|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2022-09-14 22:46:37, szerda
|
|
|
A mandarin egy citrusféle. Több cukrot tartalmaz, mint a citrom vagy a narancs, ennek ellenére is nagyon egészséges.
Egy közepes méretű mandarin mindössze 47 kalóriát tartalmaz. Már egyetlen mandarin fedezni tudja a napi C-vitamin 11 százalékát. A C-vitamin egy kitűnő antioxidáns, amely a szabad gyökök okozta oxidatív stressz kivédésében játszik kitüntetett szerepet.
A C-vitamin a kollagéntermelést is elősegíti. Ezen kívül szinefrint is tartalmaz, amely pozitívan hat a hörgők működésére. Rostban is gazdag ez az aprócska gyümölcs. Pozitív hatásait a benne lévő flavonoidoknak és más antioxidánsnak is köszönheti.
A mandarin növeli az immunitást. Eredményesen küzd a káros hatású szabad gyökökkel szemben. Javítja a bőr egészségét és a hajat is megerősíti.
Ez az aprócska déligyümölcs eredményesen harcol az allergiás megbetegedésekkel szemben. Elősegíti a fogyást, hiszen tele van rostokkal, könnyen eltelít, így kevésbé érezzük magunkat éhesnek és még az étvágyat is elnyomja.
A mandarin megtámogatja az emésztőrendszer működését, miközben a koleszterinszintet is szabályozni tudja.
A mandarin csökkenti a magas vérnyomást. Szabályozza az inzulintermelést, így nyújt védelmet a cukorbetegség kialakulása ellen.
A mandarinból illóolajat is készítenek, amely szintén nagyon hasznos az emberi szervezet számára. A mandarin-illóolaj által védelmet élvezhetünk a vírusos, a bakteriális és a gombás fertőzésekkel szemben. A görcs problémát jelenhet, akár az emésztőrendszerben, akár az agyban, akár a tüdőben, pontosabban a hörgőkben keletkezik. A mandarin-illóolaj belélegzése azonban ezeken a görcsökön is sikeresen tud enyhíteni.
A mandarin illóolaja javítani tudja a vér- és a nyirokkeringést, különösen a bőrben, amely így könnyen tud regenerálódni. Az illóolaj a véráramlást is javítani tudja, így enyhülést hozhat reuma és ízületi gyulladás esetén.
Mivel a mandarin-illóolaj tisztítja a vért, így elősegíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Ez megakadályozza a betegségek kialakulását. Krónikus betegséget többek között az is okozhat, ha túl sok toxikus anyag gyűlik fel a szervezetben.
Főétkezéseket követően fogyasztva nagyon hatásos, mivel elősegíti az emésztést, így aki valamilyen emésztési zavarban szenved, feltétlenül próbálja ki a mandarinolajat.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2022-09-14 22:43:25, szerda
|
|
|
A fenyőkéreg gyógyászati felhasználása a kelet-ázsiai és az észak-amerikai hagyományokban gyökerezik, és sok évszázadra nyúlik vissza. A fenyőkéregben oligomer proantocianidin vegyületek vannak, amelyek antioxidáns aktivitással rendelkeznek és ezek a hatások pozitívan hatnak az emberi egészségre.
A fenyőkéreg nagy mennyiségben tartalmaz C- és E-vitamint, melyek javítják a tüdőfunkciókat asztmás betegeknél, csökkentik a dohányosoknál a vérlemezke-aggregációt, tágítják az ereket szívbetegségben szenvedő betegeknél, de kiemelkedő az immunmoduláló hatásuk is például lupuszban szenvedő betegeknél. Mindemellett a kognitív funkciók javításában is eredményesek.
A fenyőkéreg antiallergén, rákellenes, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. Emellett nagyon sok egészségügyi előnye is létezik.
A fenyőkéreg enyhíti az oxidatív stresszt azáltal, hogy növeli a szabad gyököket semlegesítő antioxidáns enzimek termelődését. Gyulladáscsökkentőként a fenyőkéreg-kivonat mérsékli a véráramban a gyulladásos anyagok mennyiségét, javítja az antioxidánsok, mint például az E- és a C-vitamin felszívódását. Antioxidáns hatása csökkenti a napégés okozta bőrkárokat és a bőröregedési folyamatokat is lassítja.
Elősegíti a sebgyógyulást a keringés javításával és a gyulladás csillapításával. Támogatja az immunrendszert, valamint az antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns aktivitás kombinációjával segít a fertőzés elleni küzdelemben és az autoimmun válaszok megelőzésében.
A fenyőkéreg antibakteriális hatással is rendelkezik. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy hozzájárul az LDL-koleszterin-szint stabilizálásához és növeli a jó, a HDL-koleszterin értékeit.
Ezenkívül csökkenti a vérnyomást és javítja a rossz keringést. A fenyőkéreg-kivonat segít a szervezetnek a nitrogén-monoxid előállításában, ami javítja a vérkeringést és ellazítja az ereket. Ezek a hatások pedig eredményesen csökkentik a magas vérnyomást.
A fenyőkéreg a tüdő egészségét is javítja, így használhatjuk krónikus tüdőbetegség kezelésében is. Az antioxidáns aktivitása segít megelőzni a szürkehályog kialakulását és védi a szemet a Nap káros hatásaitól. De csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát is azáltal, hogy megvédi az agyat a béta-amiloid plakkoktól, gyulladáscsökkentő hatása pedig jótékonyan hat az asztmások számára.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2022-09-14 22:41:05, szerda
|
|
|
Az articsókát sokan tekintik zöldségnek, míg mások kifejezetten a gyógynövények kategóriájába sorolják. Mindegy is, hogy szerintünk melyik csoportba tartozik ez a növény, a legfontosabb, hogy tudjuk, milyen sok pozitív hatással is rendelkezik. Az articsóka őshazája a mediterrán térségben található és már évszázadok óta alkalmazzák pozitív egészségügyi hatásai miatt. Ilyen hatás például a vércukorszint csökkentése, az emésztés javítása, az emésztés és a szív egészségének fenntartása.
Az articsóka nagyon sok tápanyagot, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, K-vitamint, tiamint, riboflavint, niacint, B6-vitamint, folsavat, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, kalciumot és cinket. Az articsóka ezeken a tápanyagokon kívül bővelkedik rostokban és antioxidáns vegyületekben.
Az articsókalevél egyik pozitív hatása, hogy csökkenti a magas koleszterinszintet. A gyógynövény nagyon hatásos savas reflux és májbetegségek kezelésére is. Az articsókalevél-kivonatot használhatjuk magas vérnyomás csökkentésére, másnaposságra, vérszegénységre, ízületi gyulladásra, vízvisszatartás ellen, májproblémákra és veseproblémákra.
Kutatások igazolják, hogy az articsókalevél-kivonat emésztési zavarok kezelésére is alkalmazható, illetve nagyon hatékony lehet a koleszterinszint csökkentésére is. Az articsóka olyan antioxidánsokat, például flavonoidokat tartalmaz, amelyek sok más zöldségben és gyümölcsben megtalálhatók, és amelyek szerepet játszanak az LDL-koleszterin oxidációjának csökkentésében, ami egyébként érelmeszesedéshez vezet.
Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk az articsókalevél-kivonatot, úgy az LDL-koleszterin-szintünk akár 30 százalékkal, míg a trigliceridszintünk akár 20 százalékkal is csökkenhet. Mindemellett a jó, azaz a HDL-koleszterin-szint pedig növekedést mutat.
Az articsókának nagy szerepe van a magas vérnyomás csökkentésében is. Ez a gyógynövény ugyanis egy olyan enzimet aktivál, amelynek nagy szerepe van az erek tágításában.
Az articsókalevél-kivonat a májat is védi a károsodástól és elősegíti az új májszövetek fejlődését és növekedését, továbbá ez a gyógynövény az alkoholmentes zsírmájbetegség tüneteit is csökkenti.
Az articsókalevél-kivonat az emésztőrendszer egészségét is segít fenntartani, mégpedig úgy, hogy megnöveli a jó bélbaktériumok számát és az emésztési zavarokat is hatékonyan enyhíti.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2022. Szeptember
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
243 db bejegyzés |
e év: |
3235 db bejegyzés |
Összes: |
49256 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 574
- e Hét: 4152
- e Hónap: 24014
- e Év: 199889
|
|
|