Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Egy hatékony nyaktorna, amitől a szédülésed és a fejfájásod
  2022-09-15 22:22:38, csütörtök
 
  Egy hatékony nyaktorna, amitől a szédülésed és a fejfájásod is elmúlhat

Ezt a tornát egy aerobic edző gyakorlatai alapján állítottam össze és csinálom jó pár éve. nagyon egyszerű mozgásforma és elég 6-8 percig végezni. Rövid idő alatt meglepően jó eredményeket hozhat.

Megmutatom én hogyan csinálom, ha egészséges vagy és nincsenek gerincproblémáid sem bátran tornázhatsz velem te is! Nyak- és fejfájásom- ki ne hagyjam a szédülést- néha nagyon kínoz. Azért is jó ez a torna, mert kíméletes, de nagyon hatásos.

Kezdjük!
Reggel az ágy szélén ülve - szinte még álmodban - is meg lehet csinálni a gyakorlatsort. Én felállva kicsit rogyasztott térdekkel szoktam a nyaktornát csinálni, ami csupán 5 elemből áll.

1. " Igen" elem
Nem vadul csakis nagyon finoman bólintok előre, majd fej vissza csak középig ( Hátra nem hajtjuk a fejet!). Ismétlés legalább 8-szor vagy ennek többszöröse az még jobb.

2. "Nem " elem
Szintén óvatosan fordítom a fejem jobbra és balra ( a nyak akár nyikoroghat is, ez nem baj)

3." Fejgörgetés" elem
Balra lehajtom a buksim és lent átgörgetem jobbra, majd vissza a görgetés a bal oldalra. ( Hátra nem !)

4. "Bólogató" elem
Balra bólint- vissza a fej
Középre bólint- vissza a fej
Jobbra bólint- vissza a fej
Ismét középre bólint- vissza a fej

5. "Billentés" elem
A fejem középen, előre nézek és balra billentem a fejem, középre vissza, majd jobbra billentem.( Nem fordítom)

Minden elemet legalább nyolcszor ismételek, azután lépek a következő elemre. Addig csinálom ( ez úgy 6-8 perc),amíg szinte érzem, hogy a vérkeringésemet is jobban beindítja a nyaktorna.

Előfordul, hogy pár napig nem végzem ezt a tornát, bizony akkor újra fáj a nyakam , a szédülésem és fejfájásom is előjön.

Tehát akármennyire kevés a szabadidőm, igyekszem reggeleimbe ezt a csöpp mozgást beleiktatni, mert tudom, hogy akár az egész napom is frissebb, vidámabb és fejfájásmentes lehet tőle. Akár pár hét alatt érezheted a torna jótékony hatását és jó hangulatot hozhat hétköznapjaidba.
Forrás- magyarázó képrajzokkal : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógytornák   
Szépüljön természetes és egyszerű módszerekkel
  2022-09-15 22:11:23, csütörtök
 
  Ki ne szeretne mindig szép lenni?
A szépség megőrzéséhez nem kell feltétlenül nagyban gondolkodni. Nemcsak szépészeti beavatkozások és más drasztikus módszerek jelentik a megoldást, hanem sok kis apróság, melyek összeadódva szépítik az arcot és a lelket is.

Mit tehet annak érdekében, hogy mindig szépnek lássa magát, hogy mindig rendezett legyen a külseje, még akkor is, ha vannak napok, amikor szinte alig jut ideje önmagára?

Adunk néhány tippet, bízva abban, hogy ezek segítenek.

A szervezetünk könnyen dehidratálttá válik, amennyiben nem iszunk elegendő folyadékot. Az ápolt bőr szép és nem száraz. Ha unja a vizet, akkor egyen minél több olyan gyümölcsöt, melyek sok vizet tartalmaznak, például szőlőt vagy görögdinnyét.

A hidratálást krémekkel is támogathatjuk. Használnunk is kell ezeket, hiszen a száraz bőr hamar ráncosodik, így már huszonéves kortól javasolt kozmetikumokat használni férfiaknak és nőknek egyaránt. Mindig olyan arckrémet, hidratáló pakolást válasszon, ami megfelel a bőrtípusának, ellenkező esetben ugyanis árthat a bőrének.

Ha az arca hajlamos a rozaceára, azaz kis apró erecskék kialakulására, akkor fogyasszon K-vitaminban gazdag zöldségeket, például kelkáposztát vagy káposztát.

Ha pedig a káros hatású UV-sugárzástól védené az arcát, akkor a likopinban gazdag zöldségek fogyasztása javasolt. Egész évben könnyű hozzáférni a paradicsomhoz, ami az egyik legjobb forrása a likopinnek.

A szemöldök rendezettségével is sokat tehet annak érdekében, hogy az arca ápoltnak hasson. Általában kevesebb figyelmet fordítunk erre a területre, de a kedvező összkép érdekében érdemes többet foglalkozni vele. Használjon reggelente szemöldökkefét, ami segíthet a szálak megregulázásában.

Tudta, hogy a szomorú arckifejezés öregít, a mosoly pedig csodákra képes?
A jókedv sokat fiatalíthat, míg a szomorúság vagy egy szigorú arckifejezés akár éveket is öregíthet rajtunk.
Nem sokkal jobb inkább vidámnak lenni és mosolyogni?
A belső békénk, harmóniánk és örömünk hozzájárul a pozitív kisugárzásunkhoz, ami megszépíti az arcunkat. Így nemcsak a szépségünket őrizhetjük meg hosszú távon, hanem a lelki boldogságunkat és a testi egészségünket is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Fejfájás enyhítése egyszerű módszerekkel
  2022-09-15 22:08:20, csütörtök
 
  A fejfájás nagyon sok embert gyötör élete folyamán. Talán nincs is olyan ember, akit ne találkozott volna ezzel az egészségügyi problémával. Mégis mit tehetünk, hogy megelőzzük a fejfájást?

A rendszeres és elegendő folyadékfogyasztással megelőzhetjük a fő fájdalmát, de ha már fáj, hamarabb el is múlik, ha elegendő vizet fogyasztunk.

Ha már fáj a fejünk, a hideg borogatás nagyon sokat segíthet a fájdalom enyhítésében. Ilyenkor a nyak és a fej erei összehúzódnak, ami csökkenti a kialakult gyulladást. Ha a gyulladás csökken, akkor a fej fájdalma is megszűnhet.

A meleg borogatás pedig abban segíthet, hogy az izmok ellazuljanak. Ez akkor tűnik jó megoldásnak, ha valaki túl sokat idegeskedik, és emiatt az izmok befeszülnek.

Sok ember fényérzékeny, és a túl erős fény vált ki nála fejfájást. Ha Ön is így van ezzel, pihenjen egy sötét vagy egy félhomályos szobában, ez ugyanis nagymértékben képes a fejfájást enyhíteni.

A gyógynövényteák is segíthetnek a fejfájás megszüntetésében.
Milyen gyógynövények hatnak nyugtatólag és mely gyógynövények segíthetnek a fő fájdalmának megszüntetésében?
Például a gyömbér, a levendula, a kamilla és a borsmenta.

A rendszeres testmozgást elősegíti a vér áramlását a szervezetben, így több oxigén jut a szervekhez és szövetekhez, amivel megelőzhetjük a fejfájás kialakulását.

Az alvászavarok is vezethetnek fejfájáshoz. Aludjon minden nap 7-8 órát, így a szervezete képes lesz a regenerálódásra.

Az akupunktúra - mint a hagyományos kínai orvoslás egyik formája - szintén segíthet azokon az embereken, akik gyakran szenvednek fejfájástól.

A masszázs is csillapíthatja a fő fájdalmát. Fejfájásnál különböző masszázspontokat szükséges nyomogatni, mindössze egy percig, hogy elmúljon a fejfájás. Ez lehet a tarkó, a halánték és a homlok.

A relaxációs technikák csökkentik a stresszt és a szorongást. Ide tartozik a meditáció és a mélylégzés. Mindkettő elősegíti az izmok ellazulását és a görcsösség megszüntetését.

Az illóolajokkal történő inhalálás is segíthet a probléma megszüntetésében. Nagyon hatékony a fej fájdalmának elűzésében a borsmenta és a levendula.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A vesék egészségesen tartása egyszerű módszerekkel
  2022-09-15 22:06:21, csütörtök
 
  A vese az egyik legfontosabb szervünk, ezért nagyon nem mindegy, hogy mit és mennyit iszunk és mennyire élünk egészséges életmódot. De nem is olyan könnyű és egyszerű feladat egészségesen tartani, a vesék állapotát ugyanis nagyban befolyásolják azok a gyógyszerek, amelyeket fogyasztunk.

Például a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek is károsíthatják a veséket, de az antibiotikumok sem éppen veszélytelenek, már ami a vesék egészségét illeti, némelyik károsan hathat amennyiben rendszeresen fogyasztjuk. Ez még akkor is előfordulhat, ha egyébként egészséges vesével rendelkezünk, de ez az állítás fokozottabban igaz, ha már jelentkeznek a betegség tünetei.

Nagyon nem mindegy, hogy milyen ételeket és italokat veszünk magunkhoz, hiszen ezek érintik a veséinket is, ezért sem kellene mértéktelenül fogyasztanunk zsírt, sót és cukrot. A nem megfelelő étrend előbb-utóbb szívbetegséget, elhízást, cukorbetegséget, illetve vesebetegséget okozhat. Az egészséges étrend alapja a sok zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabonák, de csak kevés vagy semennyi feldolgozott élelmiszert tartalmaz.

A víznek nagy szerepe van, hiszen fontos tápanyagokat juttat a vesékbe, amely a méreganyagokat a vizeletbe választja ki, hogy aztán a húgyhólyagba juttassa. Amennyiben a vesék munkáját meggátolja valami, úgy nemcsak a vesekő, hanem a húgyúti és a vesefertőzések kockázata is megnő. Még az enyhe kiszáradás is károsíthatja a veséket.

Az egészséges táplálkozás segíthet megelőzni az olyan betegségeket, mint a szívbetegség vagy a diabétesz, amelyek vesebetegséghez vezethetnek. A testmozgás azonban csak mérsékelten jó a testünknek, a túlzásba vitt edzések ugyanis szintén hozzájárulhatnak a vesék károsodásához.

Fontos tudni, hogy azok, akik szívbetegségben, cukorbetegségben, illetve magas vérnyomásban szenvednek, nagyobb az esélyük a vesebetegség kialakulására. Ennek megelőzése kulcsfontosságú és a rendszeres szűrések is segíthetnek a prevencióban.

A túlzásba vitt alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okozhat a vesékben, hiszen dehidratációt okoz, nem beszélve más betegségek kialakulásáról, mint például cukorbetegség vagy szívbetegség.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Öregedjünk egészségesen!
  2022-09-15 22:02:41, csütörtök
 
  Mindenki arra vágyik, hogy egészségesen öregedjen meg, azaz ne kínozzák betegségek és semmilyen egészségügyi gond, amely nagyon megkeseríti és megnehezíti a mindennapokat. Sokan nem is gondolják, hogy valójában mi gyorsítja fel a szervezetben az öregedési folyamatokat. Ilyen például a gyulladás.

Mi okozhat gyulladást a szervezetben?
A gyulladás kialakulásában jelentős szerepe van az immunrendszer gyengeségének, az alváshiánynak, pontosabban a kevés alvásnak és természetesen a stressz is aktívan hozzájárul a gyulladás kialakulásához.

A megfelelő, azaz az egészséges táplálékok jelentősen hozzájárulnak a gyulladás csökkentéséhez. Részesítsük előnyben az antioxidánsokban bővelkedő zöldségeket és gyümölcsöket. Fogyasszunk minél több egészséges húst, tenger gyümölcsét, fűszereket, gyógynövényeket, leveles zöldségeket. A legfontosabb dolog azonban az, hogy elegendő időt töltsünk mozgással, hiszen a rendszeres mozgás nagyon sokat segíthet a gyulladás csökkentésében.

Léteznek kiegészítők is a gyulladás csillapítására. Ezek a tápanyagok nagyon hatékonyan szüntetik meg a gyulladást a szervezetben, és ezzel a krónikus betegségek kialakulásának kockázata is jelentősen lecsökken.

A gyulladás természetes kezelésében a kurkuma is a segítségünkre lehet, amely többek között megszabadítja a szervezetet a baktériumoktól és toxinoktól, illetve még az izmok regenerálásában is aktívan részt vesz. Ez a gyógynövény gyulladáscsökkentőként segíthet megszabadulni a depressziótól, illetve csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit, merthogy fájdalomcsillapító hatásokkal is rendelkezik.

Ahogy öregszünk, úgy jelentősen csökken a B12-vitamin felszívódási képessége. Ugyanakkor nagy szükségünk van rá, hiszen segít a szénhidrátok glükózzá alakításában, ily módon energiát biztosít számunkra, illetve a központi idegrendszer támogatásában is aktívan részt vesz.

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezetünk számára, mivel segít egyensúlyba hozni a vércukorszintet, hozzájárul az idegrendszer ellazításához, a segítségünkre lehet, hogy jobban aludjunk, illetve fokozza a hangulatot és még az izmok és a csontok egészségét is nagyszerűen szolgálja.

A D-vitamin is szintén nagyon lényeges idősebb korban, hiszen aktívan megtámogatja a csontok egészségét és olyan betegségekkel szemben nyújthat védelmet, mint a rákos betegségek vagy a szívbetegségek.

A C-vitaminról se feledkezzünk meg, hiszen biztosítja a bőr egészségét, illetve nagy szerepe van az immunrendszer, a szív- és érrendszer egészségének fenntartásában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A legyengült immunrendszer jelei
  2022-09-15 21:59:55, csütörtök
 
  A legyengült immunrendszer jelei - fertőzések, fáradtság, ingerlékenység

Ha az utóbbi időben azt vette észre, hogy gyakran betegeskedik, sokat érzi magát fáradtnak és gyakori fertőzésekkel kell megküzdenie, akkor lehet, hogy legyengült az immunrendszere. Milyen jelekből és tünetekből vehetjük észre, ha nem az igazi már a védelmi rendszerünk? Mutatjuk a válaszokat.

Bizonyára észrevette, ha nagyobb érzelmi stressz éri vagy túl sokat dolgozik a munkahelyén, akkor akár influenza, megfázás is könnyedén ledönti a lábáról. Ennek az a magyarázata, hogy a stressz jelentősen leterheli az immunrendszert, amely így már nem tud hatékonyan megküzdeni a különféle kórokozókkal, emiatt sokkal több betegséggel kell számolnunk. A stressz csökkenti a fehérvérsejtek számát a szervezetben, amelyek egyébként a fertőzések leküzdésében lehetnek segítségünkre.

Az normálisnak számít, ha egy felnőtt ember egy évben 2-3 alkalommal megfázik, viszont, ha valaki alighogy kilábal a náthából, a következő héten ismét beteg lesz, jele lehet a legyengült immunrendszernek.

Ha gyakran van hasmenése, székrekedése, emellett fokozott gázképződéssel is meg kell küzdenie, akkor ez azt jelezheti, hogy immunrendszere nincs top formában. A védelmi rendszerünk körülbelül 70 százaléka az emésztőrendszerben található. Az itt élő jótékony baktériumok nemcsak a bélrendszert óvják meg a fertőzéstől, hanem az immunrendszert is. Ha felborul a bélflóra egyensúlya, ez utat enged a vírusok elszaporodásának, a gyulladások és az autoimmun betegségek kialakulásának.

Ha olyan sérülései és sebei vannak a bőrén, amelyek nehezen gyógyulnak, szintén gyanakodni lehet immunrendszeri gyengeségre, a gyógyulási folyamat ugyanis az egészséges immunsejtektől függ. Ha viszont az immunrendszer nem jól működik, akkor a bőr sem tud regenerálódni, és a sebek, a bőr sérülései és gyulladásai is sokkal nehezebben gyógyulnak.

A gyakori fertőzések is a lehetséges immunhiány jelei. A fülfertőzés, a tüdőgyulladás, a krónikus arcüreggyulladás is azt jelzi, hogy szükséges erősíteni az immunrendszert. A gyakori fáradtság is jelezheti, hogy ideje lassítani.

Hogyan erősíthetjük az immunrendszerünket?ű Leginkább kiegyensúlyozott étrenddel, elegendő alvással, rendszeres mozgással, gyakori kézmosással, az egészséges testsúly fenntartásával, valamint a dohányzás abbahagyásával és a stressz csökkentésével.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A fertőzések elleni nagymester: csalán
  2022-09-15 21:57:50, csütörtök
 
 



A kertemben még a csalán is megtalálható, mert egy nagyon hasznos gyógynövénynek tartom. Rendszeresen készítek ebből a csodálatos gyógynövényből teát, de zsenge hajtásait is felhasználom sütés és főzés során. Korábbi cikkekben recepteket is olvashatnak a csalánnal kapcsolatban.

A csalán mint gyulladáscsökkentő
A gyulladás kis mértékben nem jelent veszélyt a szervezet számára, hiszen a szervezet így reagál a különféle kórokozókra vagy az azok által kiváltott fertőzésekre. Azonban ha hosszú ideig és folyamatosan jelen van a gyulladás, úgy krónikus betegségek is kialakulhatnak. A csalán gyógyír lehet ezekre a gyulladásos állapotokra, mivel egy remek gyulladáscsökkentő gyógynövényről van szó.

A csalán nemcsak a gyulladást tudja lecsökkenteni, de hatékony lehet allergiás megbetegedés és ízületi gyulladás esetén is, illetve a prosztata jóindulatú megnagyobbodása esetén is bátran be lehet vetni.

A hatóanyagai segítenek
Miért olyan hasznos a csalán? Miért lehet sok egészségügyi probléma esetén a segítségünkre? A csalán tele van értékes poliszacharidokkal, de vannak benne növényi fehérjék, lignánok és növényi szterolok. Ez utóbbiaknak szívvédő hatásuk is van. Emellett a csalán nagyon gazdag antioxidáns flavonoidokban, amelyek szabadgyök-kötő tulajdonsággal rendelkeznek.

Egyéb tápanyagok
A csalán nagyon sokféle tápanyagot tartalmaz, legkiemelkedőbb a rost-, a kalcium- és a vastartalma. A rost a jó emésztést biztosítja, a vas a megfelelő vérképzésben vesz részt, míg a kalcium a csontok jó barátja, hiszen erősíti azokat. A csalánban sokféle vitamin megtalálható, da benne lévő K-vitamin nemcsak a csontokat erősíti, hanem a véralvadásban is szerepet játszik.

A csalán és a vérnyomás
A csalán hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentéséhez. Hogyan? A csalán segít az erek pihentetésében. A magas vérnyomás nagyon veszélyes, hiszen szerepet játszik a stroke és a szívinfarktus kialakulásában. A csalán még oly módon is segíthet a magas vérnyomás kezelésében, hogy értágító hatásával ellazítja az ereket és az izmokat, így ,,szélesítve" azokat. Ha az érfalak rugalmasak, akkor a vér áramlása is zavartalan lesz azokban, így a komolyabb betegségek is elkerülhetnek bennünket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Tőzegáfonyával a húgyúti fertőzések ellen
  2022-09-15 21:54:23, csütörtök
 
 



A nők hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre, és ez a megállapítás fokozottan érvényes a menstruáció és a menopauza időszakában, ugyanis ilyenkor gyakoribbak a bakteriális hüvelyi és húgyúti fertőzések. Azonban ha valaki tudja, hogy gyakran kap ilyen és ehhez hasonló fertőzéseket, akkor mindenképpen készüljön fel erre az időszakra és fogyasszon rendszeresen tőzegáfonya-kiegészítőket. Akár kapszula, kivonat vagy lé formájában fogyasztjuk a tőzegáfonyát, mindenképpen a hasznunkra válik, és sok segítséget nyújt a betegségek kialakulása ellen. Mutatjuk is, hogy mi mindenben számíthatunk a tőzegáfonyára.

A tőzegáfonya megakadályozza, hogy a baktériumok megtapadjanak a húgyhólyag falán, így fertőzés sem alakulhat ki. Leggyakrabban az E.coli baktérium okozta fertőzéseket védhetjük ki általa, amelyet azonban meg is előzhetünk, ha rendszeresen tőzegáfonyát fogyasztunk.

A tőzegáfonya nagy mennyiségben tartalmaz fitokemikáliákat, például flavonoidokat, antociánokat, fenolos savakat. Ezen anyagok miatt kiemelkedő szerepe lehet egyes daganatos betegségek megelőzésében, például a nyelőcső, a vastagbél és az emlő rákos sejtjeinek növekedését lassíthatják és akadályozhatják meg ezek a tőzegáfonyában található hasznos anyagok.

Az tőzegáfonya nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, mint például C-vitamint, A-vitamint, K-vitamint, káliumot, kalciumot, E-vitamint, mangánt, rezet és B-vitaminokat.

Szupergyümölcsnek is nevezik, mivel bővelkedik antioxidánsokban. A tőzegáfonya tartalmazza a legtöbb fenolos vegyületeket, talán ezért is érdemelte ki a szupergyümölcs elnevezést.

Antociánokban is gazdag. Az antociánok nemcsak gyulladásellenes, hanem rákellenes hatásokkal is rendelkeznek. A gyümölcsnek nagy szerepe lehet a májbetegségek megelőzésében, ezen kívül csökkentheti a magas vérnyomást, javítja a látást, illetve a szív- és érrendszeri egészséget is biztosítja.

A tőzegáfonya a bél egészségét is segít fenntartani. Javítja a bélbaktériumok arányát, ezzel teremtve meg a bélflóra egyensúlyát. Csökkenti a bélrendszerben az epesavat, amely szoros összefüggést mutat a gyomordaganat és más emésztőrendszeri rákos betegségek kialakulásával.

A tőzegáfonya redukálja a szájüregben a káros savak mennyiségét is, ezzel pedig csökkenti a fogszuvasodás, az ínybetegségek és a szájüregi rákos betegségek kialakulásának az esélyeit is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az éjszakai izzadást kiváltó okok
  2022-09-15 21:33:49, csütörtök
 
  Nagyon sokan vannak, akik arra ébrednek reggel, hogy a pizsamájuk és az ágyneműjük is egy merő víz. Az éjszakai izzadást nemcsak az okozza, hogy túlságosan meleg szobában alszik vagy nagyon felöltözik az alváshoz. Sajnos sok betegség is meghúzódhat mögötte.

Az éjszakai izzadás egyik oka lehet, ha a pajzsmirigy nem működik kielégítően. Egyéb tünetek is megjelenhetnek az izzadás mellett, úgy mint heves szívdobogás, fokozott étvágy, vagy éppen indokolatlan fogyás.

Az alacsony vércukorszint is okozhat fokozott verítékezést. Ilyenkor egy adrenalin nevű hormon szabadul fel a szervezetben. Szerencsére ez a fajta roham kezelhető. Nagyon fontos, hogy évente végeztessünk laborvizsgálatot, mivel a vércukorszint-ingadozás azt is jelezheti, hogy baj van az anyagcserével.

A stressz és s szorongás is járhat túlzott mértékű izzadással. A stressz egyik legjobb ellenszere a rendszeres meditáció, amely segít a stresszhormonok csökkentésében.

Egyes betegségek, például a tuberkolózis is okozhat izzadást és aztán hidegrázást. Persze más tünetek is felhívhatják erre a betegségre a figyelmet, például étvágytalanság, fogyás, köhögés. Éjszakai izzadást válthat még ki a bakteriális fertőzés, a csont- vagy csontvelőgyulladás, de a szívbillentyű-gyulladás is hasonló tünettel jár együtt.

Menopauza idején a nők mintegy 85 százaléka tapasztalja meg a hőhullámot, ugyanis ilyenkor teljesen ingadozó lesz az ösztrogén és a progeszteron aránya, amelyek jelentős hatással vannak a szervezet hőérzetére, hőmérsékletére. A hőhullámokat követheti borzongás is, amitől aztán a hőhullámoktól szenvedő hölgy fázni kezd. Hőhullámok ellen nagyon hatásosak a zsályából készült készítmények tea vagy cseppek formájában.

A fiatalabb nők is szenvedhetnek éjszakai izzadástól. Ilyenkor is szintén a hormonok tehetők felelőssé. A menstruációs ciklus második felében, vagyis a luteális fázisban jelenhet meg a verejtékezés.

Az alkohol hatással van az idegrendszerre és képes szabályozni az emberi szervezet testhőmérsékletét, azaz hatással van arra. Mivel tágítja az ereket, így a bőr kipirul, és ez izzadással jár együtt.

Egyes gyógyszerek, mint az antidepresszánsok vagy a cukorbetegségre szedett gyógyszerek is okozhatnak nagymértékű izzadást.

A koffein egy enyhe stimuláns, amely újra és újra ,,felmelegíti" a központi idegrendszert. A menopauzába lépő hölgyek különösen érzékenyek lehetnek erre. Kutatások is igazolják, hogy változókorban a koffein nagymértékben felerősíti az egyébként is kellemetlen tüneteket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Érelmeszesedés elleni gyógynövények
  2022-09-15 21:31:55, csütörtök
 
  Érelmeszesedés elleni gyógynövények- fokhagyma, articsóka, galagonya

Nagyon sokféle olyan gyógynövény létezik, amelyek segítenek az érelmeszesedés kialakulása ellen. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan is lehetnek a segítségünkre ezek a gyógynövények, az is lényeges, hogy megértsük, hogy mitől is alakul ki pontosan az érelmeszesedés.

Az érelmeszesedés során koleszterin, kalcium és más anyagok rakódnak le az artériák falán, hogy ott plakkot képezzenek. Ezek a plakkok aztán hosszú évek alatt akár el is tömíthetik az artériákat. Ez a folyamat csökkenti a vér áramlását, ami oka lesz a stroke vagy a szívinfarktus kialakulásának.

Nagyon sok más egészségügyi problémát okozhat az érelmeszesedés. Ilyen például a demencia vagy a vesebetegség.

Az érelmeszesedés genetikailag is örökölhető, de kialakulásában nagy szerepet játszik a mértéktelen alkoholfogyasztás és a dohányzás.
Léteznek olyan gyógynövények, amelyek a segítségünkre lehetnek az érelmeszesedés megelőzésében. Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint az articsókakivonat. Az articsókakivonat csökkenti a rossz, azaz az LDL-koleszterin-szintet és segít megnövelni a jó, azaz a HDL-koleszterin-szintet.

A fokhagyma rendszeres fogyasztása nemcsak a koleszterinszint csökkentésében lehet a segítségünkre, hanem a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Ha már kialakult az érelmeszesedés, akkor pedig magát a betegség folyamatát tudja lassítani. Ezeket a pozitív hatásokat nem más okozza, mint a fokhagyma kénvegyülete, azaz az allicin.

A niacint nevezik még B3-vitaminnak is. Ugyan nem gyógynövény, de a niacin rendszeres fogyasztásával növelhetjük a jó koleszterinszintet és csökkenteni tudjuk a trigliceridszintet, amelynek magas szintje szintén aktívan hozzájárul a szívbetegségek és az érelmeszesedés kialakulásához.

A hagyományos kínai orvoslásban évszázadok óta alkalmazzák a vörösélesztő rizst különféle betegségek orvoslására. Ez a gyógynövény a koleszterinszint csökkentésében játszik aktív szerepet.

A galagonya az egyik leghatékonyabb gyógynövény a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. Ha valamilyen gyógyszert szed, és ki szeretné ezeket a gyógynövényeket próbálni, mert előrehaladott érelmeszesedése van, előtte mindenképpen egyeztessen a kezelőorvosával, mivel egyes gyógyszerek és gyógynövények nem férnek meg egymás mellett.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2022.08 2022. Szeptember 2022.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 243 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 427
  • e Hét: 4005
  • e Hónap: 23867
  • e Év: 199742
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.