat bennünket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Aranyér kezelése egyszerűen, gyorsan és hatékonyan
  2022-08-07 21:15:10, vasárnap
 
  Az aranyér problémájára az orvos gyakran ír fel különféle krémeket, amelyek valóban nagyon hatékonyak lehetnek a gyulladás csökkentésében és a fájdalom csillapításában. Léteznek azonban természetes gyógymódok is, amelyekkel egyszer és mindenkorra leszámolhatunk az aranyér problémájával. Az orvos által felírt gyógyszerek ugyanis pusztán csak a tüneteket kezelik, de magát a problémát nem oldják meg. Mutatunk is néhány természetes gyógymódot, amelyek segítenek örökre búcsút inteni az aranyérproblémának.

Az aranyérproblémánkon sokat javíthatunk, ha rostokban gazdag étrendet követünk. A teljes kiőrlésű gabonák és a búzacsíra rendszeres fogyasztása sokat segíthet a székrekedés enyhítésében.

Amennyiben aranyérrel küzdünk, úgy a rendszeres folyadékbevitelről, a belső hidratációról se feledkezzünk el, ugyanis a rendszeres vízfogyasztás segít fellazítani a székletet, ezzel is megkönnyítve a székletürítést.

A székrekedés okozza általában az aranyeret. A székrekedés egyik oka nem más, mint a nem megfelelő étkezés és vízfogyasztás, illetve a mosdóhasználat halogatása. Sokan az elfoglaltságra hivatkozva nem mennek ki kellő időben a mosdóba, ez viszont székrekedést okozhat, ami pedig aranyeret idéz elő.

A rendszeres testmozgás is kulcsfontosságú, ha valaki aranyérrel és székrekedéssel küzd. A mozgás fokozza a bél perisztaltikus mozgását, így a székletürítés is sokkal könnyebb és egyszerűbb lesz.

A boszorkánymogyoró nevű gyógynövényre is számíthatunk, amennyiben aranyérrel küzdünk. A gyógynövény az aranyér két vezető tünetével birkózik meg könnyedén, hiszen csillapítja a viszketést és enyhíti a fájdalmat.

Az Aloe vera gélre is számíthatunk, amennyiben aranyérrel küzdünk, ugyanis nagyszerű gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, illetve az irritáció csökkentésében is segíthet.

A meleg fürdő is a segítségünkre lehet, hogy elkerüljük a viszketést és az irritációt. A fájdalmat is enyhíthetjük, amennyiben egy kevés Epsom-sót adunk a fürdővízhez.

Az útifűmaghéjjal növelhetjük a rostbevitelt, ami lágyítja a székletet, így az könnyebben át tud haladni a beleken. Nagy mennyiségben azonban ne fogyasszuk, mivel fokozza a bélgázképződés és a gyomorgörcsök kialakulásának kockázatait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2022.07 2022. Augusztus 2022.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 224 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 927
  • e Hét: 11041
  • e Hónap: 24790
  • e Év: 229491
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.