Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A májtisztítás otthoni módszerei
  2022-09-13 22:21:04, kedd
 
  A máj a méregtelenítésért felelős legfőbb szervünk, ami, ha megbetegedik, az az egész szervezetre hatással van.

Májerősítő ételek:
- kemikáliáktól mentes organikus ételek
- karcinogéneket eltávolító zöldségek, mint a brokkoli és a káposzta
- a gyökerek és a répa béta-karotin tartalmuk miatt javítják a májfunkciókat
- az egészséges olajak, mint az olíva és a kókusz, argán meggátolják az epekő kialakulását
- hagymafélék és fokhagyma
- a 85%-os kakaótartalmú étcsokoládé magas antioxidáns tartalmú
- megfelelő folyadékpótlás
- avokádó és diófélék
- az almafélék magas pektin tartalmuk miatt védik az emésztőszerveket
- napi 1 pohár víz, két evőkanál citromlével keverve
- zöld színű, leveles zöldségek

A máj a méreganyagok hatástalanítása mellett epét is termel, amely segíti a zsírok emésztését, és a vért is tisztítja.

Májkárosító anyagok:

- genetikailag módosított ételek
- transz-zsírsavak és hidrogénezett olajak
- fruktóz
- szénsavas üdítők
- MSG (majdnem az összes előre készített ételben található ízfokozó)
- alkohol
- gyorsételek
- szója-alapú ételek (fitoösztrogének!)
- gyógyszerek

Életmód:
- a rendszeres testmozgás javítja az emésztést
- mindenképp rágja meg jól az ételt
- izzadás
- méregtelenítsen rendszeresen, ne hagyja felgyülemleni a méreganyagokat
- ne dohányozzon
- kerülje a kemikáliákat tartalmazó tisztító és tisztálkodó szereket
- kerülje a kemikáliákat tartalmazó növényvédőket és rovarirtókat

Otthoni módszerek:
- bogáncs: az oxidáció és a szabadgyökök ellen, cirrózis ellenes
- bojtorján: májtisztító és méregtelenítő
- zöldtea: magas catechin tartalma miatt javítja a májfunkciókat
- gyermekláncfű: természetes méregtelenítő
- kurkuma: gyulladáscsökkentő, cirrózis tüneteit csökkentő
- fahéj: csökkenti a vér glükóz és fruktóz szintjét
- aloe vera: emésztést javító, fájdalomcsökkentő
- alfa-lipon sav: antioxidáns
- aktív szén: májvédő, méreganyag elnyelő
- keverjen kurkumát tejbe és fogyassza naponta
- az édesköménymag fogyasztása étkezések után segíti az emésztést
- ne fogyasszon vas tartalmú táplálék-kiegészítőket
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A fáradtság egyszerű okai
  2022-09-13 21:55:14, kedd
 
  Vannak olyan időszakok az ember életében, amikor fáradtabb a kelleténél. Bizonyos évszakok, fronthatások is okai lehetnek a fáradtságnak. Azonban ezek az időszakok amilyen gyorsan jönnek, olyan hamar meg is szűnnek. Ám ha valaki állandóan fáradt, akkor elképzelhető, hogy az életmódján szükséges változtatni, ugyanis ha ez nem történik meg, akkor a fáradtság soha nem fog megszűnni.

Milyen életmódbeli tényezők okozhatnak állandó fáradtságot? Az egyik ilyen, ha valaki sok finomított szénhidrátot fogyaszt. A finomított szénhidrát egy gyors energiaforrás a szervezet számára, hiszen az elfogyasztásukat követően a szervezet lebontja cukorrá és ez üzemanyagként használható. Azonban ha valaki túl sok ilyen finomított szénhidrátot fogyaszt, folyamatos fáradtságot érezhet, mert ezek a táplálékok a vércukorszint gyors emelkedését okozzák, és ilyenkor a hasnyálmirigy túl sok inzulint termel. A vércukorszint hirtelen megemelkedik, majd lecsökken, és ez kimeríti a szervezetet, ami fáradtságot generál.

A folyamatos és állandó inaktivitás, például az ülő életmód is alacsony energiaszintet eredményez. Ha valaki sokat ül, akkor egy ördögi körbe kerül, hiszen állandóan fáradtnak érzi magát és még a testmozgáshoz sem lesz energiája. Viszont a testmozgás aktiválja az energiaközpontokat a szervezetben és ezzel megszakítható ez az ördögi kör és már néhány nap vagy hét múlva megtapasztalhatók a pozitív változások.

A nem megfelelő vagy a rossz minőségű alvás is oka lehet a fáradtságnak. Mindenképpen meg kell próbálni meditálni elalvás előtt vagy elfogyasztani egy csésze gyógyteát, mivel a megszakítás nélküli, azaz a mély és pihentető alvás energiát szolgáltat a szervezetnek.

Az ételintoleranciák is fáradtságot és energiaszint-csökkenést okozhatnak. Ha arra gyanakszunk, hogy valamilyen ételre allergiásak vagyunk, érdemes egy ilyen irányú vizsgálatra elmennünk, hogy minél hamarabb visszakapjuk a korábbi életünket.

A testünknek valamennyi kalóriára mindenképpen szüksége van, hogy a napi feladatokat el tudjuk látni. A túl kevés kalória is oka lehet a fáradtság kialakulásának.

A fehérjékre is szüksége van a szervezetünknek a normál anyagcsere fenntartásához és a fáradtság megelőzéséhez. Ha nem iszunk eleget, akkor is alacsony lesz az energiaszintünk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Hormonegyensúly megteremtése
  2022-09-13 21:49:40, kedd
 
  Hormonegyensúly megteremtése: vitaminok, gyógynövények és illóolajok

A hormonális egyensúly fenntartása nagyon fontos. Ha nem tudunk aludni, vagy csak keveset alszunk, akkor a melatonin nevű hormonnal lehetnek gondok, ha nőgyógyászati problémákkal küzdünk, akkor az ösztrogén és a progeszteron hormon egyensúlya borult fel.

A hormonok szerepe
A hormonok - legyen szó a kortizol, a tesztoszteron, a progeszteron, az ösztrogén vagy éppen az adrenalin hormonról - mintegy kémiai hírvivők a szervezetben. A hormonok sok szerv szabályozásában, működésében vesznek részt, ilyen a pajzsmirigy, a petefészek, a mellékvese, az agy, a here és a hasnyálmirigy. Zavartalan működésük kulcsa a hormonok egyensúlyának fenntartása.

Amikor az egyensúly megbomlik
Mi történik a szervezetben, ha a hormonok nem működnek kiegyensúlyozottan? Többféle lelki és testi tünet alakulhat ki. Ilyen lehet az álmatlanság, a hajhullás, a fáradtság, a menstruációs zavarok és a hangulatingadozások.

A hormonok folyamatosan ingadoznak, változnak, gondoljunk csak a terhességre vagy a menopauzára. Azonban a hormonokra hatással lehetnek a környezeti szennyező anyagok, de még a stressz is.

Hormonokra ható adaptogén gyógynövények
Az adaptogén gyógynövények nemcsak a stressztől óvják meg a szervezetet, hanem a stressz okozta negatív tünetektől és hatásoktól is. Az egyik ilyen gyógynövény az ashwagandha nevű gyógynövény, amely hormonszint-kiegyensúlyozó hatással is bír. Segíthet a szexuális vágy javításában és a szexuális diszfunkció kezelésében.

Egy másik adaptogén gyógynövény a szent bazsalikom, amely szintén csökkenti a stresszhormon szintjét, illetve segít a hormonok egyensúlyának fenntartásában. Emellett a környezetszennyező anyagok ellen is védelmet nyújthat.

Illóolajok és hormonok
Az egyik legjobb illóolaj a muskotályzsálya illóolaja, amely segít az ösztrogénszint helyreállításában, csökkenti a kortizolszintet és még a pajzsmirigyhormon szintjére is hatással van.

A muskátliillóolaj csökkenti az egyik kellemetlen menopauzális tünetet, a hőhullámot, és segíti, hogy a szervezetben több ösztrogén termelődjön.

Vitaminok és hormonok
A D-vitaminnak fontos szerepe van a hormonszabályozásban. Például elősegíti a tesztoszterontermelést, de az ösztrogén hormon termelésére is hatással van. A D3-vitamin a K2-vitaminnal, a magnéziummal és a kalciummal egyetemben elősegíti a csontsejtek termelődését
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Érzelmekre ható illóolajok
  2022-09-13 21:47:27, kedd
 
  Az érzelmeink hatással vannak az egészségünkre. Ha nincs jókedvünk, pontosabban ha huzamosabb ideig nincs jókedvünk, akkor azt a testi egészségünk sínyli meg. Léteznek olyan illóolajok, amelyek pozitívan hatnak az érzelmeinkre, így ha nem érzi magát túl jól a bőrében, akkor az aromaterápia segítségével mindenképpen próbáljon ki valamilyen illóolajat a hangulat fokozására.

Az érzelem egy összetett dolog. A mentális állapotunkat fejezi ki, ami természetesen lehet pozitív és negatív is. Az érzelmek gyakran összefonódnak a hangulattal, a temperamentummal, a múltbeli tapasztalatokkal, a személyiséggel és a motivációval.

A limbikus rendszert gyakran nevezik érzelmi agynak is. Az agynak ez a része kezeli az érzelmi reakciókat, a hormonfunkciót, a viselkedést, a szaglást és a hosszú távú memóriát is. Az illóolajok is képesek módosítani az emberi viselkedést, éppen ezért léteznek olyan illatok, amelyek a viselkedésre,vagy éppen a memóriára hatnak.

Az aromaterápia egy olyan terápia, amely illatokat, aromákat használ terápiás eszközként. Az illóolajok segíthetnek megnyitni az agyban tárolt érzéseket, emlékeket és információkat.

Az illóolajok bármilyen érzelmi problémára megoldást jelenthetnek. Stressz kezelésére használhatjuk a levendula, a citrom, a bergamott, a borsmenta, az ylang-ylang és a fenyő illóolaját.

Az álmatlanságon segít a levendula-, a kamilla-, a jázmin-, a neroli-, a rózsa-, a szantálfa-, a majoránna- és a citromillóolaj.

A depresszív hangulat enyhítésében lehet a segítségünkre a borsmenta, a kamilla, a levendula és a jázmin.

A fájdalmat enyhítheti a levendula, a kamilla, a muskotályzsálya, az eukaliptusz, a rozmaring, a borsmenta, a levendula és a zöld alma.

A hányingert és a hányást csillapítja a menta, a citrom, a gyömbér, a narancs, a kapor, az édeskömény, a kamilla, a muskotályzsálya és a levendula.

A memóriára és a figyelemre hat a zsálya, a borsmenta és a fahéj.

És az alacsony energiaszint ellen is be lehet vetni néhány illóolajat. Többek között a kardamomot, a fekete borsot, az angyalgyökeret, a jázmint, a teafaolajat, a rozmaringot, a zsályát és a citrust.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Antimikrobiális illóolajok
  2022-09-13 21:45:38, kedd
 
  Az illóolajok nagy hasznunkra lehetnek, hiszen antimikrobiális hatással is rendelkezik egyik-másik. Ez azt jelenti, hogy nagyon hatékonyak lehetnek az olyan kórokozókkal szemben, mint például a vírusok, a gombák és a baktériumok. Ezúttal ezeket az illóolajokat vesszük górcső alá.

A fahéjillóolaj nagyon jól működik a bakteriális fertőzések ellen. A kakukkfű- és a citromfű-illóolaj hatékonynak bizonyult az MRSA-fertőzéssel szemben, valamint mindkét illóolaj gombaellenes hatásokkal is rendelkezik.

Az oregánó-illóolaj antibakteriális aktivitást mutat számos antibiotikum-rezisztens törzzsel szemben, részben azért, mert megzavarja a bakteriális sejtfalakat.

A teafaolaj eukaliptusz-illóolajjal kombinálva rendkívül eredményes volt az E.coli és az MRSA-fertőzésekkel szemben. Mindkét illóolaj felgyorsítja a sebgyógyulást is. A teafa-illóolajjal kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy több baktérium- és gombatörzs esetén nagyon hatékony önmagában is.

A szegfűszeg-illóolaj erős antibiotikus hatással rendelkezik, illetve kiemelkedő a gombaellenes és a parazitaellenes hatása is. A candidagomba ellen is eredményesen vette fel a harcot a vizsgálatok során.

A bazsalikom- és a rozmaringolaj is sikeresen vette az akadályokat az E.coli ellen. A citrom illóolaja is nagyon pozitívan reagált az MRSA-fertőzéssel szemben, illetve eredményes volt még a streptococcusszal és egyes gombatörzsekkel szemben is.

A citromfű illóolaja antibakteriális hatással rendelkezik, éppen ezért a baktériumok okozta fertőzések ellen lehet nagyon hatékony. Emellett immunmoduláló hatással is rendelkezik.

A borsmentaolaj hatékony több baktérium-rezisztens törzzsel szemben, és többféle gombás fertőzés esetén is rendkívül kedvezően reagált. Segíthet megelőzni a gombás körömfertőzéseket és javíthatja a köröm egészségét.

Az illóolajokat csakis külsőleg használjuk. Inhalálhatunk a segítségükkel, illetve a bőrünkön is alkalmazhatjuk, de mindig keverjük össze valamilyen hordozóolajjal, mivel bőrirritációt okozhat. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogyan kell az illóolajokat használni, mindenképpen kérdezzünk meg egy hozzáértő személyt, mert ha nem megfelelően és nem körültekintően alkalmazzuk az illóolajokat, még árthatunk is vele. Mindig 100 %-os bioillóolajat használjunk. Kételkedjünk, ha egy-egy helyen nagyon olcsón kínálnak illóolajat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2022.08 2022. Szeptember 2022.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 243 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4411
  • e Hét: 13193
  • e Hónap: 44679
  • e Év: 249380
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.